Topic: Sint-Joost-ten-Node: 30 Juni 1978
Samenvatting
Wat? Overval op een postauto
Wanneer? 30 Juni 1978
Waar? Madouplein in Sint-Joost-ten-Node » Google Maps
Wie? De daders waren twee Fransen; Clement Gilles (motorrijder en gekend met het circuit van Nijvel) en Jean-Claude Dimarzo (bijgenaamd "Le Corse").
Buit: 3 miljoen frank
Status: Opgelost
Tijdens de overval passeerde net een combi van de militaire politie. Twee agenten stapten uit maar werden onmiddellijk beschoten door een gangsters. De twee militaire agenten raakten gewond en de daders konden ontsnappen.
Twee MP’s neergeschoten
Even na 9 uur begon vrijdagochtend, aan de voet van de Madoutoren, op het grondgebied van Sint-Joost-ten-Node, een schietpartij tussen twee gangsters en twee MP’s van de luchtmacht die toevallig getuigen waren van een stoutmoedige hold-up in volle straat.
De twee MP’s werden gekwetst en de gangsters gingen schietend met hun buit op de vlucht. “Ik had die twee kerels al even voor negen uur zien voorbij wandelen”, aldus Christiane Meeus, die in de hal van de Madoutoren zat te wachten op iemand die in de toren werkt en waarmee zij een afspraak had. “Het waren twee jonge kerels, allebei met gesloten valhelm op het hoofd. Hun motor stond tegenover de ingang op een stoep, aan de rand van de Ringlaan. Ik zag nog hoe ze zich gingen opstellen achter de hoek, bij een uitstalraam van het Russisch Huis.”
Even na 9 uur stopte bij de ingang van de Madoutoren een rode combi van de posterijen. Toen de begeleider uitstapte, met een zwarte tas in de hand, werd hij onmiddellijk aangevallen en neergeslagen door de twee kerels die met de tas naar hun motorfiets liepen, aan de overkant van de straat. Op dat ogenblik kwam toevallig een combi voorbij met vier MP’s van de luchtmacht, die zo getuige waren van de hold-up.
Twee MP’s sprongen uit hun wagen met getrokken pistool, maar zij werden onmiddellijk beschoten door een van de gangsters. Eén MP viel met een wonde in het aangezicht naast de combi, de tweede werd in het been getroffen en viel neer voor het militaire voertuig.
Een gangsterfilm
“Hoeveel schoten er precies afgevuurd zijn, kan ik niet zeggen en de postauto belemmerde mij het zicht”, aldus nog Christiane Meeus. “Het was net als in een gangsterfilm. Het leek allemaal goed voorbereid, en dan wou die motor niet dadelijk starten …”
Ook Louis Vrijden uit Brussegem zag het allemaal gebeuren vanuit de hal van de Madoutoren waar hij werkt. “De chauffeur van de postauto kwam hier binnenlopen en ook de aangevallen begeleider kroop over de grond, onder de kogels door, op het voetpad om hier binnen te geraken. Ik zag de kerels in de richting van de Kruidtuinlaan wegrijden. De man op de duozit hield de tas met het geld onder de linkerarm maar keerde zich om en schoot nog met de rechterhand terwijl zij in volle vaart wegreden. Ik heb het nummer van de motorfiets kunnen noteren …” Maar het bleek spoedig dat de gangsters met een gestolen motor de hold-up hadden gepleegd.
De twee MP’s die gekwetst werden zijn Danny Verslijpe en Patrick Engels. Hun twee collega’s die achterin de auto zaten, bleven ongedeerd. “Spijtig dat wij onze wapens moeten laden alvorens te kunnen schieten, anders waren de gangsters zeker niet weggeraakt”, zo zei één van de MP’s na de overval. Naar verluidt verbiedt het reglement de MP’s met geladen wapens op stap te gaan. Wel hebben zij een lader bij de hand om in noodgeval hun wapen te laden. De tijd die daarvoor nodig was speelde gisteren in het voordeel van de twee gangsters.
Kas
Het geld dat de gangsters buitmaakten, een bedrag van ongeveer 3,8 miljoen fr., was een “ambulante kas” van de postchequedienst die elke dag de verschillende afdelingen van het Postchequeambt aandoet, om aan de bedienden van de postcheques de gelegenheid te geven geld van hun rekening af te halen, zonder zich daarom naar de lokettenzaal te moeten begeven. Mogelijk was er vrijdag meer geld in de kas dan op andere dagen, omdat het de laatste dag van de maand was en vele bedienden dan hun loon opnemen. In de Madoutoren worden een drietal verdiepingen door het Postchequeambt bezet. Vermeldenswaard is wel dat documenten, die van de hoofdzetel naar de toren gebracht worden, gelost worden in de keldergarage onder de toren, vlakbij een lift. Maar nu blijkt dat de man met de “kas” in volle straat uitstapt en door de hoofdingang naar binnen pleegt te gaan …
Spoorloos
Het spoor van de gangsters was men snel kwijt. Een getuige heeft nog getracht de snel rijdende motor te volgen, toen hij in de tunnel onder de Kruidtuinlaan dook en via het viaduct in de richting van Koekelberg reed. De achtervolger kon de mannen evenwel slechts tot halverwege het viaduct in het oog houden.
Volgens een persoonsbeschrijving, opgemaakt aan de hand van gegevens die door getuigen werden gegeven, waren de beide kerels ongeveer 1m75 groot. De man die de motor bestuurde droeg een zwart lederen vest en vermoedelijk ook een zwart lederen broek. De man op de duozitting droeg een lichtkleurige blousonvest. Allebei droegen ze een zogenaamde “integrale” valhelm. Zeker is dat één der helmen een witte kleur had.
Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juli 1978
Dader overval Madouplein aangehouden
De gerechtelijke politie te Brussel heeft in samenwerking met de gemeentelijke politie van Sint-Joost-ten-Node één van de daders van de overval vrijdag nabij het Madouplein kunnen identificeren en aanhouden. De identificatie kon worden vastgesteld door middel van een armbandhorloge dat de dader verloor tijdens het kort handgemeen met een begeleider van de postwagen. De gerechtelijke politie heeft de identiteit van de dader niet vrij gegeven. Hij werd ter beschikking van het parket gesteld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Juli 1978
Drie overvallers van Madouplein ingerekend
De overval, die vrijdag jl. op het Madouplein te Sint-Joost-ten-Node werd gepleegd, is nagenoeg volledig opgehelderd. Een van de hoofddaders, de man die tijdens een worsteling een armbandhorloge kwijtraakte, de genaamde J. Bianchi, zit thans achter slot en grendel.
Samen met hem werden twee jonge vrouwen aangehouden: de vriendin van Bianchi, en de vriendin van de tweede man die aan de hold-up deelnam.
Opgesloten
De gerechtelijke politie van Brussel kon deze drie personen vrij kort na de feiten aanhouden. Het drietal zit thans in afzonderlijke cellen opgesloten in de gevangenis van Vorst.
In verband met de 3.187.000 fr. Die bij de overval werden buitgemaakt, konden maandag weinig bijzonderheden worden vernomen. Het ziet er naar uit dat van deze buit ten hoogste een gedeelte kon worden teruggevonden.
Voortvluchtig
De tweede dader is immers nog op de vlucht en deze heeft blijkbaar het grootste deel van het buitgemaakte geld in zijn bezit. Deze persoon kon wel worden geïdentificeerd door het gerecht en hij wordt overval gezocht. Wellicht is zijn arrestatie een kwestie van enkele uren, tenzij hij ondertussen de kans heeft gekregen een toevlucht te zoeken in het buitenland en ergens onder een valse naam onder te duiken.
Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Juli 1978
Raadkamer bevestigd aanhouding van Madouplein-gangster
De raadkamer bij de rechtbank van eerste aanleg te Brussel bevestigde woensdag het aanhoudingsmandaat van de 53-jarige Italiaan Giovanni Bianchi, geboren in Tubeke en van zijn 30-jarige echtgenote Viviane. Het tweetal werd vrijdagnamiddag ten huize van de vrouw te Sint-Jans-Molenbeek door leden van de gerechtelijke politie ingerekend in verband met de gewapende overval gepleegd enkele uren voordien op het Madouplein te Sint-Joost-ten-Node, waarbij ruim 3 miljoen fr. werd buitgemaakt.
Bij de arrestatie van Bianchi werden in zijn voertuig onder meer een machinepistool en een hoofdkap teruggevonden en in zijn garage twee handgranaten.
Eerste substituut Rutten liet voor de raadkamer opmerken dat deze voorwerpen heel vermoedelijk reeds geruime tijd in het bezit waren van de Italiaan. Onvermijdelijk moest zijn echtgenote geweten hebben dat deze voorwerpen in het bezit waren van haar man, zodat ze hierbij enigszins de rol van medeplichtige waarnam. Zulks is de reden waarom het aanhoudingsmandaat van de vrouw werd bevestigd.
Wat het armbanduurwerk betreft, dat de gangster op de plaats van de feiten verloor, kon worden vernomen dat het om een horloge gaat van het merk Jaeger-Decoultre, dat bij een juwelier te Sint-Joost-ten-Node ofwel werd aangekocht ofwel werd afgegeven voor herstelling.
Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Juli 1978
Twee Fransen gezocht voor overval op Madouplein
De gerechtelijke politie van Brussel doet al het mogelijke om op het spoor te komen van twee Fransen, die vorige week vrijdag op het Madouplein te Brussel een overval pleegden waarbij ruim 3 miljoen fr. werd buitgemaakt. Voorlopig is alle moeite echter tevergeefs.
De gerechtelijke politie ken nochtans de identiteit van de overvallers. Het gaat om een kerel die in 1945 in Frankrijk werd geboren maar geruime tijd in een Brabantse gemeente heeft gewoond en daar nog is ingeschreven. De tweede gezochte is 37 jaar en eveneens van Franse nationaliteit.
Hulp
De auto waarmee het duo zich verplaatste is een sportwagen van Duitse constructie. Er zijn redenen om aan te nemen dat een van hen, die “de Corsicaan” wordt genoemd, de twee MP’s neerkomende. Die zijn nu aan de beterhand en een van hen kon reeds worden ondervraagd.
Intussen staat ook de medeplichtigheid vast van G. Bianchi, een Italiaan uit Tubeke. Hij heeft een zekere rol gespeeld, ook al is gebleken dat hij niet aanwezig was bij de overval op het Madouplein. Ook zijn vrouw zit achter de tralies.
De motor waarmee de twee Fransen op het Madouplein wegvluchtten is nog niet teruggevonden. In Frankrijk worden zij gezocht wegens heel wat misdrijven waaronder gewapende diefstallen. “De Corsicaan” staat er bekend als een zware jongen uit het milieu.
16 Miljoen
De gerechtsdiensten hebben ook nog een dossier van een onopgehelderde hold-up die eveneens per motor werd gepleegd. Eind juli 1975 gingen in het volle stadscentrum van Brussel gemotoriseerde rovers aan de haal met 16 miljoen. Er vielen toen evenwel geen vuurschoten. Maar die overval was al even stoutmoedig als die van vorige week op het Madouplein.
Op die dinsdag 30 juli 1975 stopte een taxi, waarin twee bedienden van een wisselkantoor hadden plaatsgenomen, die voor 16 miljoen frank vreemde deviezen bij zich hadden, voor een rood licht in de Duquesnoystraat. Het geld was opgeborgen in een valiesje dat zich in de kofferruimte bevond. Op datzelfde ogenblik kwamen twee motorrijders langszij gereden. Een onder hen tilde het kofferdeksel op, nam het valiesje er uit en reed er samen met zijn handlanger vliegensvlug vandoor.
De daders werden nooit gevonden. De grootste roof ooit in Brussel gepleegd gebeurde met een motor met een Franse nummerplaat.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Juli 1978
Interpol zoekt mee naar gewezen snelheidsduivel
De gerechtelijke politie van Brussel is dag en nacht in de weer om de twee Fransen, die vrijdag 30 juni op het Madouplein een overval pleegden, op het spoor te komen. De identiteit van de twee gangsters is intussen bekend: het gaat om de 33-jarige Clement Gilles en de 38-jarige Jean-Claude Dimarzo.
Bij de overval werden twee leden van de militaire politie neergeschoten en de daders, die ruim 3 miljoen fr. roofden, verplaatsten zich met een snelle motor, die in Frankrijk werd gestolen. Die motor is, evenals de buit, nog niet teruggevonden.
Specialist
In verband met die overval werd een baruitbater uit [ontbreekt] gearresteerd. Het betreft een zekere B., die niet rechtstreeks betrokken was bij de overval, maar als medeplichtige werd beschouwd. In de wagen van B. vond de politie bezwarende stukken en in de nabijheid van het Madouplein werd ook een polshorloge teruggevonden, die aan B. toebehoorde.
Die kerel heeft, zo bleek uit het onderzoek, gedurende een tiental dagen een onderkomen verschaft aan Gilles en Dimarzo, die naar Brussel waren gekomen voor het plegen van de overval in kwestie.
Hoogstwaarschijnlijk zijn de twee Fransen met de motor gevlucht en op een nog niet bekende plaats in een wagen gestapt, om aan de politie te ontkomen. Nochtans is geweten dat Clement Gilles een specialist is van de snelle motor. Die man heeft op de omloop van Nijvel nog deelgenomen aan snelheidswedstrijden met de motor.
Gilles heeft enkele jaren ook te Sint-Pieters-Kapelle gewoond, een gemeente die door het Vlaams-Brabantse Herne werd opgeslorpt. Naar verluidt zou hij daar nog altijd zijn ingeschreven.
Zware jongen
De gerechtelijke politie achterhaalde ook dat het Jean-Claude Dimarzo is geweest die de militaire politiemannen neerknalde. Deze Dimarzo is in het bezit van een vals persoonsbewijs, dat in Ajaccio op Corsica werd uitgereikt. Hij is trouwens in de onderwereld bekend als “de Corsicaan”. Dimarzo is volgens de gerechtelijke politie een zware jongen. Hij heeft ook in Frankrijk gewapende overvallen gepleegd, waarvoor hij eveneens wordt opgespoord.
De gerechtelijke politie van Brussel heeft informatie waaruit blijkt dat de twee ook door Interpol gezochte misdadigers zich in het buitenland ophouden, maar de speurders willen vooralsnog niet kwijt in welk land.
Indien Gilles en Dimarzo gevonden worden, zullen ze ook aan de tand worden gevoeld over een gelijkaardige overval, die op 30 juli 1975 te Brussel werd gepleegd. Toen gingen twee gemotoriseerde gangsters aan de haal met 16 miljoen fr. van een wisselkantoor. Ze reden toen ook weg met een snelle motor die in Frankrijk werd gestolen. Voor die grootste roof ooit te Brussel gepleegd, zal men zeker Clement Gilles, de gewezen snelheidsduivel, op de rooster leggen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Augustus 1978