Re: Etterbeek: 15 Januari 1982
the end wrote:Is er meer geweten over wie de daders waren en welke overval dit was?
Ja, de overval en de daders zijn gekend.
the end wrote:Zijn zij dan ook de daders van de overval op de rijkswachters?
Ja.
Punt 2, gaat over dit voorval op 15 januari 1982. De daders zijn dus rijkswachters?
Neen de daders waren geen rijkswachters maar leden van een Brusselse bende. Het voorval van 15 januari 1982 zou dus niets met de groep G noch met WNP te maken hebben.
Proces van bende Halemans deels Assisen, deels correctioneel
De wapenfeiten van de beruchte Brusselse bende-Halemans zullen gedeeltelijk door een assisenhof en gedeeltelijk door de correctionele rechtbank behandeld worden, zo besliste de raadkamer. De bende heeft heel wat overvallen op het actief.
Hun drukste dag was 15 januari 1982: ’s ochtends vroeg werden nabij hun kazerne te Etterbeek twee jonge rijkswachters op ronde overvallen en van hun wapens beroofd. Dezelfde namiddag werd een overval gepleegd op een filiaal van Interlabor te Sint-Joost-ten-Node. Twee personen werden daarbij ernstig gewond.
Een maand later ongeveer [dus ergens in februari 1982] werd de bende opgerold. Er zijn nu nog acht leden aangehouden. De raadkamer besliste alle feiten van vóór de middag van 15 januari 1982 te correctionaliseren, dus ook de overval op de rijkswachters. Voor de feiten gepleegd na dat uur (dus de overval op Interlabor en de overige overvallen, die de bende pleegde in de daaropvolgende maand) werden de betrokken bendeleden verwezen naar het assisenhof.
Uiteraard werden de drie bendeleden (Ante Markulin, Mario Strollo en Antonio Rakioppi) die op 21 november 1981 een gepensioneerde trambediende, Jozef Van Beethoven, doodden bij een overval, eveneens verwezen naar het assisenhof. De verdedigers van Alain Halemans en zijn naaste trawanten hebben beroep aangetekend tegen deze beslissing.
Bron: Het Laatste Nieuws | 10 januari 1984