221

Re: Xavier Sliman

Zoals geweten is dit absoluut mijn piste niet maar gezien we geen daders hebben kunnen we de piste zelfs niet uitsluiten. En inderdaad, we hebben geen lijst van de overvallen waarvoor ze eventueel in aanmerking zouden kunnen komen.

Artikel uit P magazine:

De Bende van Nijvel sloeg toe in 1982, 1983 en 1985. Wat als de gangsters al in 82 gevat hadden kunnen worden?

Hij was alleen tegen iedereen. Maar dat was vroeger. Nu staat Jean-Pierre Adam, een gepensioneerde politieagent, er niet meer alleen voor. Een Parijse advocaat sluit zich bij zijn strijd aan.

Sudpresse: “Hun doel, en niet het minst belangrijke: de Brabantse moordenaars tot op de bodem uitzoeken. Een verhaal minder mysterieus dan het lijkt, dat al in 1982 opgelost had moeten zijn.”

De ‘Brabantse Moorden’ verwijzen naar een reeks aanvallen die voornamelijk warenhuizen als doelwit hadden tussen 1982 en 1985, met 28 doden tot gevolg. Het eerste incident vond plaats op 13 maart 1982 met de overval op een wapenwinkel in Dinant, op 13 augustus gevolgd door de overval op een kruidenierswinkel in Maubeuge (Noord-Frankrijk).

De Killers worden ook verantwoordelijk gehouden voor de overval op het wapenmagazijn Dekaise in Waver op 30 september 1982, waarbij een politieagent omkwam en twee gewond raakten. Daarna kwamen de verschrikkelijke aanvallen op Delhaize en Colruyt.

Suddpresse: “35 jaar later werden in het kanaal bij Ittre wapens gevonden die gebruikt waren bij de moorden. Daaronder waren wapens uit het wapenarsenaal van Dekaise.”

Als politieagent werkte Jean-Pierre Adam aan de zaak Dutroux, maar ook aan de Brabantse moorden. Het waren twee zaken die hem obsedeerden en waaraan hij boeken wijdde. Sinds hij gepensioneerd is, is hij nooit gestopt met het onderzoeken van deze twee zaken. Sudpresse: “Toen hij vorige week federale aanklager Ann Fransen hoorde zeggen dat de zaak-Killer gesloten zou worden, zag hij rood. En hij is niet de enige.”

Een paar maanden geleden heeft een gerenommeerde Parijse advocaat, Patrick Ramaël, die tot augustus 2013 onderzoeksrechter was bij de rechtbank in Parijs, zich aangesloten bij Jean-Pierre Adam in zijn strijd om de waarheid over de Brabantse Moordenaars boven tafel te krijgen. Hij heeft het boek gelezen dat Jean-Pierre Adam schreef over de moordenaars. En hij is ervan overtuigd dat de ex-politieagent gelijk had.

Sudpresse: “Laten we proberen om 25 jaar onderzoek in een paar woorden samen te vatten, waarbij we de vele details die de theorieën van Jean-Pierre Adam ondersteunen negeren. Zijn hypothese, of beter gezegd zijn absolute zekerheid: de Brabantse Moordenaars zijn Franse gangsters uit de regio Charleville-Mézières (Ardennen).”

In Frankrijk was een man gearresteerd in verband met een moord in 1996. Om de zaak te onderzoeken, reisde Jean-Pierre Adam naar Frankrijk om Xavier Sliman te ondervragen, in criminele kringen bekend als de Witte Wolf. Toen hij het dossier opende, ontdekte hij bij toeval dat Sliman in verband werd gebracht met de overval op het Dekaise wapendepot in Waver. Bij het dossier was een schets gevoegd. Verontrust informeerde Jean-Pierre Adam naar Sliman, een wapenfanaat die meestal samen met zijn broer opereert. Dit was het begin van een parallel onderzoek dat hem jarenlang dag en nacht zou bezighouden.

"Samen met een collega, die inmiddels is overleden, ontdekten we een rapport van de gendarmerie van Hastière van 21 november 1982 waarin de bende van de broers Sliman werd aangeklaagd voor de overval op Dekaise". Voor de ex-agent klopt alles: de chronologie, de schets, de getuigenverklaringen, het profiel van de verdachten. En een heleboel materiële details die weinig ruimte laten voor twijfel: Sliman is een van de Brabantse Moordenaars. En leden van zijn bende - een reus, een bodybuilder - namen deel aan de aanslagen.

Sudpresse: “Wat betreft de kleine brigade in Hastière: ze hadden geen waardering voor de potentiële bom die ze in handen hadden en verprutsten de zaak, die niet op het juiste moment in de juiste handen terechtkwam.”

Een totale mislukking. "Ik schreef verschillende officiële rapporten aan de Cel Waals Brabant. Telkens voegde ik er tal van documenten aan toe die me door de Fransen waren toegestuurd. In mijn toenmalige naïviteit was ik ervan overtuigd dat de onderzoekers deze onderzoekslijn volgden, maar jaren later realiseerde ik me dat er geen actie was ondernomen, omdat het toenmalige hoofd van het onderzoek voor de camera's van de RTBF had verklaard 'dat deze onderzoekslijn geen deel uitmaakte van het algemene beleid dat op dat moment werd gevoerd' (sic). Ik was er kapot van toen ik me realiseerde dat er niets was gedaan met deze aanwijzing, ook al was het de allereerste," zegt de voormalige politieagent, ervan overtuigd dat de oplossing er vanaf het begin was geweest, recht onder ieders neus. Maar we keken in de verkeerde richting.

"Jarenlang heb ik alles geprobeerd om de rechtbanken eindelijk interesse te doen tonen voor deze Franse voorsprong, en ik ben zelfs zo ver gegaan dat ik op 13 juni 2018 de toenmalige minister van Justitie, Koen Geens, heb ontmoet. Hij heeft een uur naar me geluisterd en zei aan het einde van mijn uiteenzetting tegen me: 'In naam van de Belgische staat, mijn excuses'", legt Jean-Pierre Adam uit.

Sudpresse nog: “Maar waarom werd deze hypothese nooit serieus overwogen door de onderzoekers?”

"Er zijn verschillende redenen waarom ik er niet in geslaagd ben om deze onderzoekslijn te laten onderzoeken en de waarheid boven tafel te krijgen. Stel je de schade voor die dit zou toebrengen aan het imago van ons rechtssysteem en het land in het algemeen! Stel je de werkelijke en duizelingwekkende kosten voor van deze tweeënveertig jaar onderzoek, terwijl het mogelijk was om de zaak in een paar dagen op te helderen! Stel je ten slotte het diepe verdriet van de families voor wanneer ze vernemen dat al deze doden vermeden hadden kunnen worden als bepaalde mensen hun plicht naar behoren hadden gedaan!" De gepensioneerde politieman, die in Rendeux in de provincie Luxemburg woont, analyseert de situatie kil: wanneer een fiasco als dit gebeurt, wil niemand de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen. Zelfs 40 jaar later.

Enkele maanden geleden ontmoette Jean-Pierre Adam Maître Ramaël, die onderzoeksrechter was bij het parket van Avesnes ten tijde van de gebeurtenissen in Maubeuge in september 1982, die werden toegeschreven aan de Brabantse Moordenaars. Ook hij is overtuigd van het Franse spoor. En ook hij was vorige week teleurgesteld. "Er kunnen geen andere actieve onderzoeksstappen worden ondernomen in deze zaak? Dat is onjuist. In mijn verzoek om onderzoekstaken die ik kort voor deze [aankondiging] heb verstuurd, heb ik de controles opgesomd die essentieel en eenvoudig uit te voeren zijn op een puur banditistisch Frans spoor, ver van de spoken van deze zaak. Misschien is dit te eenvoudig en zou het kunnen aantonen dat deze bende criminelen al in 1982 geneutraliseerd had moeten worden. Want dan zouden we moeten toegeven dat al deze doden, gewonden en verspilde levens voorkomen hadden kunnen worden? Natuurlijk had dat gekund. En dat is wat zo verontrustend is. Maar een zaak die nog leeft begraven is de beste manier om schandaal bij schandaal te voegen. Rechters die dat doen zouden hun plicht verzaken. (...) We moeten ons niet neerleggen bij het sluiten van dit onderzoek", schrijft hij volgens Sudpresse in een open brief.

NVDR: De ‘Franse piste’ werd grondig onderzocht door de speurders. Het spoor leverde niets op volgens onze informatie."

Iemand de open brief gezien waarvan sprake in het artikel?

222

Re: Xavier Sliman

» www.facebook.com

Re: Xavier Sliman

Bendedossier: Sliman zat tijdens misdrijven in de nor - tijd om piste definitief te begraven

In de Franstalige pers wordt sinds enkele maanden de zogeheten piste-Sliman naar voor geschoven als ‘oplossing’ voor het dossier van de Bende van Nijvel. Dat is op zijn minst merkwaardig, zeker als we weten dat de manipulatie tot vandaag doorgaat.

De strafste stelling van de verdedigers van die Sliman-piste is dat een van de broers Sliman, Thierry of Xavier, gewond raakte tijdens de laatste ‘overval’ van de Bende in Aalst.

De gangster Sliman kreeg volgens die ‘believers’ een kogel in de schouder, allicht van de moedige politieman Eddy Nevens.

Straffer nog: in de Franstalige media wordt gesteld dat een verpleegster, ‘bevriend’ met die familie Sliman, de kogel uit de schouder van Sliman haalde in het bijzijn van een andere gangster, Patrick Verdin (in de pers verkeerd omschreven als Thierry Verdin). Een filmscenario waardig dus…

In de Franstalige pers wordt die verpleegster zelfs met naam en voornaam genoemd.

De Franstaligen zitten dus helemaal in die tunnelvisie van de ondertussen overleden Slimans. Ze schermen ook met de ‘vaststelling’ dat wapenhandelaar Daniel Dekaise een van de Slimans herkend zou hebben tijdens de overval.

Dat laatste is in elk geval factueel onjuist aangezien Dekaise gelijkenissen zag tussen de Slimans en een van de overvallers. Dat is nog iets anders.

Bovendien is de waarheid helemaal anders. Dekaise wist drommels goed wie zijn winkel in Waver ‘bezocht’ heeft, maar hij had er alle belang bij om te zwijgen.

Er is bovendien een ‘dodelijk’ tegenargument: Thierry Sliman zat negen maanden in de nor tot 19 december 1983.

Er wordt wel verteld dat adjunct-gevangenisdirecteur Bultot gangsters vrijliet om misdrijven te plegen in ons land, maar Bultot had iets minder macht in Frankrijk.

Sliman zat dus in de Franse gevangenis van midden maart 1983 tot medio december van dat jaar.

Dat wil zeggen dat hij niet betrokken was bij deze misdrijven van de Bende:

  • 8 juni 1983: diefstal van een Saab 900 Turbo in garage Denuit te Eigenbrakel

  • 10 september 1983: diefstal gewapenderhand in de fabriek Wittock-Van Landeghem te Temse

  • 17 september 1983: diefstal gewapenderhand in de Colruyt te Nijvel

  • 17 september 1983: schietpartij te Eigenbrakel in Diable amoureux

  • 2 oktober 1983: moord op Jacques Van Camp en diefstal van Volkswagen Golf in het restaurant Les Trois Canards

  • 7 oktober 1983: Hold-up op de Delhaize te Beersel

  • 1 december 1983: diefstal gewapenderhand en dubbele moord in een juwelierszaak te Anderlues

Meer zelfs: als Thierry Sliman vrijkomt uit de Franse gevangenis stoppen de misdrijven van de Bende tot in 1985.

Rest de finale vraag waarom die piste-Sliman zo gepusht wordt door de Franstalige pers. Een logisch antwoord: manipulatie om de aandacht af te leiden van de werkelijke daders.

Bron: P-magazine | Thierry Debels | 24 Augustus 2024

Re: Xavier Sliman

Youssou N'Dour wrote:

De Belgische hogere politiefunctionaris, met wie ik in contact sta, meldde mij vandaag (14 januari 2024) ten aanzien van de persoon die zich op 7 oktober 1982 bij rijkswachter Demey had gemeld met de mededeling (aangifte) dat Xavier Sliman betrokken was bij de op 30 september 1982 gepleegde overval op wapenwinkel Dekaise als volgt:

"Wat de aangever bij gendarmerie van Hastière betreft, ben ik er zeker van dat het Belgische rechtssysteem nooit stappen heeft ondernomen om deze persoon te identificeren, hoewel dit wel mogelijk was. Ik heb veel namen die destijds om SLIMAN draaiden, ik ben er van overtuigd dat tussen al deze namen de naam van die aangever staat maar wat is zijn naam?"

postimg.cc)

Ik ging er altijd van uit dat de naam van die aangever wel bekend was bij de Belgische justitie, maar - inderdaad - dat staat nog geenszins vast.

Ik meen dat de naam van de rijkswachter die op 7 oktober 1982 de aangifte van die door de rijkswacht betrouwbaar geachte persoon (die toen aangifte deed tegen Xavier Sliman) heeft opgenomen L. Demey luidt. Ik weet niet of de heer Demey nog in leven is of dat via hem (alsnog) duidelijk kan worden wie toen die aangever was.

Uit » tueriesdubrabant.1fr1.net

pyrénéen wrote:

J' avoue avoir du mal à suivre. Le 4 janvier, le nom de cet informateur était connu. Aujourd' hui, la question est: quel est son nom?

Je comprends votre confusion. Je l'ai également supposé, mais c'est parce que le policier qui a signalé l'incident (l’ancien gendarme Demey) l'a interrogé. Cependant, cela ne signifie pas nécessairement - malheureusement - que la justice belge possède également le nom de ce déclarant, car le dossier a été classé très rapidement à l'époque et a été complètement oublié pendant de nombreuses années et le collègue immédiat de Demey à l'époque, Wilquin, ne connaît pas le nom du plaignant, tandis que le directeur immédiat de Demey et Wilquin à l'époque, l'adjudant Bernard, est décédé.

En tout cas, je me demande quel est le nom de ce témoin, qui pourrait très bien être issu du ‘milieu des années 80’ de Patrick Verdin. Ce dernier prétend sur sa page Facebook que lui et son équipe connaissent le nom du plaignant

Lien » postimg.cc ce qui amène à se demander si la justice belge connaît ce nom…

O ja, (wachtmeester) Demey heeft die aangever waarschijnlijk niet telefonisch gehoord.

Welke prostituee?

"Alles begon toen een prostituee bij de gendarmerie van Hastière aangifte ging doen: ze kende de daders van de overval bij Dekaise: de broers Sliman. De gendarmen van Hastière gaven het dossier door aan de onderzoekers maar hiermee werd nooit iets gedaan."

Bron: https://www.tscheldt.be/de-dappere-p-ra … ngestuurd/