1

Topic: Heverlee: 14 November 1992

Samenvatting

  • Wat? Moord op of zelfmoord van Jean-Hugues Wathelet

  • Wanneer? 14 November 1992

  • Waar? Op de parking van een snelwegrestaurant langs de E40 in Heverlee » Google Maps

  • Wie? Jean-Hugues Wathelet, een ex-militair

  • Status: Onopgelost

Volgens justitie had Wathelet zelfmoord gepleegd, de ouders geloofden deze conclusie niet. De man werd in de koffer van zijn wagen, gewikkeld in een slaapzak, gevonden. Hij bloedde uit mond, neus en oren. De auto was vergrendeld. Jean Wathelet, de vader van het slachtoffer, was een neef van de gewezen minister van justitie Melchior Wathelet.

Aanklacht tegen "onderzoek" naar de moord op Jean-Hugues Wathelet

Op 14 november 1992 werd het lijk van Jean-Hugues Wathelet achterin zijn wagen op een parking langs de autoweg in Leuven teruggevonden. Meer dan vijf jaar na het onopgehelderde overlijden van hun zoon, veroordelen Jean en Giovanna Wathelet het falen van het onderzoek. Ze verwerpen de these van zelfmoord en wijzen zelf schuldigen aan.

De ouders van Jean-Hugues Wathelet zijn vastbesloten de omstandigheden van de dood van hun zoon te achterhalen. Ze fulmineren heftig tegen de fouten in het onderzoek: "Waarom, zo vragen ze zich af, werd de eerste medische vaststelling, die een moord uitwees, vervangen door een tweede, die op zelfmoord wees? Waarom heeft geen enkele gerechtsdokter onze zoon na zijn overlijden onderzocht? Waarom heeft men ons onze zoon opgemaakt en uitgedost met een pruik laten zien? Waarom werden zijn kleren verbrand zonder voorafgaandelijk te worden onderzocht?" Op al deze vragen hebben de ouders van Jean-Hugues nog altijd geen antwoord gekregen.

Sinds de ontdekking van het lijk hanteerde het onderzoek duidelijk de these van zelfmoord. Ook Benoît Dejemeppe, de procureur des konings van Brussel, onderschreef deze stelling toen hij de ouders van het slachtoffer in april 1993 ontmoette. Jean en Giovanna Wathelet zijn er echter van overtuigd dat hun zoon werd uitgeschakeld door de familie van zijn jonge vriendin, die niet aanvaardde dat de jongeren een verhouding hadden.

Sinds vijf jaar bestoken de ouders de juridische autoriteiten. De ministers Melchior Wathelet (neef van Jean Wathelet), Johan Van de Lanotte, Stefaan De Clerck, het Comité P en zelfs de parlementaire
onderzoekscommissie Dutroux-Nihoul werden tevergeefs benaderd. Volgens de ouders genieten de vermoedelijke daders bescherming wat het mislukken van het onderzoek moet verklaren.

De zaak werd in juni 1995 zonder gevolg geklasseerd door de raadkamer van Leuven. De ouders kregen in januari 1996 echter opnieuw hoop toen de Kamer van Inbeschuldingsstelling van Brussel bijkomend onderzoek vroeg. Sindsdien verloopt het onderzoek volgens het echtpaar Wathelet met een tergende traagheid. De gerechtelijke overheid en de politiediensten dragen volgens hen een zware verantwoordelijkheid voor de mislukking van het onderzoek. Vooral Benoît Dejemeppe en Melchior Wathelet worden daarbij op de korrel genomen.

Bron: Belga | 17 December 1997

"Geen zelfmoord"

Op 14 november 1992 werd het lijk van Jean-Hugues Wathelet achterin zijn wagen op een parking langs de autoweg in Leuven teruggevonden. Meer dan vijf jaar na het onopgehelderde overlijden van hun zoon, veroordelen Jean en Giovanna Wathelet het falen van het onderzoek. Ze verwerpen de thesis van zelfmoord, wijzen zelf schuldigen aan en fulmineren heftig tegen 'de fouten in het onderzoek': "Waarom", zo vragen ze zich onder meer af, "werd de eerste medische vaststelling, die een moord uitwees, vervangen door een tweede, die op zelfmoord wees? Waarom heeft geen enkele gerechtsdokter onze zoon na zijn overlijden onderzocht?"

Jean en Giovanna Wathelet zijn er van overtuigd dat hun zoon werd uitgeschakeld door de familie van zijn jonge vriendin, die niet aanvaardde dat de jongeren een verhouding hadden. Sinds vijf jaar bestoken de ouders de juridische autoriteiten. De zaak werd in juni 1995 zonder gevolg geklasseerd door de raadkamer van Leuven. De ouders kregen in januari 1996 echter opnieuw hoop toen de Kamer van Inbeschuldingsstelling van Brussel bijkomend onderzoek vroeg. Sindsdien verloopt het onderzoek volgens het echtpaar Wathelet met een tergende traagheid. Vooral Benoît Dejemeppe en Melchior Wathelet worden daarbij op de korrel genomen.

Bron: Het Belang van Limburg | 18 December 1997

De moeder van Jean-Hugues Wathelet neemt geen vrede met de uitleg van het gerecht

Meer dan 6 jaar is het geleden dat de 31-jarige Jean-Hugues Wathelet dood werd aangetroffen in de koffer van zijn auto op een parking langs de autoweg E40 te Heverlee. Sindsdien zoeken zijn ouders, Giovanna en Jean Wathelet, familie van de voormalige minister van Justitie, naar de waarheid.

Nog steeds wellen bij moeder Wathelet tranen op: “Nooit zal ik berusten. Ik wil weten wat er met mijn kind is gebeurd. Zelfs na tussenkomst bij Melchior Wathelet hebben we de stille wenk gekregen de zaak te laten rusten. Het dossier is gesloten. Officiële doodsoorzaak: zelfmoord. Er zijn zovele onduidelijkheden in het gerechtelijk dossier. Toen we inzage kregen, na betaling van 19.000 fr. contant, zagen we dat er essentiële zaken ontbraken.”

“Er is altijd gezegd dat er geen autopsie is geweest, maar we hebben het bewijs van het tegendeel. Waarom geen klare wijn schenken? Op de duur zou ik er nog vrede mee nemen dat Jean-Hugues zichzelf heeft van kant gemaakt, want dan heeft hij ten minste zijn lot in eigen handen gehad. Maar ik vrees dat het niet zo is”.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 Januari 1999

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube