21

Re: Richard Brouette

Man beschoten te Boussu

Vrijdagavond werd te Boussu een begrafenisondernemer door een schot gewond. Het betreft Richard Brouette (54). Vooraf had zich aan de telefoon een twist afgespeeld tussen Brouette en F.H., uit het nabijgelegen Jemappes, die er door het slachtoffer van verdacht werd zijn vriendin het hof te maken.

H. had zich na het telefoontje naar de woning van Brouette begeven in gezelschap van een vriend. Hij wou de zaak eens uitpraten. Daartoe nam hij een pistool mee.

In de woning van Brouette kwam het andermaal tot een woordenwisseling. Tot de begrafenisondernemer de voordeur dichtklapte voor de neus van beide mannen. De vriend van H., Y.L., vuurde daarop tweemaal met het pistool. Brouette werd aan het voorhoofd en een oog gewond. Na verzorging kon de man weer huiswaarts.

Y.L. zei dat hij meende gezien te hebben dat Brouette zijn hand in zijn broekzak stak en er een wapen wou opdiepen. "Ik ben bang geworden en heb gevuurd." De man werd opgesloten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 April 1982

(*) Namen zelf afgekort.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

22

Re: Richard Brouette

Liggen wapens van Bende van Nijvel op kerkhoven?

Een ongewoon groot aantal rijkswachters, vergezeld door onderzoeksrechter Schlicker, is maandag naar de provincie Henegouwen afgezakt.

Zij trokken naar Boussu om daar te zoeken naar sporen die tot de ontmaskering van de zogenaamde Bende van Nijvel zouden kunnen leiden. Vorige week meldden we reeds dat er een zeker optimisme heerste bij de speurders van het parket van Nijvel.

In Boussu, waar de gearresteerde Michel Cocu (32) politieagent is geweest (in 1978 had de politiecommissaris hem gevraagd om ontslag te nemen), hebben de BOB’ers gisteren uren aan een stuk gezocht in de werkplaats van een begrafenisondernemer. Naar verluidt heeft de vrouw van een andere verdachte, die inmiddels in voorlopige vrijheid werd gesteld, een beschuldigende vinger uitgestoken naar die begrafenisondernemer.

Vandaar dat maandag met metaaldetectors het atelier van de begrafenisondernemer te Boussu van vloer tot zoldering werd afgetast. Er werd zelfs in doodskisten gezocht. Men neemt aan dat de speurders zochten naar een wapen, dat een belangrijk nieuw element voor het oplossen van de puzzel zou kunnen betekenen. Er werd eveneens gezocht op de begraafplaatsen in de buurt van de Waalse gemeente Boussu.

Doden

De Bende van Nijvel heeft anderhalf jaar moord en terreur op haar geweten. Daarbij werd een reeks weerzinwekkende overvallen gepleegd. De bende heeft een lange lijst van slachtoffers gemaakt: 13 doden en 7 gewonden. Maar sedert 1 december 1983 is het stil. Op die datum pleegde de Bende van Nijvel te Anderlues nog een laatste wapenfeit, een dubbele moord op een juwelier en zijn vrouw.

Op het ogenblik van die overval zaten reeds enkele verdachten achter slot en grendel. De gerechtelijke kringen gingen er dan ook van uit dat de overval van Anderlues verwarring moest zaaien. Want door het echtpaar koelbloedig neer te schieten moest de onschuld van degenenen die reeds in de gevangenis zaten, worden bewezen.

In die overval zaten trouwens alle gegevens van de moordbende verscholen. Zo gebruikte men te Anderlues de Golf die op 2 oktober 1983 werd gestolen bij de moorddadige overval op een spijshuis te Ohain, en een van de te Anderlues gebruikte wapens werd eerder gebruikt bij de overval op Colruyt te Nijvel, waar op 17 september 1983 drie doden, onder wie een rijkswachter, te betreuren vielen.

Brein

Of de begrafenisondernemer uit Boussu, die door een vrouw aan de galg werd gepraat, inderdaad bij de bende behoort, zal het verdere onderzoek nog moeten uitwijzen. Toch kwelt er nog een andere vraag de speurders: waar zit het brein, de “big boss” van de Bende van Nijvel? Want bij de parketten van Nijvel en Charleroi gaat men ervan uit dat de man die het wraakplan opstelde, nog niet is ontdekt. Men heeft een tijdje gedacht dat hij zich schuil hield in een caravan, die in een afgedankte fabriek in de buurt van Waver stond opgesteld. Toen de BOB ging kijken, trof ze de man, die een gevaarlijke psychopaat zou zijn, niet aan. Sindsdien is men zijn spoor kwijt.

Inmiddels is een andere verdachte, met name Robert Becker (36) uit Jemappes in hongerstaking gegaan in de gevangenis van Nijvel. Dit als protest tegen de verlenging door de Raadkamer van het aanhoudingsbevel. Robert Becker, een reus van een kerel van 100 kg., werd door een getuige formeel op foto herkend voor de overval op de huisbewaarder van een zeildoekfabriek, op 9 september 1983 te Temse.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Mei 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: Richard Brouette

Bende van Nijvel: nieuwe arrestatie

Een nieuwe fase in het onderzoek naar de Bende van Nijvel: de raadkamer heeft maandag het arrestatiebevel ten laste van Richard Brouette bevestigd, een begrafenisondernemer te Boussu die vorige vrijdag aangehouden was wegens illegaal bezit van een verdedigingswapen. De onderzoekers denken dat Brouette een tijd in het bezit was van een P38-wapen dat op 11 februari 1983 bij de hold-up te Genval gebruikt werd en op 3 maart 1983 bij de overval in de Colruyt te Halle.

Overigens bevestigt het parket van Nijvel dat de onderzoekers vorige woensdag het lijk hebben opgegraven van een arbeider van Richard Brouette, Jean-Claude Illegems, die op 9 juni 1983 verhangen werd teruggevonden niet ver van de caravan op een terrein van Brouette, waar hij in die tijd woonde. Hoewel de resultaten van de autopsie nog onvolledig zijn, zijn de onderzoekers van mening dat het niet om een zelfmoord gaat.

Jean-Claude Illegems is gestorven de dag van diefstal van een auto die voor de hold-up met drievoudige moord, gepleegd op 17 september 1983 in de Colruyt in Nijvel, gediend heeft. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juni 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Richard Brouette

Een typisch voorbeeld is de Saab 900 turbo. De Bende wist precies wat ze hebben moest toen ze in de nacht van 7 op 8 juni 1983 via een dakraam garage Jadot binnendrong: een Saab 900 turbo, met een achtkleppenmotor (145 pk).

Die Saab werd was later gebruikt. Het parket in Nijvel had in 1984 al een vrij helder idee over waar de Saab drie maanden lang verborgen was gehouden.

Via tips, verificaties en - zelfs - bekentenissen van leden van de zogeheten Bende van de Borinage kon met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden besloten dat de auto was gestald op het terrein van Richard Brouette in Boussu. In een hoek, in een loods, of op een terrerin, verborgen onder wit plastic, zoals de politiecommissaris van Boussu vele maanden later onomstotelijk zou kunnen aantonen.

Brouette is een van de vele namen in het dossier.

Typisch aan de Bende van Nijvel is dat ze wagens stelen, er aan werken en de wagen pas later gebruiken voor de diefstal of ‘hold-up’.

Bron » p-magazine.com

Re: Richard Brouette

Komaan zeg... Een jongetje had zelfs de JUISTE nummerplaat - die op de Saab 900 Turbo aangebracht was - onthouden: SX-676.

In de loods van Brouette waren in de zomer van 1983 een paar kinderen komen spelen, en die hadden hem daar zien staan, onder een groot wit plastic zeil: een fonkelnieuwe sportwagen. Saab 900 Turbo, achtkleppenmotor, 145 pk. “Waw”, zei een jongetje van veertien toen. Een van die jongens was Alain Capron, de zoon van de politiecommissaris van Boussu. Hij had zelfs de nummerplaat onthouden, SX 676.

Bron: De bende, een documentaire.

Met welke ernst werd het gerechtelijk onderzoek in de Bende van Nijvel gevoerd eigenlijk?

Re: Richard Brouette

De getuigenis van die tienerjongens blijft een van de meest verbazingwekkende. Als de informatie klopt is het gewoon een staalhard bewijs dat Brouette in het bezit was van een bende-auto en de bende in 1983 dus hoogstwaarschijnlijk bestond uit mensen uit zijn entourage (lees: Cocu en vrienden).

Maar het is moeilijk in te schatten hoe betrouwbaar/geloofwaardig dit alles is met de weinige informatie die over deze getuigenis bekend is. Ergens klinkt het ook een beetje te mooi om waar te zijn. Wanneer is deze informatie bijvoorbeeld gedeeld met de speurders? Toen de auto en nummerplaat al meermaals op tv of in de gazet waren geweest? Niet vergeten dat de speurders tijdens het onderzoek rond de Borains meermaals hun boekje te buiten zijn gegaan om bekentenissen af te dwingen.

In juni 1984 werd Brouette aangehouden. In de krant zei men toen dat hij geviseerd werd omdat hij de revolver van Cocu in zijn bezit had gehad en omdat er een verdachte zelfmoord op zijn terrein had plaatsgevonden, er was geen sprake van iemand die de Saab bij hem had gespot. Wel staat er in de Gazet van Antwerpen van 19 juni 1984 dat de Saab 'na de feiten doorzeefd met kogels teruggevonden werd op een terrein van Brouette'.

De auto werd in Eigenbrakel teruggevonden, niet bij Brouette. Vergist de journalist zich hier? Of haalt hij twee feiten door elkaar: het na de feiten terugvinden van de auto in Eigenbrakel én de jongeren die de auto voor de feiten bij Brouette hebben gezien? Want dan wil dat zeggen dat dit feit al in juni 1984 bekend was voor de speurders.

Kortom, veel vragen, weinig duidelijkheid. Als iemand meer weet over de getuigenis van de tienerjongens uit Boussu mag die dat altijd delen.

Re: Richard Brouette

Dat de Borains bij de bende betrokken waren stond zelfs niet ter discussie bij de toenmalige speuders. Het onderzoek werd onderuitgehaald door de farce met de Ruger van Cocu. Een wapen dat nota bene door niemand minder dan Amory tevoorschijn werd getoverd. De informatie over Brouette en de Saab kan waar zijn of weer een verzinsel. Indien waar is het ongelooflijk dat Brouette niet werd gearresteerd.