Topic: De Bende van Twaalf
Als nieuw lid wil ik eerst en vooral mijn dank en bewondering uitdrukken voor Ben en een aantal leden van het forum die al jarenlang info verzamelen. Daarop voortbouwend wil ik graag een aantal zaken (her en der verschenen op het forum) op een rijtje zetten en waar mogelijk aanvullen. Breek mijn hypothese af (zodat ze kan afgevoerd worden) of vul ze aan (elke info over de hieronder vermelde personen kan toelaten om extra linken te leggen, ik heb een uitgebreide documentatie over alle feiten, maar publiceer hier enkel de fragmenten die verband houden met de hypothese). Dank bij voorbaat.
Hypothese: Er zijn honderd argumenten om (Philippe) De Staerke met de vinger te wijzen als lid van de Bende van Nijvel. En niet veel minder om de Borains te verdenken, de Sudisten, extreem-rechts, Bouhouche, Beijer, Bultot, enz. enz. Maar de realiteit is dat na bijna veertig jaar het gerecht er niet in geslaagd is om één richting hard te maken. Iedereen die verdacht werd en wordt heeft zonder twijfel heel wat op zijn kerfstok. Philippe De Staerke bijvoorbeeld schatte op een bepaald ogenblik het aantal zware misdrijven dat hij gepleegd had op ruim tweehonderd.
Maar daar gaat het niet over. Het gaat over de Bende van Nijvel. En daarover schreeuwen ze allemaal hun onschuld uit. Soms zijn er bekentenissen, die nadien terug ingetrokken worden. De Staerke probeerde zo een Assisenproces uit te lokken. Een vreemde strategie, maar er zit een zekere logica in. Een aantal Borains bekende, maar hoe die bekentenissen tot stand kwamen is een schandelijk verhaal. Stel nu eens dat al deze verdachten inderdaad niets met de Bende van Nijvel te maken hadden. En stel dat de Bende van Nijvel samengesteld was uit ‘gewone criminelen’, die enkel en alleen op geld uit waren.
Dan kon de Bende van Nijvel een selectie geweest zijn uit de ‘Bende van Twaalf’, samengesteld uit:
A. De 'Bende Peteau'
Jean-Luc Peteau, geboren in 1953, handelaar en woonachtig ten tijde van de feiten in Lembeek, afkomstig uit Waals-Brabant. Andere bron: geboren te Fayt-lez-Manage (Henegouwen) op 5 juli 1952, (nadien?) wonend te 1460 Ittre, rue de Clabecq 21, en overleden in Ittre op 6 juni 2017. Ittre ligt net naast Eigenbrakel.
José Brux, geboren in 1954, meubelmaker uit Eigenbrakel met Spaanse roots. De ‘x’ in zijn naam verwijst naar een Baskische origine. Wie was/is deze man? José Brux del Olmo komt voor in het Fichero de la Seccion Politico-Social van het Archivo general de la Guerra civil Espagñola. Maar die man is twee generaties ouder. Een andere (Spanjaard) Jose Brux staat op de crewlist van het schip Maria de Larrinaga in 1915. Nog een andere: ‘José Brux is a notable figure associated with Maurice Béjart, primarily recognized for his artistic contributions and collaborations in the realm of dance… José Brux appears to be associated with the vibrant dance scene in Brussels, particularly focusing on jazz and swing dance styles.’ Over het verleden van die danser vind ik niets terug en de killer in een balletbroek lijkt me weinig waarschijnlijk. In 1976 is er sprake van een Jose Brux ivm de bank Crédit Suisse. Maar wie was die José Brux van de bende Peteau? Zoals verder zal blijken is hij één van de hoofdverdachten in deze hypothese.
Marco Fiorese, Italiaan, geboren +/- 1961. Een Marco Fiorese heeft op 01 juli 1984 een éénmanszaak voor ‘Reparatie van elektrische huishoudapparaten’ in de Rue Stanislas Legrelle 12, 1090 Jette opgericht. (ondernemingsnummer 0857.676.374). Deze firma staat nog steeds ‘actief’, maar in het staatsblad en de kruispuntbank der ondernemingen vind ik verder niets terug. Op dit adres werd in 1990 Worm Productions opgericht, een firma die niets met Fiorese te maken heeft.
