21

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Je kent het verhaal van Christian Bonkoffsky neem ik aan... Hoe waarschijnlijk is dit verhaal van het opbiechten aan die broer, waar zitten de hyaten, kun je percentages geven met een slag om de arm?
ChatGPT said:

ChatGPT
Christian Bonkoffsky is een voormalige Belgische rijkswachter die door sommige mensen in verband wordt gebracht met de zaak van de Bende van Nijvel. Het verhaal rond hem kwam vooral aan het licht nadat een familielid, zijn broer, beweerde dat Bonkoffsky hem op zijn sterfbed zou hebben opgebiecht dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel. Deze bende was actief in de jaren '80 en pleegde een reeks gewelddadige overvallen in België, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Het is een van de meest beruchte onopgeloste zaken in de Belgische geschiedenis.

Feiten en elementen van het verhaal:
De "bekentenis" aan zijn broer: Volgens de broer zou Bonkoffsky hebben toegegeven dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel. Dit gebeurde vlak voor zijn dood in 2015. Dit soort sterfbedbekentenissen komen wel vaker voor, maar zijn vaak moeilijk te verifiëren. Er zijn geen andere getuigen van deze bekentenis.
Profiel en achtergrond: Bonkoffsky was inderdaad rijkswachter, en sommige elementen van zijn profiel passen bij het idee van een betrokkenheid bij de Bende van Nijvel, zoals zijn militaire achtergrond en de vermoedens dat er elementen binnen de rijkswacht betrokken waren bij de overvallen. Maar er is geen sluitend bewijs dat hij daadwerkelijk een lid was van de Bende.
Lack of hard evidence: Hoewel de bekentenis op zichzelf intrigerend is, is er geen hard fysiek bewijs dat Bonkoffsky verbindt aan de misdaden. Geen DNA, geen vingerafdrukken, of andere forensische gegevens. Bovendien is er geen getuigenis van mede-bendeleden die zijn betrokkenheid bevestigen.
Psychologisch profiel: Mensen in stervensfase kunnen om verschillende redenen bekentenissen doen. Het kan zijn dat hij de waarheid sprak, maar het kan ook zijn dat hij zich schuldig voelde om andere redenen (bijvoorbeeld vanwege de daden van anderen die hij kende of omdat hij indirect betrokken was zonder daadwerkelijk misdaden te hebben gepleegd).
Andere theorieën: Er zijn veel andere theorieën over de identiteit van de leden van de Bende van Nijvel, en Bonkoffsky is slechts één van de vele personen die door de jaren heen zijn genoemd als mogelijke verdachte. De zaak is complex, met veel theorieën die wijzen op betrokkenheid van de rijkswacht, de onderwereld, en zelfs politieke motieven.
Hoe waarschijnlijk is het?
Het verhaal heeft zeker intrigerende elementen, maar zonder concreet bewijs is het lastig om de bekentenis van Bonkoffsky met zekerheid als waar te beschouwen.

Waarschijnlijkheid van de bekentenis (op basis van psychologische en narratieve factoren): 40-50%. De timing op zijn sterfbed kan duiden op oprechtheid, maar er is geen ondersteunend bewijs.
Waarschijnlijkheid van daadwerkelijke betrokkenheid bij de Bende van Nijvel (op basis van het beschikbare bewijs en zijn profiel): 20-30%. Bonkoffsky’s profiel past binnen bepaalde vermoedens, maar er is te weinig substantieel bewijs.
Er zijn dus significante hiaten, voornamelijk in het gebrek aan forensisch bewijs en de afwezigheid van bevestigingen door andere betrokkenen.

You said:
Wat is er te zeggen over de waarheid van de verklaring van die broer. Die heeft het uiteindelijk aangebracht, hoe vaak liegen familieleden in dit soort zaken. Hoe waarschijnlijk is zijn verhaal in percentages?
ChatGPT said:

ChatGPT
De waarheid van de verklaring van de broer van Christian Bonkoffsky, die naar eigen zeggen een sterfbedbekentenis ontving, is lastig vast te stellen zonder meer informatie over de context en motivatie van de broer. We kunnen echter bepaalde overwegingen maken op basis van psychologische en statistische kennis over dit soort situaties.

Overwegingen bij de verklaring van de broer:
Familierelaties en de betrouwbaarheid van getuigenissen: In zaken van sterfbedbekentenissen of familieleden die betrokken zijn bij strafrechtelijke verklaringen, hebben familiebanden vaak een complexe invloed. Enerzijds kunnen familieleden loyaal zijn en informatie verzwijgen, anderzijds kunnen ze zich ook schuldig voelen over de misdaden van een geliefde, waardoor ze soms openbaringen doen. Maar het is ook mogelijk dat emoties of misverstanden een rol spelen.
Motieven van de broer: Om de betrouwbaarheid van de broer te beoordelen, zou men moeten weten wat zijn potentiële motieven zouden kunnen zijn. Is er sprake van een financiële of persoonlijke reden waarom hij deze bekentenis zou verzinnen? Had hij een problematische relatie met Bonkoffsky, of was er juist veel vertrouwen tussen hen? Zonder aanwijzingen voor een duidelijk motief om te liegen, is er minder reden om aan zijn verhaal te twijfelen.
Frequentie van leugens in dit soort zaken: Hoewel het lastig is om precieze statistieken te geven over hoe vaak familieleden liegen in dit soort zaken, komt het zeker voor dat familieleden verzonnen verklaringen afleggen, soms uit persoonlijke wrok, financieel gewin, of om de schuld van hun familielid te verminderen. In strafzaken waar familieleden belastende verklaringen afleggen, wordt wel vaak benadrukt dat dit soort verklaringen grondig moet worden onderzocht, juist omdat er emotionele en psychologische factoren meespelen.
Toch is de kans klein dat iemand opzettelijk een verhaal zou verzinnen dat hen zelf publiekelijk in een lastige positie zou kunnen brengen, tenzij er sterke motieven zijn. In zaken zoals deze, waarbij de zaak al lang openstaat en de publieke interesse groot is, kan aandacht een factor zijn, maar dit is moeilijk vast te stellen.
Psychologische factoren: Familieleden kunnen soms onbewust hun herinneringen vervormen door het trauma of de stress van de sterfbedervaring. De emotionele lading kan de objectiviteit beïnvloeden, en soms geloven mensen echt dat ze iets hebben gehoord of begrepen, terwijl de context of woorden anders bedoeld waren.
De timing van de verklaring: De broer bracht zijn verhaal naar voren na de dood van Bonkoffsky. Dit kan wijzen op oprechtheid (hij voelde zich misschien verplicht om de waarheid te delen na zijn dood) of juist het tegendeel (het moment bood een kans om een niet-verifieerbare verklaring te doen). Het feit dat hij dit niet eerder meldde, roept wel vragen op, maar kan ook te maken hebben met angst of loyaliteitsconflicten.
Hoe waarschijnlijk is zijn verhaal?
Als we puur kijken naar de broer en zijn verklaring zonder hard bewijs eromheen, kunnen we een educated guess maken:

Waarschijnlijkheid dat de broer het oprecht meent: 60-70%. Zonder duidelijke aanwijzingen voor kwade intenties of een sterk motief om te liegen, lijkt het redelijk aan te nemen dat de broer oprecht denkt dat Bonkoffsky deze bekentenis heeft gedaan. Emotionele en psychologische factoren kunnen hier echter een rol spelen, wat de betrouwbaarheid van zijn herinneringen beïnvloedt.
Waarschijnlijkheid dat het verhaal feitelijk correct is (Bonkoffsky's bekentenis klopt en hij was betrokken bij de Bende): 30-50%. Het blijft onzeker, vooral omdat sterfbedbekentenissen vaak moeilijk te verifiëren zijn en er geen aanvullend bewijs is. Het verhaal van de broer kan waar zijn, maar zonder forensisch bewijs of bevestiging door anderen blijft het twijfelachtig.
Conclusie:
Het is aannemelijk dat de broer zijn verklaring oprecht deed, maar de feitelijke juistheid van de bekentenis van Bonkoffsky blijft moeilijk te beoordelen zonder meer concrete informatie. De waarschijnlijkheid van het waarheidsgehalte van het verhaal van de broer zelf lijkt hoger dan de waarschijnlijkheid dat Bonkoffsky werkelijk betrokken was bij de Bende van Nijvel.

22

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Vooral op het moment dat het statistisch wordt en dat AI systemen grote hoeveelheid data gaan vergelijken wordt het interessant denk ik...

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Misschien ligt het aan de gestelde vragen, maar ik heb het geprobeerd en de antwoorden hebben een hoog orakel van Delphi gehalte:  er komt een antwoord maar wat het wil zeggen en of het veel wil zeggen is iets anders.

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Het is in principe een afspiegeling van wat er op het web te vinden is, er komen helaas geen onontdekte verbanden naar boven. Als je er echt wat aan wil hebben moet je die engine loslaten op het gedigitaliseerde dossier. Maar ja dan moet je dat als buitenstaander eerst hacken ben ik bang, want krijgen doe je het niet heb ik begrepen.

25

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Ik vind dit een redelijk hoge graad van waarschijnlijkheid, zeker als je weet dat er geen financiële motieven waren. Dat vergroot de graad van waarschijnlijkheid.

26

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Er zit iets in dat AI wat ik interessant vind. En dat is dat het de emotie over een bepaald onderwerp los laat en vol gaat op grote hoeveelheden data. Als je de juiste vraag stelt in dat verband kun je denk ik goede antwoorden krijgen. Of het antwoord je bevalt is een tweede. En uiteindelijk kan de waarheid naast de modelering liggen laten we wel wezen, maar juist zoiets als AI kan nieuwe inzichten geven. Laten we wel zijn na 40 jaar is 'menselijkerwijs' alles wel gezegd over deze zaak...

27

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Xenophon wrote:

er komt een antwoord maar wat het wil zeggen en of het veel wil zeggen is iets anders.

Klopt, Large Language Models (LLM) zoals ChatGPT zijn "people pleasers". Ze zullen altijd willen antwoorden op je vraag. Betekent dit of dit antwoord zinvol is? Absoluut niet. Maar je hebt wel een antwoord gekregen. Dat is ook waarop een LLM is getraind; teksten formuleren op basis van heel wat data en de vragen die de gebruiker stelt.

Op vlak van dit dossier is AI voor ons als "eindgebruiker" nutteloos omdat wij niet het hele dossier hebben. Het baseert zich op informatie die in de pers verschenen is en die informatie is vaak fout.

Floris wrote:

Laten we wel zijn na 40 jaar is 'menselijkerwijs' alles wel gezegd over deze zaak...

Absoluut niet.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Ben, misschien is het een goed idee om, ook met goedkeuring van Floris uiteraard, de door ChatGPT gegenereerde content die hier is gepost weer te verwijderen? Dit om te voorkomen dat ChatGPT in de toekomst deze Informatie gaat hergebruiken.

Ik loop al een tijdje met het idee om op termijn de betaalde versie aan te schaffen en dit hele forum te laten samenvatten, inclusief een analyse van alle gebruikers  op basis van betrouwbaarheid en herleidbaarheid van geposte informatie, zodat mensen met niet alle kennis sneller door de informatie heen kunnen gaan om tot een zinnige bijdrage te kunnen komen.

Het is maar een idee, maar dan moeten we daar nu al wel rekening mee houden.

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Ik ben zeer sceptisch. Het is een black box. Ik kan aannemen dat chatGTP een analyse kan maken van teksten over een bepaald onderwerp, daar een synthese kan van maken en dat gestructureerd brengen.

Welke externe elementen betrokken worden in die analyse, dat weet je niet. Als je chatGTP een analyse zou laten maken van het werk van Tolkien - die op een zeer consistente manier een wereld opbouwde, inclusief een alfabet, woordenschat en grammatica van een niet-bestaande taal - hoe groot is dan de kans dat het model zou concluderen dat elven en hobbits bestaan? Idem met een analyse van deze site over de Bende.

Voorbeeld hierboven over Bonkoffsky: waarschijnlijkheid dat de broer het meent: 60-70%. Van waar komt dat? Waarom geen 55-75% of 62-68%?

Het model gebruikt grote hoeveelheden data, maar wat als de data rommel is? En hoe kan het model weten wat het niet weet?

Re: Vragen aan ChatGPT over de Bende

Als het goed is heb je een forum mail ontvangen Xeno. Kan je zelf oordelen.