Wapens Bende van Nijvel uit kanaal opgevist
Precies op de plaats waar een jaar geleden ook al werd gezocht, heeft de Belgische rijkswacht wapens, kogels en kogelvrije vesten van de Bende van Nijvel gevonden. Behalve wapentuig hebben rijkswachters ook een brandkast met cheques uit het kanaal Brussel-Charleroi gevist.
De brandkast is afkomstig uit het warenhuis Delhaize van Aalst, een jaar geleden het doelwit van de gangsters. Alleen al bij deze overval werden acht mensen doodgeschoten. Uit de papieren en de cheques die in de stalen kluis zaten, heeft de rijkswacht de herkomst kunnen afleiden.
Vrij snel na de overval in Aalst vond de rijkswacht aan het kanaal van Charleroi naar Brussel ter hoogte van Ronquières (Waals-Brabant) een Volkswagen GTI. Het kanaal in de buurt van de vindplaats van de auto werd onderzocht. Naar nu is gebleken niet zorgvuldig genoeg, want men vond niets. De rijkswacht die samen met de gerechtelijke politie van het parket van Dendermonde het onderzoek uitvoert, ontkent dat er indertijd broddelwerk verricht is. "Een jaar geleden moesten we het doen met zeer eenvoudig dregmateriaal, nu hadden we de beschikking over geavanceerde techniek en is de bodem van het kanaal afgetast door duikers," aldus een woordvoerder van de rijkswacht gisteren. De vondsten werden al donderdag en vrijdag gedaan, maar zijn pas in het weekeind bekend gemaakt.
ln justitiële kringen wordt gesproken van een belangrijke vondst, die het onderzoek in een stroomversnelling zal brengen. Meer wilden politie- en parketwoordvoerders gisteren niet kwijt. Of de vordering in het onderzoek ook de overvallen op de warenhuizen in Genval, Nijvel, Eigenbrakel en Overijse betreft, is nog onduidelijk.
In het huis van bewaring van Nijvel zitten vier Belgen en een Fransman vast op verdenking betrokken te zijn geweest bij overvallen. De laatste aanhouding vond twee weken geleden plaats toen de Fransman V. in een café in Ploegsteert werd gepakt. Volgens de Belgischemedia zou V. in een val van de rijkswacht zijn gelopen. Hij werd al in oktober 1983 aangehouden, maar trok daarna zijn bekentenissen weer in en werd vrijgelaten. Ook de andere verdachten werden een keer vrijgelaten om maanden later weer opgepakt te worden.
Wanneer het vijftal voor de rechter moet verschijnen is onduidelijk. Rijkswacht en parket, die pas een maand na de laatste overval (november 1985 in Aalst) is gaan samenwerken, beschikt niet over afdoende getuigenverklaringen en moet het volledig hebben van "materiële bewijsvoering". Het opgedregde materiaal vormt een eerste stap in die richting. Want tot voor kort heeft het onderzoek alleen maar theorieën en veronderstellingen opgeleverd en geen bekentenissen en harde bewijzen.
De Belgische media, maar ook de publieke opinie in de gemeenten waar de overvallen plaats vonden, construeren op geheel eigen wijze het bewijsmateriaal. Het enkele feit dat er sinds de aanhouding van een van de hoofdverdachten, de ex-politieman C, geen warenhuizen meer zijn overvallen overvallen, wordt op zn minst opmerkelijk gevonden.
Bron: De Volkskrant | 10 November 1986
Nieuw bewijsmateriaal 'Bende van Nijvel’
Precies een jaar nadat de Bende van Nijvel voor de laatste keer dood en verderf zaaide in België, lijkt het er op dat de gerechtelijke instanties enig nieuw, bewijsmateriaal boven water hebben weten te brengen. Letterlijk boven water, want sinds vorige week onderzoeken kikvorsmannen van het elfde genie bataljon uit Burcht de bodem van het kanaal Brussel- Charleroi, vlakbij het "hellende vlak" van Ronquières waar binnenvaartschepen in een grote met water gevulde bak naar een hoger gelegen deel van het kanaal worden getild. In de zwarte modder van dit "kolenkanaal" heeft men wapens, patronen en kogelvrije vesten gevonden en een brandkast die afkomstig lijkt te zijn uit de Delhaize-vestiging te Aalst.
Bij die vestiging was het dat de "Bende van Nijvel" op zaterdag 9 november 1985 voor het laatst toesloeg. Even voor sluitingstijd, 's avonds tegen achten,' drongen vier overvallers al schietend het filiaal van de levensmiddelenketen Delhaize aan de Parklaan in Aalst binnen. De overval leverde hun een buit van amper 200.000 franken (zo'n 11.000 gulden) op. Toen het viertal de aftocht had geblazen, lagen er her en der verspreid acht doden.
Bron: Het vrije volk | 13 November 1986