31

Re: Bende van Baasrode

Rond 15 september 1985 is er binnen de Bende van Baasrode een zware ruzie. De ruzie draait vooral rond het feit dat Philippe De Staerke te wild tekeer gaat bij de overvallen. Als reactie op deze ruzie verlaat Philippe De Staerke de bende en start hij een nieuwe bende met een zekere 'Daniël'. Deze Daniël is wellicht Agnello Simeone, bijgenaamd "Daniël le Fou". Hoogstwaarschijnlijk is Claude Nitelet, een kompaan van Simeone, ook betrokken bij deze bende.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Bende van Baasrode

Bende van Baasrode/Bultot is voor mij één en dezelfde piste. Het blijft wel een bezwaar dat niemand van bovenstaanden daarbuiten is veroordeeld voor buitensporig geweld dat nog maar in de buurt komt van de Bende van Nijvel. Als dit de juiste piste is, zullen ze sowieso in dienst hebben gestaan van jongens van een heel ander kaliber.

Re: Bende van Baasrode

Lacroix zwaaide de plak in de vaste kern van de Baasrode-groep. Volgens mij wist die goed genoeg wat voor vlees hij in de kuip had met Philippe De Staerke, het was niet voor niets dat hij ervoor zorgde dat die zijn wapen soms gewoon niet geladen was. Ik zou in die relatieve geweldloosheid niet zoveel zoeken.

De Staerke komt zelf steeds met dat argument maar wat hij vergeet te zeggen is hoe vaak hij vernoemd wordt als verdachte/betrokkene bij zaken uitgespookt door zijn 'clan' inclusief schoonfamilie waar wel degelijk extreem geweld werd gebruikt. Toen Eric Haemers de ruiten van zijn drugskot op de Charleroisesteenweg kapotschoot ging hij prompt op zoek naar een huurmoordenaar. Als je een vreedzaam, kalm en geweldloos persoon bent trek je het niet in die wereld, zo simpel is het.

Re: Bende van Baasrode

dhrlanden wrote:
Ben wrote:

(...) "Begin februari 1986 hebben Johnny en enkele van zijn maten een juwelierszaak in Hoeilaart overvallen. Ik weet het omdat ik kort daarvoor Johnny en Karafilis tot daar heb moeten rijden."

Volgens mij geen overval maar een nachtelijke inbraak bij een juwelier op het gemeenteplein te Hoeilaart op 5 februari 1986.

Juwelendieven klauterden over drie meter hoge muur te Hoeilaart

Stoutmoedige dieven zijn in de nacht van dinsdag op woensdag binnengedrongen in de juwelierszaak van J.D. en zijn echtgenote L.R. op het Gemeenteplein 29 te Hoeilaart. Zij wisten er ongezien met de duurste juwelen vandoor te gaan. De waarde van de buit wordt op een paar miljoen frank geraamd. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.

(...) De diefstal werd woensdagochtend vastgesteld. De dieven zijn via de Felix Sohiestraat over de parking van de werkhuizen Mariën gegaan en kwamen zo aan de achterkant van de juwelierszaak. Daar dienden zij over een zowat drie meter hoge muur te klauteren. Het slot van de achterdeur werd geforceerd. In de werkplaats van de juwelier werden alle kasten en laden grondig doorzocht. De dieven wisten wat zij moesten hebben. "Alles wat goud is, is weg. De rest hebben zij laten liggen", zei juwelier D.

In de winkel hebben de dieven zich de duurste en de waardevolste juwelen uitgezocht. Zij gapten ook tal van juwelen uit het uitstalraam. De precieze omvang en waarde van de buit kon nog niet bepaald worden maar in elk geval werd er voor een paar miljoen frank gestolen. De juwelier is maar matig verzekerd. Zijn verzekeringsagent had hem daar onlangs nog op gewezen. De bestolen juwelierszaak bestaat al van in 1914. Zij werd in 1957 door het echtpaar overgenomen. Dit was de eerste inbraak in de betrokken juwelierszaak.

Van de dieven die in de juwelierszaak toesloegen, ontbreekt voorlopig elk spoor. Zij moeten alleszins erg vertrouwd geweest zijn met de omgeving want anders zouden zij beslist niet geweten hebben hoe zij de achterzijde van het pand konden bereiken. De eerste vaststellingen werden verricht door de rijkswachtbrigade van Overijse, maar ook de BOB van Leuven werd bij het onderzoek betrokken. Ook de speurhond van de rijkswacht te Hasselt werd ingeschakeld om op het spoor van de dieven te komen.

Kledingdieven
Ook Overijse bleef niet van inbraken gespaard. Woensdagmorgen omstreeks 3.20 u. sloegen kledingdieven toe in het Shopping Center langs de Brusselsesteenweg 402. Ze drongen binnen in de Aldi en kledingzaak Oxford. In beide gevallen gingen ze er met kledingstukken vandoor. Een getuige zag vier mannen van wie één een bivakmuts op het hoofd had, in een personenwagen wegvluchten. Vermoedelijk dezelfde gangsters moeten eerder een kledingzaak in Mont-Saint-Guibert in de buurt van Waver als doelwit uitgekozen hebben. Daar wisten ze beslag te leggen op enkele lederen kledingstukken en de kassa. In de loop van de ochtend vond de politie van Overijse op het kruispunt van de Waversesteenweg met de Nijvelsebaan te Overijse een deel van de buit terug waarschijnlijk afkomstig uit de Waalse kledingzaak.

Of er tussen de kleding- en juwelendieven enig verband bestaat, dient nog uitgezocht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 februari 1986

35

Re: Bende van Baasrode

Merovinger wrote:

De Bende van Baasrode gebruikte meestal BMW's, terwijl de Bende van Nijvel bijna altijd met een Golf GTI reed.

Uit Beetgenomen van mevr. Geens; het viel substituut Acke op dat Domique Salesse zweeg in alle talen over de Volkswagen GTI’s. Toch had de De Staerke-clan die. In september 1984 hadden Popolino en Salesse in Hoboken een lichtgroene Golf van een oud model gestolen. De vrienden beweerden bij Delta dat ze hem begin 1985 verkocht hadden, maar hij was onvindbaar en volgens een tekst die Popolino ons gaf, was die verkoop een fabeltje. Op de fatale dag van 9 november 1985 gaf Dominique Salesse volgens Popolino de GTI namelijk een onderhoudsbeurt.