Gearresteerden speelden aardig spelletje
Op zeker ogenblik leek de puzzel waar zoveel bloed aan kleefde opgelost. Aanvankelijk werd de Nijvelse onderzoeksrechter Wezel met het onderzoek belast, maar toen hij promoveerde kreeg onderzoeksrechter Schlicker het lijvige dossier van de Bende van Nijvel in handen. Die magistraat liet er geen gras over groeien.
In november 1983 ging het parket van Nijvel, onder de leiding van procureur des Konings Deprêtre over tot de eerste arrestaties. Dat was dus na de overval op 7 oktober van datzelfde jaar op het warenhuis Delhaize te Beersel. De 45-jarige zaakvoerder Freddy Vermaelen werd met een lading hagel door het hoofd vermoord. Een kassierster werd door een kogel in de schouder gewond. Uit de kassa’s werd meer dan 1 miljoen gehaald.
Een gewezen politie-agent uit Boussu [Michel Cocu] werd achter slot en grendel gezet. Nadien volgde nog een tiental aanhoudingen. Daarbij speelde de gearresteerden een aardig spelletje. De ene dag bekenden ze, de andere dag schenen ze zich niets meer van hun bekentenissen te herinneren. Nochtans was het de voormalige politieman geweest die een tiental moorden op haar geweten had. Diezelfde ex-politieman praatte ook nog enkele anderen in de gevangenis. Bij die gearresteerden was ook een kerel als een kleerkast. Bijna 2 meter groot en die man had zelfs het lef vijf moorden te bekennen. [Adriano Vittorio] Omdat die Fransman in de provincie Henegouwen een warenhuis exploiteerde en omdat bij de overvallen champagne, whisky, chocolade en andere voedingswaren werden ontvreemd, dacht het parket regelrecht in de roos te hebben geschoten.
In de kranten verschenen titels als “Bende van Nijvel in nauwe schoentjes”, “Bende van Nijvel zit in de klem”, enz.
De hoop groeide nog toen eind mei 1984, er zat dan nog menig verdachte in de cel, het parket van Nijvel ging zoeken op kerkhoven. Men had een tip opgevangen dat wapens die te Beersel, Nijvel, Halle werden gebruikt misschien wel in doodskisten lagen verborgen.
Enkele verdachten hadden immers bij een begrafenisondernemer in Boussu [Richard Brouette] gewerkt en men hield het voor mogelijk dat wapens op begraafplaatsen in de buurt van Boussu waren weggestopt. Ook de werkplaats van de begrafenisondernemer werd uitgekamd en even later werd die man zelfs aangehouden. Niet voor lang, maar de anderen werden geleidelijk aan, door gebrek aan bewijzen, in alle stilte ook vrijgelaten.
Inmiddels was de reus van een kerel (niet de Fransman van wie hoger sprake) in hongerstaking gegaan in de gevangenis. Door een getuige was die man formeel herkend voor de overval op de huisbewaarder van de zeildoekfabriek op 9 september te Temse.
Drie verdachten bleven echter in de gevangenis, onder wie de vroegere politieman en de “kleerkast” uit Frankrijk.
Beetje bij beetje zwakte het dossier tegen hen echter af en zijn die werden aangehouden op verdenking tot de gevaarlijkste bende te behoren die ons land ooit kende, kregen ook hun vrijheid terug. Ze hadden er circa 18 maanden voorhechtenis opzitten toen ze in mei van dit jaar de gevangenispoort achter zich dichtklapten.
Toen op 15 augustus een bewakingsagent in het pretpark van Walibi te Waver werd neergekogeld, hebben de speurders onmiddellijk de laatste drie vrijgelaten verdachten, verhoord en op hun tijdsgebruik gecontroleerd. Naar verluidt konden ze allen een waterdicht alibi aan de politie voorleggen. Ze hebben dus niets met het gebeuren in Walibi te maken. Ook zouden ze nu, na Eigenbrakel en Overijse, insgelijks op de rooster zijn gelegd. Maar ze staan ook buiten die zaak.
Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1985
Ex-politieman zegt onschuldig te zijn
Na meer dan jaar onderzoek blijven de moorden gepleegd door de zogeheten Bende van Nijvel nog altijd onopgelost. Anderzijds is het zo dat aan het modern banditisme dat op een huiveringwekkende wijze te keer ging in Waals-Brabant, een einde is gekomen. Maar wie meer dan 10 moorden op hun geweten hebben, geraakte tot dusver niet bekend.
Na de bloedige overval op het warenhuis Delhaize te Beersel (7 oktober 1983), warbij een 45-jarige zaakvoerder werd vermoord, kon men de ene verdachte na de andere aanhouden. Tien in totaal. Voor de meesten onder hen beschikte het parket van Nijvel echter niet over materiële bewijzen. Ze werden dan ook weer in vrijheid gesteld.
Momenteel zitten nog drie verdachten in cel: Michel Cocu, een gewezen politie-agent uit Boussu, Michel Baudet, eveneens uit Boussu en Adriano Vittorio, uit Bergen.
Michel Cocu was de eerste van de bende die bekentenissen aflegde. Aan zijn ondervragers biechtte hij op dat hij met zeven andere bendeleden de overval bij Colruyt te Nijvel heeft gepleegd, waarbij op 17 september 1983 drie mensen, onder wie een rijkswachter, koelbloedig werden doodgeschoten.
Psychiaters
Nu heeft diezelfde Michel Cocu opnieuw van zich doen spreken. Sedert november 1983 zit hij opgesloten in de gevangenis van Nijvel. Hij trekt zijn eerder afgelegde bekentenissen in. Deze werden afgelegd omdat hij soms 24 uren aan een stuk door de politie werd ondervraagd, zonder dat hij daarbij mocht rusten of eten. “Men bedreigde zelfs mijn 11-jarig dochtertje aan te houden”, aldus Michel Cocu. Volgens de verdachte zal men nooit de werkelijke daders van de afschuwelijke moorden kennen. Voorts verwacht Michel Cocu dat de psychiaters hem gek zullen verklaren, en dat er nooit een publiek proces omtrent de Bende van Nijvel zal komen.
Michel Cocu brengt ook kritiek uit op het onderzoek dat van in het begin slecht werd uitgevoerd. In die zin begrijpt hij ook niet waarom hij sedert februari 1984 niet meer werd ondervraagd. In elk geval geraakte de politie blijkbaar niet meer wijs uit de Bende van Nijvel. De 16 overvallen die aan de bende worden toegeschreven hebben 13 dodelijke slachtoffers geëist.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Januari 1985
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube