De naam van Guy Mathot lijkt wel een synoniem voor talloze financiële en politieke affaires, casseroles genaamd. Een selectie uit het leven van "de man van honderd schandalen", die nooit werd veroordeeld.
Treinincident (1977)
Mathot mist als minister van Openbare Werken in 1977 zijn trein op weg naar Zwitserland. Hij neemt de volgende, maar de NMBS hangt er voor hem een extra luxewagon aan.
Centre Albert (1979)
De nationale pensioenkas verkoopt het gebouw in Charleroi via een immobiliënvennootschap aan de Regie der Gebouwen. Zowel de pensioenkas als de Regie maakt op de ingewikkelde transactie verlies, maar de vennootschap maakt een winst van meer dan 5 miljoen euro. Mathot regelt de transactie.
Kabinet (1979-81)
Over zijn kabinetsleven gaan de spectaculairste verhalen: vrouwen, eten (voor 50.000 euro restaurantbonnen) en drank (3.000 flessen) waren legio. Het Rekenhof maakt brandhout van zijn te kwistig beleid. Ook schaft Mathot een BMW coupé in onderdelen aan om het visum van het Rekenhof te ontlopen. Met die BMW wordt hij geflitst met 160 kilometer per uur.
Gotha (1982)
Zijn naam valt in het Gotha-schandaal, een duur bordeel waar minderjarige diensters politici zouden hebben vermaakt.
Voetbalclub Seraing (1984)
Als beheerder zou Mathot mee verantwoordelijk zijn voor de zwarte kas. Hij wordt op heterdaad betrapt bij het verdonkeremanen van documenten. De feiten leveren hem een weekendverblijf op in de gevangenis. Een parlementaire commissie ziet onvoldoende bewijs voor de opheffing van zijn onschendbaarheid.
Olieraffinaderij Feluy (1984)
De Oostenrijkse oplichter Ernst Polley betaalt de aankoop van de gewezen Chevron-raffinaderij in Feluy met valse cheques. Die blijken op de schrijfmachine van Mathot te zijn getikt. Eliane Van Vreckom, Mathots min of meer officiële vriendin (die al genoemd was in een zwendel van een aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij dat de PS'er in zijn auto zou hebben verborgen), tracht een van die cheques (ter waarde van 250.000 euro) te innen.
Met Van Vreckom in de koffer fopt Mathot een rijkswachtversperring. Hij verliest zijn onschendbaarheid als kamerlid. Toch laat het parket de meeste beschuldigingen vallen. In 1988 vraagt de Senaat, waar Mathot intussen zetelt, de schorsing van zijn vervolging wegens gebrek aan bewijs.
Villa in Saint-Raphaël (1987)
Aan de Avenue Auguste in de Franse badplaats Saint-Raphaël bouwt Mathot een villa annex zwembad ter waarde van 300.000 euro. Op een Franse rekening staat 70.000 euro. Niks ergs, alleen weet de fiscus nergens van.
De moord op Cools (1991)
Drugtrafikant Carlo Todarello en een anonieme tipgever wijzen naast Alain Van der Biest Mathot aan als opdrachtgever voor de moord op het Luikse PS-kopstuk André Cools. Wegens gebrek aan bewijzen wordt Mathot alleen opgeroepen als getuige.
Agusta (1994)
Bij de aankoop van 46 legerhelikopters eind jaren tachtig betaalt het Italiaanse bedrijf Agusta smeergeld. Dat geld zou onder meer naar de Luikse PS zijn gegaan. Mathot wordt in beschuldiging gesteld, verliest zijn politieke onschendbaarheid en moet ontslag nemen als Waals gewestminister. Tijdens het eigelijke proces blijft hij buiten schot.
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube