De wondere wereld van de wereldwijde wapenhandel en banken:
Antwerpse diamanthandel mogelijk dekmantel wapenleveringen aan Irak
De Antwerpse diamantgroothandel TTS Diamonds, die in februari failliet werd verklaard, heeft mogelijk jarenlang gediend als dekmantel voor internationale wapentrafieken. Tijdens de Golfoorlog zou TTS Diamonds wapens hebben geleverd aan Irak, een land waarop een internationaal embargo rustte. Grote bedragen werden witgewassen via de Bank Max Fisher en de ABN AMRO Bank. TTS Diamonds kwam al in opspraak in Nederland via zijn afgevaardigd bestuurder Fouad Abbas tijdens het geruchtmakende proces van de drugsbaron Johan V. , bijgenaamd 'de Hakkelaar'.
De onthullingen worden vanavond gedaan tijdens het televisieprogramma 'Tijdsein' op Nederland 2.De Antwerpse diamantair Abbas werd in april in Londen gearresteerd op verdenking van het witwassen van grote hoeveelheden drugsgeld. De zakenman van Pakistaanse afkomst gebruikte daartoe in Antwerpen de firma TTS Diamonds en de Bank Max Fisher.
Tijdens een gerechtelijk onderzoek, dat werd gevoerd door de Antwerpse onderzoeksrechter Ivo Moysersoen, ontdekte men dat Abbas mogelijk voor 6 miljard frank drugsgeld had witgewassen. Daarvan werd 1 miljard frank witgewassen via de Antwerpse Bank Max Fisher. Tijdens een onderzoek naar deze operatie, botsten de speurders bij Max Fisher op andere onregelmatigheden. De bank ging daarop in november 1996 failliet.
Tijdsein
Het programma 'Tijdsein' brengt vanavond nieuwe elementen aan het licht. De programmamakers zeggen de hand te hebben kunnen leggen op originele stukken uit de administratie van TTS Diamonds en van Abbas. Tussen de stukken zat een handgeschreven witwastraject van Abbas. Daaruit blijkt dat wit te wassen fondsen langsheen verschillende banken in Europa, de Verenigde Staten en Azië passeerden. In bepaalde periodes werd dagelijks bijna 100.000 tot 150.000 dollar witgewassen. 'Tijdsein' onthult dat regelmatig gelden vanuit Max Fisher werden doorgesluisd naar ABN AMRO Bank.
Het 'explosieve' element in het programma betreft echter de activiteiten van Abbas en TTS Diamonds in de wapenhandel. Grote hoeveelheden wapens allerhande zouden vanaf 1989 door Abbas zijn geleverd aan Irak. In augustus 1990 viel Irak het buurland Koeweit binnen en werd een internationaal embargo op Irak uitgeroepen. Abbas lapte dat embargo aan zijn laars en ging door met de leveringen. Over welke wapens het gaat, wordt niet verteld. De makers van het programma beschikken over deze informatie, maar zouden met het bekendmaken ervan het leven van een van de medewerkers van Abbas in gevaar brengen.
Wapendossier
De contacten van Abbas met Irak liepen via twee Joodse medewerkers op het kantoor van Abbas, zo weten de programmamakers. Zij hebben met zowat alle medewerkers van Abbas gesproken. Die verklaarden dat er op het kantoor van Abbas een groot wapendossier aanwezig was. Zij hebben concrete orders gezien van wapenleveringen aan Irak. Een deel van het dossier is vernietigd. Een ander deel is verduisterd.
Volgens 'Tijdsein' hebben de Nederlandse en Belgische justitie nooit interesse betoond in het luik van de wapenhandel. Nochtans hadden zij het kunnen weten. In het programma zegt de Britse onderzoeksleider Connelly dat de Nederlandse justitie al eerder werd geïnformeerd over de mogelijke betrokkenheid van Abbas bij wapenhandel.
Het wordt in het programma niet duidelijk gemaakt of de drugstrafieken in het dossier-Abbas gelieerd zijn met de wapenleveringen.
In de jaren 70 en 80 ontstond een wereldwijde, verdoken ruilhandel waarbij milities zoals de christen-falangisten in Libanon of de Contra's in Nicaragua hun wapenbevoorradingen financierden met drugsexporten. Er waren twee grote circuits. Een eerste stond onder de leiding van de Russische geheime dienst KGB. Die organiseerde de ruil van wapens voor drugs vanuit het Bulgaarse Sofia, meer bepaald vanuit de import-exportfirma Kintex.
Tegenover het Oost-Europese luik stond een internationaal Westers kartel. Het kartel werd geleid door een aantal grote munitiefabrikanten, waaronder het Belgische PRB. Grote leveringen gingen richting Midden-Oosten, Centraal-Amerika en andere oorlogshaarden. Dit circuit werd gecontroleerd door de Amerikaanse (CIA) en Israëlische (Mossad) geheime diensten. België speelde zowel in het eerste als in het tweede circuit een rol als draaischijf voor de internationale drugs- en wapenhandel. De Belgische wapenwet was dermate soepel en omzeilbaar, dat vele grote wapenhandelaars ons land kozen voor hun activiteiten.
Of ook bij Abbas de link kan gelegd worden tussen wapens en drugs, is een open vraag. De programmamakers van 'Tijdsein' hebben wel informatie over een van de Joodse bedienden van TTS Diamonds. Die was met de leveringen aan Irak niet aan zijn proefstuk toe. De bediende zou in het begin van de jaren 80 hebben gewerkt voor de geheime diensten van Zuid-Afrika en die functie ingeschakeld zijn geweest in de zogenaamde operatie 'Feature'. Deze geheime operatie werd opgezet voor de bevoorrading van wapens aan de Angolese Unita-rebellen van Jonas Savimbi. Afrikaanse landen hadden toen niet veel mogelijkheden om wapenleveringen te financieren. Dat gebeurde ofwel met ivoor (duizenden olifanten werden om die reden afgeslacht) ofwel met diamant. In het geval van Unita ging het om diamant.
Bron: De Tijd | René De Witte | 30 september 1997