Re: Rosières: 7 Januari 1986

Het gehele milieu rond Bultot en consoorten scheen angstig te lopen in die periode. Als je het mij vraagt niet van de politie of van Bouhouche, maar wel van de Bende van Hofstade. Die Bende die al 37 jaar en 10 maanden lacht met de zoektocht naar de Bende van Nijvel. Naar verluidt vinden ze Scherpenheuvel een geinig liedje.

12

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Moord wellicht gevolg illegale wapentransporten

De justitie in het Belgische Nijvel onderzoekt of de moord begin van dit jaar op de wapenhandelaar Juan Mendez Blaya mogelijk iets te maken heeft met illegale wapentransporten van België naar Suriname. Mendez, commercieel directeur van de wapenfabriek FN in Herstal, was bij FN verantwoordelijk voor de verkoop van wapens aan Zuidamerikaanse landen. Begin 1985 maakte onze krant op basis van zes verkoopcontracten bekend, dat FN via Londen en Argentinië voor ruim vier miljoen gulden aan wapens en munitie aan het Surinaamse militaire bewind had verkocht.

Bron: Algemeen Dagblad | 5 Mei 1986

13

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Iemand een idee wie deze P.L., een Siciliaan uit Brussel, is?

Siciliaan vrijgelaten in zaak Mendez

De raadkamer van Nijvel heeft P.L., een 48-jarige Siciliaan uit Brussel, vrijgelaten. Enkele weken gelden werd hij aangehouden op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op Juan Mendez. Deze 35-jarige Belgische-Spanjaard die een voorname functie waarnam bij de wapenfabriek FN te Herstal, werd op 7 januari 1986 vermoord aangetroffen te Rosières.

Voor die moord werd enkele weken alter de vriend van Mendez, ex-BOB’er Madani Bouhouche aangehouden. Aan de onderzoekers heeft hij tot nog toe niet de minste samenwerking verleend. Ook de thans in vrijheid gestelde Siciliaan zwijgt. Duidelijk is nochtans dat de Siciliaan van sommige loense zaakjes op de hoogte moet zijn geweest.

Steeds meer komen de onderzoekers tot de overtuiging dat wellicht achter de moord op Mendez een grote wapentrafiek schuilgaat, dat er grote belangen mee zijn gemoeid. Vandaar het vermoeden dat druk wordt uitgeoefend op Bouhouche. Bouhouche heeft vrouw en kinderen en het is niet uitgesloten dat hij zwijgt oma zijn gezin geen moeilijkheden te berokkenen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juli 1987

BOB arresteert Siciliaan uit Brussel

Door de gespecialiseerde diensten van de rijkswacht werd wegens verboden wapendracht een 49-jarige Siciliaan uit Brussel gearresteerd. P.L. verscheen gisteren voor de Raadkamer van Nijvel, die het aanhoudingsmandaat met een maand verlengde.

Bij de speurders heerst optimisme omdat bij P.L., behoudens een revolver van het merk Taurus ook een wapen werd aangetroffen dat afkomstig zou kunnen zijn van een diefstal die bij Juan Mendez, werd gepleegd, een goed half jaar vooraleer deze FN-directeur op 7 januari 1986 werd vermoord. Juan Mendez, bij FN te Herstal verantwoordelijk voor de wapenverkoop aan Zuidamerikaanse landen, werd met kogels doorzeefd aangetroffen in zijn auto aan de oprit Rosières van de autoweg Brussel-Namen.

Het slachtoffer, dat met vrouw en twee kinderen te Overijse woonde, begaf zich naar zijn werk te Herstal en is vermoedelijk door kennissen in de val gelokt en doodgeschoten. Eind januari 1986, enkele weken na de moord, werd ex-BOB'er Madani Bouhouche te Jette aangehouden. De politie vond een 9 mm-pistool, wellicht het wapen waarmee Juan Mendez werd neergekogeld. Bouhouche loochent bij de moord op zijn vriend te zijn betrokken

Zulks belet echter niet dat hij sinds eind januari van vorig jaar in de gevangenis zit opgesloten. Daags na de arrestatie van Bouhouche vertrok ex-gevangenisdirecteur Jean Bultot uit Sint-Gillis naar Paraguay waar hij zich nog altijd ophoudt. Het lijkt er sterk op dat sommige hooggeplaatsten er de voorkeur aan geven dat Bultot in Paraguay blijft. Hij zou zaken kunnen vertellen die menigeen in opspraak kunnen brengen omtrent geruchtmakende misdaaddossiers.

Wapenroof

Juan Mendez was een wapenverzamelaar en bezat een unieke collectie. Circa zeven maanden voor hij uit de weg werd geruimd, pleegden onbekenden in zijn woning een wapenroof. Kostbare wapens werden toen ontvreemd. Na de diefstal zou Mendez aan vrienden hebben toevertrouwd dat hij zijn vriend Bouhouche van deze wapenroof verdacht.

Onderzoeksrechter Schlicker van Nijvel achterhaalde dat de gearresteerde Siciliaan P. L. bevriend was met Jules Montel, die in augustus 1985 te Molenbeek in geheimzinnige omstandigheden werd doodgeschoten. Montel en de Siciliaan hielden zich doorgaans in het gokwereldje op. Mogelijk weet P .L. wie de FN-directeur uit de weg heeft geruimd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juni 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: Rosières: 7 Januari 1986

Getuige zag twee verdachten aan auto van vermoorde FN-ingenieur

Zoals we zaterdag reeds schreven had het parket van Nijvel vrij spoedig enkele namen van verdachten in de moord op de 33-jarige Juan Mendez uit Overijse. Twee personen, een collega van Mendez, die ingenieur was bij de wapenfabriek FN te Herstal en een gewezen rijkswachter, werden opgepakt doch achteraf vrijgelaten.

Nu zou een getuige zijn opgedoken die dinsdag, toen de man werd neergekogeld, twee verdachte personen heeft opgemerkt bij de Volkswagen van Mendez aan de afrit Rosières te Bierghes, in Waals-Brabant. Van die twee verdachten heeft de getuige een persoonsbeschrijving kunnen verstrekken, doch het blijkt dat het nog enigszins donker was, toen hij zag dat er wellicht iets verdachts gebeurde aan de wagen van de FN-handelsdirecteur.

Dit is de reden waarom de politie zich voorlopig niet durft uit te spreken omtrent de waarde van het getuigenis. Anderzijds is het wel zo dat zaterdag op diverse plaatsen van het land huiszoekingen werden verricht. Zowel in het Luikse als in het Brusselse werd gezocht naar aanknopingspunten. Toch liet het zich aanzien dat zondagavond nog niemand zou zijn aangehouden wegens de moord.

Aan de Franse grens te Thionville werd eind vorig jaar een zekere Douglas Stowell gearresteerd, omdat men in de koffer van zijn Ferrari-wagen wapens aantrof die van Herstal afkomstig waren. Douglas Stowell is een Amerikaan, gedomicilieerd in Honduras, maar verblijvende in Zwitserland.

Pistolen

De man is de wapenhandelaar die in november in het bureau van Mendez te Herstal onderhandelde over een contract. Naar aanleiding van de arrestatie van Stowell werd zijn vriend Mendez zelfs ondervraagd. De ingenieur uit Overijse gaf toe aan Douglas Stowell vier nieuwe pistolen te hebben bezorgd zonder de nodige papieren.

Nochtans heeft de Franse politie veel meer wapens in de koffer van Stowell's auto ontdekt. En zelfs diverse compromitterende documenten. Wellicht is het daarom dat speurders laten doorschemeren dat FN of tenminste andere topmannen dan de vermoorde Juan Mendez in opspraak zouden kunnen komen.

Duidelijk is nu dat personeelsleden van de Luikse wapenfabriek geregeld en ongestoord wapens meenamen naar huis, zonder dat er ooit iemand naar kraaide. Worden er dus nog altijd een drietal sporen gevolgd, dan is men nog in het ongewisse over de rol die de omgebrachte Juan Mendez bij die illegale wapentrafieken zou hebben gespeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Januari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube