81

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Betrokkenheid Groep Diane?

Fenix wrote:

Daartegenover, was er een aanwijzing in die richting? En spijtig genoeg is het antwoord daarop ja. Want bij minstens 1 overval dacht een getuige een jeugdvriend te herkennen die later bij de Diane werkte. En stel dat dit effectief zo was, werden ze dan bij alle overvallen ingeschakeld?

Ja die “aanwijzing” is er. Komt van Mark G, één van de CVP plakkers in Overijse, in de Standaard, 32 jaar later, in 2017 en bij de start van de Bonkoffsky heisa. In 85 en later kwam hij ook aan het woord in de media, maar toen was er geen sprake van een mogelijk herkende Diane vriend.

Moest dit nu uit een PV komen, opgesteld vlak na de feiten, dan zou er nog enig gewicht aan kunnen gehecht worden. Wat mij betreft echter één van de talloze spectaculaire beweringen in het zoveelste artikel.

En de uitspraak van Pint, dat was geen aanwijzing maar een vermoeden. Van iemand die recht van spreken heeft weliswaar, en best weet waarover hij het had, maar niettemin...een vermoeden. Een hypothese dus.

De enige echte aanwijzing is het gebruik van de Legia Cal 12 munitie, die ook door Diane werd gebruikt, en de manier waarop ze zich als “team” bewogen. In de pers altijd voorgesteld als de “Pirate-Mammoth-Sniper techniek”. Dat laatste kan hij echter onmogelijk die nacht op de parking reeds hebben vastgesteld, daar zal wel wat tijd aan ondervragingen en nauwgezet wedersamenstellen met behulp van zijn befaamde maquette over heen gegaan zijn. Bij dit laatste is dan nog de vraag of zij die techniek inderdaad hebben toegepast, of zag Pint dat alleen maar, volgens het adagio “als je een hamer bent zie je elk probleem als een spijker” ?

Dus al bij al veel gespeculeer. Om dan nog maar te zwijgen over het verschil tussen een aktief lid van Diane, of een (eventueel in de criminaliteit beland) ex-lid, laat staan om te gaan speculeren over Diane als “Doodseskader”.

Ik kan het niet bewijzen natuurlijk, maar ergens denk ik dat men na 40 jaar toch echt wel elk Diane lid tot 1985 nagetrokken heeft. Men is thans bezig met tientallen lijken op te graven en rond de 1500 DNA stalen in te zamelen (en te analyseren) , maar die ex-Dianers zou men niet nagetrokken hebben ?

Maar hey, wie ben ik hé. Dan maar es kijken wat twee personen met iets of wat “autoriteit” daarover te zeggen hebben.

HUMO: In de voorlaatste aflevering zien we dat personage Franky Verhellen, lid van de groep Diane, wordt gedwongen om deel te nemen aan de moordende raids op de Delhaizes in 1985. Is het denkbaar dat rijkswachters zelf aan die overvallen hebben meegedaan?

Geens: "In de Bende-dossiers die ik gelezen heb, heb ik nooit een element gezien dat daarop wees. Voor die overvallen komen de hoofdverdachten allemaal uit de clan van verdachte - Philippe De Staerke - die trouwens niet aan bod komt in de serie. Dat de groep Diane betrokken was, is echt de fantasie van scenarist Willem Wallyn."

Ponsaers: Voor mij is het ondenkbaar. De groep Diane - het latere Speciaal Interventie Eskadron (SIE) - was het elitekorps waar iedere rijkswachter van droomde. De groepsgeest was er zo sterk dat niemand zich daarbuiten wilde plaatsen door aan zulke praktijken mee te doen. Of er ex-leden van de groep Diane hebben meegedaan, is iets helemaal anders. Ik acht dat mogelijk. Een lid dat moet vertrekken uit het korps wil misschien revanche nemen, en heeft de technische bagage om het te doen. Zelfs de vroegere baas van het SIE, Arsène Pint, vroeg zich na de raid in Aalst af of de daders niet uit de eigen rangen kwamen, toen hij de kogelhulzen van de overvallers herkende."

Bron: Humo | Annemie Bulté | 5 Maart 2023

Tot slot, tot bewijs van het tegendeel: dank U wel talloze mannen van Diane, Speciaal Interventie Eskadron en CGSU voor Uw inzet.

82

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Een rijkswachter "ex-Diane lid" als getuige:

In hun onderzoek van Januari 2018 willen onderzoekers van de CWB te Charleroi een beeld krijgen van de groep Diane en hun leden in de beginjaren van de “Groep Diane". Daarover hadden zij onder andere graag de getuigenissen van een aantal ex-operationele leden van deze Rijkswachteenheid. Uit de gegevens blijkt dat een getuige sedert 2010 met pensioen is na een non stop carrière bij de Rijkswacht/Lokale Politie. Uit de gegevens blijkt ook dat de getuige vanaf 1977 lid was van de Groep Diane.

