1

Topic: Bende van de Belgische Rambo

Een bende die in mei 1988 terecht stond voor de rechtbank van Dendermonde. De bende was verantwoordelijk voor een hele reeks overvallen en inbraken in heel Vlaanderen.

Leden:

  • Daniel G. (35), uit Dendermonde - uitvoerder

  • Guido M. (26), uit Schaffen - uitvoerder

  • Alain G. (30), uit Herzele - tipgever

  • Dirk M. (26), uit Oudegem - tipgever

  • Rony M. (30), uit Oudegem - heler

  • Patrick P. (37), uit Hamme - heler

  • Rudy D.H. (37) uit Meldert - heler

  • Mario B., verscheen niet voor de rechter. Hij zat in Leuven een straf uit voor een roofmoord.

Daniel G. werd beschouwd als de leider van de bende. Hij had een militair verleden van paracommando en Afrika-huurling en hij beschouwde zichzelf als de "Belgische Rambo". Hij bleek een wapenfanaat en een geboren leidersfiguur die zwakkere figuren als bv. Guido M. sterk kon beïnvloeden om aan allerlei acties deel te nemen.

Feiten:

  • 14 juli 1987: brutale roofoverval in Mespelare. In zijn woning aan de Neerstraat wordt de alleenwonende Prosper Van de Heyden (67) overvallen door G. en M., beiden met een nylonkous over het hoofd. De gepensioneerde dakwerker werd op het bed gebonden en zwaar geslagen. Toen hij voor dood bleef liggen, werd het huis doorzocht. Er kon slecht 7.000 fr. meegenomen worden.

  • 21 juli 1987: brutale roofoverval in Woubrechtegem. Er werd binnengedrongen bij landbouwer Walter Weynant (50) aan de Molenstraat. Deze was een goede bekende van Alain G., die als tipgever had gefungeerd. Ook deze man werd bikkelhard geslagen en op het bed gekneveld. Hier bedroeg de buit 60.000 fr.

  • 26 Juli 1987: Een overval op een doe-het-zelf-zaak in Aarschot. De buit was 5 miljoen fr.

  • ...

Hoofdverdachte noemt zich "Belgische Rambo”

Vandaag start voor de rechtbank te Dendermonde het proces tegen een achttal verdachten, beschuldigd van daderschap of medeplichtigheid aan onder meer twee ongemeen brutale roofovervallen, op 14 juli vorig jaar in Mespelare en één week later in Woubrechtegem.

Hoofdfiguur is Daniel G. (34), afkomtig uit Diest, maar sinds enige tijd verhuisd naar Dendermonde. Deze gewezen paracommando en gewezen Afrika-huurling noemt zich graag “de Belgische Rambo”.

Op 14 juli 1987 werd in zijn woning aan de Neerstraat 7 in Mespelare de alleenwonende Prosper Van der Heyden (67) door Daniel G. en zijn spitsbroeder Guido M. (25) uit Schaffen, zwaar mishandeld, voor dood achtergelaten en beroofd van “amper” 7.000 fr.

Op 21 juli drongen de twee binnen in de woning van landbouwer Walter Weynant (50) aan de Molenstraat 102 in Woubrechtegem. Ook dit slachtoffer werd zwaar geslagen en mishandeld. Daar was de buit echter 80. 000 fr.

Het parket te Dendermonde legde vlug een verband tussen de twee brutale overvallen. Na een overval op een doe-het-zelf-zaak in Aarschot, waar 5 miljoen werd geroofd, werden G. en M. aangehouden. Zij gaven ook de feiten in Mespelare en Woubrechtegem toe.

In het totaal werden uiteindelijk acht mensen vervolgd voor deze overvallen en enkele kleinere misdrijven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Mei 1988

Acht tot twaalf jaar geëist voor roofovervallers

Het openbaar ministerie vorderde donderdag voor de rechtbank te Dendermonde respectievelijk 12 en 8 jaar voor Daniel G. (35) uit Dendermonde en Guido M. (26) uit Schaffen, de twee centrale figuren van een bende die verantwoordelijk is voor een reeks overvallen en inbraken. Op 9 juni velt voorzitter Quintelier het vonnis.

Van de negen verdachten verscheen naast Daniel G. en Guido M. ook Alain G. (30) uit Herzele onder aanhoudingsmandaat voor de rechtbank. Vier verschenen vrij. Mario B., die na een veroordeling wegens roofmoord in Leuven opgesloten zit, wilde niet verschijnen. Willem O.W. liet verstek gaan.

Uit het onderzoek bleek dat alle overvallen en inbraken degelijk voorbereid werden. Het tweetal G. en M. was meestal wel de uitvoerder, maar onder meer Alain G. en ook Dirk M. (26) uit Oudegem bleken vaak waardevolle tipgevers. Als helers werden meestal Rony M. (30) uit Oudegem, Patrick P. (37) uit Hamme en Rudy D.H. (37) uit Meldert ingeschakeld.

De grootste aandacht ter zitting ging naar de brutale roofovervallen van 14 juli 1987 in Mespelare en van 21 juli 1987 in Woubrechtegem. In Mespelare werd in zijn woning aan de Neerstraat de alleenwonende Prosper Van de Heyden (67) overvallen door G. en M., beiden met een nylonkous over het hoofd. De gepensioneerde dakwerker werd op het bed gebonden en zwaar geslagen. Toen hij voor dood bleef liggen, werd het huis doorzocht. Er kon slecht 7.000 fr. meegenomen worden.

Het duo trad de week nadien al even onbarmhartig op in Woubrechtegem. waar werd binnengedrongen bij landbouwer Walter Weynant (50) aan de Molenstraat. Deze was een goede bekende van Alain G., die als tipgever had gefungeerd. Ook deze man werd bikkelhard geslagen en op het bed gekneveld. Hier bedroeg de buit 60.000 fr.

Hereboer

In de reeks overvallen en inbraken was er ook deze bij hereboer André Van Sinay uit Outer, die eind april vorig jaar werd gearresteerd wegens moord op zijn vrouw tijdens een uitstapje in Breilly bij Amiens. Aan Alain G. en Dirk M. had Van Sinay in de gevangenis herhaaldelijk gebluft over zijn bezittingen, vooral aan antiek. Toen het duo vrijkwam, braken ze tweemaal in bij Van Sinay.

Ter zitting bleek dat Daniel G., afkomstig uit Diest en met een militair verleden van paracommando en Afrika-huurling achter de rug, zichzelf beschouwde als de “Belgische Rambo”. Hij bleek een wapenfanaat en een geboren leidersfiguur die zwakkere figuren als bv. Guido M. sterk kon beïnvloeden om aan allerlei acties
deel te nemen.

Voor Daniel G. werd een gevangenisstraf van 12 jaar gevraagd, voor Guido M. 8 jaar. Verder vorderde het openbaar ministerie 3 jaar voor Alain G. en Dirk M. Eén jaar werd vol doende geacht voor Ronny M., Patrick P. en Mario B. Voor de twee overige beklaagden werd drie maanden en één maand gevraad.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1988

Acht jaar voor “Belgische Rambo”

Daniel G. (35), die toch zo graag als de “Belgische Rambo” de geschiedenis wil ingaan, werd donderdag door de rechtbank te Dendermonde veroordeeld tot een effectieve cel straf van acht jaar. Hij was de centrale figuur in twee gewapende overvallen. waarbij telkens een alleenwonende man uitermate brutaal werd aangepakt.

Het ging om de hold-up in de zomer van vorig jaar bij Prosper Van der Heyden (67) in Mespelare en bij Walter Weynant (50) in Woubrechtegem. Daarnaast waren er een reeks andere inbraken en diefstallen, zowat overal in het Vlaamse land.

Eén van de meest merkwaardige was deze in de leegstaande hoeve van André Van Sinay in Outer, toen deze als verdacht van moord op zijn echtgenote was opgesloten in de gevangenis. Als medeplichtige bij de hold-ups in Mespelare en Woubrechtegem kreeg Guido M. (26) uit Schaffen vijf jaar.

Tipgever Alain G. (30) uit Herzele kreeg drie jaar. Verder kregen "occasionele” medeplichtigen Dirk M. (26) uit Oudegem en Rony M. (30), eveneens uit Oudegem, respectievelijk drie en twee jaar. Hij gaf ook de tip voor de inbraak bij Van Sinay.

Mindere straffen waren voor heler Patrick P. (37) uit Antwerpen met acht maand. Willem D. en Mario B. bij verstek ze maand en éénmalige heler Rudy V.D.H. drie maand met uitstel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Juni 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Bende van de Belgische Rambo

De overval in Aarschot:

Vijf miljoen buit bij overval op doe-het-zelfzaak te Aarschot

Twee gewapende en gemaskerde overvallers hebben zondagavond omstreeks 19u10 de doe-het-zelfzaak Unikamp aan de Diestsesteenweg te Aarschot vijf miljoen lichter gemaakt. De twee gangsters stapten even voor sluitingstijd de zaak binnen, lieten zich opsluiten en verstopten zich tussen de tapijten om op het gepaste ogenblik toe te slaan.

Omstreeks 19u00 wilden de gerant van de doe-het-zelfzaak en een personeelslid de zaak verlaten. Even voordien hadden ze alle deuren gesloten en de ontvangsten van de dag in de nachtkluis opgeborgen. Via de zijvleugel, waar de afdeling tapijten ondergebracht is, begaven zij zich zoals gewoonlijk naar de zijuitgang van het complex. Op dat ogenblik sprongen de twee indringers van achter de tapijten tevoorschijn en overmeesterden de gerant en het personeelslid.

Onder bedreiging van hun pistolen verplichtten zij hun slachtoffers de nachtkluis in de kantoorruimte te openen. Zo wisten ze beslag te leggen op de inkomsten van zaterdag en zondag. Die waren goed voor 5 miljoen frank. Daarop dwongen de belagers hun slachtoffers op de grond te gaan liggen. Beide slachtoffers werden met papiertape aan handen en voeten vastgebonden. De overvallen maakten ook nog de autosleutels van de gerant afhandig, waar ze er met zijn wagen - een Audi 80 - vandoor gingen. Vermoedelijk vluchtten ze via de Diestsesteenweg naar de oprit van de A2-autosnelweg.

Toen de beide slachtoffers dachten dat de kust veilig was, konden ze zichzelf bevrijden en sloegen ze alarm. De politie van Aarschot verrichtte onder de leiding van adjunct-commissaris Verbeeck de eerste vaststellingen. De BOB van Leuven zette het onderzoek verder. Daaruit blijkt dat de twee overvallers met een VW Passat naar de plaats van de overval gekomen waren. Die auto was in de nacht van vrijdag op zaterdag te Hasselt gestolen. Het voertuig bleef na de overval op de parking achter.

Van de daders heeft men tot nog toe geen enkel spoor. En er zijn ook maar weinig gegevens van hen gekend. Beiden droegen een motokap, zijn tussen de 20 en de 30 jaar oud en spraken Nederlands met een accent van Herselt. Een van de twee is 1,80m groot. De andere droeg een beige katoenen broek. De boeven moeten er heel goed van op de hoogte geweest zijn hoe het er in de doe-het-zelf-zaak aan toe ging. Vermoed wordt dat zij vooraf poolshoogte kwamen nemen of dat zij van iemand een tip gekregen hebben. “Anders konden zij niet geweten hebben dat de gerant de zaak altijd langs die weg verliet”, zegt men in speurderskringen.

De Unikamp is een drukbezochte zaak. Ze is ook op zon- en feestdagen open. Vooral wanneer het minder goed weer is komen er heel wat kooplustigen over de vloer. Bovendien is het vakantie en maken vele mensen van de gelegenheid gebruik om thuis enkele klusjes op te knappen. Dat alles verklaart de grote omvang van de buit. De Unikamp is eigendom van de familie Touckens uit Aarschot. Deze familie heeft ook nog warenhuizen in Aarschot, Haacht en Holsbeek. De vestiging in Haacht werd in 1978 op nagenoeg dezelfde wijze overvallen en het warenhuis te Holsbeek kreeg enkele jaren geleden ook het bezoek van dieven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Juli 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Bende van de Belgische Rambo

De twee nachtelijke roofovervallen in juli 1987:

Alleenwonende man mishandeld in eigen huis te Wespelaar

Te Mespelare-Dendermonde hebben twee gemaskerde mannen in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 2 uur een alleenwonende man overvallen en zwaar toegetakeld. Zij gingen aan de haal met een buit van amper 7 .000 fr.

Prosper Van Der Heyden (67) werd die nacht gewekt door lawaai aan zijn voordeur. Toen hij een kijkje ging nemen, werd hij door twee gemaskerde inbrekers overvallen. Hij werd naar de achterkamer gesleurd, geschopt en geslagen en tenslotte met handen en voeten vastgebonden met koorden en lakens.

Volgens Prosper waren beide mannen gemaskerd en droegen ze een donkere overal. Eén van hen eiste zijn geld. Hij sprak met een Brussels accent. Toen Prosper niet onmiddellijk bereid was hen te vertellen waar ze zijn bezittingen konden vinden, sloegen ze hem opnieuw. De overvallers doorzochten de hele woning en gingen er uiteindelijk vandoor met de schamele buit van ongeveer 7.000 fr.

Nadat de mannen vertrokken waren, kon het slachtoffer zich losmaken en de politie verwittigen. Het Parket en de Gerechtelijke politie werden ingeschakeld voor het onderzoek. De dag voordien had Prosper Van der Heyden al vastgesteld dat er aan zijn deur geprutst was.

Hij had geprobeerd de deur te blokkeren door een plank te bevestigen tussen de vloer en de deurkruk. Deze barricade is voor de nachtelijke inbrekers duidelijk geen hinderpaal geweest.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juli 1987

Landbouwer toegetakeld door overvallers te Woubrechtegem

In de nacht van maandag op dinsdag hebben twee gemaskerde mannen de alleenstaande landbouwer Walter Wijnant (40), Molenstraat 102 te Herzele-Woubrechtegem overvallen. Ze verrasten de man in zijn slaap, gaven hem een paar meppen en bonden hem vast op het bed. Ze gingen aan de haal met een paar duizend frank.

Achter de boerderij van Wijnant loopt een pad. Men vermoedt dat de overvallers via dit pad en een openstaand venster de woning zijn binnengedrongen. Ze konden boer Wijnant in zijn slaap verrassen. Eén van de twee ging de boer te lijf en verkocht hem een paar rake klappen. Daarna werd de landbouwer aan handen en voeten gebonden. De twee overvallers doorzochten de hele woning, maar vonden slecht enkele duizenden franks.

Dinsdagmorgen om 11u vond de buurman van boer Wijnant, tevens de veldwachter van het dorp, het verdacht dat er nog steeds niemand te zien was op het erf. Hij dacht dat boer Wijnant ziek was en ging de woning binnen. Daar trof hij de landbouwer gekneveld aan. Hij was gewond aan gezicht en armen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Juli 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube