Bendedossier: getuige zag moordenaar Oste aan stuur in Aalst
Tweehonderd motorrijders uit binnen- en buitenland hebben eind april van dit jaar met de Officer Down Memorial Ride een herdenkingsrit gemaakt van Gent naar Aalst. Zo willen ze politieagenten die stierven bij het uitoefenen van hun job eren.
Het initiatief kwam motorclub Blue Knights België. “De motorclub is toegankelijk voor actieve en gepensioneerde politieambtenaren die graag motorrijden. De Officer Down Memorial Ride begon in 2022 als lokaal initiatief in Duitsland, na de moord op twee collega’s. De Blue Knights willen op deze manier de internationale solidariteit onder politiemensen tonen”, aldus de motorclub in de media.
Dit jaar kwamen de motorrijders dus samen in Gent en reden ze naar de kazerne van Aalst. Daar was er een minuut stilte en werden er bloemen neergelegd bij het monument voor de overleden Aalsterse agenten Luc Schamp en Patrick Lanckman. Er werd ook een gedicht voorgedragen.
In november 1992 werden Luc Schamp en Patrick Lanckman aan de Colruyt doodgeschoten door inbreker Guy Oste. Isabelle Ramon, de weduwe van Patrick Lanckman, was zichtbaar geëmotioneerd. “Die 200 motorrijders die de kazerne binnenrijden, dat doet iets met een mens. Ook het gedicht dat voorgedragen werd, kwam binnen”, zei Isabelle. De moordenaar van haar man zit dan nog altijd vast in een Forensisch Psychiatrisch Centrum.
Op het proces van Oste verklaart dokter Haems: “Agent Luc Schamps, dood aangetroffen, ineengezakt op de passagierszetel, voor een stuk naar links gekanteld, werd in zittende houding neergeschoten, de benen naast mekaar.” Verpleegster Odette Vernaillen: “Ik heb zeker niet de indruk dat deze man zich verweerd zou hebben, of dat er een schermutseling had plaatsgehad.”
Vlucht
De voortvluchtige Oste drijft na de schietpartij zijn snelheid op (honderd kilometer per uur in smalle straten), slaat verboden-richtingswegen in, mist een bocht en slaat tegen een geparkeerd voertuig, wordt herhaaldelijk aangemaand tot stoppen, maar laat zich kennen als een beheerst, behendig chauffeur, mét terreinkennis, die beurtelings met lichten aan en gedoofde lampen rijdt, rode lichten negeert, hindernissen als een opengebroken wegdek snel en moeiteloos neemt en steeds dichter in de buurt van Brussel komt. Op een aarden weg in Wemmel speelt hij zijn achtervolgers zelfs kwijt.
Dr. Deberdt beschreef Oste als een figuur die zich van jongsaf minderwaardig voelde en daar (over)compensaties voor zocht - in motorcross, rallyrijden, wapendracht - en zich stilaan realiseerde dat hij een mislukkeling was geworden.
Deberdt: “Hij handelde, als eerste, met zijn wapen als de sterkste, maar niet in paniek, wat een extreme vorm van angst is. In reële paniek reageer je ondoordacht, ongestructureerd, en dat was bij hem niet het geval. Hij heeft niet in het wilde weg geschoten. Hij heeft blijk gegeven van scherpe aandacht (zoals een rallyrijder die zich sterk kan concentreren) en was op dat moment in het geheel niet gestoord.”
“Oste is een egocentrisch mens, die zijn zin moet hebben, en die dan ook doordreef, in de eerste plaats in zijn eigen gezin, de belangen van de anderen of de normen van de gemeenschap kwamen pas daarna. Als hij zijn zin niet kreeg, werd hij ongeduldig, humeurig. Dé stelling in z'n leven is trouwens dat hij onrechtvaardig wordt behandeld, uitgebuit, tekort gedaan.”
Parking
“Over wat er op de parking gebeurde,” zei inspecteur Moortgat, “heeft hij wel zes scenario's gegeven. In zijn eerste versie geeft hij toe dat hij het voertuig zag stilstaan, er onmiddellijk op af is gelopen, wapen in de achterzak, zes kogels in de lader, één in de loop en de veiligheid afgezet, dat hij direct geschoten heeft, met horizontaal gestrekte arm.”
Moraliteitsgetuige opperwachtmeester Paul Vandermeulen had het onder meer over de grote droom van Oste: zelfstandige worden met een eigen handelszaak. Drie pogingen in die zin mislukten. Hij was een man van méér dan twaalf stielen: 22 werkgevers hebben hem weten komen en gaan. Bij hem thuis was hij de dominante figuur: zijn wil was wet. Als daaraan getornd werd, brak een kleine oorlog uit.
Bende
Bendespeurders volgen het dossier-Oste ook en zien heel wat raakpunten en gelijkenissen.
Tijdens een ordinaire inbraak op 6 november 1992 in het warenhuis Colruyt in Aalst werden onbegrijpelijk en onnodig 2 Aalsterse politie-agenten doodgeschoot toen ze deze inbreker betrapten. De man stond bekend als kruimeldief, niet meer, niet minder. Als hij niet had geschoten, was hij misschien dezelfde avond nog op vrije voeten geweest. Hij verklaarde op zijn assisenproces dat zijn 9mm pistool hem “een goed gevoel” gaf.”
Belga in 1996: “Onlangs werd een onderzoek ingesteld naar de mogelijke betrokkenheid van de (dan) 44-jarige Guy Oste, die momenteel in de gevangenis zit voor de moord op twee politieagenten, bij de overval op de Delhaize-winkel in Aalst op 9 november 1985.”
“Aan het einde van het onderzoek was er echter geen bewijs dat Oste betrokken was bij deze aanslag, de bloedigste van de aan de 'Brabantse moordenaars' toegeschreven aanslagen.”
“In het Volk van donderdag werd gemeld dat onderzoekers van de Cel Jumet, die belast is met de Brabantse moorden, een getuigenverklaring dat Guy Oste betrokken was bij de aanslag op de Delhaize-winkel in Aalst, zeer ernstig onderzoeken. Volgens de getuigenis bestuurde Guy Oste het voertuig waarin de aanvallers vluchtten.”
“Er werd enkele weken geleden een onderzoek ingesteld door de eenheid, maar dat bleek negatief uit te vallen. Er is niets dat aantoont dat Oste de bestuurder was tijdens de aanval”, zei een bron dicht bij het onderzoek.
Café
Guy Oste werd in januari 1994 door het Hof van Assisen van Oost-Vlaanderen veroordeeld tot levenslange dwangarbeid voor een dubbel misdrijf gepleegd tegen twee Aalsterse politieagenten. De twee agenten hadden hem op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in de Colruyt-winkel in Aalst in 1992.
Een bron over Oste op het forum over de Bende: “Erembodegem, café Dobbelken. Bestaat al een aantal jaar niet meer maar was een spil van uiterst rechts. Hier vertoefde ook Bonkoffsky en vrienden alsook man van staatsveiligheid. Maar dit zal allemaal louter toevallig geweest zijn volgens sommige. Of misschien toch niet!”
“Oste had een winkeltje in Erembodegem van auto-onderdelen. Naar de nabestaanden van zijn daden is er tot op vandaag geen enkel berouw te bekennen bij deze figuur. Het minste dat men kan concluderen is dat deze figuur een kleine garnaal is en was.”
Bron » p-magazine.com