781

Re: Beersel: 23 December

Heb me ooit eens bezig gehouden met de verklaringen over de inhoud van het beruchte valiesje van het slachtoffer, verklaringen uiteraard gedaan door de zoon in verschillende dagbladen, weekbladen, boeken etc. ... Geen twee verklaringen waren dezelfde. Heb een behoorlijk aantal jaren in de gemeente gewoond waar de herberg en het kasteel stonden. Vandaar de trigger.

En natuurlijk werd er later in en naast de Auberge nog over de moord gesproken. Ik herinner mij ook dat het over een vrouw ging die een relatie had met de zoon en voordien een relatie had met een De Staerke. Deze vrouw zou zelfs een kind gehad hebben met een De Staerke. Weet absoluut niet of het over deze mevrouw Deurbroeck ging of over welke De Staerke het ging.

Maar stel dat het klopt wat hierboven staat. Dan is het niet onwaarschijnlijk dat zoon Marc een zoon of dochter mee opvoedde van een De Staerke (gedurende korte of lange tijd). Hier op dit forum kan je lezen dat diezelfde Marc beweerde Philippe De Staerke slechts te kennen van op een foto en de twee andere De Staerkes zou hij helemaal niet gekend hebben. Dan kan het toch niet anders of dit was de zoveelste pertinente leugen.

Las hier ook dat 2 gebroeders De Staerke een tijd in voorhechtenis gezeten hebben ivm de moord en dat ze daarna zijn vrij gelaten. Philippe De Staerke had een alibi voor de moord, die zat in de gevangenis.

Waarom is deze zaak niet opgelost? Van al de zogezegde bendefeiten lijkt deze de gemakkelijkste om op te lossen. Ik kan maar één zaak bedenken en dat is dat we dan in een heroine potje gaan roeren waar zeer waarschijnlijk Bob' ers iets mee te maken hadden. En de zoon.

Maar er blijft natuurlijk ook de relatie met Bender, de vlucht van Bender na Aalst. En het feit dat Willy Acke en co zeer goed wisten waar ze mee bezig waren. (Deurbroeck stond trouwens ook vermeld in boekje Willy Acke).

Wat was trouwens de relatie Bender/ BKA? Bender/ Werner Mauss CDU/CEPIC. (Ex-Agent Mauss gilt als Schlüsselfigur in einer Affäre um verdeckte Spenden in Höhe von 135.000 Euro an die CDU in Rheinland-Pfalz.) Mauss, Werner Mauss was trouwens geen privé detictive ten tijde van de feiten maar werkte als geheimagent voor het BKA tot 1989.

Maar hier zitten we natuurlijk volop tussen de geheimagenten. En die hun werk was per defintie geheim.

782

Re: Beersel: 23 December

Nogmaals, met de pers, dagbladen, boeken en zelfs met het www hoeft men niet dubbel maar driedubbel voorzichtig te zijn. Dat er ook bij de BOB van Halle iets grondig mis was is al heel lang duidelijk.

Re: Beersel: 23 December

Ik volg je Fenix.

De opbrengsten van het drugs- en wapenwereldje, daarmee worden oorlogen en dictaturen gefinancieerd, en steden (herop)gebouwd. Dat is nog iets anders dan een stelletje hobbynazi's die 's zondags wat gaan schieten en pinten pakken. Dit zijn ook maar figuranten, net als de junks en gokverslaafden. Enkel nodig voor het vuile werk.

In feite is het merendeel van hen ook slachtoffer, want ze worden afgeperst omwille van hun zwaktes (drugs, gokken, seksuele voorkeuren). Bij de eerste reeks denk ik toch ook dat er een restaurateur betrokken is (of dichte kennis). Iemand die sterft van de honger, gaat volgens mij niet de ganzepastei of olie bovenaan zijn verlanglijstje (Nijvel) hebben staan. Die grabbelt eerder naar 'gewone' voeding.

Re: Beersel: 23 December

Kenden de moordenaars het verleden van het slachtoffer? Verklaart hun kennis of onwetendheid hun gedrag?

Kende de politie het verleden van het slachtoffer? Verklaart hun kennis of onwetendheid hun gedrag?

785

Re: Beersel: 23 December

Eddy Vos zegt in het interview in Humo op 6 februari 2024 dat hij geen link kan leggen tussen de moord op José Vanden Eynde en de moordpartijen bij de Colruyt te Nijvel.

"Want kun jij een link leggen tussen de martelmoord op José Vanden Eynde in het kasteel van Beersel en de Colruyt van Nijvel? Ik niet..."

Eddy Vos kan dus geen link leggen tussen beide feiten...

Om dan aansluitend te zeggen dat de link er wel is én dat hij dan toch wel een link kan leggen tussen de martelmoord op José Vanden Eynde en de Colruyt van Nijvel:

....maar die link is er wel, door de wapens en de voertuigen. Die liquidaties uit de eerste reeks hadden en passant ook wel een andere reden, hoor. Ik denk niet dat het toevallige slachtoffers waren. Ze werden uitgekozen, misschien om wie ze waren, of wat ze gezien hadden. Of omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren

?

Re: Beersel: 23 December

Dus als ik het goed heb: mevrouw MJD was het lief van een De Staerke. In de nota's van Willy Acke staat 'Ch. De Staerke', maar volgens Bossi gaat het om 'De Staerke M'. Dat moet dan de persoon zijn die Hilde Geens in Beetgenomen beschrijft als Mieleke 'Le Chanteur' De Staerke, de enige van de broers die hier geen eigen pagina heeft.

Dezelfde vrouw is omstreeks 1977 getrouwd met Fernand P., net als zij werknemer bij BIOS, die in juni 1977 tegen de lamp loopt in een drugszaak. Duiken ook in die drugszaak op: Charles en Julien De Staerke. Volgens een krantenartikel uit die tijd werd Charles veroordeeld tot 5 jaar, Fernand tot 3 jaar. Van MJD en Julien is geen sprake. Geens zegt dan weer dat MJD ook veroordeeld werd in deze zaak, maar dat Charles en Julien na een voorarrest vrijuit gingen. Fernand beweerde volgens de krant ook dat ze uitgelokt werden door flikken (dat ruikt dan weer heel sterk naar de zaak-François). Als de twee De Staerkes vrijuit gingen, is de vraag natuurlijk waarom. Het onderzoek rond de BIOS-drugslijn werd volgens Beetgenomen geleid door Frans Reyniers.

Had MJD voor of na haar huwelijk met Fernand P. en de affaire-BIOS een relatie met een De Staerke?

Eind jaren 70 leert deze vrouw dan Marc kennen, die op zijn beurt beweert Philippe De Staerke te kennen (al kan hij die op politiefoto's wel niet herkennen, zo staat te lezen in Beetgenomen). Marc en MJD zijn een koppel op het moment dat vader José Vanden Eynde vermoord wordt. Kort na de moord wordt ook Fernand P. beschoten, weliswaar met schietkraammunitie.

En wat bedoelt Acke in zijn nota's met "Vanden Eynde: appartement buurtonderzoek". José Vanden Eynde woonde in een kamer boven het restaurant en zoon Marc woonde in een villa die nadien aan Maurice Florizoone werd verhuurd. Over welk appartement gaat het hier precies?

787

Re: Beersel: 23 December

patrick111 wrote:

En wat bedoelt Acke in zijn nota's met "Vanden Eynde: appartement buurtonderzoek". José Vanden Eynde woonde in een kamer boven het restaurant en zoon Marc woonde in een villa die nadien aan Maurice Florizoone werd verhuurd. Over welk appartement gaat het hier precies?

Een heel goede redenen om iemand niet te herkennen op politiefoto's maar dit ter zijde. Een appartement buurtonderzoek zegt ons totaal niets, Patrick. Mogelijks, ik zeg wel mogelijks is dat het belangrijk PV dat verdwenen is.

Re: Beersel: 23 December

Voor de volledigheid, in de nota's van Acke staat het volgende:

- M. VD Eynde: - appt. buurtonderzoek (MJD woonde er = lief Charles De Staercke)

Ik vermoed dat er 'appt.' staat in de nota's, want de tekst is niet altijd duidelijk leesbaar, en ik vermoed ook dat dat appartement betekent. Maar uit de Bende-literatuur blijkt dat Marc VDE in een huis/villa woonde (die hij huurde) en waar nadien Maurice Florizoone zou zijn gaan wonen. Dus geen appartement.

En vader VDE woonde boven het restaurant in een kamer, ook niet meteen een appartement. De tekst tussen haakjes doet vermoeden dat het over het appartement van MJD gaat, maar woonde zij dan niet samen met Marc? Beetje verwarrend allemaal, misschien bedoelde Acke gewoon huis en schreef hij appartement, wie zal het zeggen.

789

Re: Beersel: 23 December

Indien Acke schreef "appt." bedoelde hij niet huis en hij schreef "MJD woonde er" en niet "woont er". En als Acke schreef "Charles" dan bedoelde hij evenmin Emile De Staerke (Le chanteur).

Er zijn andere getuigenissen gedaan die je "verwarrend" zou kunnen noemen. Misschien kunnen jullie beter eens bekijken wie een strafblad had voor heling van wapens en van daar vertrekken.

Re: Beersel: 23 December

Er staat inderdaad 'woonde' en niet 'woont', maar dat kan van alles betekenen natuurlijk. Wanneer was dat buurtonderzoek? Ik vermoed rond het tijdstip van de moord op José VDE, dus ergens 1982-83. Deze notitie van Acke is van begin 1990. Op welke periode slaat de gebruikte verleden tijd dan? Op 1990? Of 1982-83?

Acke is een geweldige bron, maar dat wil niet zeggen dat er ook bij hem niet af en toe slordigheden, vergissingen of fouten in sluipen.

Enkele regels hoger dan deze notitie staat ook iets à la:

? Heeft MJD vkl. (*) dat Charles De Staerke.

(*) Verklaring? Verklaard? Of staat er 'vhr' als in 'verhoor'?

Maar Acke had het dus wel twee keer duidelijk over Charles, en niet Mieleke.