CENTRALE RECHERCHE INFORMATIEDIENST NEDERLAND - DATUM: 28 MEI 1988
Het Recherche Informatie Bulletin is een wekelijkse uitgave van de Nederlandse C.R.I. (Centrale Recherche Informatiedienst), bestemd voor de Politiediensten, Opsporingen en Justitie.
Daar diverse inlichtingenbronnen duidden op de aanwezigheid in Eindhoven van een aantal vuurwapengevaarlijke Belgische personen, werd hierop een onderzoek gestart. Snel bleek dat in de Gemeente Eindhoven door een aantal Belgen, door toedoen van bemiddelingsbureaus, 2 appartementen waren gehuurd aan de Veldmaarschalk Montgomeryplein, respectievelijk nummer 3** en nummer 3**. Volgens de afdeling bevolking stonden deze panden leeg. Nadat bleek dat perceel 3** verlaten was werd besloten om in de nachtelijke uren van 30 april 1988 een inval te doen in perceel 3** met de hulp en bijstand van een arrestatieteam. In en bij deze woning werden vervolgens aangehouden:
Lammers Eric, geboren **/**/1960
Lammers Vincent, geboren **/**/1972
Vits Jean Claude, geboren **/**/1961
Peeters Alain, geboren **/**/1952
Caudal Sabine, geboren **/**/1964
Inval en huiszoeking:
Bij de inval en de huiszoeking werden aangetroffen zoals vermeld in het Informatie Bulletin;
Een zilverkleurig pistool, merk Colt, bruine kolfplaten, kaliber .45 (12 mm), nummer verwijderd
Een donkergrijs / metaalkleurig pistool, merk Benelli, model B 76 Army Spa, donkerbruine kolfplaten, kaliber 9 mm, nummer verwijderd
Een Riot-gun met afgezaagde kolf, opschrift ‘Eastfield model 916-A, MFG by Smith & Wesson Springfield, Mass, USA’, serienummer 5B6525
Een zwarte revolver, bruine houten kolf, kaliber .38 (9 mm) inscriptie ‘SM’ en (geëtst) N°. 7930 onder de kolfplaten het nummer 412.
5 legergroene handgranaten, 1 fragmentatie, 1 zelfvuller en 3 fosforgranaten
Een zeer grote hoeveelheid munitie, bestemd voor de aangetroffen vuurwapens
Bivakmutsen, kleur zwart / donkerblauw met rode bies
1 zwarte integraalhelm
1 witte integraalhelm, merk GPA
Diverse vervalste Belgische identiteitsbewijzen en apparatuur om deze aan te maken
Handboeien
Het meest uiteenlopende soorten kleding. Een complete lijst van deze goederen konden op aanvraag worden toegezonden met foto’s.
Aangetroffen voertuigen:
Uit verder onderzoek blijkt dat deze bende de beschikking hadden over de volgende voertuigen;
Een witte BMW met de Belgische nummerplaat C**-*** (afgeleverd voor een gestolen Toyota)
Een rode Audi 80, met de Belgische nummerplaat G**-*** (gestolen)
BMW Motor, met de Belgische nummerplaat M**-***
Witte Suzuki Alto, met de Belgische nummerplaat G**-*** op naam van Caudal Sabine.
Een witte BMW 5 serie, met de Belgische nummerplaat D**-*** (gestolen). In deze BMW werden 2 paar nummerplaten aangetroffen. Een Nederlandse nummerplaat KF-**-** en een Franse nummerplaat 61**-**-**. In het voertuig werd een foto aangetroffen van twee manspersonen, op dat ogenblik onbekend, doch een opsporingsbericht werd verspreid met verzoek tot kenbaar making van hun identiteit.
Tevens wordt verzocht bekend te worden gemaakt met de strafbare feiten waarvoor de aangehouden personen in aanmerking konden komen.
Door de Belgische autoriteiten was inmiddels om uitlevering van de verdachten gevraagd. Zij worden in België onder meer verdacht van het plegen van gewapende overvallen en moorden.
Op Donderdag 14 april 1988 om 10.55 uur werd een gewapende overval gepleegd op een ABN filiaal te Rotterdam. Bij deze overval waren twee daders betrokken, waarvan één optrad als chauffeur van het vluchtvoertuig. De dader in de bank bedreigde het personeel met een pistool en bereikte daarmee dat de deur naar de kasbox geopend werd. Om zelf het geld nog te kunnen nemen nam de dader zijn wapen uit zijn rechterhand over in zijn linkerhand.
Tijdens deze handeling ging een schot af. De kogel raakte een bankbediende in het been. Met een buit van ruim FI 52.000,- in diverse valuta rende de overvaller de bank uit naar het vluchtvoertuig. Dit voertuig, een groene Ford Scorpio met Nederlandse nummerplaat, werd in de nacht van 8/9 april 1988 te Antwerpen ontvreemd. Kort na de overval werd dit voertuig in Rotterdam aangetroffen.
Rijkswacht Bastogne:
Diezelfde dag om 23.10 uur, controleerde de Rijkswacht in Bastogne een Ford Sierra met de Nederlandse nummerplaat RF-**-**. Dit voertuig bleek in de avonduren van 13 april 1988 bij een lease bedrijf te Zoetermeer te zijn ontvreemd. Het voertuig werd bestuurd door H**** van B*** A*** J********.
Betrokkene was in het bezit van FI 21.000,- in diverse valuta. Ook werd er een gasmasker op hem aangetroffen. Gelet op zijn verklaring, het op hem aangetroffen geld en het in zijn bezit zijnde gestolen voertuig, kon hij als een van de daders van de overval in Rotterdam worden aangemerkt. Na zijn aanhouding bekende hij de feiten en verklaarde hij als bestuurder van het vluchtvoertuig te hebben opgetreden
Verzoek uitgaande parket Luik
Op 10 mei 1988, onder referentienummer 10.73.100244/88 – MP, word een schrijven gericht uitgaande de Procureur des Konings te Luik aan de Officier van Justitie te ’s Hertogenbosch, Nederland. Dit schrijven maakt het voorwerp uit inzake de poging tot gewapende overval te Glons op 31 maart 1988.
De feiten in Glons
Op 31 maart 1988, omstreeks 23 uur komt een wagen van de firma Securitas, ermee gelast valuta's bij het agentschap van het agentschap van het Gemeentekredit te Glons op te halen, op de weg tegenover het gebouw tot stilstand. De begeleider gaat het agentschap binnen, terwijl zijn collega de wagen stationeert. Hij bemerkt een voertuig dat langzaam aankomt en dat tot stilstand komt schuin voor de wagen van de firma Securitas. De bestuurder heeft tijd genoeg om alarm te slaan. Twee gewapende mannen, dragers van een bivakmuts stappen uit het verdacht voertuig (bestelwagen Ford Transit - gestolen voertuig) en beginnen te schieten. De bestuurder van de wagen van de firma
Securitas slaagt erin rechtsomkeer te maken en de vlucht te nemen. Hij biedt zich aan bij de Rijkswacht te Vottem.
De begeleider bevindt zich in het agentschap van het Gemeentekrediet.
De Daders van de schietpartij, die geen belang meer in die zaak hebben, vluchten. Niets werd gestolen.
Er werden op de wagen Securitas verschillende kogelinslagen gevonden, zijnde :
1 inslag in het bestuurdersportier;
2 inslagen in het linker voorspatbord;
2 inslagen in de voorruit;
1 inslag midden in de motorkap.
Het kogelvrije vest van de bestuurder vertoont sporen van een inslag in de streek van de buik.
Er werden talrijke hulsen ter plaatse in beslag genomen:
Opdracht
Ballistisch onderzoek door het Gerechtelijk Laboratorium van het Ministerie van Justitie te GD Rijswijck, onder meer:
Vergelijking van de in beslag genomen hulsen met de wapens teruggevonden bij Vits Jean-Claude, Peeters Alain, Lammers Eric, Lammers Vincent en Caudal Sabine, teneinde uit te maken of de teruggevonden wapens gebruikt werden ter gelegenheid van het overval gepleegd tegen de wagen Securitas te Glons op 31 maart 1988.
De Officier van Justitie bij het Parket te ’s Hertogenbosch heeft zijn toestemming gegeven voor de uitvoering van het gevraagde deskundig onderzoek.
Kennisgeving onderzoeksrechter Lacroix
In navolging van een kantschrift uitgaande de Heer Onderzoeksrechter Lacroix te Charleroi, verwijst de CWB in hun P.V. dd. van 27 september 1988, naar de aanhoudingen van de vijf betrokken personen in Eindhoven. Men verwijst naar de koppeling van de feiten Colruyt Nijvel (E14) van Anderlues (E19) en de feiten op Dekaise (E23). Eveneens Colruyt Halle (e.8) en de feiten op Delhaize te Genval (E.4) werden vermeld.
Opdracht O.R. Charleroi
Gezien de stukken van het onderzoek ten laste van onbekenden uit hoofde van moorden, doodslagen, diefstallen met geweld, diefstallen en andere betichtingen hoofdzakelijk in het Waals Brabant gepleegd van 1982 tot en met 1985 word ambtelijke opdracht uitgeschreven op 28 september 1988 na kennisname P.V. CWB.
Overwegende dat in twee van de feiten, de zogenaamde feiten van het Waals Brabant, die nader omschreven werden in de uiteenzetting van de feiten in bijlage gebracht, namelijk de feiten gebeurd:
Op 17 september 1983 in het warenhuis Colruyt te Nijvel: diefstal met geweld en twee doodslagen,
Op 1 december 1983 in de juwelenwinkel Szymusik te Anderlues: diefstal met geweld en twee doodslagen,
Een pistool Colt 45 gebruikt werd;
Dat een gelijkaardig wapen in beslag werd genomen ten tijde van de aanhouding in Nederland, te Eindhoven, van Lammers Eric, Lammers Vincent, Vits Jean Claude, Peeters Alain en Caudal Sabine, op 30 april 1988;
Dat het wapen berust op de griffie te ’s Hertogenbosch in het kader van het door de heer Officier van Justitie Dhr. B****** behandelde dossier;
Met verder verzoek dat dit wapen aan een ballistisch deskundig onderzoek zou moeten onderworpen worden teneinde te bepalen of dit is kunnen gebruikt worden in de feiten te Nijvel en Anderlues. Teneinde de CWB speurders toe te laten al de andere overtuigingsstukken te onderzoeken die in het kader van de aanhouding in beslag werden genomen en die nog in het bezit zouden zijn van de Nederlandse rechterlijke overheden.
Het pistool Colt .45 aan de onderzoekers toe te vertrouwen ten einde het aan een deskundig onderzoek in België te onderwerpen, evenals enig stuk dat nuttig zou kunnen blijken voor het onderzoek CWB.
Verzoekende ook alle verdere nuttige inlichtingen te verstrekken over de vijf aangehouden personen.
Wat Nijvel betreft heeft de onderzoeksrechter zich in de ambtelijke opdracht vergist in de vermelding van het aantal dodelijke slachtoffers en gewonde!
De Gerechtelijke Politie van Antwerpen onder leiding van Onderzoeksrechter Verhaeghe werd betrokken in de zaak.
Soortgelijk verzoek werd ook overgemaakt door de Onderzoeksrechter van Verviers.
Eveneens de BOB van de Rijkswacht Brasschaat werd met bijkomend onderzoek gelast i.v.m. gebruik van een wapen bij een strafbaar feit.