Partners / vriendinnen / medeplichtigen van dit drietal:
Andrea Baert, geboren +/- 1949, arbeidster uit Nijvel.
Madeleine Dewit, geboren ?, bediende uit Anderlecht.
Daniële L., geboren +/- 1953, telefoniste uit Jette.
B. 7. Philippe ‘de legionair’ Lemaire
Behoorde tot de entourage van José Brux en Marco Fiorese, geboren Bergen 8 september 1958, overleden Nijvel 3 november 2023, ex-para, wonend aan de Waterlosesteenweg.
C. 8. Georges Siatidis
Pleegde feiten samen met Philippe Lemaire, Griekse origine, geboren 1963. Er is een naamgenoot (?), geboren op 7 maart 1963, die internationale bekendheid geniet als acteur. Moeilijk voor te stellen dat dit dezelfde persoon is, maar van de acteur valt voor 1986 niets terug te vinden, behalve dat hij school liep in het Lycée Royal Gatti de Gamond in Brussel. Hij begon zijn acteercarrière op het einde van de jaren tachtig. Het eerste wat ik over hem kon terugvinden dateert uit 1986: ‘Hij onderbreekt zijn studies marketing en start een acteursopleiding in Parallax in Sint-Joost-ten-Node.’ Quid?
D. De ‘Bende Hamon’
Hamon, Dispa en Peeters maakten het voorwerp uit van een onderzoek van de OR Nijvel inzake heling van gestolen goederen. Het ging om serviezen, voedingsmiddelen, electro, huishoudspullen, alcohol en prullaria allerhande. De bende zou inbreken in magazijnen (in Nijvel, ook op andere plaatsen?) en de goederen vervolgens verkopen. Een deel van de buit zou ook dienen voor het bevoorraden van de bistro die Hamon openhoudt in Nijvel. Het is niet bekend wanneer de Bende Hamon zijn activiteiten exact begon en eindigde.
9. André ‘Dédé’ Hamon, geboren 1948,
10. Michel Dispa, Fransman, geboren 1941, overleden 22 maart 2009,
11. Robert Peeters, Fransman, geboren 1933, overleden 30 januari 1994,
12. De Kesel Marc, geboren 1958, overleden op 06 september 2002 is gelinkt aan de Bende Hamon (via geleverd / gebruikt wapen), maar hoe is niet duidelijk.
Tijdlijn:
De ‘Bende Peteau’ pleegde tussen begin 1981 en november 1983 meer dan twintig overvallen, onder andere vijf in Beersel, drie in Roosdaal en verder in Grimbergen, Halle, Hoeilaart, Jemappes, Ninove, Ruisbroek, Sint-Pieters-Leeuw enz. De doelwitten waren supermarkten (o.a. de Delhaize in Alsemberg en de Nopri in Jemappes), banken (ASLK, BAC, …), het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV), de Regie voor Telegrafie en Telefonie (RTT), de Regie der Posterijen, de Boerenbond, particulieren enz.
10 mei 1982: twee daders plegen in Elsene in de Italiëlaan ter hoogte van nummer 32 een carjacking van een oude grijze metaalkleurige Austin Allegro. Elk gewapend met een ‘revolver met lange loop’ verplichten ze de bestuurder op het ogenblik dat hij de wagen parkeert om de sleutels van de wagen en zijn portefeuille af te geven en op de grond te gaan liggen. Eén van de grote vragen van het onderzoek: waarom carjacken de daders een wrak? Omdat ze voordien enkele meter verder al geprobeerd hadden om een Ford Granada te stelen. De deur openbreken was nog gelukt, maar het voertuig starten zonder sleutel (voor professionelen toen nog zeer eenvoudig) was blijkbaar een brug te ver. Daarom carjackte men maar het eerste voertuig dat langskwam in de donkere privéweg naast de appartementsgebouwen. De Austin Allegro werd trouwens meteen ingeruild voor een nieuwe volkswagen Santana. (Het niet kunnen stelen van een voertuig komt steeds bij de Bende terug. Of men carjackt een wagen, of men steelt het met de sleutels erop. Dat sluit meteen Salesse uit, die kon een voertuig stelen met de ogen dicht.)
14 augustus 1982 Maubeuge, inbraak in de delicatessenwinkel Piot. Bevoorrading door de Bende Hamon? De tweede dader vuurt verschillende malen met een handwapen kaliber 7.65 mm.
