Er wordt vaak gezegd dat De Staerke op verkenning is gestuurd in Aalst of, nog vreemder, dat hij is gelokt omdat er daar wat te rapen viel. De Staerke is geen dommerik en de Delhaize Aalst was ook maar een Delhaize, behoudens een koffer goud begraven aan de voet van de Dokusberg zie ik niet wat De Staerke daar had kunnen aantreffen dat zo uniek was.
Een verkenning is interessant als men later een stille inbraak wil plegen en zo min mogelijk mensen wekken. Men heeft dan een plattegrond en weet hoe men snel en geruisloos te werk kan gaan. De Bende in Aalst kondigde een raid aan via de radio en had al een halve parking neer geschoten alvorens naar binnen te gaan. Een verkenning was van weinig meerwaarde, subtiliteit nihil.
Als De Staerke daar echt is geweest op voorhand, blijft de vraag onder welk voorwendsel Baugniet of iemand anders hem zover heeft gekregen.
Er is minstens één getuigenis over het signaleren van De Staerke in Aalst voor de overval, tijdens de overval, en met het verhaal van de Samsonite ook na de overval. Misschien te mooi om waar te zijn.
Zoals hierboven gezegd valt of staat zeer veel met het PV van de kroongetuige tijdens de overval. Stel dat hiermee is geknoeid, dan worden andere getuigenissen eveneens wankel.
Men kan hierover niet oordelen tenzij men destijds eerstelijnsonderzoek heeft gedaan. Als iemand zich vandaag nog zou verdiepen in het spoor De Staerke, lijkt de meest gewenste focus de hoedanigheid van De Staerke in Frankrijk in '85 en de betrouwbaarheid van bronnen hieromtrent.