Re: DNA-onderzoek

ctrix wrote:
fenix wrote:

De man bleek klusjesman van een minister te zijn en huurde een woning van deze minister, bovendien werd hij verdedigd in de verschillende gerechtszaken door de vrouw van deze minister. Deze vrij kleine zaak gaat tot in cassatie. De ondertussen meer dan tachtigjarige advocate (vrouw van ...) mocht niet pleiten voor de man wegens niet bevoegd. Dan gebeurde het onvoorstelbare, de meer dan tachtigjarige advocate gaat bijstuderen en legt examen af zodat ze toch kan pleiten voor cassatie (derde bizar feit).

Toevallig weer een van het blauwe fabriekje.

Advocate FD, echtgenote van HDC ?

592

Re: DNA-onderzoek

"Ruim 34 jaar na de verdwijning van de 19-jarige Angelique Hendrix uit Stein, een gemeente net over de grens in Nederlands-Limburg, is er een doorbraak. Een gevonden schedel in Maasmechelen blijkt aan haar toe te behoren. Het gaat om de eerste DNA-match na de invoering van de vernieuwde Belgische DNA-wetgeving in maart, waardoor DNA over de landsgrenzen heen gedeeld kan worden."

» www.hln.be

Indien ik het goed begrepen heb werd het onderzoek afgesloten Bende van Nijvel (weliswaar nog niet definitief) voor men internationaal kon gaan vergelijken?

In het onderzoek hier boven werd deze schedel gevonden in mei 1991. Stein ligt drie stappen van de Belgische grens ... maar toch hebben de nabestaanden tot nu moeten wachten, 33 jaar dus, en dit alles omdat er een landsgrens tussen Maasmechelen en Stein ligt.

Of hoe wetten en regeltjes er in slagen nabestaanden 33 jaren in onzekerheid te doen leven.

593

Re: DNA-onderzoek

Dat het bende onderzoek werd afgesloten zo kort na de aanpassining in de dna wetgeving waar de speurders nota bene zlf vragende partij voor waren kan er bij mij niet in. Op het moment dat er plots heel veel mogelijk is gooien ze de handdoek in de ring.

594

Re: DNA-onderzoek

Misschien werd het Bende-onderzoek wel afgesloten omdat ze wisten dat de DNA-stalen nutteloos waren voor verder onderzoek.

Zie deze uitspraak van Sofie Claerhout (KU Leuven) » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

595

Re: DNA-onderzoek

Dat is voor mij totaal, maar dan ook totaal onbegrijpelijk. Of toch niet wanneer je weet dat na die beruchte overheveling van het dossier dit laatste letterlijk en figuurlijk ergens in een hoek gesmeten werd en idem wat betreft de bewijsstukken.

De reden waarom we terug in dit item aan het posten zijn was dit artikel:

Ruim 34 jaar na de verdwijning van de 19-jarige Angelique Hendrix uit Stein, een gemeente net over de grens in Nederlands-Limburg, is er een doorbraak. Een gevonden schedel in Maasmechelen blijkt aan haar toe te behoren. Het gaat om de eerste DNA-match na de invoering van de vernieuwde Belgische DNA-wetgeving in maart, waardoor DNA over de landsgrenzen heen gedeeld kan worden.

» www.hln.be"

Er kwam vandaag een even onbegrijpelijk vervolg op dit artikel:

Schedel weggegooid

Het DNA-profiel van de schedel werd in 2012 bemonsterd en later toegevoegd aan de Belgische DNA-databank van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC). Maar in 2020 werd de schedel door een menselijke fout vernietigd, schrijft ‘De Telegraaf’. Volgens Cathérine Collignon, perswoordvoerder in Luik, werd de fout gemaakt door de griffie van de rechtbank in Luik. “Het spijt ons zeer”, zegt Collignon, die geen verdere details over het incident wil geven.

Louis, de broer van Angelique, is boos dat de schedel van zijn zus niet bewaard is gebleven. “Onmenselijk. We hebben dit nodig om het rouwproces compleet te maken. Dat gaat nog steeds niet als we geen afscheid kunnen nemen”, zegt hij in een reactie aan ‘De Telegraaf’."

» www.hln.be

Stel je voor dat je 33 jaar moet wachten en dan nog eens als kers op de taart moet vernemen dat de schedel, het enige dat over blijft van je geliefde, gewoon weggesmeten is.

Ik kreeg hier heel sterk de neiging om uit te roepen wat een incompetente troep ware het niet dat ik weet dat er ook zeer competente mensen in onderzoeken zaten. Stel je voor hoe gefrustreerd die moeten rondlopen.

596

Re: DNA-onderzoek

Ik was ook verbijsterd toen ik het las. Een schedel weggegooid ... Dat hou je toch niet voor mogelijk. Ik nog begrijpen dat er effectief echt schedels zouden weggegooid mogen worden als blijkt dat het gaat om een exemplaar dat ergens opgedoken is en van een neanderthaler blijkt te zijn of zo. Maar àls je dat doet moet je toch echt wel 100% zeker zijn, me dunkt, aangezien men daar toch "vrij belangrijk" materiaal onder zijn beheer heeft.

Als je dan bedenkt dat het vroeger allicht nog erger was, en hoe het eraan toe is gegaan met de verhuis van het dossier Bende van Nijvel, tja ...

597

Re: DNA-onderzoek

Ben wrote:

Misschien werd het Bende-onderzoek wel afgesloten omdat ze wisten dat de DNA-stalen nutteloos waren voor verder onderzoek.

Zie deze uitspraak van Sofie Claerhout (KU Leuven) » Forum

Misschien werd het Bende-onderzoek wel afgesloten omdat ze bang waren dat de DNA-stalen nu wel voor een doorbraak konden zorgen?

598

Re: DNA-onderzoek

Dat denk ik niet, vermits de onderzoeksrechter haar beslissing moet motiveren voor de raadkamer en de burgerlijke partijen nog bijkomende onderzoeksdaden kunnen eisen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: DNA-onderzoek

C.P. wrote:

Cit. killersbrabant.be: “Aan allen die denken dat er geen hoop meer is, dat het onderzoek stagneert, dat de daders nooit ontmaskerd zullen worden, antwoord ik dat een op voorhand verloren gevecht een gevecht is dat men niet voert.
Onze daadkracht is nog steeds intact en we zijn bezield van de wil om te slagen."

Martine MICHEL, onderzoeksrechter

Mededeling

Een paar dagen geleden ontving de heer Jean-Pierre Adam vijf (5) DNA-monsters die konden worden gekoppeld aan enkele van de verdachten die door zijn persoonlijk onderzoek werden geïdentificeerd. De heer Adam haastte zich om deze DNA-monsters naar de onderzoekscel te brengen, waar hem nogal arrogant de aanbetaling werd geweigerd.

Persoonlijk vind ik deze reactie van afwijzing van het nieuwe hoofd van het onderzoek en de onderzoeksrechter totaal respectloos, niet alleen voor de persoon die een voormalig bevestigd onderzoeker is, maar ook en vooral voor de omvang van het vrijwilligerswerk dat hij heeft gedaan!

Deze weigering om DNA-monsters te ontvangen die op een presenteerblaadje worden gepresenteerd, is niet alleen illegaal, maar ontneemt de CBW ook elke mogelijkheid om het lood van de heer Adam voor eens en voor altijd te valideren of ongeldig te maken.

Advocaat en oud-onderzoeksrechter Patrick Ramaël heeft onderzoeksrechter Martine Michel gevraagd om (aanvullende) onderzoeksdaden te verrichten, waarbij ik mij afvraag of Ramaël ook heeft verzocht onderzoek te doen gebaseerd op het DNA van Edmond Masson (» www.lardennais.fr en www.lardennais.fr) en/of het DNA van zijn familie en/of het DNA van Thierry Sliman en/of Xavier Sliman en/of hun familie.

Ik stel/vraag dit zo hier, omdat het zowel Patrick Ramaël als oud-politieman Jean-Pierre Adam als slachtoffer Geneviève Van Lidth de Jeude is, die Thierry Sliman verdenkt als zijnde één van de bij de Bende van Nijvel betrokken personen.

Over Edmond Masson: zijn lengte zou je (mogelijk) kunnen vaststellen door uit te gaan van de lengte van de sigaret die hij vasthoudt (» Forum; ‘tube classique’? » www.tubeuse-cigarette-electrique.fr) om vervolgens op die basis een meting langs zijn lichaam te verrichten. Anderzijds denk ik dat Patrick Ramaël en Jean-Pierre Adam zijn lengte van toen wel kennen. De inmiddels bejaarde Edmond Masson zal nu wel kleiner zijn dan toen.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

600

Re: DNA-onderzoek

Duiken in het hart van strafrechtelijk onderzoek via DNA

Het National Institute of Forensic Science is al dertig jaar operationeel en heeft zijn werk in de loop van de tijd zien groeien, vooral als gevolg van technische en wetgevende ontwikkelingen op DNA-gebied. Bezoek het hart van dit gebouw, waar het werk van wetenschappers helpt bij het ophelderen van talloze misdaden.

Het Nationaal Instituut voor Forensische Wetenschappen en Criminologie (INCC) werd begin jaren zeventig bij koninklijk besluit opgericht, maar bleef in de la liggen totdat de ‘Brabantse moorden’ en de CCC-aanslagen de noodzaak van een dergelijk instituut onderstreepten autonoom opereren en “alle mogelijke logistieke hulp bieden aan de wetenschappelijke politie” –, vooral geïnspireerd door Scotland Yard.

Sindsdien is het Brusselse INCC-gebouw, een oude bakstenen en betonnen voering aan de rand van het kanaal aan de Vilvoordesteenweg, niet veranderd. Het enige vleugje moderniteit – om zo te zeggen – zijn containers waarin mini-laboratoria zijn geïnstalleerd, voorzien van het ‘DNA free’-logo om elke besmetting te voorkomen, en op een grote gevel een zeildoek dat een blauwe lucht voorstelt.

Dit verbergt de naweeën van een aanval op het laboratorium in augustus 2016, waarbij gebruik werd gemaakt van explosieven, door een goed georganiseerde criminele bende die tot doel zou hebben gehad een te analyseren object te vernietigen. Het pand was al vervallen; ze hebben nu een pleister. Niet lang meer, stelt het kabinet van minister van Justitie gerust: afgelopen vrijdag keurde de ministerraad een project onder leiding van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris van de Bouwheer Mathieu Michel (MR) goed, in -diepgaande renovatie van het gebouw, en bouw van een hypermodern bijgebouw.

Bewaartermijn voor maximaal honderd jaar

De wet vereist dat bewijsmateriaal dertig jaar wordt bewaard, en als deze doorgaans in de registers worden bewaard, is dit niet het geval voor DNA dat is geëxtraheerd bij het INCC, dat uit het licht moet worden bewaard. onder de -20 graden. Sinds de wet op de onverdraagbaarheid van zedendelicten tegen minderjarigen moet het DNA in dit soort gevallen voor onbepaalde tijd (dat wil zeggen honderd jaar, oordeelde het INCC) worden bewaard. En met het steeds toenemende aantal monsters dat in bepaalde dossiers wordt genomen, zijn de verzoeken blijven groeien: in de gangen en kelders van het INCC bevinden zich tienduizenden zeer kleine wattenstaafjes, evenals buisjes die elk een vloeistofbasis bevatten. welk DNA in staat wordt bewaard.

Hier wordt het DNA van veel procederende partijen zorgvuldig op datum en code bewaard, in oude vriezers voor oude monsters en in een koelcel voor de meest recente. Soms vinden we ook stukken waarvan de geur ervoor zorgt dat ze bevroren zijn (bijvoorbeeld de kleding van een persoon die in staat van ontbinding verkeert). Om nog maar te zwijgen over de ‘grot van Ali Baba’, die pakketten bevat met documenten die moeten worden geanalyseerd of bewaard, voorzien van het logo ‘Politie’, gecodeerd en zorgvuldig geclassificeerd in een van de kelders.

Vorig jaar bijna 12.000 monsters

Als essentiële rechterarm van justitie (het hangt rechtstreeks af van dit ministerie) is het INCC het bekendste DNA-laboratorium – er werken er ongeveer dertig wetenschappers fulltime – en het werk is er geen gebrek aan: in 2022 werden alleen al voor DNA 11.733 monsters genomen voor 2.688 dossiers die dat jaar werden geopend. “Het gaat óf om aanklachten van een onderzoeksrechter of het openbaar ministerie, óf om medisch-juridische monsters van een CPVS naar aanleiding van een klacht”, legt Vanessa Vanvooren, hoofd van de afdeling Biologie van het Instituut, uit.

Deze Steunpunten voor Slachtoffers van Seksueel Geweld nemen in aantal toe: in 2017 waren dat er drie, vandaag zijn het er acht en op korte termijn zou dat er in elk van de veertien gerechtelijke arrondissementen één moeten zijn. “Dit betekent dat er in dit soort gevallen veel meer monsters worden genomen en dat er in de toekomst nog meer vraag naar ons zal zijn”, voorspelt het afdelingshoofd.

De ochtend vóór ons bezoek concentreerde Vanessa Vanvooren zich op een paar sokken. Ze weet niet wat er is gebeurd, maar op de stof zat een opgedroogde rode vloeistof. “We moeten elk bewijsstuk vanuit alle hoeken bekijken en ons alle mogelijke scenario’s voorstellen, omdat we vaak geen enkele informatie krijgen”, legt ze uit. “Er kan bloed zitten, van het slachtoffer, de dader of een derde persoon, en ik heb het voor analyse uit elke sok gehaald. Om te identificeren wie dit kledingstuk droeg, heb ik ook monsters van binnenuit genomen, ter hoogte van de malleolus, waar de huid schuurt. U mag een dossier nooit als een routinedossier beschouwen, omdat de oplossing van een zaak mogelijk op het spel staat. Achter deze analyses schuilen daders en slachtoffers. »

De uitslag komt niet binnen een minuut: na eventuele voorafgaande tests (bloed, speeksel) halen we het DNA uit de bemonsterde matrix en laten we dit DNA kwantificeren (onder een bepaalde drempel vereist de wet dat de analyse wordt stopgezet en het DNA wordt vernietigd). steekproef). Vervolgens voeren we een PCR (polymerasekettingreactie) uit om het DNA te amplificeren en gaan we uiteindelijk over tot de analyse ervan. En als bij Amerikaanse series het resultaat in één oogopslag onder de microscoop lijkt te verschijnen, staat in België de wet een termijn van dertig dagen toe om het resultaat bekend te maken; voor dossiers die zijn geclassificeerd als “absolute prioriteit” (bijvoorbeeld een grote terrorismezaak) wordt een maximale termijn van twee werkdagen gesteld voor genetische sporen en 24 uur voor referenties (vergelijking met databanken).

Technieken verbeteren

De DNA-wet blijft veranderen: vorige maand keurde de ministerraad een wetsvoorstel goed dat een juridisch kader biedt voor de familiale fouillering van verdachten, via bekende DNA-profielen van naaste familieleden. Het wetsvoorstel, dat momenteel is ingediend bij de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit, zal het ook mogelijk maken om DNA-monsters automatisch te vergelijken met de nieuwe internationale Interpol-database van vermiste of ongeïdentificeerde personen. Het biedt ook een raamwerk voor de onderzoekstechniek gebaseerd op Y-chromosomen, die alleen bij mannen voorkomen en vrijwel identiek van vader op zoon worden overgedragen. Ze zijn nuttig om, vooral in zedenzaken, onderscheid te maken tussen het DNA van het slachtoffer en dat van de dader.

“De technieken zullen in de loop van de tijd verder verbeteren”, besluit de onderzoeker, “er zijn steeds meer markers en de wetgeving evolueert. Hier ligt het belang om genetische sporen zo lang mogelijk in de beste omstandigheden te behouden." De omstandigheden moeten daarom snel worden verbeterd om de toestroom op te vangen.

Bijna 140.000 DNA-profielen geïdentificeerd in de databases

In 1993 voerde het INCC zijn eerste onderzoek uit; bij de forensische analyses (het geheel van op wetenschappelijke basis gebaseerde analysemethoden die breed ingezet kunnen worden voor onderzoekswerk) werkten we voor de ‘criminalistische’ component met minder gevoelige technieken, die het alleen mogelijk maakten om sporen te analyseren die een veel DNA. Maar intussen zijn de technieken verfijnd, waardoor talloze ophelderingen over misdaden en misdrijven mogelijk zijn geworden.

Al meer dan twintig jaar worden de genetische profielen van DNA geanalyseerd in elk van de vijf Belgische laboratoria die erkend zijn voor strafzaken (bij het INCC maar ook in Leuven, Luik, Antwerpen en Brugge) opgenomen in drie nationale DNA-banken, waaronder vandaag de dag in totaal bijna 140.000 DNA-profielen (unieke gecodeerde codes), beheerd door het INCC.

Zo vinden we de forensische database, met verwijzingen naar de DNA-profielen van 4.070 verdachten en 68.934 sporen van plaats delict.

De database ‘vermiste personen’ bevat 424 DNA-profielen die zijn opgesteld op basis van stoffelijke resten, sporen van vermiste personen (gevonden op een kam, een tandenborstel, enz.) of leden van de naaste familie van de vermisten.

De derde database verzamelt 66.713 gecodeerde codes die overeenkomen met het DNA dat uit het mondslijmvlies van evenveel veroordeelden is gehaald. Sinds 2014 is hun aantal de afgelopen tien jaar geëxplodeerd, de lijst met feiten waarvoor een DNA-monster nodig is, is uitgebreid: naast moord, ontvoering en aanranding omvat deze lijst nu ook diefstal door inbraak (het grootste aantal van afgenomen DNA-monsters) of zelfs “THB”, mensenhandel.

Dagelijks worden de nieuwe sporen die binnenkomen, vergeleken met nationale en internationale gegevens, bij de 24 partnerlanden. Sinds de oprichting van de databank zijn er 16.783 clusters – koppeling via DNA tussen plaats delict(en), referentie(s) van verdachten of veroordeelden – vastgesteld. In één cluster kunnen we twintig tot dertig dossiers hebben met vergelijkbaar DNA, bijvoorbeeld van serieverkrachters of bendes die zich bezighouden met inbraken.

Bron » tueriesdubrabant.1fr1.net