Topic: Yves Ciroldi
Yves Ciroldi is een Franse crimineel. Hij werd beschuldig van een hele reeks inbraken in Frankrijk, vooral in de Parijse regio, en in de streek van Menen. Het was vooral door de invloed van een aantal van zijn dertien broers en zijn vader dat hij in de criminaliteit terecht kwam. In juni 1985 pleegde hij in Lauwe, nabij Menen, een inbraak in een huis. De bewoner van het huis werd door Ciroldi vastgebonden met een zogenaamde "verhuizersknoop". Door deze knoop wurgt het slachtoffer zichzelf met iedere beweging.
Meer informatie over deze moord vind je hier » Forum
In juli 1985 werd hij voor die moord opgepakt en in maart 1988 werd hij voor het assisenhof van Henegouwen veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Ciroldi had echter geen behoefte om die straf uit te zitten want in juni 1993 ontsnapte hij uit de gevangenis van Lantin. Dit gebeurde toen hij zonder enige bewaking het huis van een cipier aan het schilderen was.
Voordat hij in Lantin terecht kwam, was hij opgesloten in de gevangenis van Mons. Hij werd echter overgeplaatst omdat hij zich schuldig maakte aan wapentrafiek.
Franse gedetineerde kon zo Lantin buitenstappen
Het parket van Luik heeft maandag een informatief onderzoek geopend naar de ontsnapping van de Fransman Yves Ciroldi (39) uit de gevangenis van Lantin. De man kon zondag ontkomen en is nog spoorloos. Het wordt niet uitgesloten geacht dat hij naar Frankrijk vluchtte. Dan kan hij niet worden uitgeleverd.
Het onderzoek betekent dat de directie en sommige personeelsleden van de strafinrichting de komende dagen zullen worden verhoord. Zondagavond kwam aan het licht dat Ciroldi ongehinderd kon wegwandelen. Zonder enige bewaking ging hij namelijk schilderen in de woning van een cipier, niet ver van de gevangenis. Zondagnamiddag keerde hij niet terug naar zijn cel, waarop alarm werd geslagen. De gevangenbewaarders van Lantin vonden enkel nog zijn plunje.
In april had een gevangeniscommissie nochtans geadviseerd dat Ciroldi, die in 1987 werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid wegend doodslag, gevaarlijk was en dat hem geen enkele gunst mocht worden verleend. Toch voerde hij buiten de gevangenis klussen uit. Hij werkte zelfs enige tijd op de schietstand van Flémalle.
De Fransman verscheen destijds voor het assisenhof van Bergen en zat daar ook enige tijd in de gevangenis. Hij werd echter naar Lantin overgebracht omdat hij zich schuldig maakte aan wapentrafiek.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juni 1993