Re: Volkswagen Santana

Gevonden, Knack:

De betrokken wapendeskundigen hebben net voor het Assisenproces in Bergen, en dan nog in het kader van een ander onderzoek, kunnen bewijzen dat het 9 mm-pistool uit de diepvries - gezien de zogenaamde wapensignatuur - kogels had afgevuurd waarvan de hulzen in de nacht van 30 september 1982 aangetroffen waren in de, uitgebrande Volkswagen Santana die tevoren bij de overval op de Dekaize-wapenhandel was gebruikt.

Deze wapensignatuur verwijst ook naar een huls die op 10 november 1985 uit de asse in het La Houssière-bos in 's Gravenbrakel werd gehaald; daarin werden ook checks verbrand die op 27 september 1985 bij de Delhaize-overval in Overijse waren gestolen èn werd ook een nota gevonden van de hand van Bultots toenmalige vriendin. In hetzelfde bos werd toen ook de uitgebrande Golf GTI ontdekt, die eerst in Overijse en Eigenbrakel en drieënveertig dagen later ook in Aalst werd gebruikt.

Er wordt ook nog opgemerkt dat in de hogervermelde VW Santana ook hulzen werden gevonden waarvan de kogels duidelijk door hetzelfde wapen werden afgevuurd als dat waarvan de kogelhulzen aangetroffen werden in de Saab Turbo. die gebruikt werd bij de moorddadige overval in Nijvel.

Re: Volkswagen Santana

song bird wrote:

Tueries forum: de aangestelde wapenexperten konden aantonen dat het bolognaise-pistool afgevuurd geweest is, dat de hulzen teruggevonden zijn in de Santana. Iemand meer informatie?

Het enige dat ik daarover met zekerheid durf zeggen is dat die expertises en tegenexpertises die tot een andere conclusie leidden een gigantisch wespennest zijn en dat uiteindelijk niemand nog met zekerheid iets durfde zeggen.

Je had daar uitspraken als 'met een praktische zekerheid van 85% werd het gevonden projectiel afgevuurd met wapen x'.

OK, maar 'een praktische zekerheid van 85%', wat is dat? En waarom 85%, waarom geen 86%, 84% of 95%? Vanwaar komt dat? Allemaal goeie vragen maar waar geen goede antwoorden op kwamen (om fair te zijn, dit type probleem is zeker niet uniek voor ballistisch onderzoek in België).

Dan had je nog deskundigen die van mening verandereden, die een andere mening hadden, experts die zeiden 'het projectiel werd vermoedelijk afgevuurd door wapen x maar niet in de staat waarin het zich nu bevindt'.

Je had te maken met daders die munitie herlaadden, dat heeft al implicaties voor sporen op de huls, die kogelkoppen gebruikten die niet 100% de goede waren, wapens waarvan de slagpun werd verwisseld (staat geen serienummmer op maar is essentieel voor identificatie), lopen die in het zuur werden gelegd en geschrobd met har staal, kamers wwaar met een vijl tegenaan werd gegaan.

Het enige dat vrij zeker is: wie het ook was die dit deden hadden ruime expertise met wapens. Een expertiseniveau dat moeilijk verenigbaar is met het gepruts dat soms duidelijk werd bij het gebruik van die wapens.

En anderzijds: bij een aantal 'erkende bendefeiten' feiten werd alle moeite van de wereld gedaan om toch maar duidelijk te maken dat het zeker dezelfde wapens waren die overal gebruikt werden.

Cui prodest?

Re: Volkswagen Santana

Xenophon, ter informatie:

In de achtergelaten Santana (Dekaise) werden onder andere 'e billes qui servent a boucher le canon d'une arme démilitarisée' teruggevonden. Zo een arme démilitarisée is bij Vicky Van Obbergh teruggevonden.

Farcy was vooral gespecialiseerd in het opknappen van wapens gedemilitariseerd. Tijdens de huiszoekingen (François-affaire) ontdekten speurders in een werkplaats van meerdere objecten die verband houden met deze criminele activiteit. Dit proces tegen Farcy werd bevestigd door verklaringen.

Re: Volkswagen Santana

Weet ik, één van de dingen die hij deed was 'gedemilitariseerde' wapens terug schietklaar maken (in die tijd was die 'demilitarisering' meestal een grap). En ze dan doorverkopen uiteraard, liefst zonder al te veel papiertjes.

Farcy was een man van veel talenten (dat zeg ik zonder ironie), alleen spijtig dat hij een crimineel was.

Dat wapen bij Van Obbergh, ik zou het moeten nakijken maar dat was een Enfield uit een lot waar er meer dan 400 inzaten en de moeilijkheid was, geen serienummers als ik het goed heb. Dus niet categoriek mogelijk te zeggen dat het effectief een wapen van die kraak was.

Vat het bovenstaande niet als kritiek op, wat de Farcy's betreft weet ik heel goed welk vlees er in de kuip zit.