1

Topic: Duffel: 20 Mei 1985

Als je denkt dat de misdaad tijdens de jaren '80 je niet meer kan verrassen, dan ben je verkeerd. In de nacht van 20 op 21 mei 1985 overvallen onbekende gangsters een posttrein die onderweg was van Antwerpen naar Brussel.

Overval op Belgische posttrein

Een Belgische posttrein die vrijwel zeker diamanten vervoerde is vannacht door drie gewapende mannen overvallen. De trein, die even voor middernacht vanuit Antwerpen was vertrokken met bestemming Brusselzuid, werd in de buurt van het station van Duffel tot stilstand gebracht doordat de overvallers een seinlicht hadden gedoofd. De drie gewapende en gemaskerde mannen drongen de cabine van de trein binnen en overmeesterden de bestuurder en de begeleider. Beide mannen werden met handboeien aan elkaar geklonken. Daarna onderzochten de overvallers op hun gemak de achttien postzakken die de trein vervoerde. Ze verdwenen later met een auto.

Bron: NRC Handelsblad | 21 Mei 1985

Overval op Belgische posttrein

Drie gewapende en gemaskerde mannen hebben in de nacht van maandag op dinsdag een overval gepleegd op de posttrein die van ! Antwerpen-Centraal naar,Brussel-Zuid reed. De trein, dié even voor, middernacht vanuit Antwerpen was vertrokken werd in de nabijheid van het station van Duffel tot staan gebracht 1 De overvallers hadden een seinlicht gedoofd.

De drie gewapende mannen drongen de trein binnen en overmeesterden de bestuurder en diens begeleider. Beide mannen werden met handboeien aan elkaar geklonken. De overvallers doorzochten daarna op hun gemak de achttien postzakken aan boord. Ze verdwenen later met

De treinbestuurder slaagde er later in de trein het station van Duffel te laten binnenlopen waar hij de rijkswacht waarschuwde. Het is vrijwel zeker dat er in de posttrein diamanten werden vervoerd.

Bron: Nieuwsblad van het Noord | 21 Mei 1985

Gangsters buiten bezoek paus uit

Terwijl de aandacht van de politie en de rijkswacht grotendeels uitging naar de paus, is België de afgelopen dagen geteisterd door een spectaculaire reeks overvallen. Gangsters moeten gisternacht hun grootste slag hebben geslagen bij een overval op de posttrein AntwerpenBrussel. Ze sloegen toe nadat ze kort na het vertrek van de trein op tien kilometer ten zuiden van Antwerpen een sein op onveilig hadden gezet.

Zodra de trein was gestopt werden de bestuurder en zijn begeleider door drie gewapende en gemaskerde mannen overmeesterd en met handboeien aan elkaar geklonken. De overvallers doorzochten op hun gemak achttien postzakken eer ze met een auto spoorloos verdwenen. Miljoenen Hoewel de politie weigert bijzonderheden te geven zijn volgens de Belgische PTT zeker enkele tientallen miljoenen franken en diamanten buitgemaakt.

Bron: Algemeen Dagblad | 22 Mei 1985 (*)

(*) In het Algemeen Dagblad van 22 mei ging men op pagina 11 dieper in op een reeks van overvallen op postbodes en postkantoren in België. Dat artikel kan je hier lezen » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Duffel: 20 Mei 1985

In het Algemeen Dagblad van 25 mei 1985 stond er een uitgebreid artikel over de niet-te-stoppen reeks van overvallen op postkantoren en postbodes in België.

België luilekkerland voor rovers

Het Belgische gangstergilde heeft zich afgelopen week kennelijk als het bekende konijn in de knollentuin gevoeld met de jager op veilige afstand. In twee dagen tijd heeft het maar liefst vijftien roofovervallen gepleegd. Steeds waren de Belgische posterijen het doelwit, of het nu om een geldtransport ging, een postkantoor of een weerloze postbode met veel geld op zak om bejaarden aan de vooravond van de pinksterdagen hun pensioentje uit te keren.

