Drenkeling van Oostkerke geïdentificeerd
Zoals gemeld, werd te Oostkerke bij Damme een drenkeling opgehaald, die 50 kg loden buizen op de rug had. Een touw rond de hals vastgeknoopt, een tweede rond de romp. De drenkeling was helemaal gekleed en had zelfs handschoenen aan.
De Brusselse BOB slaagde erin de identiteit van de drenkeling te achterhalen. Het gaat om een zekere M. uit Brussel, een kerel die deel uitmaakte van een bende die valse checks uitgaf.
In deze zaak werden enkele weken geleden vijf personen aangehouden en M. stond op het lijstje van de verdachten. Hij werd dan ook door de BOB gezocht, maar wist te ontkomen. In speurderskringen acht men het mogelijk dat M. door het milieu werd geliquideerd.
Wist hij te veel of verdacht het milieu hem ervan de namen van de andere bendeleden aan de BOB te hebben onthuld? De drenkeling van Oostkerke lag reeds verscheidene dagen in het water toen hij door een bewaker van een pompstation werd gevonden. Later werd uit Brugge vernomen dat de naam van de drenkeling Maenhout is.
Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Maart 1976
Op zoek naar moordenaars van Donald Maenhout
Het gerecht speurt, na de vaststelling van de identiteit van de drenkeling te Oostkerke, het Brusselse milieu af, omdat men er meer en meer van overtuigd geraakt dat Maenhout door enkele gewetenloze kerels uit de weg werd geruimd.
Donald Maenhout logeerde tot einde 1975 te Sint-Gillis-Brussel. Rond de jaarwisseling verdween hij er zonder enig spoor na te laten. Vermoed wordt dat hij toen ging onderduiken uit schrik voor het milieu dat hem vermoedelijk als verklikker aanzag in een misdrijf dat vijf bendeleden achter de tralies bracht.
Het parket ging woensdag verder met dreggingswerken in het kanaal Brugge-Damme en in de beide afleidingsvaarten te Oostkerke. Men hoopt er een of ander voertuig op te vissen. Op de kanaaloever, niet ver van de ontdekking van het lijk, werd nog 10 kg. lood gevonden.
Uit de lijkschouwing zou gebleken zijn dat het lijk een hele tijd in het water moet hebben gelegen. Bij zijn verdrinking droeg het slachtoffer handschoenen. Zodoende waren de vingers goed bewaard en kon men aan de hand van de vingerafdrukken tot de identificatie overgaan.
Het parket zoekt personen die na nieuwjaar Donald Maenhout nog zouden gezien hebben. Men volgt o.m. het spoor van zijn moeder die thans te Oostende woonachtig zou zijn. Ook worden de te Brussel opgesloten bendeleden duchtig aan de tand gevoeld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Maart 1976
Donald Maenhout werd levend in het water geworpen
Naarmate het onderzoek in de zeer geheimzinnige moord op Donald Maenhout (32) vordert, passen steeds meer legstukken van de puzzel in elkaar. Het is zo goed als zeker dat Maenhout te Oostkerke (Brugge) levend in het water werd geworpen met op zijn rug minstens 35 kg loden buizen gebonden.
Over de schrammen op zijn aangezicht durft de wetsgeneesheer zich nog niet uitspreken. De mogelijkheid bestaat evenwel dat deze werden toegebracht op een ogenblik dat Maenhout nog in leven was, hetgeen laat veronderstellen dat Maenhout zich verweerd heeft tegen zijn moordenaar(s).
De onderzoekers denken dat de daders vooral moeten gezocht in de bende waarvan Maenhout de leider was, een bende die zich had gespecialiseerd in het stelen en namaken van checks en identiteitskaarten waarvan de eerste werden verzilverd. Met het geld werden hoofdzakelijk antieke voorwerpen gekocht en vervolgens verhandeld. Werd Maenhout om het leven gebracht omdat hij in zijn eentje enkele zaken had afgehandeld of heeft hij de wet van het “broederlijk delen” in onvoldoende mate geëerbiedigd? Het zijn vragen waarvan het antwoord mogelijk kan leiden tot de ontmaskering van de moordenaar(s).
Kunstroof
In dit verband denkt men in gerechtelijke kringen aan de kunstroof op Kerstdag 1970 te Kortrijk gepleegd bij Karel De Poorter. De buit had een waarde van ongeveer 15 miljoen fr., maar van die buit is tot nog toe bitter weinig teruggevonden.
Maenhout werd voor zijn aandeel in de diefstal op 22 maart 1973 te Doornik tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Onderzocht wordt ook of er verband bestaat met het lijk van een man dat op 8 oktober 1974 uit de Leie te Kortrijk werd gehaald. Op de rug van de drenkeling was een gietijzeren blok van 50 kg. gebonden. Eerst was men van oordeel dat het om een zelfmoord ging, maar naderhand neigde men meer naar de thesis van moord. De drenkeling kon nooit geïdentificeerd worden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Maart 1976
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube