Topic: Jacques Luppens
Samenvatting
Jacques Luppens is een crimineel.
Hij is geboren op 24 augustus 1941.
Hij is zeer groot.
Hij Vermoordde in 1960 samen met Camille Van den Neucker een Brusselse barman van het café Kinshasa. Hij leerde zijn gezel kennen in een heropvoedingsgesticht. Hij was daar door de kinderrechter naar verwezen wegens diefstal met geweldpleging.
Voor de moord werkte hij op onregelmatige basis als helper in café’s en had een chronisch geldtekort.
Hij werd voor de moord in 1961 voor 10 jaar geïnterneerd. In mei 1964 werd hij op proef vrijgelaten.
In 1964 werd hij opnieuw aangehouden. Hij had een ’s nachts een diefstal gepleegd in een kledingwinkel in Elsene.
Na 1964 loopt het spoor momenteel dood.
Jacques Luppens (links) bij zijn arrestatie in 1960:
Moordenaars van Brussels barman aangehouden
De gerechtelijke politie bij het parket te Brussel heeft twee jonge mannen aangehouden, die in een bar in de Vlees- en Broodstraat de Congolees Sebastiaan Mpetsi vermoordden.
De aangehoudenen zijn: Camille Van den Neucker, 20 jaar, wonende in de Zennestraat te Brussel, en Jacques Luppens, 19 jaar, ingeschreven als woonachtig in de Maurice-Albert Raskinstraat te Brussel, maar in feite samenwonend met de eerstgenoemde op een gemeubelde kamer in de Van Arteveldestraat 96, te Brussel.
Zij bekenden vrijdagavond laat in de Kinshasa-bar te zijn geweest. Omstreeks twee uur ’s morgens sloegen ze de barhouder met een limonadefles neer, waarna ze hem vastbonden. Zij ontnamen de Congolees een som van 600 fr., kleren, grammofoonplaten en verscheidene andere voorwerpen. Na de buit in twee valiezen te hebben gestopt, begaven ze zich dadelijk naar de Van Arteveldestraat, waar ze de koffers achterlieten om zich vervolgens terug naar de Vlees- en Broodstraat te begeven en daar de andere kamers van de bar te doorzoeken. Ze konden evenwel niet in de bar binnendringen. Het tweetal heft verklaard niet de bedoeling te hebben gehad de Congolees te doden.
Luppens en Van den Neucker brachten een tijd door in heropvoedingsgestichten, waartoe zij waren verwezen door de kinderrechter, de eerste wegens diefstal met geweldpleging, de tweede wegens diefstal van een motorrijwiel. Zij werkten zeer onregelmatig als helper in café’s en waren op het ogenblik van de feiten zonder inkomsten.
Derde aanhouding
Anderzijds werd vernomen dat Jules Mergan, die eveneens opgespoord werd in verband met de moord te Brussel, werd aangehouden. Alhoewel Mergan een vriend is van Jacques Luppens, is hij niet betrokken in de moord. Hij bleef echter aangehouden omdat hij ook opgespoord werd wegens andere feiten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 28 April 1960
Moord te Brussel opgelost
De kleurlingen die, zoals we gisteren schreven, woensdag op het gerechtshof door de politie werden ondervraagd, hebben tenslotte toch het lang gezocht detail verstrekt, dat het de gerechtelijke politie heeft mogelijk gemaakt de moordenaars van de Congolese barhouder, Sebastien Mpetsi, aan te houden. Het zijn twee zeer jonge nietsnutten, die vroeger door de kinderrechter in de staatsinstellingen van Mol werden opgesloten, maar er klaarblijkelijk niet tot betere gevoelens zijn gekomen.
Jackie Luppens, geboren te Brussel op 24 augustus 1941, wonende M. Raskinstraat 53, en Camille Van Den Neucker, geboren te Oudergem op 26 februari 1940, wonende Zonnestraat 108 te Brussel, bekenden tijdens de nacht van woensdag op donderdag de moord te hebben bedreven.
Ze legden er echter de nadruk op dat ze geenszins de bedoeling hadden de neger (sic) te doden maar enkel hem te bestelen. Volgens de moordenaars heeft alleen het toeval de dood van Mpetsi veroorzaakt. Jules Mergan, de Belgische barman die in verband met de moord werd opgespoord, werd woensdagnacht eveneens aangehouden, maar bleek met de zaak Mpetsi niets te maken te hebben, alhoewel hij goed bevriend is met Jackie Luppens. Hij bleef aangehouden omdat hij wegens andere feiten werd opgespoord.
Zonder geld
Door de ondervraging van praktisch alle kleurlingen en andere personen die de bar van Sebastien Mpetsi bezochten, vernam de gerechtelijke politie dat vrijdagavond zeer laat twee jonge kerels in de “Kinshasa” bleven, alhoewel reeds gebleken was dat ze geen geld op zak hadden. Ze hadden namelijk slechts een glas voor hun tweeën besteld. Een van de jongelui was bovendien een kennis van de barhouder. Later vernamen de gerechtsdienaars de namen van de jongelui en ook hun adres, maar weldra kwam men tot de vaststelling dat geen van beiden op hun officieel adres woonde. De speurders wisten het tweetal tenslotte te vinden in een gemeubelde kamer van de Van Arteveldestraat, waar ze werden aangehouden.
Buit verkocht
Ondertussen waren leden van de gerechtelijke politie op speurtocht geweest in verscheidene wijken van de hoofdstad, waar men bijzonderheden had vernomen die Luppens en Van Den Neucker tot bekentenissen zouden dwingen. Men was onder meer te weten gekomen dat het tweetal verscheidene voorwerpen, waaronder een mantel, had verkocht welke bij Sebastien Mpetsi na de moord waren gestolen.
Overval van de politie
Op het gerechtshof te Brussel werd een plan opgemaakt dat tot de aanhouding van Luppens en Van Den Neucker moest leiden. Een vrouwelijk lid van de gerechtelijke politie werd naar de gemeubelde kamer van de Van Arteveldestraat gezonden, waar ze twee weldra het bewijs vond dat het tweetal wel degelijk iets met de moord te maken had. Ze trof er inderdaad verscheidene voorwerpen aan, die bij Mpetsi gestolen waren en die het tweetal nog niet had kunnen verkopen. Op een teken van de inspectrice werd het appartement van Luppens en Van Den Neucker door talrijke mannelijke leden van de politie overvallen en eer ze wisten wat er gebeurde, waren beide gangsters geboeid. In de Van Arteveldestraat trof men nog andere leden van de politie aan, die er voor alle zekerheid de wacht optrokken en van wie sommigen verkleed waren in werkman met gereedschapszak op de rug …
Luppens en Van Den Neucker, twee struise kerels van 1m85 en 1m95, begrepen weldra dat alles was uitgelekt en ze lieten zich gedwee overbrengen naar het gerechtshof, waar ze onmiddellijk en langdurig werden ondervraagd. In den beginne verklaarden ze niets met de moord te maken te hebben, maar weldra konden ze niet meer loochenen. Ze verklaarden echter met klem nooit het inzicht gehad te hebben Sebastien Mpetsi te doden. Ze bekenden dat ze uit geldnood Mpetsi wilden bestelen, maar ze zouden hem alleen de handen en voeten hebben gebonden en hem een doek voor de mond hebben gesnoerd om hem te beletten om hulp te roepen.
In verband hiermee deed men op het gerechtshof nochtans opmerken dat Jackie Luppens het slachtoffer goed kende en er dus alle belang bij had dat de neger (sic) het avontuur niet zou hebben overleefd. De barhouder zou inderdaad de politie hebben ingelicht over de diefstal en zeker de indentiteit bekend gemaakt van Luppens.
Terug naar de plaats van de misdaad
Luppens en Van Den Neucker doorsnuffelden alle laden in de bar en de appartementen van de barhouder en van de twee medehuurders Mottet en Jules Mergan. In de kamer van deze laatste wierpen ze zelfs de brieventas van het slachtoffer weg, waarschijnlijk met de bedoeling alle vermoedens op Mergan te doen wegen, die ze toch reeds voortvluchtig wisten wegens andere feiten. Luppens was inderdaad een vriend van Mergan en wist dat deze moeilijkheden had met de politie.
In twee reiskoffers stopten ze alle gestolen voorwerpen en toen bleek dat de koffers te klein waren droegen ze deze naar hun kamers in de Van Arteveldestraat en keerden dan terug naar de Kinshasa in de Vlees en Broodstraat om de andere voorwerpen te halen. Ondertussen lag het slachtoffer gekneveld achter de schenkbank en kwam op een langzame en verschrikkelijk wijze aan zijn einde door verstikking.
Luppens en Van Den Neucker verklaarden niet meer in de bar te zijn geweest toen ze terugkeerden om het gestolen goed te halen. Ze wisten zelfs niet dat Mpetsi aan het sterven was of reeds dood was. Het was niet hun fout, houden zij vol, dat hij op het aangezicht was gevallen en aldus met de toegesnoerde mond tegen de grond verstikte.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 April 1960
Dieven aangehouden
Speurders van de gerechtelijke politie te Brussel wisten twee beruchten dieven aan te houden. Hun medeplichtige, die reeds wegens andere feiten ingerekend was, kon eveneens vereenzelvigd worden. Zij zijn de daders van een diefstal die in de nacht van 28 op 29 augustus jl. gepleegd werd op de Gulden Vlieslaan te Elsene, waar zij met een groot aantal kledingstukken en een som van 68.000 fr. aan de haal gingen.
Het betreft de 30-jarige André Verlijsen, geboren te Sint-Agatha-Berchem en wonende Baskulstraat te Ukkel en de 23-jarige Jacques Luppens, geboren te Brussel en er wonende De Wandstraat.
De 23-jarige Jacques Reynaert, geboren te Brussel en reeds opgesloten wegens andere feiten werd als medeplichtige vereenzelvigd. De drie aangehoudenen legden volledige bekentenissen af. Luppens werd in 1961 voor 10 jaar geïnterneerd en in mei 1964 op proef vrijgelaten.
Een gedeelte van de buit werd ten huize van Luppens en Verlijsen teruggevonden. Zij werden onder aanhoudingsmandaat gesteld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 17 September 1964