Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985
In maart 1972 werd Montel bij verstek veroordeeld voor een bankoverval in Hulst. Op 24 mei van datzelfde jaar werd hij gearresteerd en ging hij in beroep tegen het vonnis van maart 1972:
Bankrover Jules Montel aangehouden
Jules Montel, uit Lokeren, die door de rechtbank van Dendermonde bij verstek tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf werd veroordeeld, kon woensdag te Brussel worden aangehouden. Montel werd schuldig bevonden aan een bankoverval te Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) die hij op 19 augustus 1971 aldaar met enkele medeplichtige pleegde op de Nederlandse Credietbank. De buit bedroeg ca. 500.000 fr. Montel werd opgesloten in de gevangenis van Vorst.
Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Mei 1972
Bankrover tekent verzet aan tegen verstekvonnis te Dendermonde
Op woensdag 24 mei jl. werd te Brussel de bankrover Jules Montel aangehouden. Jules Montel is de man die op 19 augustus 1971 een overval pleegde op de “Nederlandsche Credietbank” te Hulst. Hij werd in maart l.l. te Dendermonde door de Zesde Kamer van de Correctionele Rechtbank van Dendermonde bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Na zijn aanhouding tekende hij tegen dit vonnis verzet aan. Hij was op het ogenblik van zijn veroordeling voortvluchtig. Jules Montel is afkomstig uit Lokeren. De buit van de overval te Hulst bedroeg 500.000 fr.
Het onderzoek in deze zaak werd geleid door onderzoeksrechter Leo Tas en substituut-procureur Van de Sijpe uit Dendermonde, leden van de BOB van Dendermonde, in samenwerking met de BOB van Brussel hebben - klaarblijkelijk met goed resultaat - het opzoekingswerk in deze vrij ingewikkelde zaak verricht.
Montel kon te Brussel worden aangehouden toen hij uit Parijs kwam. Zijn vriendin J.V., die bij de zaak betrokken was geweest, werd reeds vroeger aangehouden en veroordeeld. Zij is nu reeds enkele maanden in vrijheid gesteld. Dinsdagmorgen verscheen Montel vrij onverwacht voor de Dendermondse rechters. Toen hij in het gerechtshof werd binnengebracht, was er zeer sterke bewaking door de rijkswacht. Blijkbaar vreest men ook nu nog dat pogingen zouden kunnen worden ondernomen om Montel te bevrijden. Het verzet werd in feite dinsdagmorgen niet behandeld. De zaak werd onmiddellijk uitgesteld tot 21 oktober e.k.
Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Mei 1972
Gangster Jules Montel bekwam de Franstalige rechtspraak niet
De 35-jarig Brusselaar Jules Montel, die woensdagochtend voor de rechtbank van Dendermonde verscheen en alsmaar knipoogde naar zijn meisje dat wenend op de publieke banken zat, is wat men noemt een “zware jongen”. Hij werd reeds bij verstek veroordeeld tot 5 jaar wegens een gewapende overval te Hulst (Zeeuws-Vlaanderen), 6 maanden wegens verboden wapendracht en nog eens zes maanden omdat hij in het gemeentehuis van Bonheiden identiteitskaarten had ontvreemd en ter plaatse had voorzien van de nodige stempels en handtekeningen.
Montel, een playboyfiguur met grijzende haren, een keurig pak en een snorretje als Clark Gable, werd een maand geleden aangehouden toen hij te Brussel-Noord uit de trein van Parijs stapte. Hij had verzet aangetekend tegen het vonnis en wou nu de Franstalige rechtspraak aanvragen.
Hij beweert nog steeds onschuldig te zijn aan de overval die door tenminste twee gemaskerde mannen werd gepleegd op het kantoor van de Nederlandsche Credietbank te Hulst op 19 augustus van vorig jaar. Een vrouwelijke bediende werd daar met een pistool neergeslagen en er werden 145.000 gulden, 630.000 Belgische fr. en 4.900 Duitse marken meegenomen. De tweede overvaller is nog steeds spoorloos.
De zaak ging aan het rollen toen de vader van zijn vriendinnetje, de 24-jarige V., die een herberg te Lokeren uitbaat, kwam vertellen dat hij Montel en zijn dochter de buit had zien natellen op een bed in zijn eigen huis te Antwerpen. Deze Jeannine V. werd trouwens reeds veroordeeld wegens heling en zal eerlang voor het Hof van Beroep te Gent moeten verschijnen.
Spreekt Nederlands
Montels advocaat, Mr. Verstreken, kwam vragen de zaak door een Franstalige rechtbank te laten afhandelen. Montel zou volgens hem niet voldoende Nederlands kennen om zijn eigen dossier te kunnen inkijken. Hiermee bleek eerst rechter Matthijs en vervolgens het openbaar ministerie (substituut Van de Sijpe) niet akkoord. Uit de vele verslagen van de politie is gebleken dat Montel, die overigens te Lokeren woonde, wel degelijk Nederlands kent en spreekt. Hij kon bovendien steeds op een tolk beroep doen indien hij dit wenste.
Mr. Verstreken bleef echter aandringen om de behandeling van deze zaak naar Brussel te verwijzen. “Het gaat hier dit keer niet om een zaak voor een politierechtbank, maar wel om een zaak die tot vele jaren vrijheidsberoving kan leiden. Daarom is het zo noodzakelijk dat mijn cliënt, die zich gemakkelijker in het Frans uitdrukt, zijn dossier kent. Het kleinste detail kan immers belangrijk zijn. Hij wordt nu niet alleen met in het Nederlands opgestelde teksten maar ook met stukken die uit Nederland zelf komen en in een andere ambtelijke taal worden gesteld geconfronteerd. Daarom is het voor hem beter voor een Franstalige rechtbank te verschijnen.”
Afgewezen
Na beraadslaging bleef de rechtbank bij het besluit om het verzoek als ongegrond af te wijzen, temeer daar Montel reeds voor dezelfde rechtbank werd veroordeeld, evenals zijn vriendin, wat de verwijzing naar een andere rechtbank nog ingewikkelder zou maken. Montel zelf bleek op de zitting geen woord Nederlands meer te begrijpen, ook al werden in de dossiers van al zijn andere misdrijven zijn verklaringen steeds in het Nederlands genoteerd.
De vele getuigen konden nog maar eens onverrichterzake huiswaarts keren: de zaak-Montel werd naar 13 september verschoven.
Montel zelf verdween tussen vier rijkswachters, niet zonder eerst een kushandje te werpen in de richting van zijn vriendin.
Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juni 1972
Verzet van bankrover onontvankelijk te Dendermonde
Woensdagmorgen diende het verzet van de bankrover Jules Montel tegen het vonnis waarbij hij in het begin van dit jaar tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens de overval op een Nederlandse bank in Hulst. Na zijn aanhouding tekende hij tegen het vonnis verzet aan. Zijn verzet werd onontvankelijk verklaard, maar hijzelf had er toen reeds van afgezien. Hij zal dus de hem opgelegde gevangenisstraf uitzitten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 September 1972