1

Topic: Drankenhandel Fourcroy

Disclaimer: Ik vermoed dat de volledige naam van de firma wel snel de ronde zal doen, maar zolang kies ik ervoor om de naam af te korten. Zoals het in het artikel van Humo ook gebeurt.

Op 9 november 1985 ziet een jongen in Opwijk een donkergrijze VW Golf. De nummerplaat van de Golf GTI leidt naar een firmawagen van de Brusselse drankenhandel F. De firma leverde wekelijks drank aan het restaurant L’Auberge du Chevalier in Beersel, waar de nachtwaker José Vanden Eynde gruwelijk werd vermoord op 23 december 1982.

Het bedrijf F. leverde ook – met valse facturen – ladingen wijn en champagne aan het omstreden wisselkantoor Kirschen en Co, dat vooral in de diamanthandel actief was en waar in 1986 een gigantische fraudezaak werd blootgelegd. In de boekhouding van Kirschen en Co vond men valse facturen van drankenhandel F. voor leveringen aan Kirschen-bedrijfsleider Hilaire Beelen op naam van Robert Becker.

De firma F., die dranken mocht leveren aan het Belgische leger, financierde de verkiezingscampagne van Paul Vanden Boeynants, destijds minister van Defensie. In het zwart, uiteraard. Een van haar bestuurders was trouwens een notoir lid van de Jonathan, de Brusselse nachtclub die bekend werd om haar fameuze confituurbaden.

Het bedrijf was commercieel actief in Congo en werd daar beschermd door Belgische huurlingen, van wie er ook op de loonlijst stonden.

Lees het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Drankenhandel Fourcroy

Ben wrote:

In de boekhouding van Kirschen en Co vond men valse facturen van drankenhandel F. voor leveringen aan Kirschen-bedrijfsleider Hilaire Beelen op naam van Robert Becker.

Interessant is te weten wat de data van deze facturen waren. Was Robert Becker misschien betaald voor "bewezen" diensten ten tijde van de misdrijven van de Bende?

Re: Drankenhandel Fourcroy

“Om al die redenen vind ik het belangrijk dat het gerecht de firma F. – of haar personeel – onder de loep neemt. Wie reed destijds met die firmawagen? De plek in Opwijk waar de twee broertjes de Golf en de Mercedes zagen voorbijkomen, ligt trouwens niet ver van de garage van carossier en ex-paracommando Willy D., een van de hoofdverdachten voor de overval in Aalst. Mogelijk zijn ze daar in de vooravond hun nummerplaten gaan verwisselen voor de overval, zoals de Bende altijd deed om dwaalsporen te leggen.”

Zowel Robert "Balou" Becker als Willy De Schepper werden reeds genoemd als eerste namen voor de eerste golf, de bende met oa Louvaert. Er wordt niets vermeld over de volwassen getuige die minuten voor Aalst dezelfde voertuigen meent te hebben gezien en werd overvallen door eenzelfde gevoel als de kinderen.

4

Re: Drankenhandel Fourcroy

(Ik zal alweer het verwijt krijgen dat kritiek geven gemakkelijk is maar soms is kritiek terecht natuurlijk. In de laatste jaren van het onderzoek was er namelijk een No pasarán wat betreft follow the monney. ik weet niet meer of dit artikel hier reeds staat maar in dat geval kan het geen kwaad er een tweede keer naar te verwijzen.)

"Een manier om misdadigers te klissen is om de geldstromen van die criminelen in kaart te brengen. Waarom zou dat niet mogelijk zijn voor de leden van de Bende van Nijvel?

En toch: in 2018 werd een financiële analyse nog geweigerd. De komst van commissaris Laurent Lemmens als nieuw hoofd van het onderzoek paste toen in een activeringsbeleid. Het voorbeeld van een financieel analyseproject, zo hoopte men, zou het onderzoek nieuw leven inblazen.

Wat er ook gezegd mag worden, de gebeurtenissen rond de moorden leverden een mooie buit op van 7.103.489 Belgische frank. Bijna 200.000 euro dus. Dat is veel geld.

Volgens een niet bewezen hypothese kregen de uitvoerders naast deze buit bij elke ‘hold-up’ ook telkens een premie van een miljoen frank (25.000 euro).

Het idee volgens DH was om twee gespecialiseerde onderzoekers aan te stellen om bepaalde personen “aan te pakken” en te zoeken naar verdachte financiële stromen door bankrekeningen te onderzoeken en dat soort dingen.

