981

Re: Philippe De Staerke

"Nabestaanden zouden wel steeds bijkomende onderzoeksdaden kunnen vragen als de zaak naar de raadkamer gestuurd wordt, klinkt het. Een datum voor die raadkamer, die het onderzoek officieel zou afronden, is voorlopig nog niet bepaald."

We hebben ondertussen toch sterke aanwijzingen dat dit gaat gebeuren, niet? Ik verwacht nog grof geschut (toch als we de advocaten mogen geloven). Maar dan komen we natuurlijk (mogelijk) terug terecht bij mensen die ofwel het dossier niet voldoende kennen ofwel slordige onderzoeken uitvoeren.

Als zij het niet oplossen zullen wij het oplossen zeggen bepaalde advocaten. Ik hoop dat ze zo slim zijn dit in groep te doen deze keer. Etienne schreef hier ooit dat we een "warboelspecialist" nodig hebben. Ik denk dat die vacature nog altijd open staat.

982

Re: Philippe De Staerke

Ik denk niet dat men bij het gerecht inzake dit dossier de raadkamer zou vragen om de zaak te stoppen en de OR te ontlasten zonder dat dat eerst afgetoetst was op het hoogste niveau. In theorie kan alles nog, maar puur op de feiten en de begane fouten is er munitie genoeg om te vragen er maar een punt achter te zetten omdat het gewoon geen realistische zin meer heeft.

Ja, er kan van alles gevraagd worden qua onderzoeksdaden en er is beroep mogelijk bij de K.I. En die zullen dat beroep behandelen en het resultaat zal hetzelfde zijn.

Ik begrijp dat men concludeert dat het geen zin meer heeft, je moet realistisch zijn. Het meest recente feit dat met zekerheid aan de Bende wordt toegeschreven dateert van 38 jaar geleden. Maar in combinatie met de niet-verjaarbaarheid van de feiten en de daaruit resulterende onmogelijkheid om heel het dossier aan academici te geven voor analyse en identificatie van fouten heeft dat toch een zeer bittere nasmaak.

Spectator Of Life wrote:

Ik maak er geen heilige van, ik zie alleen inconsistenties en hiaten in de bewijzen jegens zijn persoon , een lijst daarvan minstens even lang als harde aanwijzingen dat Philippe De Staerke een Bende schutter was. Dat laatste sluit ik allesbehalve uit, maar er zijn serieus wat dingen die wringen. Naar mijn mening had men zich beter scherper kunnen toespitsen op alles rond ARI dan op het eindeloze ondervragen van Philippe De Staerke, al denk ik dat ze toen pas echt op verboden terrein waren gekomen.

Dat stuk dateert van april '86 en toont inderdaad een boze en dreigende De Staerke. Dat is één kant van het verhaal, als Philippe De Staerke niet betrokken was en men hem er voor liet opdraaien, of zelfs als Philippe De Staerke wel betrokken was maar men hem als enige pion liet opdraaien voor de feiten, dan is deze kwaadheid wel te begrijpen.

Het is mijn recht te twijfelen aan de stukken tegen Philippe De Staerke, iemand als Hilde Geens die ik credibiliteit toe schrijf, noemt vandaag Philippe De Staerke nog steeds de hoofdverdachte van Aalst.

De door Bossi aangehaalde uitbarsting van Philippe De Staerke over die zogezegd aangetroffen verdovende middelen ligt aan een fout/vergissing. Men had bij een zoeking een stof aangetroffen die eerst een positieve reactie gaf op verdovende middelen. Daar werd hij mee onder druk gezet. Hij ontplofte toen want was er zeker van dat het onmogelijk was dat daar toen drugs gevonden werden, ergo dat de politie die er gelegd had indien ze er toch waren. Later bleek dat het geen verdovende middelen waren.

Maar het is niet zo dat hij een probleem had met drugs, hij was godbetert jarenlang dealer. Had ook geen problemen met grof geweld. Zulke bedreigingen aan onderzoekers, da's meestal vaste prik bij wannabe's en onevenwichtigen die verhoord worden. Een pro zegt zoiets niet tijdens een verhoor. Ik denk niet dat hij (tenminste in 1985) een schutter was. Maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat hij betrokken was en veel meer weet.

983

Re: Philippe De Staerke

Spectator Of Life wrote:

Dat stuk dateert van april '86 en toont inderdaad een boze en dreigende De Staerke. Dat is één kant van het verhaal, als Philippe De Staerke niet betrokken was en men hem er voor liet opdraaien, of zelfs als Philippe De Staerke wel betrokken was maar men hem als enige pion liet opdraaien voor de feiten, dan is deze kwaadheid wel te begrijpen.Het is mijn recht te twijfelen aan de stukken tegen Philippe De Staerke, iemand als Hilde Geens die ik credibiliteit toe schrijf, noemt vandaag Philippe De Staerke nog steeds de hoofdverdachte van Aalst.

Ik kan moeilijk een verhoor weergeven van gisteren als De Staerke gisteren niet is verhoord hoor. Trouwens het was niet alleen Philippe De Staercke. De bende was al aangehouden. En dan hebben we nog de getuigenverklaringen vanuit de familie De Staercke. Het is op die basis en zelfs aanwijzingen dat men wapens en munitie heeft gevonden van de 'bende van Baasrode'.

Dan een manspersoon dat zich kwam aanbieden bij de BOB van Halle. Kenbaar gemaakt dat hij de bestuurder was dewelke zich samen met De Staerke Philippe naar de zwaaikom te Ronquières is gereden. Het diensthoofd van de B.O.B. Halle vond het echter niet nodig om de man onmiddellijk zijn belastende verklaring op te nemen. Enkele weken later bood het diensthoofd zich aan bij deze persoon. Op dat ogenblik weigerde de betrokkene nog een verklaring af te leggen. Het diensthoofd van de BOB Halle dat ook nog tegenstrijdige verklaringen aflegde i.v.m. een R4 dienstvoertuig en een Ford Taunus als dienstvoertuig. De man binnen de B.O.B. Halle was wel gekend voor zijn ijverige dienstuitvoering. Op zijn PC spelen op de beurs. Om zijn benen te rekken ging hij af en toe dan eens eventjes een verhoor bijwonen.

984

Re: Philippe De Staerke

Dossier Bende van Nijvel: op bevelschrift stond dat er aanwijzingen waren dat speurder betrokken was bij feiten van geweld en doodslag:

Dat Delta zich vastbeet in gangster Philippe De Staerke was helemaal terecht. Als De Staerke immers aan die Delta-speurders had verteld wie hem in 1985 diverse opdrachten gaf, was de zaak rond.

Een bron: “De Bende van Nijvel ging te werk als een goochelaar. Eén hand leidde de aandacht af, de andere pleegde de overval. Bij de eerste golf van aanslagen in 1982 en '83 legde men valse sporen naar de bende-Cocu, in 1985 deed men dat met De Staerke. Als De Staerke ooit had verteld wie hem naar Aalst heeft gestuurd, zouden we een stap dichter hebben gestaan.”

Delta kreeg de zaak rond De Staerke evenwel nooit helemaal rond. Meer, de nieuwe ploeg in Charleroi verdenkt Delta in het dossier van manipulatie.

Zo werd ex-speurder Danny Collewaert van Delta medio mei 2012 manu militari uit zijn huis gehaald om ondervraagd te worden. Op het bevelschrift van Martine Michel stond dat 'er aanwijzingen waren dat Collewaert betrokken was bij feiten van geweld en doodslag'.

Collewaert was een speurder van de Delta-cel met de bijnaam Cookie vanwege de (ijdele) hoop die hij stelde in vermageringskoekjes.

Hij werd er dus met andere woorden van verdacht lid te zijn van de Bende van Nijvel. Of zoals De Morgen het schrijft: “De man die de wapens ontdekte, kreeg nu te horen: "Gij waart het zelf!" De man vindt dat "machtsafwending en willekeurige aanhouding".

Collewaert wil in oktober 2013 de nieuwe onderzoeksrechter weg van het onderzoek omdat ze partijdig zou zijn. Daarom heeft hij bij de rechtbank van Charleroi een verzoekschrift ingediend om Martine Michel te wraken. Walter Damen, de advocaat van Collewaert, verwijt Michel 'partijdigheid en vijandigheid'. Dat is niet gelukt.

De CWB wordt dan, in 2013, geleid door Gilles Quinet. Hij was in de jaren tachtig aan de zijde van Deprêtre een van de aanhangers van het geloof in de piste-Cocu.

Eén lid van het dan tienkoppige team is een ex-rijkswachter die goed bevriend was met Bouhouche. De naam van die speurder prijkt zelfs op de beruchte lijst van advocaat Graindorge.

Sven Mary, advocaat van Collewaert, in De Morgen: “De mensen die destijds met het wapen van Cocu de zaak hebben gemanipuleerd, staan weer aan het roer en zijn oude rekeningen aan het vereffenen. Wat hier bezig is, is een communautaire politieoorlog. Men zoekt niet langer de waarheid, men zoekt een manier om de schuld voor het falen van dit onderzoek over de taalgrens te verschuiven.”

In 2016 wordt gezocht naar een wapen van de Bende in de Maas bij Lustin (Profondeville). Zonder succes...

Bron: P-magazine | Thierry Debels | 24 Mei 2024

985

Re: Philippe De Staerke

Bossi wrote:

INZAKE HET VERSLAG VAN 11 AUGUSTUS 1985 BETREFFENDE DE STAERKE PHILIPPE:

V.E. zegt dat ongeveer een anderhalve maand geleden in de cellen van het Justitiepaleis te Dendermonde zaten te wachten om voor de Raadkamer te verschijnen De Staerke Philippe, De Staerke Leon Salesse Dominique en V.E. zelf. V.E. zegt dat Philippe op zeker ogenblik aan Salesse vroeg of de grijze Golf GTI reeds werd teruggevonden, waarop Salesse ontkennend antwoordde. V.E. zegt dat hij duidelijk zag dat Philippe met dit antwoord erg opgelucht was. Op datzelfde ogenblik zouden Philippe en Leon aan Salesse hebben gevraagd om zijn verklaring in verband met de overval op de schroothandelaar te Londerzeel te wijzigen. Volgens V.E. is het niet uitgesloten dat er wagens van de bende gedumpt zijn in het “Bassin de Batelage” te Anderlecht. V.E. zegt dat de plaats daar goed gekend is door Salesse aangezien de vader van de kinderen van zijn bijzit Patricia D.B. er woonachtig is op een boot.

Verontschuldig mij voor mijn typfout hierboven. Betreft verslag van 11 augustus 1986 i.p.v. 1985.

Vervolg…

Navolgend PV. N° 3042/86 dd. 26 sep 1986 uitgaande Rijkswachtbrigade Anderlecht aan dossier N° 33028/85 van de heer onderzoeksrechter TAS te Dendermonde:

Op 26 september 1986 om 09.40 uur wordt een mobiele permantentieploeg van de Rijkswachtbrigade Anderlecht radiofonisch ervan verwittigd zich te begeven naar Anderlecht aan de Biestbroeckkaai alwaar hun aanwezigheid wordt gevraagd door een lid van de BOB Dendermonde. Deze bevindt zich terplaatse samen met een duikploeg van de 11de Genie Bataljon, gekazerneerd te Burcht. Ingevolge onderzoek naar gedropte voertuigen in het kanaal in opdracht van het parket Dendermonde, werd door de duikers een voertuig gelokaliseerd in het kanaal. Om 09.55 uur vorderen zij via hun brigade een takelwagen op van de brandweer van de agglomeratie Brussel om het aangetroffen voertuig op het droge te trekken.

Na tussenkomst van de takelwagen van de brandweer wordt het voertuig op het droge gelicht. Bij het oplichten van het voertuig uit het water wordt vastgesteld dat het voertuig vol modder hangt. Door tussenkomst van een spuitwagen van de brandweer Anderlecht, wordt het voertuig proper gespoten.

Eénmaal het voertuig op het droge is gebracht stelt men vast dat het een personenwagen betreft van grijze kleur merk Volkswagen Golf, met chasis nummer : WVW**************. De rechter voor en achterdeur alsook het dak ontbreken aan het voertuig. De wagen is platgedrukt en volledig vernield. De nummerplaten zijn niet meer aan de wagen gehecht. Na een identificatie blijkt het voertuig te zijn geseind alszijnde gestolen onder het CSB (Centraal Signalement Blad) N°: 02******. Bij het voertuig hoorde de Belgische nummerplaat C**-***.

In het voertuig kunnen geen voorwerpen van enig belang worden aangetroffen. Na deze vaststellingen vordert men een depannagedienst om het voertuig over te brengen naar de zetel van de depannage alwaar het later zal onderzocht worden door een technische ploeg van de BOB Dendermonde in het kader van het onderzoek uitgaande van het parket Dendermonde. Nadat het voertuig is onderzocht op technische sporen, is het voertuig terug vrijgegeven op 08 oktober 1986 aan de eigenaar met ontseining van het CSB nummer.