18 september 1982, Albert Van Lint wordt neergeschoten aan de Volkswagen garage van zijn zoon, gelegen Chaussée de Braine-le-Comte 77 in Soignies. Politioneel werd geen verband gelegd met de Bende van Nijvel. Er zijn nochtans redenen om dat wel te doen. De daders vuren met een 12-gauge jachtgeweer. Dit wapen kwam nog niet eerder voor bij ‘De Bende’. Maar het tweede wapen (al bleef het type onbekend) vuurde artisanale 8mm kogels af, net zoals in Maubeuge. De expert Dery concludeerde dat er geen ballistisch verband tussen Soignies 82 en andere bendefeiten kon gelegd worden, maar een vergelijking met de artisanale 8 mm kogel die de dokters uit de buik van agent Christian Delacourt haalden werd niet uitgevoerd! Interessant gegeven: beschrijving van één van de daders: de bestuurder: ongeveer 18 jaar, zeer slank, gemiddelde grootte, krullend zwart haar, gebruind, type ‘Italiaanse playboy’. Marco Fiorese, José Brux? Of komt de omschrijving overeen met een ander lid van de Bende van Twaalf?
30 september 1982: Dekaize. Drie mannen stappen uit een donkerblauwe VW Santana met een Franse nummerplaat. Dispa en Peeters van de Bende van Twaalf waren Fransen. Agent Claude Haulotte wordt drie keer geraakt door kogels 7.65mm. Getuigen beschrijven het optreden van de gangsters als getrainde militairen. Ex-para Lemaire? Op 16 oktober ’82 vindt een jongeman op het kruispunt van de Chemin du Sanatorium en de Drève Sainte-Corneille in het Zoniënwoud in Terhulpen een aantal voorwerpen, waaronder een Spaanse krant El País. In België waren op dat ogenblik geen Baskische kranten verkrijgbaar, zelfs een Bask (José Brux?) moest zich behelpen met de grootste Spaanse krant, die in Brussel wel verkocht werd. Tevens in de wagen achtergelaten: een keukenweegschaal (en niet een precisieweegschaal voor drugs): de Bende Hamon jatte allerlei (keuken)gerief. De dag voor de feiten (29 september) raapt een getuige een zakmes op dat uit de zak was gevallen van één van de inzittenden van een blauwe VW Santana die geparkeerd stond aan de Rue Pré des Querelles in Waver. Dit zakmes droeg de vermelding Vendetta Corsa. Zie verder: begin februari 1985 link Jean-Luc Peteau met Corsica.
22 oktober 1982 : Rond 20.30 uur (volgens een andere bron rond 22.45 uur), Lemaire en Siatidis plegen op het Dapperheidsplein in Anderlecht een holdup op een winkelier die net zijn daginkomsten in de nachtkluis van de bank wil deponeren. De buit bedraagt 142.000 BEF (3.550 euro). Om 23.00 uur proberen beiden vervolgens een Volvo te carjacken in de Marius Renardlaan in Anderlecht. De eigenaar van het voertuig had net zijn wagen geparkeerd rechtover het flatgebouw waar hij woonde, stapte uit en werd benaderd door twee Franstalige zuiders uitziende types, van wie één gewapend met een revolver. Zonder verwittiging of aanleiding werd hij neergeschoten met verschillende treffers van een revolver .38 SPL of .357 Magnum, merk Smith & Wesson of Llama. Het vuurwapen werd niet gevonden. Llama (Llama-Gabilondo y Cia SA) was een Spaans-Baskische wapenproducent die in 1992 (voor de eerste keer) failliet ging. De kenners beschouw(d)en Llama pistolen en revolvers als ‘Spaanse rommel’). De man begon te roepen en de carjacking mislukte. Om 00.50 uur (23 oktober ondertussen, maar volgens een andere bron 22 oktober om 23.10 uur) doen de gangsters een volgende poging om aan een vluchtvoertuig te geraken. In de Herzieningslaan in Anderlecht carjacken ze een Ford Capri. Ook daar wordt een schot gelost. Kort nadien merkt een politiepatrouille het gecarjackte voertuig op in de Avenue du Roi in Vorst. De daders nemen de vlucht en de politieploeg zet de achtervolging in en vuurt herhaaldelijk naar de banden van de wagen. Aan het Monument Gordon in Plancenoit eindigt de wilde jacht, Lemaire en Siatidis springen uit de Ford Capri en zetten het in verschillende richtingen op een lopen. Ze ontkomen allebei. De link met Plancenoit met de Bende van Nijvel is evident en het feit dat men een auto moet carjacken omdat men er geen kan stelen eveneens.