ASGRAUW

Minister van posterijen, Herman de Croo, doorgaans een man vol humor die zich niet gauw uit het veld laat slaan, zag deze week asgrauw. Hij kan het maar niet begrijpen, temeer daar hij "zijn post" met zoveel veiligheidsmaatregelen heeft omgeven. De spectaculairste roofoverval in onvervalste wild weststijl speelde zich maandagavond af in Duffel, even ten zuiden van Antwerpen. Daar vertrok vanuit het Centraal Station om 23.46 uur een speciale posttrein E 5218 met twee postwagons, bestemming het Brusselse station Zuid. In de trein bevonden zich de bestuurder Hendrik Marien (37) uit Minderhout en postbeambte Jan van Seelant (24). Van Seelant zat in een van de onverlichte postwagons tussen de postzakken met daarin geld en diamanten, waarvan de waarde vrijwel zeker veel hoger ligt dan de 1,6 miljoen gulden die de politie na veel gezeur van de Belgische pers uit de mouw schudde.

STAPVOETS

Nauwelijks heeft de E 5218 de buitenwijken van Antwerpen verlaten of treinbestuurder Marien wordt opgeschrikt doordat hij even voor Duffel een onverlicht seinbord opmerkt. Meteen flitst door zijn hoofd wat hij in een dergelijk geval moet doen. Hij mindert snelheid en rijdt bijna stapvoets door op zoek naar de eerstvolgende seinpaal waar eveneens een telefoontoestel is. Terwijl zijn ogen door het nachtelijk duister spieden, ziet hij plotseling een rood stoplicht. Later zal blijken dat de overvallers, die elk ogenblik zullen toeslaan, niet alleen de vier lampen uit het seinbord hebben verwijderd maar met een zaklamp waarover ze rood plastic hadden gespannen, ook een stoplicht hebben nagebootst.

STIKDONKER

De treinbestuurder trapt bruusk op de rem en daarmee meteen in de voor hem gespannen val. Het is op dat ogenblik 23.52 uur. Buiten is het stikdonker. Marien opent de deur van zijn cabine om te kijken wat er aan de hand is. Op dat moment stormen drie mannen naar binnen. Ze dragen bivakmutsen. Twee van hen zijn gewapend. De ene met een jachtgeweer met afgezaagde loop, de ander met een pistool. Een van de gangsters beduidt de treinbestuurder met een por in de rug dat hij zich naar de postwagen moet begeven. Het is voor het drietal gemakkelijk treinbestuurder en postbeambte met hun meegenomen handboeien aan elkaar te klinken.

Dan gaat alles vliegensvlug. De overvallers doorzoeken de achttien postzakken. Halen er dertien aangetekende stukken uit met geld en diamanten, springen van de trein en verdwijnen in een gereedstaande auto, waarin een man met draaiende motor al die tijd heeft gewacht. Buiten heeft niemand iets gemerkt. Toch heeft alles zich afgespeeld bij de seinpaal ter hoogte van de Rechtestraat in Duffel. Maar zeker "op het land” ligt iedereen dan al in bed. Omwonenden hebben de trein wel horen stoppen, maar er verder geen aandacht aan geschonken. Hun reactie de dag later: "er stoppen hier wel eens vaker treinen ..." Op een elektronisch bord in het Antwerpse station wordt intussen gesignaleerd dat er op het baanvak richting Brussel iets aan de hand is. Een half uur later zijn politie en rijkswacht ter plaatse.

30 MILJOEN

Dinsdagmorgen meldt de politie dat de buit 30 miljoen frank is aan gestolen ruwe en geslepen diamanten. Niet niks die 1,6 miljoen gulden. Maar een hoge postbeambte in Antwerpen lacht zich dood als hij hoort wat de politie heeft rondgebazuind. Hij zegt: "Het kan nog maanden duren voordat bekend is hoeveel er is buitgemaakt. Niemand weet dat, ook wij niet..." Een grote verzekeringsmaatschappij bevestigt dat verhaal. Een van de directeuren zegt: "Vorig jaar maart was er een soortgelijke treinroof in St. Katelijne-Waver. Daar trokken dieven aan de noodrem, gingen er met tientallen zakken diamanten vandoor waarvan als waarde 40 miljoen frank werd opgegeven. Ook die lading was afkomstig van Antwerpse handelaren. De daders zijn nooit gepakt, ook al loofde de verzekering een beloning uit. Vergeet niet dat in dit milieu heel wat in het zwart gebeurt. "Het zou me niets verbazen als we achter die 40 miljoen nog een nulletje zouden moeten zetten. Niemand heeft er belang bij de juiste waarde van de buit bekend te maken. Zeker de verzekeringsmaatschappijen niet. We zijn niet gek. We gaan toch geen gangsters aantrekken.”

