Xenophon, dank je voor je gedetailleerde antwoord. Ik snap nu waarom je aan 4 daders dacht. Het is inderdaad ingewikkeld.
Ikzelf baseer me op volgende bronnen : de nota van onderzoeksrechter Wezel (ik weet niet of je die gelezen hebt), de akte van beschuldiging van het proces Borains, de in de media beschikbare foto’s. Dit zijn volgens mij primaire bronnen. Daar voeg ik wel het ballistisch overzichtsschema aan toe dat Boemerang ooit heeft gepubliceerd. Al wat in boeken en media is verschenen lees ik wel, maar is “te controleren en te bevestigen” wat mij betreft.
Voor wat betreft de 7,65mm huls teruggevonden in de Mercedes; deze zou volgens Wezel afkomstig zijn van een schot op mvr Dewit door een dader die op haar schoot van aan de chauffeurszijde terwijl zij aan de passagierszijde uit het voertuig vluchtte. Te Nijvel dus.
Hierbij de originele tekst;
“Mme Dewit, assise à la place du convoyeur, s’appercoit du drame et sort du véhicule au moment ou le tueur de son mari se présente à hauteur de la porte ouverte du conducteur. Cet auteur tire mais rate Mme Dewit; la douille 7,65mm étant éjectée a droite dans le Mercedes.”
Wat dus betekent dat er ter hoogte van de Diable maar bewijsstukken zijn van één schutter aan de Mercedes, nl de man die schoot met de RG2.
In de Saab werd achteraf inderdaad 1 cartouche Cal12, 1 patroon en 2 hulzen 357/38 en 1 patroon 9mm gevonden. Het probleem is echter dat we niet kunnen weten sinds wanneer die al in die wagen lagen, mogelijk al van voor de overval te Nijvel zelfs.
Voor mij, toch voor wat betreft het gebeuren aan De Diable, is het meest overtuigend de foto van de teruggevonden Saab, waarbij de lading op de achterbank te zien is. Onmogelijk volgens mij om daar meer dan één man bij te proppen op de achterbank. Dus zijn er daar maximaal drie man vertrokken met de Saab, waarvan één de man aan de Mercedes was.
Voor wat betreft het gebeuren aan de Colruyt te Nijvel zijn er geen sluitende bewijzen over het aantal aanwezigen. Lacroix heeft er alleszins maar één gezien, en kon er minstens één vermoeden, mogelijk meer, achter het uitgesneden deurgat.
Blijft natuurlijk het feit van sporen van 5 handvuurwapens en 1 Riotgun in Nijvel. Hierbij mogen we best vermoeden dat de 2de Riotgun daar ook was, maar niet werd gebruikt. Voor drie man een bijna belachelijke “overbewapening”; twee met elk twee handvuurwapens, één met één handvuurwapen. Twee van hen hadden dan ook nog eens een riotgun.
Toch is dit niet helemaal uitgesloten, indien men enkele aannames maakt;
Zoals op het Franstalige forum Chronos argumenteerde dat het zou kunnen gaan om criminelen die onder geen enkele omstandigheid gepakt wilden worden en dus op voorhand besloten hadden het uit te vechten met aanwezige politie of Rijkswacht. Vandaar dat ze zich op een vuurgevecht hadden voorzien.
Gezien de nadelige karakteristieken van sommige van de handvuurwapens is het best mogelijk dat sommigen een tweede handvuurwapen bij zich droegen. Zoals aan de Colruyt gebeurde, is het mogelijk dat een Riotgun dader dit wapen niet altijd bij de hand heeft, om de handen vrij te hebben bijvoorbeeld tijdens het overladen van buit.
Het .22 pistool is een ideaal wapen om in relatieve stilte en op korte afstand moorden te plegen maar in een vuurgevecht is het echter niet noodzakelijk de betere keuze. Dwars door een deur ga je er niet mee schieten. Best mogelijk dus dat deze man als tweede wapen een 9 mm of een .45 pistool mee had.
De .38/357 Magnum is een trommelrevolver, als die leeg is is het in geval van nood sneller een tweede wapen te trekken dan bij te laden. Dus ook deze man zou daarom een tweede wapen bij zich gehad kunnen hebben.
Het FN 7,65mm pistool is een notoir onbetrouwbaar wapen. De teruggevonden volle patronen van zowel Lacroix, als van de 7,65 mm nr 1 wijzen volgens mij op haperingen, waarbij de schutter meteen de slede naar achter trekt, de volle patroon wordt uitgeworpen, en een volgende wordt geladen (normale reaktie van opgeleide schutters bij een hapering). Die patronen zijn dus niet “verloren”, maar werden uitgeworpen bij een hapering, twee maal in het geval van Lacroix, en twee maal in het geval van een Bende dader tijdens het vuren aan de DATS pompen. Het zou dus kunnen dat ook deze dader dus nog een tweede handvuurwapen bezigde, en de 7,65mm gebruikte omdat die ook “stiller” is dan de handkanonnen zoals de 357 Magnum en de .45.
Natuurlijk is bovenstaande ook maar speculatie. Volgens mij echter wel een mogelijkheid die aanduidt dat er inderdaad niet meer dan drie daders hoeven te zijn geweest, weliswaar zwaar bewapend. Het aantal wapens is dus zeker geen eenduidig bewijs dat er meer dan drie daders betroken zijn geweest in Nijvel.