16 november 1982: Lemaire (+Siatidis?), rond 22.00 uur ziet de 58-jarige begrafenisondernemer Jozef Seghers in Dilbeek vanuit café Bien Venu twee individuen die aan het morrelen zijn aan zijn Ford Granada. Bedenking: Elke crimineel heeft zijn eigen droomwagen. Voor Salesse bijvoorbeeld was dat de Golf GTI, ‘niet van de weg te krijgen,’ volgens Popolino, voor Philippe Lemaire de Ford Granada? Niet bijzonder snel, maar veel bergruimte voor de buit van de inbraken? De man haast zich naar het tweetal, met een heftige woordenwisseling tot gevolg. Eén van de daders slaat Seghers daarop brutaal neer met een stomp voorwerp op de rechterslaap. Pas tijdens de autopsie blijkt dat de 58-jarige vermoord is met een nekschot met een 7.65mm. De daders gingen aan de haal met de Ford Granada van het slachtoffer en lieten dit nadien (tijdstip onbekend want bij het terugvinden stond het er al een aantal dagen) achter aan het treinstation van Herne. De onderzoekers veronderstelden dat de daders daar de trein genomen hadden.
17 november 1982: Lemaire carjackt in Brussel in de Rue du Peuplier de Ford Granada van F. Michel met gebruik van een vuurwapen
18 november 1982: Lemaire probeert met deze Ford Granada het benzinestation TOTAL op de E10 (nu E19) in Drogenbos rijrichting Bergen te overvallen. Daarbij werden vanuit het voertuig enkele schoten gelost met een 7.65mm.
20 november 1982 : Lemaire is (nog steeds met de op 17.11.1982 gecarjackte Ford Granada) betrokken in een verkeersongeval met vluchtmisdrijf te Baisy-Thy (net ten oosten van Nijvel). Lemaire neemt de vlucht en laat het voertuig achter. In de Granada wordt aangetroffen (niet van de eigenaar): sportmateriaal, waaronder een kaki handdoek gemerkt ABL (Belgisch Leger), massagezalf, een bodybuilder gordel en een boeddhistische talisman. Bij de Bende van Nijvel wordt meerdere keren militaire kledij en een brede gespierde kerel, type bodybuilder vermeld.
22 december 1982 Beersel, l’ Auberge du Chevalier, inbraak en moord op José Vanden Eynde. Beersel was het ‘jachtterrein’ van de Bende Peteau + Onderzoek OR te Nijvel: de Bende Hamon pleegde in de regio inbraken en heelde ook serviezen, voedingsmiddelen, electro, huishoudspullen, alcohol en prullaria allerhande. Een deel van de buit zou ook dienen voor het bevoorraden van de bistro die Hamon openhoudt in Nijvel. Bij de diefstal in l’ Auberge du Chevalier werd gestolen: exclusieve voedingsmiddelen (reebout, champagne, bier, sterke drank en 20 à 25 kilogram koffie), een korte beige Burberry regenmantel en een wollen jas in dezelfde kleur, een donkerblauwe schippersmuts, sigaretten, sigaren, kaarsen, twee rollen aluminiumfolie, een paar dweilen, handdoeken met een tricolore rand, professionele keukenzeven en een vijftiental sierborden (voor aan de muur) van Royal Schwabap (De huidige waarde van dergelijke borden is enkele tientallen euro’s, per stuk.)
9 januari 1983, Constantin ‘Costa’ Angelou wordt vermoord met vier kogels in het achterhoofd, de nek en onder het linkeroor, Kal .22 LR.
22 januari 1983: omstreeks 20.20 uur (de winkel is al gesloten) dringen twee overvallers, gewapend met revolvers, binnen in het kantoor van de Delhaize, gelegen Steenweg op Eigenbrakel 34 in Alsemberg. Een man en een vrouw zijn nog in het bureel aanwezig. De daders eisen het openen van de brandkast, waarin de daginkomsten reeds opgeborgen werden. Dit wordt hen geweigerd, waarop ze dreigen om het vrouwelijk personeelslid te gijzelen. Maar dan raken ze in paniek en nemen de vlucht. Op de parking wordt nog één keer in de lucht gevuurd. De daders vertrekken in een onbekend voertuig. Peteau (‘en zijn bende’ Fiorese ?) werden voor deze overval veroordeeld.
14 februari 1983: Geneviève Van Lidth de Jeude komt rond 19.20 uur thuis in de Avenue de Versailles 8 in Plancenoit (Lasne). Ze parkeert haar nieuwe VW Golf Rabbit op de oprit van haar villa en stapt uit om één van de garagepoorten te openen. Daarbij ziet ze een Peugeot 504 van donkere kleur. De passagier, met zwarte bivakmuts, stapt uit en bedreigt haar met een handvuurwapen. De tweede dader blijft in de Peugeot zitten. De dader die uitgestapt is zegt beleefd en in correct Frans dat ze de sleutels op het voertuig moet laten zitten en best niet beweegt. De dader die de carjacking pleegt is rustig en voorkomend (hij vousvoyeert haar), spreekt perfect Frans en geeft een geschoolde indruk. De carjacker stapt in, rijdt achteruit van de oprit en rijdt weg. De tweede dader volgt in de Peugeot 504. Het slachtoffer identificeerde Jean-Luc Peteau als één van de daders. Dat was echter niet de enige persoon die ze identificeerde. Ook Kaçi Bouaroudj koos ze uit de foto’s. Toen ze hem echter hoorde praten mocht hij meteen geschrapt worden. De broers Sliman waren volgens haar ook een mogelijkheid. Voor de OR was het in elk geval onvoldoende om Jean-Luc Peteau voor de carjacking in Plancenoit in verdenking te stellen.
Peteau pleegde naast de ‘Bende Peteau’ ook feiten alleen. Op 1 juni 1983 overviel hij in Luttre (deelgemeente van Pont-à-Celles in de buurt van Charleroi) een postkantoor en meteen nadien een filiaal van het Landbouwkrediet. Peteau droeg daarbij een bivakmuts en was gewapend met een karabijn. Schoten werden er niet gelost, de verbouwereerde bedienden overhandigden hem ongeveer 1.500.000 BEF (37.500 euro) zonder weerstand. Nadien sloeg hij op de vlucht aan boord van een Citroën CX. Hij kon nog wegvluchten van een politiecontrole op de weg van Gosselies naar Nijvel, maar werd dezelfde dag in Buzet toch aangehouden en ontkende alles. Dat kon hij echter niet volhouden toen de speurders de buit, het wapen en het gebruikte voertuig ontdekten. Blijkbaar werd Peteau terug vrijgelaten in afwachting van de behandeling voor de rechtbank, want, zie verder.
9 of 15 juli 1983: Lemaire wordt in Brussel gearresteerd in het bezit van een .22 revolver. Het onderzoek toont de herkomst van dit wapen aan: van Michel Dispa, via André Hamon naar Lemaire. Lemaire bekent de poging tot overval op het benzinestation in Drogenbos, maar ontkende zijn betrokkenheid bij de moord op Joseph Seghers. Ondertussen was echter een ballistisch verband aangetoond tussen de gebruikte wapens 7.65mm bij beide feiten. Lemaire moest wel over de brug komen en verwees voor de moord naar zijn Griekse kompaan Georges Siatidis. Hij had hem het 7.65 mm pistool begin november ‘82 uitgeleend en niet terug gekregen. Bij een huiszoeking bij de moeder van de Griek in Zellik werd dit wapen inderdaad teruggevonden. Siatidis wordt gezocht, maar is gevlucht naar Griekenland. Het onderzoek van het door Lemaire/Siatidis gebruikte wapen 7.65 mm levert eveneens interessante gegevens op. Het wapen was afkomstig van André Hamon, werd verkocht aan de Fransman Robert Peeters en kwam zo bij Lemaire terecht. Een zekere Marc De Kesel kon ook aan dit wapen gelinkt worden. Werd er ooit nagegaan of er een overeenkomst is tussen de 7.65 mm die bij twee feiten door Lemaire/Siatidis gebruikt werd en de 7.65 mm die door de Bende van Nijvel bij vier feiten gebruikt werd? (Maubeuge, Waver, Nijvel en de Diable Amoureux, uiteraard zonder rekening te houden met de dienstwapens van de rijkswachters gestolen in Nijvel.) Na de overval van de Bende van Nijvel in Nijvel op 17 september 1983 wordt Lemaire in de gevangenis van Vorst bezocht door de BOB van Brussel. Hij wordt dus verdacht van betrokkenheid bij de Bende van Nijvel, maar weigert te spreken.
