Da anciens hier die ook lazen op het Cobra forum zullen zich ongetwijfeld " de potloodmagistraat" herinneren. Diezelfde magistraat was dus het begin van het einde voor adj. commissaris Pierre V. Op een bepaald ogenblik werd Cobra verplicht een pv te tekenen waarvan de tekst aangebracht was in potlood. Met of zonder Cobra, deze magistraat scheen zeer machtig te zijn en onaantastbaar.
Wat in de aantekeningen van de dan gepensioneerde luitenant-kolonel Lhost en van kolonel Demessemakers staat, stemt volgens academicus Cyrille Fijnaut niet overeen met wat, in 86 en 88, werd geschreven in de officiële rapporten aan de toenmalige procureur-generaal en vrijmetselaar Victor Van Honsté in Brussel en aan toenmalig justitieminister Jean Gol (PRL).
Er is meer. Midden de jaren tachtig is er een huiszoeking in een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing komen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zit er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale.
Een speurder in Humo: “Het ging niet over miljoenen, maar miljarden (frank). Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van - toen nog - prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening.”
"Terwijl wij bezig waren die lijsten te bekijken, zijn er kennelijk enkele telefoontjes heen en weer gegaan. Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal (Victor) Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten." Iets later kreeg Van Honsté een adellijke titel.
Het is volgens een bron ook Van Honsté die het onderzoek van onderzoeksrechter Schlicker richting Staatsveiligheid afblokte: “Verwijzend naar de zaak-Latinus die onderzocht wordt door onderzoeksrechter Schlicker, zei Prelle de la Nieppe, plaatsvervangend procureur des Konings in Nijvel: “Hij (onderzoeksrechter Schlicker) begon zich te interesseren voor de Veiligheid van de Staat en bepaalde inspecteurs van de Veiligheid van de Staat te ondervragen tot op het punt waarop, hijzelf heeft het mij verteld; hij heeft het ook aan andere magistraten verteld, hij werd gedagvaard op het kantoor van procureur-generaal Van Honsté (...). (...) De heer Van Honsté maakte de heer Schlicker duidelijk dat, aangezien de Staatsveiligheid nog verder dreigde te worden verzwakt door deze ondervragingen, hij de borg van de democratie in dit land, de Staatsveiligheid, in gevaar dreigde te brengen. De heer Schlicker begreep de boodschap. Hij stopte met zijn ondervragingen. Het politiek-criminele netwerk werd gestopt.”
Interessant is ook dat Van Honsté in de watten werd gelegd door de Amerikanen (zie onder). We komen later nog terug op deze relatie. Het kan zeker een en ander verklaren.
Bron » p-magazine.com
Zoals steeds zal het nodig zijn het artikel te lezen in P-magazine aangezien ik de bijhorende foto hier niet kan plaatsen.
» nl.wikipedia.org