Topic: Francis Bancsa
Francis Bancsa is geboren in 1956 in Roemenië. Hij heeft nog gediend in het Vreemdelingenlegioen en is een gewezen huurling. Hij woonde sinds 2 juni 1983 in België. Hij werd in 1998 in Roemenië gearresteerd vanwege verscheidene gewelddadige gewapende overvallen op geldtransporten en warenhuizen in België. Bij die overvallen kwam in maart ’96 een chauffeur van de firma GMIC om het leven. Francis Bancsa wordt ook verdacht van de moord op een bendelid.
Een overzicht van andere feiten:
18 November 1988: overval op een Mestdagh-winkel in Jemeppe-sur-Sambre
December 1990: overval met gijzeling op het postkantoor van Auvelais
28 Juli 1993: mislukte overval op een geldtransport
18 September 1993: drie gangsters overvallen een Match-winkel
Begin 1994: een overval op het Aldi-warenhuis van Flawinne en Jemeppe-sur-Sambre
Augustus 1994: Bende-lid Ion Incze werd opgesloten in de gevangenis van Gent voor overvallen en pogingen tot overvallen. Tijdens zijn gevangenschap was dit de donkerste periode voor de bende: geldtransporten werden overvallen in Rhisnes en Gerpinnes (Acoz), een koerier raakte ernstig gewond, een chauffeur werd gedood en een lid van de bende werd doodgeschoten.
Mei 1996: Ion Incze werd vrijgelaten, Francisc Bancsa nam contact met hem op en het was weer tijd voor een reeks mislukte overvallen op geldtransporten op de snelweg E411, in Spy en een mislukte bankoverval in Gembloux. De bende was hun mislukkingen beu en achtervolgde in november 1996 een busje. In Spy kwamen het busje en de inzittenden onder vuur te liggen met een Kalashnikov. Eén man raakte ernstig gewond. De gangsters vertrokken met lege handen.
7 Februari 1997: Bancsa en Incze plegen een overval op de GB in Belgrade. Mensen werden bedreigd en er werd geschoten. De buit: 30.000 euro. Ze worden achtervolgd door de politie van Namen. De auto van de voortvluchtigen kwam vast te zitten op een weg in Rhisnes. Ion Incze werd gearresteerd. Francisc Bancsa verdween in het niets.
Roemeense politie arresteert moordenaar van geldkoerier
Het Roemeense gerecht heeft wellicht een van de kopstukken opgepakt van een bende die in ons land verscheidene gewelddadige overvallen pleegde op geldtransporten. Daarbij kwam in maart ’96 een chauffeur van de firma GMIC om het leven. Francis Bancsa (42) wordt ook verdacht van de moord op een bendelid. Bij zijn arrestatie kon de politie beslag leggen op drie kalasjnikovs en munitie.
Bancsa, die ooit dienst deed bij het Vreemdelingenlegioen, is in Roemenië geboren maar verbleef al jaren in ons land. Met zijn bende maakte hij vooral de streek rond Namen onveilig. Ze waren gespecialiseerd in overvallen op warenhuizen en geldtransporten en schuwden daarbij geen geweld.
Moord
Bewijs daarvan was de bloedige overval op een GMIC-geldtransport in Acoz, op 6 maart 1996. Met hun zware wapens schoten ze dwars door de bepantsering van de geldwagen. Marc Brusselman (36) werd op slag gedood. In november van ’96 werden kort na elkaar geldtransporten in Spy en Rhisnes overvallen. Ook daar gingen de daders zeer brutaal te werk, maar vielen geen slachtoffers.
Francis Bancsa werd er al langer van verdacht achter deze overvallen te zitten. Na een nieuwe hold-up op een warenhuis in de streek rond Namen werd een van de daders ingerekend. Kort daarop werden nog drie gangsters opgepakt en gingen ze aan het praten. Zij gaven tegenover de speurders toe dat Bancsa de overval in Acoz pleegde. Maar de Roemeen en drie van zijn handlangers slaagden erin uit handen van het gerecht te blijven.
In een bos van Gembloers werd vorig jaar dan het lijk gevonden van Pascal Terwange. Een van de drie handlangers die nog op waren. Het gerecht meent dat hij door zijn baas is vermoord. Waarom zal Bancsa de Belgische speurders binnenkort waarschijnlijk zelf kunnen vertellen. Zaterdag is hij in Brasov door de politie gearresteerd. De Roemeense autoriteiten hebben al laten weten dat ze Bancsa aan ons land zullen uitleveren. Zou de uitleveringsprocedure te lang aanslepen, is het niet uitgesloten dat een rogatoire commissie naar Boekarest wordt gestuurd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Maart 1998