Dossier Bende van Nijvel: op bevelschrift stond dat er aanwijzingen waren dat speurder betrokken was bij feiten van geweld en doodslag:
Dat Delta zich vastbeet in gangster Philippe De Staerke was helemaal terecht. Als De Staerke immers aan die Delta-speurders had verteld wie hem in 1985 diverse opdrachten gaf, was de zaak rond.
Een bron: “De Bende van Nijvel ging te werk als een goochelaar. Eén hand leidde de aandacht af, de andere pleegde de overval. Bij de eerste golf van aanslagen in 1982 en '83 legde men valse sporen naar de bende-Cocu, in 1985 deed men dat met De Staerke. Als De Staerke ooit had verteld wie hem naar Aalst heeft gestuurd, zouden we een stap dichter hebben gestaan.”
Delta kreeg de zaak rond De Staerke evenwel nooit helemaal rond. Meer, de nieuwe ploeg in Charleroi verdenkt Delta in het dossier van manipulatie.
Zo werd ex-speurder Danny Collewaert van Delta medio mei 2012 manu militari uit zijn huis gehaald om ondervraagd te worden. Op het bevelschrift van Martine Michel stond dat 'er aanwijzingen waren dat Collewaert betrokken was bij feiten van geweld en doodslag'.
Collewaert was een speurder van de Delta-cel met de bijnaam Cookie vanwege de (ijdele) hoop die hij stelde in vermageringskoekjes.
Hij werd er dus met andere woorden van verdacht lid te zijn van de Bende van Nijvel. Of zoals De Morgen het schrijft: “De man die de wapens ontdekte, kreeg nu te horen: "Gij waart het zelf!" De man vindt dat "machtsafwending en willekeurige aanhouding".
Collewaert wil in oktober 2013 de nieuwe onderzoeksrechter weg van het onderzoek omdat ze partijdig zou zijn. Daarom heeft hij bij de rechtbank van Charleroi een verzoekschrift ingediend om Martine Michel te wraken. Walter Damen, de advocaat van Collewaert, verwijt Michel 'partijdigheid en vijandigheid'. Dat is niet gelukt.
De CWB wordt dan, in 2013, geleid door Gilles Quinet. Hij was in de jaren tachtig aan de zijde van Deprêtre een van de aanhangers van het geloof in de piste-Cocu.
Eén lid van het dan tienkoppige team is een ex-rijkswachter die goed bevriend was met Bouhouche. De naam van die speurder prijkt zelfs op de beruchte lijst van advocaat Graindorge.
Sven Mary, advocaat van Collewaert, in De Morgen: “De mensen die destijds met het wapen van Cocu de zaak hebben gemanipuleerd, staan weer aan het roer en zijn oude rekeningen aan het vereffenen. Wat hier bezig is, is een communautaire politieoorlog. Men zoekt niet langer de waarheid, men zoekt een manier om de schuld voor het falen van dit onderzoek over de taalgrens te verschuiven.”
In 2016 wordt gezocht naar een wapen van de Bende in de Maas bij Lustin (Profondeville). Zonder succes...
Bron: P-magazine | Thierry Debels | 24 Mei 2024