UITZONDERLIJK

Politie en rijkswacht tasten nog altijd in het duister, maar één ding is zeker: ze vertrouwen het zaakje niet. De bende was te goed op de hoogte. Zowel van de manier waarop ze de trein tot stoppen moesten dwingen op de meest geschikte plaats, als van de aanwezigheid die maandagavond in de laadruimte van de trein E 5218 van een "uitzonderlijke zending". Net zoals bij de treinroof van maart 1983 strekt het onderzoek zich uit tot PTT-personeel uit Antwerpen en Brussel. De politie en rijkswacht geloven dat de gangsters getipt zijn.

Deze jongste treinroof en ook het feit dat elders in België zowel in Brussel, Vlaanderen als Wallonië op diverse plaatsen postkantoren en weerloze postboden veertien keer in twee dagen de prooi van overvallers werden, geeft toch wel te denken. Twee vragen werpen zich daarbij op. Hoe is het mogelijk dat na 434 roofovervallen in 1982, 390 overvallen In 1983 (de daling was te danken aan het installeren van kogelvrije loketten in banken en postkantoren), en 515 roofovervallen in 1984 in België posttreinen met uiterst kostbare zendingen op geen enkele manier worden bewaakt? Sterker nog: dat deze rijdende banken slechts twee man aan boord hebben?

Even onbegrijpelijk is het dat postboden in België (sedert enkele jaren) totaal weerloos tegen overvallers er met grote geldbedragen op uit worden gestuurd om pensioenen en andere uitkeringen te betalen. Vorig jaar werden maar liefst veertig postboden op hun dagelijkse ronde door gewapende overvallers beroofd. Sedert de invoering van deze roekeloze maatregel door een Brusselse minister van posterijen om zijn kiezers een pleziertje te doen, hebben al verscheidene postboden deze verkiezingsstunt met hun leven moeten bekopen. Toch schijnt PTT-minister De Croo dat de gewoonste zaak van de wereld te vinden. Hij zit al bijna vier jaar op deze post en heeft de rampzalige maatregel nog altijd niet teruggedraaid.

Toch gebruikten overvallers vorig jaar ln België in bijna alle gevallen vuurwapens. Daarbij vielen vier doden. (*) Verontrustend is ook dat van alle roofovervallen in 1984 in België maar een tiende werd opgelost. Dit jaar dreigt een topper te worden. In nog geen vijf maanden bedraagt het aantal roofovervallen reeds 106, alleen al bij de posterijen. De buit bedroeg (officieel) ruim een half miljard frank. Minister De Croo houdt het ene topberaad na het andere. Maar intussen blijven de gangsters toeslaan. De Croo wil niets van bewapening van postboden weten. De gevaren zouden niet te overzien zijn. Hij droomt van superbeveiliging voor postauto’s, treinen en kassa’s. Sommigen zien het allemaal niet zo somber in. Nu politie en rijkswacht na de reis van de paus weer in hun vertrouwde omgeving zijn teruggekeerd, zullen ook de overvallen wel afnemen...

Bron: Algemeen Dagblad | Zaterdag 25 Mei 1985

(*) Zie bijvoorbeeld deze moord op een postbode in Lillois » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Duffel: 20 Mei 1985

Het toeval wil dat 8 dagen later in Nederland ook een posttrein werd overvallen. Dat was de eerste keer in de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen dat dit gebeurde. Zie » krantenbankzeeland.nl

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Duffel: 20 Mei 1985

De Post was tijdens de jaren '70 en '80 een geliefkoosd doelwit voor gangsters en terroristen. Er was vaak veel geld en er was vaak geen bewaking of beveiliging. Om het in economische termen te zeggen: de "return on investments" was vaak heel hoog. Dit topic is hier een heel goed bewijs van: niet alleen postbodes, postkantoren maar ook posttreinen waren een doelwit.

Ben wrote:

In het Algemeen Dagblad van 25 mei 1985 stond er een uitgebreid artikel over de niet-te-stoppen reeks van overvallen op postkantoren en postbodes in België.

Hieronder nog een artikel over de overvallen op de post:

Nog vier overvallen op post

Naast de ophefmakende treinroof werden gisteren nog vier overvallen op postkantoren of postbodes genoteerd. Bij één van die overvallen, dinsdagnamiddag te Brussel, konden twee van de drie daders ingerekend worden.

Te Brussel gebeurde een eerste overval omstreeks 9u30. Toen een postbode op de Ringlaan het huis nummer 60 verliet, stond hij tegenover een gangster, gemaskerd met een valhelm en gewapend met een revolver. De aanrander wilde de postbode dwingen zijn tas af te geven. Toen deze weigerde, rukte de dader de tas af. Hierin stak onder meer het geld voor gepensioneerden, een bedrag van 400.000 frank. De dader sloeg op de vlucht.

Een andere overval vond dinsdagnamiddag omstreeks 15u40 plaats in het postkantoor in de Driesstraat te Sint-Lambrechts-Woluwe. Dit keer waren er drie gangsters van wie één gewapend met een jachtgeweer met afgezaagde kolf en loop. De daders konden er een som geld roven en sloegen met een auto op de vlucht. Ze waren echter wat verder bij een verkeersongeval betrokken. Een van de daders verplichtte toen een voorbijrijdende autobestuurder te stoppen. Hij dwong de automobilist uit te stappen en reed er met de wagen van door. Het voertuig in kwestie werd achteraf verlaten teruggevonden met daarin het jachtgeweer van de daders.

De twee andere gangsters konden in de buurt van het verkeersongeval door de plaatselijke politie worden gegrepen. Een van hen was zodanig gewond dat hij naar het academisch ziekenhuis van Sint-Luc te Woluwe werd overgebracht. De buit was uiteraard nog intact. De identiteit van de twee overvallers wordt voorlopig geheim gehouden.

Zonhoven

In de voormiddag is te Zonhoven een ongemaskerde gewapende man aan de haal gegaan met 150.000 frank. Dinsdagmorgen rond tien uur was postman Michel Peeters met zijn ronde klaar en arriveerde in zijn kantoortje aan de Sint-Jozefstraat, vlak achter de kerk van Halveweg.

Hij bediende nog een paar klanten, toen rond half elf een ongemaskerde met een pistool gewapende man binnenkwam en Peeters dreigde neer te schieten als hij hem niet al zijn geld gaf. Peeters scharrelde al de voorhanden banknoten samen en werd vervolgens gesommeerd plat op de grond te gaan liggen. Intussen nam de overvaller de vlucht in een wagen die niet kon geïdentificeerd worden. Tot nog toe is er van hem geen spoor.

Frasnes-lez-Gosselies

Vier gewapende mannen met een kap over het hoofd zijn dinsdagochtend het postkantoor aan de Avenue Albert Ier te Frasnes bij Gosselies binnengevallen. Ze legden er de hand op een bedrag van 750.000 fr. en sloegen vervolgens op de vlucht in een wagen. Die vluchtwagen werd korte tijd later weergevonden achter de molen van Mellet, op rijksweg nr. 5.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Mei 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Duffel: 20 Mei 1985

Dat is inderdaad iets dat tegenwoordig vaak vergeten wordt: er waren indertijd ENORM veel overvallen op postkantoren, banken, winkels, later ook op waardentransporten. Veel meer dan nu, dat 'segment' is eigenlijk platgevallen na Haemers en de veel betere beveiliging + de enorme afname van circulerende cash. Elke postbode was toen 2 keer per maand onderweg met een enorm (voor die tijd) bedrag aan pensioenen en uitkeringen. De dagen waren gekend, het risico voor de overvallers minimaal.

Als je die periode niet meegemaakt hebt en je leest hier over 'de Bende' dan begin je makkelijk te denken dat wat die deden exceptioneel was. Maar dat was het niet. Het geweld was (in 1985) exceptioneel, de feiten op zich banaal. En soms vielen er ook doden bij die 'banale' overvallen.

6

Re: Duffel: 20 Mei 1985

Xenophon wrote:

Als je die periode niet meegemaakt hebt en je leest hier over 'de Bende' dan begin je makkelijk te denken dat wat die deden exceptioneel was.

Ik heb daar een heel andere mening over Xeno. Jij was 12 in 1985, een kind dus, ik was lang geen kind meer en woonde toen in Londerzeel, deelgemeente Steenhuffel. Voor mij waren die beelden wel exceptioneel. Nochtans waren er in datzelfde jaar dacht ik de postovervallen, Steenhuffel, Malderen (ook deelgemeente Londerzeel) Ternat, Mollem, aangrenzende gemeente etc. ... etc. ...

Toch bezocht ik nog zowel de post- als de bankkantoren op die plaatsen MAAR ging niet  bijna niet) meer naar de warenhuizen na Aalst. En al zeker niet rond sluitingsuur.

Re: Duffel: 20 Mei 1985

Ik was te jong om dat werkelijk actief mee te maken, inderdaad. Maar zou je dus zeggen dat qua impact op bv. Delhaize en gesteld dat het een afpersingscenario was, dat niet z'n impact miste?