Inzake de piste over “De Bende van Nijvel en Groep Diane” kan de getuige verklaren dat deze al in de jaren 80 werd onderzocht. Hij is daarover ondervraagd geweest inzake de wapendiefstal bij Diane, die mogelijks te maken had met die bende. Dit was in 1981, nadat de getuige mutatie had gemaakt van dit onderdeel van de Mobiele Groep Brussel gelegen in Etterbeek naar de Bde R**** / District T*******.

De getuige is hierover gehoord door Kapitein W****** op de burelen te T*******. Dit betrof zijn toenmalige Commandant bij de Groep Diane, die drie maanden na getuige zijn mutatie ook mutatie had gemaakt naar T*******. Hij deed dit verhoor in opdracht van de toenmalige onderzoekers van "De Bende". Dit verhoor heeft de getuige onmiddellijk beëindigd, omdat dit verhoor "zogezegd in vertrouwen was tussen hemzelf en Commandant W****** " stiekem werd gemonitord door een collega in een aanpalend bureau. De getuige heeft toen niets meer willen zeggen omdat zijn vertrouwen weg was. Dit is echter nooit op papier gezet.

Zijn Rijkswachtcarrière startte in 1975 in de Rijkswachtschool alwaar hij in december 1976 tot wachtmeester werd benoemd. Vervolgens is hij naar het "Groot Kwartier" in Etterbeek gestuurd alwaar hij twee maanden later testen heeft afgelegd voor de Diane-eenheid. Zijn selectieprocedure bestond toen al uit een interview, diverse ingangstesten, gevolgd door een zes maanden stage, wat niet het geval was bij de jongens van de eerste lichting / oprichting "Diane. De "Diane-collega’s van het eerste uur" hebben ze bij de oprichting anno 1973 gewoon lukraak op het zicht gerekruteerd. Dat was ook de reden waarom deze "eerste lichting" van Diane "de cowboys" werden genoemd.

In de periode van 1979–1980 heeft de getuige ingestaan voor het onderhoud van de voertuigen en materiaal, "wapens en diensten" van de Diane-groep. Als hij iets vreemd heeft opgemerkt, dan is het in de laatste periode dat hij in de gebouwen van "Diane" in Etterbeek aanwezig was. De groep Diane deed op dat ogenblik alles wat meer dan gemiddeld gevaarlijk was: "Fysical protection – gijzelingen – Anti Banditisme / Terrorisme – patrouille (ABT)…". Voor de ABT opdrachten heeft men nadien een andere eenheid opgericht in de Mobiele groepen. Daarna is Diane het SIE geworden, ingedeeld in Interventie, Observatie en specialisaties zoals bv “under cover”.

Getuige heeft ook Bonkoffsky gekend en beschrijft deze persoon in de tijd van Diane al een beetje maf was. Een kerel die wat slungelig overkwam, maar wel heel sterk was in ongewapende close combat. Bonkoffsky was zelfs de man die de beruchte "self defence opleider" met de bijnaam "Beul" alle vier hoeken van de tatami kon laten zien. Na een zoveelste incident is Bonkoffsky uit de groep Diane gezet.

Getuige herinnert zich het laatste incident. Een schietincident waarbij Bonkoffsky een schot heeft laten afgaan in een dienstvoertuig waarbij de kogel door de bodemplaat van het voertuig is gegaan. Dit was volgens de getuige het perfecte excuus van het toenmalige Commando om hem buiten Diane te zetten na ook al zijn andere fratsen. Bonkoffsky zou niet de enige geweest zijn. Er zijn nog een aantal leden moeten vertrekken die te ver waren gegaan. Binnen een bepaalde kern van "Cowboys" had men een aantal mannen die zich boven de wet zijn beginnen te gedragen als "Outlaws".

Tijdens de periode van de getuige liet het Commando veel toe. Voornamelijk bij de Diane-leden van de eerste lichting. Toch zijn er op een bepaald ogenblik 4 tot 6 operationele leden met onmiddellijke ingang uit de groep Diane gezet. Deze leden zijn toen op de erekoer van het Kwartier bevolen, waar ze door de toenmalige Generaal persoonlijk één voor één naar voor werden geroepen om uit de groep Diane ontslagen te worden. Hierbij ook aanwezig, Kolonel Vernaillen; Dit met veel geroep "en plain public" wat zeer affronterend is geweest voor die mensen. Deze leden zouden zich misdragen hebben op de Luchthaven van Zaventem en daar heeft de echtgenote van de Generaal iets gezien of is ze erin betrokken geweest.

In de lichting van 12 nieuwe weerhouden stagiairs waren er ook enkele van Waals Brabant. Na hun stage zijn er enkele van deze ook toegetreden tot dat afgezonderd "Brabant" kliekje. Die kerels werden vanaf dan afstandelijker naar de Vlamingen en Limburgers binnen de groep Diane. Ze hadden plots een soort van "Omerta" zwijgplicht. Zo distantieerden ze zich geleidelijk aan.

