Topic: Fiat bende
Samenvatting
De bende pleegde begin jaren ’80 zestien overvallen op bankfilialen, 13 in het Brusselse, 1 in Merksem, 1 in Deurne en 1 in Manege.
De gangsters gingen steeds volgens hetzelfde patroon te werk en gebruikten rolkragen en bivakmutsen als vermomming terwijl de bedienden hoofdzakelijk door vertoon van wapens werden geïntimideerd. Als vluchtauto gebruikten ze steeds een Fiat.
De leden waren:
Carlo Pina
Luciano Montanari
Mauro Maddalena
Pieter Blessing
Annette Adam
De bende pleegde in maart 1981 hun laatste overval. Daarna werden ze opgepakt en in februari 1982 voor de correctionele rechtbank van Merksem veroordeeld.
ASLK-filiaal beroofd te Merksem
Even voor 1 uur kreeg het filiaal van de ASLK aan de Bredabaan 569 te Merksem het bezoek van drie gemaskerde onbekenden. Eén van de drie hield met een revolver de aanwezige bedienden in bedwang terwijl de andere twee over de toonbank wipten en van de kassier eisten dat hij de brandkast zou openen.
De gemaskerde bandieten - hun aangezicht deels verborgen onder een rolkraag en muts - eisten in het Frans geld. In totaal wisten ze voor ruim een half miljoen aan bankbiljetten in plastiek zakken te duwen en dan vliegensvlug met de buit de benen te nemen. Buiten het bankfiliaal stond een handlanger aan boord van een groene Fiat 127 de dieven op te wachten. Een van de spaarkasbedienden had evenwel de kans gezien de nummerplaat van de Fiat te noteren. De opsporingsbrigade van de Merksemse politie kon de auto weinig later terugvinden aan het Victor Roosensplein te Merksem.
De Merksemse politie gaat er van uit dat het mogelijk om dezelfde bende gaat die woensdag het filiaal van de NMKN aan de Ten Eeckhovelei te Deurne plunderde. De dieven die daar aan de haal gingen bedienden zich ook van een Fiat 127. In het Merksemse spreekt men in gerechtelijke kringen reeds van de “Fiat-bende”.
Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Maart 1981
Fiat-bende pleegde 16 bankovervallen
De meeste bankovervallen (13) waarvoor een internationale bende dinsdag voor de rechtbank terechtstond, werden in het Brusselse gepleegd. Op 10 april van vorig jaar werden drie leden ervan in Gent opgepakt maar toch werd heel het stel nu in Antwerpen veroordeeld.
De reden daarvoor was dat het bij de 16e bankoverval, gepleegd op 12 maart van vorig jaar op het ASLK-filiaal aan de Bredabaan in Merksem misliep en dat heel de gang in de cel belandde in Antwerpen.
De bende opereerde ook bij voorkeur met gestolen wagens, Fiat 126, die als vluchtwagen werden gebruikt waarna ze overstapten in een andere auto die soms gehuurd werd. En dat huren de laatste keer is de bende fataal geworden. Men kwam immers op het spoor van en cliënte van het verhuurbedrijf, Annette Adam (30), prostituee van beroep en de vriendin van het bendelid, de Italiaan Carlo Pina (33) uit Sint-Joost-ten-Node. Trouwens heel de gang bleek bij Annette samen te hokken en toen er onverhoeds bij haar thuis huiszoeking werd verricht werden er tot overmaat van ramp nog wapens en munitie aangetroffen ook.
De bende had andermaal pech in Gent toen drie onder hen louter toevallig door de rijkswacht werden gecontroleerd. In hun auto vond men toen een stadsplan met daarop aangeduid de ligging van de politiecommissariaten en van enkele interessante bankfilialen.
Uiteindelijk zat heel de bende achter slot en kon de balans worden opgemaakt: 13 bankovervallen in het Brusselse, één in Merksem, een andere aan de Ten Eeckhovelei op het NMKN-filiaal in Deurne, en een overval in de streek van Charleroi. In totaal werd 4,5 miljoen fr. afgehaald. De gangsters gingen steeds volgens hetzelfde patroon te werk en gebruikten rolkragen en bivakmutsen als vermomming terwijl de bedienden hoofdzakelijk door vertoon van wapens werden geïntimideerd. Dinsdag werd hen dan de rekening gepresenteerd.
Carlo Pina, die sindsdien naar Italië vluchtte en daar voor andere feiten in de nor zit, werd bij verstek tot 8 jaar veroordeeld. Zijn landgenoot Mauricio Lauro (22), eveneens bij verstek, kreeg 6 jaar.
Luciano Montanari (23), normaal in Sint-Joost-ten-Node verblijvend, kreeg ook 8 jaar. Voor Mauro Maddalena (25) werd mede op verzoek van zijn advocaat maar tegen het advies in van de procureur, een psychiater aangesteld. De Duitser Pieter Blessing (24), in Rotterdam verblijvend, werd tot 4 jaar en 4 maanden veroordeeld. Voor allerlei hand- en spandiensten, die ze evenwel ontkent, werd Annette Adam veroordeeld tot 2 jaar waarvan één jaar voorwaardelijk en tot drie maanden (verboden wapendracht) en 4.000 fr. boete.
In de rechtszaal waren uitzonderlijk strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo werden de uitgangen van de zaal bewaakt door rijkswachters, met machinepistolen gewapend.
Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Februari 1982
Lid van bende van de Fiat geïnterneerd
Dinsdag is de internering bevolen van de 25-jaige Mauro Maddalena. Genoemde Italiaan was lid van de zogenaamde “Bende van de Fiat” en nam alzo deel aan de meeste van de 16 gewapende bankovervallen die deze bende pleegde. Hij was ook verantwoordelijk voor de diefstallen van de vluchtauto’s, altijd van het merk Fiat. De overige bendeleden werden begin dit jaar veroordeeld. Voor Maddalena werd toen een bijkomend psychiatrisch onderzoek bevolen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 April 1982
Straf van brein achter Fiat-bende bevestigd
De 35-jarige Carlo Pina van Italiaanse nationaliteit en verblijfhoudend in Schaarbeek, tekende woensdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verzet aan tegen een vonnis - 8 jaar effectieve opsluiting wegens 7 bankovervallen in het Brusselse - dat lastens hem bij verstek werd uitgesproken.
Pina, zo stelde het openbaar ministerie, was in werkelijkheid het brein achter de zogenaamde Fiat-bende in Brussel, die betrokken was bij niet minder dan 16 hold-ups. De vriendin van Pina, Adam Annette, verklaarde later aan de gerechtelijke politie dat haar vriend de andere bendeleden rond zich groepeerde en ook onderdak verschafte.
Sommige van de handlagers duidden later Pina aan als mededader.
De verdediging pleitte dat Carlo Pina op het ogenblik van het vonnis in Antwerpen in zijn geboorteland achter de tralies zat voor andere feiten en dus materieel in de onmogelijkheid was in Antwerpen op het proces aanwezig te zijn.
Ter zitting bekende Pina nu drie van de hem ten laste gelegde overvallen op filialen van de ASLK in Manege (Wallonië) en in de Groot-Antwerpse districten Merksem en Deurne. De rechtbank achtte het verzet ontvankelijk maar bevestigde het vroegere vonnis.
Bron: Gazet van Antwerpen | 5 April 1984