17 september 1983, inbraak in de Colruyt van Nijvel + drievoudige moord. Kan passen binnen het onderzoek OR te Nijvel: de ‘Bende Hamon’ pleegde in de regio inbraken in magazijnen en depots en stal voedingsmiddelen enz. Het opduiken van het echtpaar Fourez - Dewit, het activeren van het stil alarm en het verschijnen van de Rijkswachtploeg was niet voorzien door de daders. Na de schietpartij aan Le Diable Amoureux wordt de Saab gebruikt door de daders de volgende morgen met een lekke band op de oprit van een huis in Eigenbrakel teruggevonden. José Brux woonde in Eigenbrakel. In de buurt? Was er een verband tussen Brux en de 421?
Eind september 1983 wordt Siatidis in België gearresteerd. Hij ontkent de moord op Seghers en wijst naar Lemaire als dader.
2 oktober 1983, Ohain, l’Auberge des Trois Canards, Jacques Van Camp wordt vermoord met een nekschot met een 7.65mm. Net zoals Seghers.
7 oktober 1983, overval op de Delhaize De Leeuw van Beersel. De eerste gangster, die moeilijk stapt, houdt een riotgun vast en een bijl waarvan het handvat met touw omwonden is. Wie neemt nu een bijl mee bij een overval? Dit moet een betekenis gehad hebben voor de dader. Het symbool van de Baskische ETA is een bijl met een slang rond het handvat. Heeft de Bask José Brux dit symbolisch wapen mee? Of Lemaire? Was Lemaire een ex-para of een ex-legionair. De bijl is ook het symbolisch wapen van het vreemdelingenlegioen.
Eind november (begin december?) 1983 werd de zeskoppige ‘Bende Peteau’ aangehouden. Onderzoeksrechter Guy Bellemans zag geen verband met de Bende van Nijvel. Maar de Bende van Nijvel verdwijnt wel 22 maanden van het toneel.
14 december 1983: Siatidis ontsnapt uit het Brussels justitiepaleis.
Juni 1984: Siatidis wordt opnieuw aangehouden (in Parijs).
15 juni 1984: Siatidis ontsnapt opnieuw. Toen hij in een cel in het Brusselse ‘nieuw’ justitiepaleis zat te wachten om voor de raadkamer te verschijnen wurmde hij zich door een klein raampje. Op een hoogte van vijftien meter bereikte hij een ander raam, brak het glas met zijn elleboog en gaf de geschokte rechter en enkele advocaten in het bureel het nakijken.
30 augustus 1984: Siatidis wordt opnieuw opgepakt in Schaarbeek. Van een rechtszaak tegen Lemaire en Siatidis valt echter niets terug te vinden. Werden zij niet vervolgd en terug vrijgelaten?
Begin februari 1985 veroordeelde de Correctionele Rechtbank van Brussel Jean-Luc Peteau tot twintig jaar gevangenisstraf. Hij werd ter zitting aangehouden. De andere bendeleden kregen lichtere straffen. (Brux 5 jaar en 6 maanden, Fiorese 2 jaar waarvan 21 maanden met uitstel). Peteau zat twaalf jaar in de gevangenis en verdween nadien van de radar. Op een onbekend tijdsstip verhuisde hij naar Corsica. In het voorjaar van 2002 werd Peteau in Le Soir vermeld in een artikel over de gevangenis van Ittre. In 2013 kwam hij nog eens in het nieuws toen zijn achternichtje ontvoerd werd en hij daarvoor naar België terugkeerde. (In 2015 veroordeelde het Hof van Assisen van Henegouwen een zekere Kirk Henderickx voor deze ontvoering en ook nog een moord.)
