Dossier Bende van Nijvel: dit detail in Aalst kan cruciaal zijn - 'We moeten de daders zoeken tot de laatste seconde'
Vrijdag 9 november 1985 13.30 uur. In het bos La Houssière worden cheques gevonden die twee maanden eerder werden buitgemaakt bij de overval op de Delhaize in Overijse
18.45 uur. Getuige Emile Wauters ziet op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Aalst een zwarte VW Golf rijden die van dichtbij gevolgd wordt door een beige Mercedes met gele nummerplaat en zwarte letters. In beide voertuigen zitten drie personen.
18.55 uur. Bij de lokale radio MiAmigo wordt een verzoekplaat aangevraagd: 'Te voet naar Scherpenheuvel' van de Marlets. Van de Bende van Hofstade voor de Bende van Nijvel. De plaat moet ten laatste om 19.15 uur worden gedraaid, wat ook gebeurt.
De ‘overval’ in Aalst start. Doel van de operatie: liquidatie van de familie Van de Steen. De rest is bijzaak. De familie van David wordt ook eerst beschoten. Dan pas volgt de ‘overval’.
Te Aalst werden ook Dirk Nijs (27) en dochter Els (9) neergeschoten door de Bende.
Dirk Nijs zat met zijn negenjarige dochtertje Els in de auto op de parkeerplaats toen hij de daders zag aankomen. Hij probeerde uit te stappen, maar de daders doorzeefden de auto met bijna dertig kogels.
Dirk en Elsie waren aan het wachten op de echtgenote van de man die boodschappen deed.
Een niet genoemde broer van Dirk in de media (allicht Kris,td): “Mijn broer is neergeschoten met een kalasjnikov ofzo, met een geweer waar verschillende kogels inzaten, en daar is de exacte plek waar mijn broer is overleden. De wijze waarop is gruwelijk geweest. De wijze waarop ze hebben geschoten is niet zomaar èèn keer schieten en die persoon is dood, nee het is echt razernij!”
Belangrijk: Nijs en zijn dochter werden beschoten na de overval. Bij het buitenlopen schoot de overvaller (opnieuw) op alles wat bewoog.
Concreter: uit de richting van hun vluchtweg vandaan, in de uiterste hoek van de parking, loste één van de daders een moordend salvo doorheen de achterruit van de BMW van Dirk Nijs. Hij werd net als zijn dochtertje, dat bij hem in de auto wachtte, op slag gedood.
“Ik zat ook in mijn auto, toen ik die gangsters schietend zag binnengaan”, vertelde een man. “Mijn zoontje van twee zat bij mij. Ik heb me samen met hem neergelegd in de auto en niet meer bewogen”. Deze man stond nog dichterbij het warenhuis, dan de nadien vermoordde Dirk Nijs. De man verroerde zich pas toen de politie naast zijn auto verscheen.
Een getuige: “Op dat moment kwam de derde moordenaar tevoorschijn, de langste, ook met capuchon, in een donker leren jack, gewapend met een groot geweer en schietend op alles wat beweegt. Hij schoot op een auto waarin Dirk Nijs en zijn dochter Elsie Nijs, 9, zaten. Ze wachtten op mevrouw Nijs, die nog in de Delhaize zat. De 'reus' schoot alle kanten op, door de ijzeren deur, op de muren en in een Delhaize-bord dat wapperde in de wind.”
De reus beschiet dus ook de auto van Dirk Nijs. Hoorde de reus de motor draaien van de auto van Nijs of eventueel de autoradio?
Volgens Christine Nijs, die haar broer en nichtje verloor bij de aanslag op de Delhaize in Aalst, is het onderzoek naar de Bende van Nijvel al van in het begin foutgelopen. Het feit dat de zaak niet meer kan verjaren, stemt haar wel nog een beetje hoopvol. "Ik denk dat er ooit nog wel iets gaat komen, maar daders zullen niet meer gestraft worden", klinkt het vandaag volgens Belga.
"We voelen ons niet goed bij dit nieuws", reageert Nijs nadat het nieuws bekend werd gemaakt dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt stopgezet. “Ik voel woede opkomen en het onrecht is zodanig groot dat er zo weinig mogelijkheden zijn om iets te doen. We kunnen nu zelf nieuwe onderzoeksdaden aanbrengen, maar is dat wel aan ons?”
Volgens Nijs zijn er doorheen de jaren "te veel verschillende onderzoeken" geweest en hebben te veel verschillende teams aan de zaak gewerkt, waardoor de doorstroom van informatie niet altijd even vlot verliep. "Ook in het begin is veel informatie verloren gegaan en zijn te weinig onderzoeksdaden gesteld. Ik heb gezien welke onderzoeksdaden er bij mijn familie zijn verricht, die waren heel summier."
"Ik, en vele slachtoffers, hebben nog steeds het gevoel dat het dossier werd beïnvloed en dat sommige dingen niet mochten uitkomen. Ik denk dat er ooit nog wel iets gaat komen, maar gevolgen zullen dan niet meer mogelijk zijn. Niemand zal hiervoor ooit worden gestraft", klinkt het verder.
De zaak wordt gesloten, maar achterlaten kan Nijs dit alles niet volgens Belga. "Mijn heel leven is kapot hierdoor. Van al de slachtoffers en nabestaanden die ik ken, weet ik dat hun leven zwaar is beïnvloed door wat er is gebeurd. Dit is een zuur einde", besluit ze.
Begin november 2019 was er nog een incident in verband met het graf van Dirk en Els, doorgaans Elsie genoemd. De stad Aalst zette immers een bordje naast het graf van de slachtoffers met daarop de boodschap: ‘Vernieuw de concessie, of het graf verdwijnt.’
"Als je het graf zo aantreft, is dat voor mij een grote ontgoocheling", verklaarde Hans Nijs, broer van Bende-slachtoffer Dirk Nijs toen. “Dat bordje kwetst mij. Het graf maakt voor mij deel uit van het verwerkingsproces, dat voor mij helemaal nog niet afgelopen is. Ook na meer dan 30 jaar zit dat nog altijd in mijn hoofd. Voor mij is dat een kaakslag als ik bij dat graf een bordje zie staan waarop staat geschreven: die dag wordt dat hier ontgraven.”
De overval op de Delhaize in Aalst liet diepe wonden na. “Veel families zijn geraakt door de overval”, vertelde Marie-Jeanne Callebaut eerder. ‘Drie mensen van de familie van David. Ook Marie-Jeanne Mulder liet daar het leven. Dirk Nijs en zijn dochtertje stierven op de parking en ook een meneer De Smedt uit Lede. Ook Jan, de vader van mijn kinderen, lag op de parking.” Nog zeven andere mensen raakten bij de overval gewond.
De familie Nijs zat in een zwarte BMW “Alpina” - nummerplaat EKK 892, de BMW met stukgeschoten achterruit waarin de lichamen van Dirk en Elsie Nijs werden gevonden. Volgens een verklaring van Walter Demoerloose was hij het die de wagen als eerste vond, de motor zou nog gedraaid hebben. De wagen stond in een gedeelte van de parking die een soort inham vormde; stond als laatste uiterst rechts in de rij, rechts van de wagen is een muur.
Opmerkelijk: de zwarte BMW stond naast de Volvo van de familie Van de Steen geparkeerd (zie foto onder - bron screenshot NOS). Het is een belangrijk detail, zeker als je het doel van operatie-Aalst kent. (lees verder onder foto)
Bron: P-magazine | Thierry Debels | 28 Juni 2024