Topic: Don Quichot
Een artikel van 21 juli 2024 op de site p-magazine.com heeft als titel:
"Bendedossier: mysterieuze Vlaamse terreurgroep 'Don Quichot' uitte ernstige bedreigingen - rijkswacht volgde zaken op".
De titel van het artikel impliceert dat de organisatie een terreurgroep was en een link had met de Bende van Nijvel. Die twee stellingen zijn compleet fout.
De rijkswacht volgde tientallen kleine en grote organisaties op omdat ze - volgens hen - subversief of gevaarlijk waren. De lijst van die organisaties werd zelfs jaarlijks gepubliceerd. In 1990 stonden er 72 organisaties op die lijst van de rijkswacht:
De nieuwe lijst van de in de gaten te houden subversieve groeperingen, door de Rijkswacht opgesteld, kreeg er enkele nieuwe aanwinsten bij. Dat brengt het aantal nu op 72. Tot de nieuwe aanwinsten behoren het Bloc Belge, Verts pour une Gauche Alternative, de Europese Partij, L'Alliance Libertaire, de Anti-Imperialistische Bond, Church of Scientology, L'Assaut, en de Turks Marxistisch-Leninistische Communistische Partij. Minister van Binnenlandse Zaken Tobback heeft beslist dat het Algemeen Vlaams Nationaal Jeugdverbond niet langer als subversief mag worden beschouwd, maar de Generale Staf besloot dat deze groepering te volgen blijft als drukkingsgroep.
Maar wat was 'Don Quichot'? Het was een uiterst kleine, linkse actiegroep die vooral actief was in de strijd tegen de plaatsing van raketten en nucleaire wapens in België. Ze was actief in Leuven en is dus waarschijnlijk ontstaan in het studentenmilieu.
Hun acties?
Een poging om een trein tegen te houden.
Benzine en lucifers deponeren in brievenbussen van een aantal Leuvense politici.
Valse bommeldingen bij enkele politici.
Het bezetten van enkele gebouwen van de Christelijke zuil in Leuven.
Actiegroep houdt verkeerde trein tegen te Korbeek-Lo
Een poging van de actiegroep “Don Quichotte” om de Tauern Express op de lijn Leuven-Luik te doen stoppen, is mislukt. Zondagavond hadden enkele leden van deze groep op de spoorwegbrug over de Bierbeekstraat te Korbeek-Lo (Bierbeek) daartoe een vuurtje aangestoken. De geviseerde trein was evenwel al lang voorbijgereden.
Wel werd de hindernis door de machinist van een intercity-trein opgemerkt. Hij kon tijdig de trein tot stilstand brengen. De machinist doofde het vuur met een handblusser en zette de reis verder.
De hele actie was in een anoniem telefoontje aan het persbureau Belga aangekondigd. In een pamflet verduidelijkte het actiecomité dat het met alle middelen het plaatsen van kernraketten in België wil verhinderen, onder meer door de ontregeling van het socio-economisch leven. Het stoppen van de Tauern Express die naar Joegoslavië rijdt, diende het startpunt van de campagne te zijn.
Momenteel wordt nagegaan wie achter deze groepering schuilgaat. Vermoed wordt dat de leden bindingen hebben met de anarchistische groepering “Onkruit”. De jongste tijd rijzen te Leuven verschillende actiecomités - voornamelijk links geörienteerde - als paddestoelen uit de grond. Velen blijken gemeenschappelijke actiepunten te hebben en dikwijls dezelfde personen te groeperen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Januari 1985
Benzine in brievenbussen
In de nacht van dinsdag op woensdag hebben leden van de groep ‘Don Quichot’ benzine en lucifers gedeponeerd in de brievenbussen van enkele Leuvense politici. Het gaat om de woningen van ministers Mark Eyskens, PVV-kamerlid Georges Sprockeels, PVV-schepen Etienne Anciaux, gewezen CVP-kamerlid Paul Devlies en in het CVP-secretariaat te Leuven.
Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Februari 1985
Valse bomalarmen bij verschillende regeringsleden
Zowel in de voor- als in de namiddag kregen verscheidene leden van de regering donderdag op hun privénummer telefonische bomalarmen. Alle meldingen werden opgeëist door de Leuvense groep Don Quichotte. Met deze actie wilde Don Quichotte de ministers Martens, Coens, Grootjans, De Croo, Dehaene, Gol, Eyskens, Hansenne, Nothomb en Vreven vooralsnog duidelijk maken in welke angst de bevolking voor een dreigende kernoorlog heeft.
De beslissing om kernraketten te plaatsen heeft volgens Don Quichotte een belangrijke invloed op het leven van iedere Belg, Europeaan en aardbewoner. Vandaar dat de bomalarmen op de privé-telefoonnummers van de ministers gegeven werden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Maart 1985
Anti-rakettenbetoging te Leuven
Maandagavond stapten te Leuven een paar honderd manifestanten op in een anti-rakettenbetoging. De luidruchtige stoet vertrok om streek 18u30 op het Ladeuzeplein en trok vervolgens door het stadscentrum. Onder de hoofdzakelijk jonge deelnemers, ook een afvaardiging van de ACV-Jongeren.
Tijdens een andere anti-rakettenactie te Leuven had de groep Don Quichotte maandagmorgen verscheidene gebouwen van de Christelijke zuil - ACW, CVP en mutualiteit - geviseerd. De sloten waren met lijm volgespoten zodat de personeelsleden ’s morgens niet binnen konden. Er dienden een beroep gedaan op slotenmakers om de sloten te reinigen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Maart 1985