27 september 1985, overval op de Delhaize van Eigenbrakel. In deze fase doden de daders nog niet in het wilde weg. Ze vermoorden iedereen die hun bevelen niet meteen uitvoert, een opmerking maakt of een dreiging kan betekenen. De twaalfjarige gijzelaar Frédéric Delbrassine overleeft de overval, net als de gerant Patrick Mourlon die zich onderdanig gedraagt. Roger Engelbienne probeert tussen te komen. Hij heeft gezien dat de gangsters een gijzelaar genomen hebben en zegt hen de jongen lost te laten. Engelbienne wordt meteen neergeschoten met een riotgun en de gangster voegt eraan toe dat ‘dit hem zal leren om zich te bemoeien met zijn eigen zaken’. Ghislain Platane staat achteraan in de rij aan kassa 8 en maakt een opmerking: ‘Lâche!’ Ook hij wordt meteen neergeschoten. Zijn sleutelbeenslagader is gescheurd en hij bloedt dood. Wanneer de drie daders terug in de winkel zijn, kijkt de reus nog even rustig rond. Een dokter die onbeweeglijk aan het leeggoedpunt voor kassa negen stond, hij had het bevel om te liggen niet uitgevoerd, hield zijn armen strak omhoog en riep: ‘Ne tirez pas!’, maar de reus richtte zijn wapen tergend traag en schoot dan met zijn riotgun vanop zes, zeven meter een lading hagel op hem af. En dan plegen de daders een atypische moord (voor deze overval). De drie gangsters lopen met hun gijzelaar in de richting van hun vluchtvoertuig. Maar bij het buitenkomen van het warenhuis komen ze oog in oog te staan met de inzittenden van een geparkeerde oude Renault camionette met twee personen erin. Bozidar ‘Bosjko’ Djuroski en zijn vijftienjarige zoon Bozidar (beide hebben dezelfde voornaam) wachten er op de moeder van het gezin, de dochter Nalacha en een nichtje die zich in de Delhaize bevinden. De Djuroski’s maken geen enkele bedreiging uit, ze bewegen niet en met hun oude camionette zullen ze zeker de achtervolging niet inzetten. Eén van de gangsters heeft zijn masker al afgezet. De gangsters vuren vier keer met een 9mm en vier keer met een riotgun. Ze schieten duidelijk om te doden, niet om af te schrikken. Vader Djuroski sterft enkele uren later. De jongeman wordt geraakt door hagel in de borst en strompelt nadien nog naar de ingang van de Delhaize om hulp te zoeken. Waarom moest vader Djuroski sterven? Omdat hij de dader die zijn masker had afgezet herkende! De Djuroski’s hadden een jaar eerder een brocante met een atelier voor het restaureren van meubels geopend in Waterloo, een paar kilometer verder. José Brux was een meubelmaker uit Eigenbrakel. Beiden waren dus actief in dezelfde branche, op enkele kilometer van elkaar.
Eind september 1985: Kinderen vinden in het struikgewas aan de Frans Blanckaertdreef (achter restaurant Kelderman) op zo’n 400 meter van de Aalsterse Delhaize een plastic zak van een slagerij met een bijzondere inhoud. In een bivakmuts gewikkeld zitten twee geladen handvuurwapens en een paar handboeien. Het nagaan van de herkomst van deze wapens leverde niet veel op. Maar journalist René De Wit ging praten met de Aalsterse wapenhandelaar Fons Baeyens. Hij werd door de politie eerst ‘officieus’ gevraagd wat hij vond van de drie (!) gevonden wapens. Het was ‘rommel, geladen en gewapend, de duim afgeplakt met carrosserietape om vingerafdrukken te vermijden. De munitie erin was amateuristisch herladen. Het waren twee revolvers en een .38 special met afgezaagde loop en kolf, geen Smith & Wesson, maar een Spaanse kopie ervan.’ Zie 22 oktober 1982: Lemaire en Siatidis proberen een Volvo te carjacken in de Marius Renardlaan in Anderlecht. De eigenaar wordt neergeschoten met een revolver .38 SPL of .357 Magnum, merk Smith & Wesson of Llama. (‘Spaanse rommel’).
Bij enkele feiten van de Bende van Nijvel werd een vrouw gezien (oa met kort blond haar). Andrea Baert? Madeleine Dewit? Daniële L.?
Met andere feiten van de Bende van Nijvel kunnen nog geen verbanden gelegd worden. Daarvoor zijn meer gegevens over de Bende van Twaalf nodig. Wie helpt?