Het project kreeg geen groen licht en de twee financiële onderzoekers verlieten uiteindelijk de eenheid.

Waarom niet? Wie besliste dat? Was deze manier om bij de opdrachtgevers te komen te gemakkelijk? Maar het was dé manier om aan materiële bewijzen te komen en dat mocht duidelijk niet. Hoeveel bewijzen moeten we eigenlijk nog aanreiken om aan te tonen dat de waarheid niet naar boven mocht komen? (Idem wat de schifting betreft ivm de DNA stalen.)

Ter vergelijking de Italiaanse aanpak:

Follow the money

Dat ‘het bloedbad van Bologna’, zoals de aanslag in Italië bekendstaat, een extreemrechtse terreurdaad was, lijdt geen twijfel. Maar al ontbrak het nooit aan verdenkingen of complottheorieën, er kwam geen klaarheid over de structuur van de samenzwering. Tot vorige week. Toen maakte het parket van Bologna bekend dat het had kunnen reconstrueren hoe de aanslag was opgezet. Vanuit het principe ‘follow the money’ (‘volg het geld’), kwam het uit bij de UBS-rekening. Zo kwam de loge P2 in beeld: van daaruit vertrok het geld, van daaruit kwam dus de opdracht" (...)

Re: Drankenhandel Fourcroy

De tekst over de drankenhandel lijkt wel een examen opgave einde juni gegeven aan studenten die een heel jaar werden onderwezen over de Bende. Duid alle elementen aan die refereren naar Bende connecties en motiveer bondig. Zelfs dan kan de bolleboos die goed heeft opgelet een aantal A4's volpennen. Ik durf de woorden haast niet in de mond nemen maar het lijkt erop alsof een constructie van een historische waarheid nog geen verloren zaak is.

6

Re: Drankenhandel Fourcroy

Ben wrote:

Het bedrijf was commercieel actief in Congo en werd daar beschermd door Belgische huurlingen, van wie er ook op de loonlijst stonden.

Er was ook een huurling van Engelse origine. Hij werd in 1966 veroordeeld voor oorlogsmisdaden in Congo. Hij vlucht in de herfst van 1966 naar België maar wordt door de drankenhandel gehuisvest en aangeworven. De man schopt het meteen tot verkoopinspecteur.

Zoals zoveel (ex-) huurlingen was hij ook te vinden in het café La Renaissance van Charles Masy. Waar hij in contact kwam met een aantal andere notoire Bende van Nijvel-verdachten, zoals Luciano Bender.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Drankenhandel Fourcroy

Ik vraag me af de speurders al de amicale, sportieve en zakelijke link gevonden hebben tussen een andere vaste leverancier in de Auberge de Chevalier met een invloedrijk persoon uit het Aalsterse. De leverancier verhuisde nadien naar een specifiek land in Zuid-Amerika waar Juan Mendez al eens voor zijn werk verbleef.

Re: Drankenhandel Fourcroy

Wie is die andere vaste leverancier en die invloedrijke persoon uit het Aalsterse?

9

Re: Drankenhandel Fourcroy

Waarschijnlijk gaat het om hofleverancier Georgy Fourcroy (eerst bedrijf in Jette/Laken, sinds 2006 gevestigd in Eigenbrakel)

Zijn grootvader deed al zaken in Congo. Georgy ontmoette er Mobutu toen ze beiden nog jonge twintigers waren. De latere dictator werkte voor een magazine 'Pourquoi Pas?', de latere drankenmagnaat ging er advertentieruimte kopen. De contacten bleven hartelijk. Georgy en Chantal werden uitgenodigd voor het huwelijk van Mobutu's zoon met een dochter van Bemba in zijn gouden paleis diep in de jungle, toen het tussen die families nog koek en ei was.

Mobutu had een zwak voor de roze champagnes van Fourcroy. Hij werd ook hofleverancier in België, mocht de wijn leveren bij het huwelijk van Filip en Mathilde. Ambassadeurs en diplomaten wisten hem te vinden. En de beste restaurateurs, uiteraard. Georgy schreef gaandeweg een adresboekje bijeen, zo dik als een chateaubriand van 900 gram. Daarin ook warme vriendschappen met sportcoryfeeën als Gaston Roelants en die andere ketten, Eddy Merckx en Paul Van Himst.

Bron: Het Laatste Nieuws | 9 November 2017

10

Re: Drankenhandel Fourcroy

Beste Jo001, ik heb al je posts is herlezen en ik kan maar één conclusie trekken, je post wat mij betreft veel te weinig.