Topic: Ukkel: 21 September 1979

Overval in postgebouw te Ukkel bracht 1,8 miljoen op

Twee jonge bandieten, met pistolen gewapend, hebben vrijdagmorgen omstreeks 8.40 circa 1,8 miljoen buitgemaakt in het postgebouw, gelegen Montjoielaan 228 te Ukkel (*), na er de aanwezige bedienden te hebben bedreigd met hun wapens.

Het postkantoor te Ukkel gaat normaal om 9 u. open voor het publiek. Maar vrijdagmorgen omstreeks 8.40 u. was een bediende met een postwagen tot voor het gebouw komen aanrijden. Hij liet zijn wagen even in tweede file staan omdat hij maar eventjes in het kantoor moest zijn.

Toen de man, die geld bij zich had, het gebouw binnenging, werd hij op de voet gevolgd door twee kerels. Eenmaal binnen dwongen de twee onbekenden de bediende door te stappen tot binnen in het eigenlijk kantoor. Daar waren nog een paar bedienden aanwezig, die eveneens door de gangsters in bedwang werden gehouden.

De indringers verplichtten de bedienden toen de brandkast open te maken. De gangsters wisten alzo beslag te leggen op nagenoeg 1.800.000 frank.

Eer het echter zover was kwam een particulier het postgebouw binnen, met het verzoek de postauto op straat te verplaatsen omdat hij met zijn eigen voertuig niet door kon. Een van de gangsters ging met de man mee, zette de postwagen wat meer aan de kant en ging vervolgens weer naar binnen. Op dat ogenblik zei een van de daders tot de bedienden dat de overval werd gepleegd om politieke motieven. De daders reden dan weg met een Alpha-Romeo.

Toen bleek dat ze eerder ter plaatse waren geweest met een gestolen Fiat-bestelwagen. Wat de Alpha-Romeo van de gangsters betreft, deze werd enkele uren later onbeheerd aangetroffen op een wat verder gelegen privéparking aan de Montjoielaan te Ukkel. Volgens de getuigen spraken de gangsters Frans met een zuiders accent.

Na de overval te Schaarbeek op 14 juni, waar een postman werd neergeknald en 30 miljoen fr. werd gestolen, werd weinig of niets gedaan om dergelijke overvallen te voorkomen. Hetgeen gisteren te Ukkel is gebeurd, onderstreept dit nog eens. De politie, die vrij vlug ter plaatse kwam, meent - zoals ook te Schaarbeek - dat er medeplichtigen moeten zijn geweest. Er zou reeds een zeker spoor worden gevolgd. Men meent ook dat men met doorgewinterde gangsters te maken heeft. De stoutmoedigheid die ze aan de dag legden, sterkt dit vermoeden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 september 1979

(*) Locatie » Google Maps

Bende Anthemus-Van Oirbeek voor hof van assisen te Luik

(...) Anthemus, Turato, Van Oirbeek, Toumaniantz ontmoeten mekaar geregeld in een bar te Kortenberg en beslissen tot een nieuwe overval om wapens te bemachtigen. Uit de wapenhandel Deussen in Schaarbeek roven zij 20 september 1979 28 revolvers, 7808 kogels en 27.000 fr. Op 21 september - de dag na de wapendiefstal - plegen zij een holdup in het postgebouw nabij hun schuilplaats aan de Montjoielaan te Ukkel. Zij roven er 1.821.278 fr., zeggen ter plekke dat zij "om politieke redenen" ageren, sluiten het personeel op en verdwijnen zoals ze kwamen: in gestolen wagens. (...)

Bron: Het Nieuwsblad | 25 oktober 1982