41

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

In maart 1972 werd Montel bij verstek veroordeeld voor een bankoverval in Hulst. Op 24 mei van datzelfde jaar werd hij gearresteerd en ging hij in beroep tegen het vonnis van maart 1972:

Bankrover Jules Montel aangehouden

Jules Montel, uit Lokeren, die door de rechtbank van Dendermonde bij verstek tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf werd veroordeeld, kon woensdag te Brussel worden aangehouden. Montel werd schuldig bevonden aan een bankoverval te Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) die hij op 19 augustus 1971 aldaar met enkele medeplichtige pleegde op de Nederlandse Credietbank. De buit bedroeg ca. 500.000 fr. Montel werd opgesloten in de gevangenis van Vorst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Mei 1972

Bankrover tekent verzet aan tegen verstekvonnis te Dendermonde

Op woensdag 24 mei jl. werd te Brussel de bankrover Jules Montel aangehouden. Jules Montel is de man die op 19 augustus 1971 een overval pleegde op de “Nederlandsche Credietbank” te Hulst. Hij werd in maart l.l. te Dendermonde door de Zesde Kamer van de Correctionele Rechtbank van Dendermonde bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Na zijn aanhouding tekende hij tegen dit vonnis verzet aan. Hij was op het ogenblik van zijn veroordeling voortvluchtig. Jules Montel is afkomstig uit Lokeren. De buit van de overval te Hulst bedroeg 500.000 fr.

Het onderzoek in deze zaak werd geleid door onderzoeksrechter Leo Tas en substituut-procureur Van de Sijpe uit Dendermonde, leden van de BOB van Dendermonde, in samenwerking met de BOB van Brussel hebben - klaarblijkelijk met goed resultaat - het opzoekingswerk in deze vrij ingewikkelde zaak verricht.

Montel kon te Brussel worden aangehouden toen hij uit Parijs kwam. Zijn vriendin J.V., die bij de zaak betrokken was geweest, werd reeds vroeger aangehouden en veroordeeld. Zij is nu reeds enkele maanden in vrijheid gesteld. Dinsdagmorgen verscheen Montel vrij onverwacht voor de Dendermondse rechters. Toen hij in het gerechtshof werd binnengebracht, was er zeer sterke bewaking door de rijkswacht. Blijkbaar vreest men ook nu nog dat pogingen zouden kunnen worden ondernomen om Montel te bevrijden. Het verzet werd in feite dinsdagmorgen niet behandeld. De zaak werd onmiddellijk uitgesteld tot 21 oktober e.k.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Mei 1972

Gangster Jules Montel bekwam de Franstalige rechtspraak niet

De 35-jarig Brusselaar Jules Montel, die woensdagochtend voor de rechtbank van Dendermonde verscheen en alsmaar knipoogde naar zijn meisje dat wenend op de publieke banken zat, is wat men noemt een “zware jongen”. Hij werd reeds bij verstek veroordeeld tot 5 jaar wegens een gewapende overval te Hulst (Zeeuws-Vlaanderen), 6 maanden wegens verboden wapendracht en nog eens zes maanden omdat hij in het gemeentehuis van Bonheiden identiteitskaarten had ontvreemd en ter plaatse had voorzien van de nodige stempels en handtekeningen.

Montel, een playboyfiguur met grijzende haren, een keurig pak en een snorretje als Clark Gable, werd een maand geleden aangehouden toen hij te Brussel-Noord uit de trein van Parijs stapte. Hij had verzet aangetekend tegen het vonnis en wou nu de Franstalige rechtspraak aanvragen.

Hij beweert nog steeds onschuldig te zijn aan de overval die door tenminste twee gemaskerde mannen werd gepleegd op het kantoor van de Nederlandsche Credietbank te Hulst op 19 augustus van vorig jaar. Een vrouwelijke bediende werd daar met een pistool neergeslagen en er werden 145.000 gulden, 630.000 Belgische fr. en 4.900 Duitse marken meegenomen. De tweede overvaller is nog steeds spoorloos.

De zaak ging aan het rollen toen de vader van zijn vriendinnetje, de 24-jarige V., die een herberg te Lokeren uitbaat, kwam vertellen dat hij Montel en zijn dochter de buit had zien natellen op een bed in zijn eigen huis te Antwerpen. Deze Jeannine V. werd trouwens reeds veroordeeld wegens heling en zal eerlang voor het Hof van Beroep te Gent moeten verschijnen.

Spreekt Nederlands

Montels advocaat, Mr. Verstreken, kwam vragen de zaak door een Franstalige rechtbank te laten afhandelen. Montel zou volgens hem niet voldoende Nederlands kennen om zijn eigen dossier te kunnen inkijken. Hiermee bleek eerst rechter Matthijs en vervolgens het openbaar ministerie (substituut Van de Sijpe) niet akkoord. Uit de vele verslagen van de politie is gebleken dat Montel, die overigens te Lokeren woonde, wel degelijk Nederlands kent en spreekt. Hij kon bovendien steeds op een tolk beroep doen indien hij dit wenste.

Mr. Verstreken bleef echter aandringen om de behandeling van deze zaak naar Brussel te verwijzen. “Het gaat hier dit keer niet om een zaak voor een politierechtbank, maar wel om een zaak die tot vele jaren vrijheidsberoving kan leiden. Daarom is het zo noodzakelijk dat mijn cliënt, die zich gemakkelijker in het Frans uitdrukt, zijn dossier kent. Het kleinste detail kan immers belangrijk zijn. Hij wordt nu niet alleen met in het Nederlands opgestelde teksten maar ook met stukken die uit Nederland zelf komen en in een andere ambtelijke taal worden gesteld geconfronteerd. Daarom is het voor hem beter voor een Franstalige rechtbank te verschijnen.”

Afgewezen

Na beraadslaging bleef de rechtbank bij het besluit om het verzoek als ongegrond af te wijzen, temeer daar Montel reeds voor dezelfde rechtbank werd veroordeeld, evenals zijn vriendin, wat de verwijzing naar een andere rechtbank nog ingewikkelder zou maken. Montel zelf bleek op de zitting geen woord Nederlands meer te begrijpen, ook al werden in de dossiers van al zijn andere misdrijven zijn verklaringen steeds in het Nederlands genoteerd.

De vele getuigen konden nog maar eens onverrichterzake huiswaarts keren: de zaak-Montel werd naar 13 september verschoven.

Montel zelf verdween tussen vier rijkswachters, niet zonder eerst een kushandje te werpen in de richting van zijn vriendin.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juni 1972

Verzet van bankrover onontvankelijk te Dendermonde

Woensdagmorgen diende het verzet van de bankrover Jules Montel tegen het vonnis waarbij hij in het begin van dit jaar tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens de overval op een Nederlandse bank in Hulst. Na zijn aanhouding tekende hij tegen het vonnis verzet aan. Zijn verzet werd onontvankelijk verklaard, maar hijzelf had er toen reeds van afgezien. Hij zal dus de hem opgelegde gevangenisstraf uitzitten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 September 1972

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Ben wrote:

Zo vindt de rijkswacht tijdens een huiszoeking bij een heler in februari 1987 in Erpe Mere een UZI-mitrailleur uit de verzameling van Mendez. De heler bleek het wapen van Mendez te hebben ontvangen van graaf Jules Montel, een beroepsgokker, kleine crimineel en tipgever van verschillende politiediensten.

De Nieuwe Snaar wrote:

Nota's Willy Acke (Delta 09.02.1990 - pag. 32):

Guy De Geer (naam correct?) heeft verkeersongeval in Vlaanderen met auto van Leon De Staerke. Mogelijk is De Geer uitbater van café/bar (?), eigendom van (?) Rachid Elrahmani (naam correct?); deze laatste zou vriend zijn van Tosca (= Basri Bajrami => bende Haemers) en bij hem werd een wapen gevonden van SIE en gekregen via Jules Montel.

dhrlanden wrote:
  • Januari 1987: getuigen zien hoe een Noord-Afrikaan aan de Schaarbeekse Poort te Brussel een zak onder een bestelwagen legt. In de zak zit een bij Mendez gestolen UZI; de Noord-Afrikaan verklaart dat hij het wapen in bewaring heeft gekregen van een vriend van Montel.

  • 1-6-1987: het aanhoudingsmandaat van de 49-jarige Siciliaan P.L. uit Brussel wordt door de raadkamer van Nijvel met 1 maand verlengd. Bij P.L. werd een revolver Taurus + een wapen dat afkomstig zou kunnen zijn van de diefstal bij Mendez aangetroffen. P.L. was bevriend met Montel (zaten beiden in het gokwereldje).

Het is wel heel verwarrend allemaal. Dus mogelijk zijn er twee wapens die door Bouhouche gestolen werden via Montel gepasseerd. Maar om welke wapens gaat het? Telkens wapens die in mei 1985 bij Mendez gestolen werden of een wapen uit de collectie van Mendez én een wapen dat in 1981 bij het SIE gestolen werd (maar dan vermoedelijk geen H&K, want daar zouden we waarschijnlijk wel meer info over geweten hebben)? En wie is dan precies 'de heler uit Erpe Mere'? Want de ene verdachte is blijkbaar een Noord-Afrikaan uit Brussel en de andere een Siciliaan uit Brussel.

In 1987 werd Montel in een kantschrift van onderzoeksrechter Schlicker aangeduid als degene «bij wie men twee wapens heeft gevonden, waarvan er één bij Mendez was gestolen.» (zie N, 41/4, KS 6-3-1987, OR Schlicker aan BOB Nijvel).

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 3)

Hier lijkt het dan weer dat er bij Montel zelf ook nog eens twee wapens werden gevonden, waarvan één wapen dat bij Mendez gestolen werd. Dat zou de teller dan op drie wapens brengen. (Het kan ook dat hier de twee wapens van de Siciliaan die Montel kende bedoeld worden, maar dat dat - zoals wel vaker - onduidelijk geformuleerd wordt.)

Opvallend ook dat al die wapens begin 1987 boven water komen, net wanneer Schlicker zijn synthesenota schrijft en zegt dat er bij Montel (die dan al twee jaar dood is) ook wapens gevonden werden. Dat versterkt het idee dat Schlicker niet naar Montel zelf verwees, maar eerder naar één van zijn kennissen (en dan vermoedelijk de Siciliaan, aangezien er ook daar sprake is van 'twee wapens, waarvan één dat bij Mendez gestolen werd').

Meer info/details hierover zijn altijd welkom.

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

patrick111 wrote:
Ben wrote:

Zo vindt de rijkswacht tijdens een huiszoeking bij een heler in februari 1987 in Erpe Mere een UZI-mitrailleur uit de verzameling van Mendez. De heler bleek het wapen van Mendez te hebben ontvangen van graaf Jules Montel, een beroepsgokker, kleine crimineel en tipgever van verschillende politiediensten.

Opvallend ook dat al die wapens begin 1987 boven water komen, net wanneer Schlicker zijn synthesenota schrijft en zegt dat er bij Montel (die dan al twee jaar dood is) ook wapens gevonden werden. Dat versterkt het idee dat Schlicker niet naar Montel zelf verwees, maar eerder naar één van zijn kennissen (en dan vermoedelijk de Siciliaan, aangezien er ook daar sprake is van 'twee wapens, waarvan één dat bij Mendez gestolen werd').

Meer info/details hierover zijn altijd welkom.

Die vondst in Erpe-Mere is volgens de info die ik heb gebeurd bij Hage Maroun, in 1986 (en niet 1987). Tenzij er natuurlijk nog een tweede vondst zou zijn geweest, een in 86 en een in 87.

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Het motto van de moord op Jules Montel ligt in mijn mening net iets simpeler. Via een hooggeplaatst persoon (rechtbank) heeft hij een document ontvangen dat VDB in nauwe schoentjes bracht. Dit heeft hij voor 5MM BEF verkocht aan bovenstaande. Nadien is de afrekening gekomen.

De UZI is in mijn mening dan ook een afleiding.

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Enkele dagen na het begin van het onderzoek naar de zaak Leroy werd de misdadiger Julien Montel (sic) - een vriend van Leroy en Reyniers - vlak bij zijn woning neergeschoten. De moordenaars werden nooit teruggevonden. Montel had in het verleden een buitenvervolgingstelling gekregen, hoewel hij betrapt was tijdens het transport van koffers vol valse dollarbiljetten. Montel had Leroy in de tang. Samen met een zekere A.V. uit Oostende nam hij contact op met zijn collega's - liefst collega's met veel deviezen op zak en in onmin met de justitie - en stelde hun zijn diensten voor om hen uit de penarie te helpen.

Enkele dagen na mijn onthullingen over deze V. werd deze laatste ontvangen in het kantoor van Frans Reyniers. Voor hij het bijgebouw van het Justitiepaleis binnenstapte, werd hij onder aan de trap verwelkomd door Raymond Goossens, zijn oude vriend, die tegelijkertijd de adjunct van Reyniers was.

V. en andere personen die ik al genoemd heb, werden gewaarschuwd dat er een huiszoeking op hun adres werd voorbereid.

Korte tijd na de begrafenis van Julien Montel was Reyniers samen met V. op een feest in Oostende. De families Reyniers en V. vierden samen de vijfentwintigste huwelijksverjaardag van het Oostendse echtpaar.

Renson, Denis, Bosmans (*) en andere mannetjes uit het gevolg van Leroy werd nooit een strobreed in de weg gelegd.

Bron: Het riool van België | André Rogge

(*) Tony Bosmans kennen we onder meer van de zaak-Van der Borght en de zaak-Unerg.

46

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Misschien moet Patrick Ramael maar eens bevragen naar de banden die Jules Montel had met de Amsterdamse hasj-maffia halfweg jaren ‘80, wie van hen informant was bij de Brusselse GP en waarom Frans Reyniers het écht goed uitkwam dat Jules Montel er niet meer was, louter dan de drogredenen die hij daarover zelf gaf ... mocht hij echt om de waarheid geven inzake de zogenaamde Bende van Nijvel.

47

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Een eenvoudige optelsom. Maar nog niet eerder stonden twee quotes samen. Vat maar samen » Forum | Forum

48

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Jules Montel was betrokken bij een zaak van gemanipuleerd gokken. Hij was beklaagde nr. 9 tijdens het proces.

Sorry voor de slechte kwaliteit van de foto.

https://i.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/84051810.jpg

Bron: La Province | 18 mei 1984

49

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

Jules Montel-Robert Beijer-Golden Ten

50

Re: Molenbeek: 11 Augustus 1985

patrick111 wrote:

Enkele dagen na het begin van het onderzoek naar de zaak Leroy werd de misdadiger Julien Montel (sic) - een vriend van Leroy en Reyniers - vlak bij zijn woning neergeschoten. De moordenaars werden nooit teruggevonden. Montel had in het verleden een buitenvervolgingstelling gekregen, hoewel hij betrapt was tijdens het transport van koffers vol valse dollarbiljetten. Montel had Leroy in de tang. Samen met een zekere A.V. uit Oostende nam hij contact op met zijn collega's - liefst collega's met veel deviezen op zak en in onmin met de justitie - en stelde hun zijn diensten voor om hen uit de penarie te helpen.

Enkele dagen na mijn onthullingen over deze V. werd deze laatste ontvangen in het kantoor van Frans Reyniers. Voor hij het bijgebouw van het Justitiepaleis binnenstapte, werd hij onder aan de trap verwelkomd door Raymond Goossens, zijn oude vriend, die tegelijkertijd de adjunct van Reyniers was.

V. en andere personen die ik al genoemd heb, werden gewaarschuwd dat er een huiszoeking op hun adres werd voorbereid.

Korte tijd na de begrafenis van Julien Montel was Reyniers samen met V. op een feest in Oostende. De families Reyniers en V. vierden samen de vijfentwintigste huwelijksverjaardag van het Oostendse echtpaar.

Renson, Denis, Bosmans (*) en andere mannetjes uit het gevolg van Leroy werd nooit een strobreed in de weg gelegd.

Bron: Het riool van België | André Rogge

(*) Tony Bosmans kennen we onder meer van de zaak-Van der Borght en de zaak-Unerg.

HIPA wrote:

Henk Rommy zijn handlangers waren de personen die in de Immerzeeldreef in Aalst de villa huurden. Zij gingen een firma oprichten; Ocean Trading. Zij verplaatsten hun met BMW, Mercedes met Nederlandse nummerplaat. Haemers werd gezien samen met deze criminelen in het uitgangsleven te Aalst en Hekelgem. Dit alles uit de documenten onderzoek Bende, Cel Delta. Vliegplein / Aalst / aanvoer / drugs.

3 personen werden bedreigd: Goffinon, Vernaillen en een derde, dit naar aanleiding van gedetailleerde info van een informant in verband met een grootschalige smokkel van cocaïne…

Beijer zelf heeft toegegeven dat hij betrokken was bij de aanslag op Herman Vernaillen en zijn gezin.

Van de bomaanslag op de dienstwagen die door Goffinon gebruikt werd, zijn er diverse concrete sporen naar verschillende namen gevonden, hoewel deze en de aanslag op Vernaillen en zijn gezin nooit opgelost werden. Of niet mochten… dominosteentjes.