Getuige herinnert zich nog Vernaillen, die tijdens zijn periode net de nieuwe overste was geworden van Diane. Bij zijn aanstelling iedereen had ontboden in "geef acht" voor het gebouw. Tijdens zijn eerste speech naar de Diane-leden verklaarde deze doodleuk "dat hij met de Groep Diane een vergiftigd paasei cadeau had gekregen maar dat ze er samen het beste moesten van maken". Getuige vermeld dat iedereen van de eenheid in shock was van dit statement. Een man die zoiets zei terwijl Diane beschouwd werd als de elite van de Rijkswacht.

De wapenmaker met mannen in burger

Getuige deed een aantal vreemde vaststellingen in de kazerne Etterbeek/Diane-gebouw.

Eind 1979 stapte de getuige de beveiligde wapenkamer van Diane binnen om iets te inventariseren. Deze ruimte was gesitueerd bovenaan het voertuigengebouw Diane, in het Kwartier De Witte de Haelen. De bovenste etage van dit gebouw was exclusief voorbehouden voor de voertuigen van de Groep Diane en hier bevond zich ook de wapenkamer van hun dienst. Er was op die verdieping een aparte gesloten ruimte die diende als wapenkamer en die apart beveiligd was.

Groot was dan ook zijn verbazing dat hij een groepje collega’s met twee mensen in burger aantrof die rondom enkele wapenkisten met Kalasjnikovs stonden. Zij waren ook duidelijk verrast toen de getuige daar binnenkwam en hij voelde onmiddellijk aan dat hij ongewenst was. Het groepje voelde zich betrapt. In deze groep zag hij de wapenmaker C****** met twee manspersonen in burger en twee van het kliekje "Brabant van de 1ste generatie". Met de hulp van foto’s kan de getuige de twee manspersonen identificeren alszijnde C***** en M*****.

Bij het binnentreden van het lokaal door getuige, vroeg de wapenmaker C****** vrij gepikeerd "Voor wat is het?" waardoor de getuige onmiddellijk begreep dat het tijd was om te vertrekken. Getuige dacht bij zichzelf, "Wat doen die drie of vier houten kisten met hierin telkens twee of drie Kalasjnikovs hier on onze wapenkamer; dit zijn toch wapens die wij niet hebben?" Op zich was dit alles een vreemde situatie, want in die tijd van de getuige zijn dienst was de toegang tot deze kamer strikt beperkt tot leden van de Diane-groep.

Later heeft de getuige gehoord dat er Diane-wapens ontvreemd zijn geweest uit deze kamer. Heeft dit steeds een bizar verhaal gevonden, gezien de beveiliging van de kamer en het feit dat de wapens in gesloten kasten opgeborgen zaten. Als er niemand aanwezig was, was deze kamer steeds gesloten. Er waren wel dubbels van alle sleutels bij het Commando in een ruimte die niet steeds afgesloten was.

Toen de getuige op de groep uitkwam werd hij buitengekeken en heeft na de opmerking van wapenmaker C****** het lokaal verlaten. Getuige heeft er nadien nog over gepiekerd dat hij de sfeer bijzonder raar vond in een situatie met vreemde wapens en het feit dat hij "als een van de mannen" werd buiten gekeken.

De mannen in burger: Bouhouche en Beijer

Enkele jaren later heeft de getuige beelden gezien van de Brusselse BOB’ers Bouhouche en Beijer. Toen wist de getuige het: "Verdomme die waren toen ook aanwezig in dat groepje rond de kisten!" Dit waren de twee mannen in burger die erbij stonden. Getuige is zeer formeel inzake deze vaststelling omdat hij toch enkele ogenblikken aanwezig is geweest in de wapenkamer.

Wat op zich ook wel heel vreemd was, dat hij de twee boven vernoemde BOB’ers ook nog heeft zien rondlopen in de gebouwen van de groep Diane. Vreemd, aangezien niet-Diane leden niet echt welkom waren in het gebouw.

Met betrekking tot dat moment dat de getuige die groep in de wapenkamer zag:

Toen hij later in de Bde zat en de gele affiche met de robotfoto’s van de Bende van Nijvel bekeek, steeds heeft gedacht dat er één bepaalde robotfoto overeen kwam met wapenmaker C******, namelijk die robotfoto met nummer 7 en nummer 20 als men de snor wegdenkt op de robotfoto. Robotfoto’s zijn moeilijk ter herkenning.

Op vraag vernoemd getuige de namen van de Diane-leden die zich als outlaws gedroegen. Waaronder Bonkofsky, Amory, D******* en de man met de bijnaam Pyhton.

Niet alleen de getuige maar ook andere collega’s hebben altijd gevoeld dat de wapenmaker C****** niet zuiver op de graat was. Als "blue" is getuige tweemaal terechtgekomen op de parking van een Brusselse schietclub ten zuiden van Brussel op de grens met Wallonië. De exacte locatie was hem onbekend. Het betrof een laag gebouw. Hij was, van een andere Provincie, nog maar juist in Brussel actief en was al blij dat hij het GD Kwartier op het einde van zijn dienst kon terugvinden. Dit was tijdens een patrouille met een Franstalige "Ancien" van die kliek Brabant van de eerste generatie.

Een andere Vlaming was daar toen ook terechtgekomen omwille van zijn Franstalige collega. Alzo dienden zij samen op het voertuig te letten. C****** heeft toen enkel de Franstalige collega’s binnengelaten. Het duurde dan telkens tot een halfuur voor de die Franstalige collega’s terug naar het voertuig kwamen om de patrouille verder te zetten. C****** was duidelijk ook niet opgezet met de aanwezigheid van de getuige op de parking.

Getuige is in zijn actieve periode bij de groep Diane ook in een andere schietstand terechtgekomen. Meer in het centrum van Brussel. Toen werd zijn Franstalige collega opgewacht door Bouhouche en Beijer. Zij gingen gezamenlijk de schietstand binnen terwijl de getuige verplicht is geweest in het dienstvoertuig te wachten bij de radio.

Over een "groep G" bestaande uit Rijkswachtofficieren is de getuige onwetende. Toch is er op een zeker moment in een Spaans parlement een poging tot staatsgreep geweest, georganiseerd door een Kolonel (anno 1981). De getuige weet dat hierover binnen de groep Diane serieus gedebatteerd is geweest. Er zou toen door enkele leden gezegd zijn geweest dat zij als Diane dit ook zouden kunnen doen en beter dan de amateurs in Spanje. Er was op het ogenblik in die tijd van eind de jaren 1970 een soort van "verrechtsing" voelbaar.

Met betrekking tot de "Modus Operandi" van de Bende van Nijvel zijn sommige leden van de groep Diane overtuigd geweest dat deze bendeleden een speciale commandotraining hebben gekregen, af te leiden uit de wijze hoe ze hun terreurdaden hebben uitgevoerd.

Het is zeker niet de eerste getuigenis waarop de CWB er attent wordt op gemaakt dat hun onderzoekspiste van de Bende van Nijvel en mogelijke betrokkenheid van (ex-)leden van de Groep Diane, zij het ook dienen te zoeken naar de leden die ontslagen zijn uit de groep en zich hierdoor verraden voelden door hun leiding en wrok koesterden.

Iemand die destijds ontslagen werd, die had het zeker verdient want blijkbaar moest men bij Diane al veel verkeerd doen alvorens ontslagen te worden. Al zeker de leden van "het eerste uur", omdat blijkbaar het Commando goed wist dat ze destijds deze eerste mannen gerekruteerd hadden; wetende dat er bij velen een vijs los zat. Als men dit vergeleek hoe streng de opleiding was en hoe je in de Brigades binnen de lijntjes moest lopen… .

Blijkbaar weet men dat de Brabantse (ex-) Diane-leden met elkaar in contact bleven via hun gezamenlijke passie voor wapens in Brusselse schietclubs alsook enkele sportclubs. Vooral bij de "Brabantse Brusselse" Diane-clan had men echte grote wapenfreaks. Daarnaast waren er ook een aantal Diane-leden die in het Brussels uitgaansleven portier en lijfwacht speelden na hun uren.

Opmerkingen inzake robotfoto's:

Een aantal robotfoto’s zijn nooit openbaar kenbaar gemaakt. Anderzijds hebben de onderzoekers toch een aantal verdachten kunnen identificeren die werkelijk overeenkwamen met de vrijgegeven robotfoto’s.

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Een nieuw stuk in de media, me dunkt.

Bossi wrote:

Tijdens de periode van de getuige liet het Commando veel toe. Voornamelijk bij de Diane-leden van de eerste lichting. Toch zijn er op een bepaald ogenblik 4 tot 6 operationele leden met onmiddellijke ingang uit de groep Diane gezet. Deze leden zijn toen op de erekoer van het Kwartier bevolen, waar ze door de toenmalige Generaal persoonlijk één voor één naar voor werden geroepen om uit de groep Diane ontslagen te worden. Hierbij ook aanwezig, Kolonel Vernaillen; Dit met veel geroep “en plain public” wat zeer affronterend is geweest voor die mensen. Deze leden zouden zich misdragen hebben op de Luchthaven van Zaventem en daar heeft de echtgenote van de Generaal iets gezien of is ze erin betrokken geweest.

Ik mag hopen dat de gangen van deze 4 tot 6 operationele leden - door een waarschijnlijk nog grotere klootzak van een generaal op de erekoer onteerde en (in zekere zin) van hun identiteit beroofde leden van de Groep Diane - zijn nagegaan, mede op basis van hun DNA en ook gelet op de verklaring van de oprichter van de Groep Diane, kolonel Arsène Pint. Na de overval op de Delhaize in Aalst, op 9 november 1985, dacht Pint aan de mogelijkheid dat leden van de Groep Diane daarmee te maken zouden kunnen hebben gehad. Daarbij rijst de vraag of Pint toen ook doelde op personen die geen lid meer waren van die groep.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

De recente dynamiek rond het beheer van gevoelige informatie betreffende de Bende van Nijvel op openbare forums roept vragen op over de effectiviteit en autoriteit van het federaal parket en de Cel Waals Brabant. Mijn analyse beoogt een informatief overzicht te geven van de juridische implicaties en de mogelijke responsen op de schijnbare nalatigheid in het beschermen van gerechtelijke integriteit en het waarborgen van vertrouwelijkheid binnen lopende onderzoeken.

Het juridische kader waarin het federaal parket en de Cel Waals Brabant opereren, wordt voornamelijk bepaald door de Belgische grondwet, de wet op het politieambt, en de wet op het strafrechtelijk onderzoek. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) biedt daarnaast aanvullende bescherming voor het recht op een eerlijk proces (artikel 6 EVRM) en het recht op privacy (artikel 8 EVRM).

Onder Belgische wetgeving is het beschermen van gevoelige informatie binnen een strafrechtelijk onderzoek van cruciaal belang. Artikel 28quinquies van het Wetboek van Strafvordering legt een plicht tot geheimhouding op aan alle betrokkenen bij een strafonderzoek. De overtreding van deze geheimhoudingsplicht kan leiden tot disciplinaire maatregelen en strafrechtelijke vervolging.

Het uitlekken van proces-verbalen en andere gerechtelijke stukken op publieke forums ondermijnt de integriteit van het strafrechtelijk onderzoek en kan een inbreuk vormen op het recht op een eerlijk proces. Bovendien kan het publiekelijk bespreken en verhandelen van deze documenten de veiligheid van betrokkenen in gevaar brengen en leiden tot trial by media, waarbij de publieke opinie de uitkomst van een lopende zaak kan beïnvloeden.

Het federaal parket en de Cel Waals Brabant dragen de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de naleving van geheimhoudingsplichten en het handhaven van gerechtelijke integriteit. Hun schijnbare falen om effectief op te treden tegen het ongeoorloofd verspreiden van vertrouwelijke informatie kan leiden tot een perceptie van incompetentie en een verlies van vertrouwen in het gerechtelijk systeem.

Om deze problemen aan te pakken, kunnen de volgende maatregelen overwogen worden:

  1. Aanpassing van de wetgeving om strengere sancties in te voeren voor het lekken van gerechtelijke documenten.

  2. Implementatie van geavanceerde technologieën voor het beschermen van digitale informatie en het traceren van lekken.

  3. Handelingen vanuit de bevoegde diensten om het publiek bewust te maken van de juridische en maatschappelijke gevolgen van het verspreiden van vertrouwelijke informatie.

  4. Verhoogde inspanningen om overtreders te identificeren en te vervolgen.

De situatie waarin vertrouwelijke informatie betreffende de Bende van Nijvel vrijelijk circuleert op openbare forums, is een ernstig probleem dat de competentie en integriteit van het federaal parket en de Cel Waals Brabant ondermijnt.

85

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Ringo Starr wrote:

De recente dynamiek rond het beheer van gevoelige informatie betreffende de Bende van Nijvel op openbare forums roept vragen op over de effectiviteit en autoriteit van het federaal parket en de Cel Waals Brabant. Mijn analyse beoogt een informatief overzicht te geven van de juridische implicaties en de mogelijke responsen op de schijnbare nalatigheid in het beschermen van gerechtelijke integriteit en het waarborgen van vertrouwelijkheid binnen lopende onderzoeken.

Hebt u er ook nota van genomen dat de huidig onderzoeksrechter in het gerechtelijk onderzoek de toelating heeft gegeven aan een persoon, niet in de zaak betrokken, om handmatig originele PV's te scannen en die al in de openbaarheid zijn gebracht?

Hebt u nog geen nota genomen dat originele afschriften van PV's en dossierstukken in boeken zijn verschenen met betrekking tot de "Bende van Nijvel"? Hebt u toevallig een abonnement bij de firma "Integriteit" misschien?

Ik zou u dan ook willen voorstellen om de redelijke termijn van 42 jaar Gerechtelijk onderzoek, u kandidaat te stellen voor het ambt van Minister of Staatssecretaris van openbare forums om alvast pogingen te ondernemen om het spreekrecht te bannen. U zal er alvast geen probleem mee hebben om, in concreto, de waarheid te verdoezelen. Ipso facto, de rechten van slachtoffers en nabestaanden, met inbegrip de waarheidsvinding, regelrecht te ontnemen en te blijven bestendigen.

Ik verwijs, en terecht uiteraard, naar de houding van de twee laatste Ministers die FOD Justitie onder hun vleugels hadden. De omerta die zij zich veroorloofden in de zaak "Bende van Nijvel". De eerste verkozen, de tweede uit een gebouw van Justitie geplukt. Beiden met veel geblaat met geen weinig wol maar totaal geen wol inzake de Bende van Nijvel.

Voordien was er "LAMBIK" als Minister van Justitie met de hoopgevende verkondiging van een nakend proces binnen de drie jaar. Als jurist de overblijvende slachtoffers en nabestaanden een dode mus in hun handen gelegd om verder van het toneel te verdwijnen. Ik neem nog een stilzwijgende houding aan van uw vermoedelijk abonnement bij de firma "Integriteit", nietwaar, verwijzend inzake strikmans De Valkeneer en PdK Deprétrè onder andere. De eerste, rechten te hebben ontnomen bij leden van de Delta Cel inzake de Wet Franchimont, nader bepaald, ART. 28§2, ART. 47 bis, ART. 57§2, ART. 70 bis en ART. 91 van het Wetboek Strafvordering. De tweede, een dossier te hebben laten overhandigen door een onderzoeksrechter waardoor het Gerechtelijk onderzoek gedurende meer dan 1 jaar is geschonden door geen enkel mondelinge opdracht noch bij middel en gebrek van kantschrift(en).

Sinds de omerta vanaf 1990 tot op heden en de Delta Cel indachtig die zich dienden te verdedigen tegen onrecht dat men heeft opgeworpen uitgaande "integere" personen, gelet op de laatste stuiptrekkingen van Vrouwe Justitia en haar gevolg, meen ik toch wel de beknopte weergave te mogen beschrijven alwaar veel benadeelden in de zaak hun krachten, de moed, en vooral hun strijdvaardigheid en vechtlust hebben verloren tegen het eindeloos onrecht dat zij nog steeds dienen te doorstaan.

Ik laat mij alvast door niemand intimideren, integendeel zelfs.

U kan nog een poging ondernemen om een in rust gesteld magistraat aan te schrijven ingevolge zijn onderstaand schrijven dat ook de maatschappij heeft bereikt;

“De aller elementairste opsporingsplicht in hoofde van de parketmagistraat, met name de voeging aan het lopende gerechtelijk onderzoek van een Pro Justitia van een 'hoger officier van gerechtelijke politie', werd hier dus onmogelijk gemaakt door Van Oudenhove-Dejemeppe die hiermee hun ambtsplichten grof schonden.”

Ik bied u, Mevrouw – Mijnheer – Ringo Starr, de betuiging van mijn zeer oprechte hoogachting,

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Geachte heer of mevrouw Bossi,

even een kleine opfrisser van mijnentwege.

De wet Franchimont, vernoemd naar de Luikse advocaat en hoogleraar Michel Franchimont, is een belangrijke hervorming van het Belgische strafprocesrecht. Deze wet, die in 1998 in werking trad, heeft als doel de strafrechtspleging in het stadium van het opsporingsonderzoek en het gerechtelijk onderzoek te verbeteren. Het biedt een modernisering van de negentiende-eeuwse strafrechtspleging en komt tegemoet aan de eisen van de deelnemers aan de Witte Mars, die een rechtvaardiger gerecht eisten na de gebeurtenissen rond de Bende van Nijvel en de Dutroux-affaire.

De wet regelt het opsporingsonderzoek, geleid door de procureur, en het gerechtelijk onderzoek, geleid door de onderzoeksrechter, en brengt meer rechtszekerheid voor de betrokken partijen. Het stelt duidelijke regels voor de wijze waarop politie en parket mensen mogen ondervragen en vereist dat proces-verbalen in een begrijpelijke taal worden opgesteld.

Belangrijk is ook dat de wet de rechten van slachtoffers en getroffen familieleden versterkt, door hen inzage in het strafdossier te geven en de mogelijkheid te bieden om bijkomende onderzoeksdaden te vragen.

!!!Echter, misbruik van dit inzagerecht kan bestraft worden!!!

De wet benadrukt ook het belang van het respecteren van het vermoeden van onschuld en de privacy bij het informeren van de pers over gerechtelijke dossiers. !!!Het lekken van dossierstukken is strikt verboden, aangezien dit niet alleen de integriteit van het juridische proces kan ondermijnen, maar ook de privacy en rechten van betrokken individuen kan schaden!!!

De wet Franchimont is een stap voorwaarts in het waarborgen van een evenwichtige en rechtvaardige strafrechtspleging, waarbij de belangen van zowel de verdachte als het slachtoffer worden beschermd.

Waarvan akte!

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Voor dit specifieke geval - zaak-Bende van Nijvel - is de wet Franchimont uitdrukkelijk niet geschreven, zo schijnt mij toe.

Die wet is immers het gevolg van een oorzaak, zonder dat die oorzaak zelf is aangepakt. Die wet is voor alles na 'Nijvel' en 'Dutroux' en een zegen voor hen die niet willen dat de waarheid achter Dutroux en Nijvel boven water komt, want o wee, o wee, stel je voor dat met het lekken van informatie of processtukken - 'geschonden privacy'; lol - die waarheid boven water komt...

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel hoort eerder thuis bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, dan bij de Cel Waals-Brabant en wat Bossi doet is prima verdedigbaar.

Waarvan akte!

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Amice, de bewering dat de wet Franchimont enkel een gevolg zou zijn zonder de oorzaken aan te pakken, negeert het feit dat wetgeving zelden retrospectief werkt en gericht is op het voorkomen van toekomstige onregelmatigheden. De wet is ontworpen om structurele verbeteringen te bewerkstelligen en systematische misstanden in de strafrechtspleging te corrigeren.

Is het trouwens niet algemeen bekend dat dit onderwerp wordt behandeld aan Nederlandse universiteiten in de basisopleiding strafrecht? Vreemd!

Desalniettemin heb ik altijd veel respect gehad voor het Nederlandse academische niveau. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de heer Beijer zich graag liet adviseren door Nederlandse juristen.

Waarvan akte!

89

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Ringo Starr wrote:

Geachte heer of mevrouw Bossi, even een kleine opfrisser van mijnentwege.

Heb ik absoluut niet nodig. We bekomen al meer dan voldoende opfrissertjes. Uw opfrissertje strookt al niet met de werkelijkheid inzake de behandeling van het dossier. Het is wel duidelijk dat u afvuurt op een pianist die zeer recentelijk het gekakel van de advocatuur ter spraak bracht. Met andere woorden, gevoelige snaren geraakt.

Ringo Starr wrote:

De wet Franchimont, vernoemd naar de Luikse advocaat en hoogleraar Michel Franchimont, is een belangrijke hervorming van het Belgische strafprocesrecht. Deze wet, die in 1998 in werking trad, heeft als doel de strafrechtspleging in het stadium van het opsporingsonderzoek en het gerechtelijk onderzoek te verbeteren. Het biedt een modernisering van de negentiende-eeuwse strafrechtspleging en komt tegemoet aan de eisen van de deelnemers aan de Witte Mars, die een rechtvaardiger gerecht eisten na de gebeurtenissen rond de Bende van Nijvel en de Dutroux-affaire.

De eerste 4 taken resulteerden in een wetsontwerp dat uiteindelijk de wet van 12 maart 1998 is geworden. De Commissie Franchimont stelde leemtes vast in het Wetboek van Strafvordering, waardoor rechtsonzekerheid bestond en twijfelachtige praktijken in de hand werden gewerkt. Op basis van elementen die onmiskenbaar nog steeds in het Bende van Nijvel-dossier kunnen vastgesteld worden, komt uw genoemde modernisering absoluut niet ter sprake. Trouwens, het wit bos is u blijkbaar ontgaan dat aangeplant is geweest op de autosnelweg E19. Nader bepaald tussen Mechelen en Brussel. Het was echter niet alleen de Witte Mars en de witte ballonnen die een rechtvaardiger gerecht eisten. Aan het gerechtshof te Antwerpen liepen we tussen de eieren en allerlei rotzooi dat naar het gerechtsgebouw werd geworpen. Nog heel duidelijk de uitspraak van de Heer Procureur Bourlet in het achterhoofd: "Als men ons laat doen".

Ringo Starr wrote:

De wet regelt het opsporingsonderzoek, geleid door de procureur

Correctie, door Substituten en 1ste Substituten dewelke ook vorderen, nietwaar.

Ringo Starr wrote:

en het gerechtelijk onderzoek, geleid door de onderzoeksrechter, en brengt meer rechtszekerheid voor de betrokken partijen.

We vertoeven met het dossier niet in Nederland of in Vlaanderen. Het dossier berust voor alle duidelijkheid in Charleroi. Wat te denken van zeven uitgeschreven kantschriften alvorens aan de opdracht is voldaan? In Antwerpen, Mechelen of Turnhout twee kantschriften of men heeft prijs vanuit het Parket of een onderzoeksrechter. Het verschil tussen een opsporingsonderzoek en een gerechtelijk onderzoek heb ik al reeds langer beschreven als reactie op een bericht van de forumbeheerder. Rechtszekerheid voor de betrokken partijen? Rechtszekerheid door een onwettige overheveling van het dossier? Rechtszekerheid voor nabestaanden en/of slachtoffers dat hun zaak zonder enige ambtsplichten onaangeroerd bleef liggen? Rechtszekerheid dat dossiers zijn verdwenen, dat men vernietigde? Rechtszekerheid dat belangrijke overtuigingsstukken verdwenen? Mijn overtuiging en nog van andere juristen? Rechtszekerheid dat de Delta Cel er opzettelijk is van weerhouden om de waarheid aan het licht te brengen met de middelen die ze toen te beschikking hadden. Rechtszekerheid wat er in het Hof van Beroep te Gent plaatsvond? Dankzij een journalist zijn de advocaten van de burgerlijke partijen op de hoogte gebracht van de zitting op het K.I.B. op het Hof van Beroep te Gent. De bal ging aan het rollen toen de journalist zich informeerde bij een advocaat of die weet had van een zitting op het K.I.B. inzake de Bende van Nijvel. Zo kunnen we nog alvast blijven doorgaan in uw uitzonderlijk rechtsvaardigheidsgevoel bij de door u aangehaalde Wet Franchimont en waaraan u zich halsstarrig vastgrijpt.

Ringo Starr wrote:

Het stelt duidelijke regels voor de wijze waarop politie en parket mensen mogen ondervragen en vereist dat proces-verbalen in een begrijpelijke taal worden opgesteld.

U hoeft mij echter niet kenbaar te maken hoe PV’s dienen te worden opgesteld en op welke wijze verdachten aan een verhoor dienen onderworpen te worden. Of is het uw opzettelijke betrachting om foutieve berichtgeving te zaaien waar vonnissen en arresten in begrijpelijkere taal dienden opgesteld?

Ringo Starr wrote:

Belangrijk is ook dat de wet de rechten van slachtoffers en getroffen familieleden versterkt, door hen inzage in het strafdossier te geven en de mogelijkheid te bieden om bijkomende onderzoeksdaden te vragen.

Hier sterkt u niet alleen mijn vermoeden maar overtuigd u mij in het bijzonder dat u geen informatie hebt bekomen uitgaande enkele slachtoffers of nabestaanden. Het gaat aan u voorbij dat rechtzoekenden en nabestaanden al herhaaldelijk brieven hebben geschreven aan de bevoegde magistraat tot elektronisch kopie en inzage van het dossier. Zonder enige en minste reactie vanwege de bevoegde magistraat. Meester Vandenbussche zijn mededeling al gelezen? Dat aan zijn neergelegd verzoekschrift tot bijkomende onderzoeksdaden niet is voldaan in Charleroinjet?

Verzoekschrift tot bijkomende onderzoeksdaden? Prachtig indien ze worden ingewilligd en dat er aan het gevraagde zou worden voldaan. Not so. Toch doet u mij herinneren aan een op rust gesteld magistraat zijn boek “het land der onbestrafte misdaden, waarom faalt Justitie?”

Ringo Starr wrote:

!!!Echter, misbruik van dit inzagerecht kan bestraft worden!!!

Ik heb uw uitroeptekens wat opvallender gezet. Ze waren niet zo goed zichtbaar. Leuke opmerking. Hoe kan er misbruik zijn indien sommige slachtoffers en nabestaanden het dossier niet krijgen toegewezen ondanks hun herhaaldelijk verzoek zoals supra vermeld. Ik stel vast dat u geen kennis hebt van de magistratuur in Charleroinjet. Uw verwijzing naar de Wet Franchimont, of beter Franchipan, dat blijkbaar van kracht is in Charleroi en volgens uw redenering aldaar ook van kracht, laat heel wat te wensen over. Een onderzoeksrechter uiterst zelfvoldaan, ten volle overtuigd van haar importantie, haar nut, haar recht, haar gelijk en vooral van haar macht en slachtoffers hun machteloosheid.

Ringo Starr wrote:

De wet benadrukt ook het belang van het respecteren van het vermoeden van onschuld en de privacy bij het informeren van de pers over gerechtelijke dossiers. !!!Het lekken van dossierstukken is strikt verboden, aangezien dit niet alleen de integriteit van het juridische proces kan ondermijnen, maar ook de privacy en rechten van betrokken individuen kan schaden!!!

Uw overtollige uitroeptekens zijn echter niet nodig, zelfs overbodig en getuigen al niet van enige professionaliteit. Over P.V.'s gesproken dat u opwierp. In Antwerpen, Mechelen of Turnhout zou u al onmiddellijk ter orde geroepen worden bij de magistraat indien u de uiroeptekens zou gebruiken in P.V.'s. Originele dossierstukken of afschriften van mijnentwege? U zal ver mogen speuren en zoeken. Van een kale reis terug komen. Het ondermijnen van het juridische proces? Onmogelijk dat het tot een proces komt in de zaak Bende van Nijvel na 42 jaar. Dit was duidelijk met het oog ter blijvende en voortdurende bescherming van de feiten. Tuurlijk is het voor u aangenamer om naar Nederland te verwijzen. Een eentalig land. Alhier in ons drietalig land was de mogelijkheid groot om alles opnieuw in het dossier Bende van Nijvel van de Franse taal naar de Nederlandse taal terug om te zetten. Weet je wel, het Hof van Beroep te Mons eventueel bevoegd, Het Hof van Beroep te Brussel bevoegd of in geval van Nederlandstalige daders, het Hof van Beroep te Gent bevoegd.

Ringo Starr wrote:

De wet Franchimont is een stap voorwaarts in het waarborgen van een evenwichtige en rechtvaardige strafrechtspleging, waarbij de belangen van zowel de verdachte als het slachtoffer worden beschermd.

Waarvan akte !

Een stap voorwaarts in de zaak Bende van Nijvel? Het is de afstand van een wereldkampioen ver springen. Dan wel in de afstand achterwaarts als u wil begrijpen. U betwist formeel en halsstarrig de werkelijkheid en de vaststellingen die zich voordoen in het dossier. En nou net 28 juni e.k. in het vooruitzicht. Wat een Rechtsvaardigheidsgevoel dat opwerpt met het aansluitend Gerechtelijk verlof. Toch mooi uitgekozen om aan de verdere storm te ontsnappen dat in het verlengde zou liggen in de aanvaardbare en begrijpelijke boosheid van de slachtoffers en de nabestaanden.

Gelet op ons drietalig landsgedeelte, Nederlands, Frans en Duits, met verontschuldiging van mijn verschwunden uitroepteken,

Waarvan driedubbele akte,

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

De basisopleiding strafrecht, die - gebleken - niet was besteed aan de Belgische politie en justitie, van wie niet kan en mag worden verlangd dat ze tot op de dag van vandaag hun (eigen) bedorven vlees op adequate wijze kunnen keuren.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.