986

Re: Philippe De Staerke

(...) V.E. zegt nogmaals aan de onderzoekers van de Delta Cel, dat S. Jean Pierre een ruitenwassersbedrijf had en dat mogelijk vesten, wapens enzovoort kunnen verborgen liggen op het adres van de maatschappelijke zetel van dit bedrijf, of in garages waar zijn voertuigen staan. V.E. kan de plaats aanduiden waar S. Jean Pierre een box huurt. Volgens V.E. zou S. Jean Pierre per jaar twee strafbare feiten plegen met behulp van dezelfde wapens en kledij welke hij momenteel nog zou bezitten.

V.E. brengt ook verder ter kennis dat S. Jean Pierre in 1983 in het bezit was van twee gestolen voertuigen. Namelijk een Saab 900 Turbo en een VW Golf GTI van zwarte kleur. V.E. zegt deze voertuigen gezien te hebben voor de club Carnaby, rue de la Precession te Brussel. Volgens V.E. moet de vroegere patron van deze instelling dit kunnen bevestigen doch het betreft een vriend van S. Volgens V.E. zou het gier gaan om een Italiaan met als voornaam Vincento, welke vroeger reeds veroordeeld was wegens heling.

GEWAPENDE OVERVAL DOORNIK:

Wat de verdere opsporingen betreft naar de gewapende overval te Doornik inzake het CSB N°. 07****/84, wordt V.E. hier verder over ondervraagd. Op vraag van de rechercheurs of V.E. met G. Fredo nog andere strafbare feiten gepleegd had dan deze waarover V.E. hen reeds gesproken had, deelt hij na lang aarzelen mede een overval te hebben geppleegd in het treinstation van Doornik in de periode ’83 – ’84. V.E. zegt dat de overval gebeurde bij het overladen van de fondsen uit een treinstel in een postwagen. De overval zelf werd volgens V.E. uitgevoerd door Fredo, samen met een Fransman van het Noordafrikaans type, een zekere AL** met als voornam vermoedelijk Jean Pierre.

De derde dader zou een goede vriend van V.E. betreffen namelijk B. Salahidine. V.E. zou in de omgeving van Doornik gewacht hebben in een voertuig VW Sirocco, hetwelk voordien was gestolen in Frankrijk. V.E. zou het geld na de overval naar Frankrijk hebben gevoerd. Voor deze verrichting 5% van de buit hebben gekregen. Volgens V.E. betrof de buit ongeveer 25.000.000 bfr en ontving hijzelf meer dan één miljoen.

V.E. zegt van AL** Jean Pierre dat deze vroeger in de gevangenis heeft gezeten in Frankrijk en dat hij in het begin van 1986 werd aangehouden in Amsterdam. Hij zou daar in de gevangenis verbleven hebben of nog verblijven. AL** zou bevriend zijn met een zekere D. Thérèse, een prostituée in het Noordkwartier te Brussel. Deze zou volgens V.E. regelmatig buitenlandse reizen doen naar o.m. Thailand en Hong Kong. V.E. zegt dat hij persoonlijk met D. Thérèse reeds meer dan 15 jaar bevriend is.

Re: Philippe De Staerke

Wordt hier met AL** Jean-Pierre eigenlijk Jean-Pierre Halla bedoeld? Van Esbroeck praat daar in zijn boek ook over, en zegt daar dat hij bevriend is met de vriendin van Halla, genaamd... Thérèse. Bovendien behoorde Halla tot het Noord-Franse prostitutiemilieu, zoals beschreven in de tekst hierboven, en was hij Noord-Afrikaans (zijn echte voornaam was Messaoud).

Re: Philippe De Staerke

Uiteraard was dit heerschap, die dacht ik kunst verkoopt nu, erbij betrokken. De bendes Haemers, De Staerke en enkele crapuleuze rijkswachters.

989

Re: Philippe De Staerke

Philippe De Staerke was 13 toen hij in aanraking kwam met het gerecht, dat staat in het boek Beetgenomen. Wat daar niet bij staat is dat dit in 1970 was, na een overval in ... Overijse.

990

Re: Philippe De Staerke

Wanneer was die overval? Wat was het doelwit van die overval? Was dat een bank, een postkantoor, een winkel, ...? Werden er wapens gebruikt tijdens die overval? Was De Staerke alleen of waren er meerdere daders?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube