161

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Deze jeugdbende was actief in heel België. Dominique Montoisy stond aan het hoofd van deze jongerenbende. Ze zorgden in de streek van Waterloo voor heel wat geweld zorgde. Ze pleegden onder andere diefstallen met geweld.

Leden:

De bende bestond uit 7 personen: vijf jongens uit Waterloo en twee meisjes uit Eigenbrakel.

  • Dominique Montoisy
: een lasser
. Hij woonde in de Rue Gouttier 15 te Waterloo

  • Thierry Santerre: 18 jaar in 1983, 20 jaar in 1986

  • Didier Bauwens: woonde in Haine-Saint Pierre

  • Laurent Freché: Op het moment van de feiten aan de kust was hij 15 jaar oud.

  • Roland Godefroid, stal de BMW waarmee Montoisy naar de kust reed. Hij deed dit zogezegd uit schrik voor de bende van Montoisy.

Feiten:

In de nacht van 22 op 23 mei 1983 stalen ze twee auto’s in Dworp en reden er mee naar de kust. Ze hadden de bedoeling om eenzame wandelaars in elkaar te slaan en hen van hun geld te beroven.

Ze pleegden tijdens het pinksterweekend van 1983 een dozijn brutale overvallen aan de Belgische kust (Oostende, Middelkerke, Wenduine en Knokke).

Tijdens die overvallen werd de 27-jarige Danny Tack doodgeslagen en beroofd. Hij werd zondagnacht 22 mei dood aangetroffen naast zijn fiets. De buit bedroeg tussen de 100 fr. en 200 fr.

Proces:

In april 1986 stond Dominique Montoisy terecht voor het Brabantse assisenhof voor de moord op Danny Tack. Hij werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid.

De psychiater die hem onderzocht had, verklaarde tijdens het proces dat Montoisy een rustige en gewillige jongen is als hij alleen is. In bendeverband wil hij zich echter tot elke prijs laten gelden. De bende waar hij deel uitmaakte, wilde zich niet aan de maatschappij aanpassen, wat aanleiding gaf tot vandalisme, diefstallen en aanrandingen. Montoisy is zeer egocentrisch, bekommert zich niet om zijn slachtoffers en is net als de andere bendeleden licht geraakt en erg agressief.

In november 1983 stonden Dominique Montoisy en Thierry Santerre terecht voor de correctionele rechtbank van Brugge. Thierry Santerre beweerde onder dwang dienst te hebben gedaan als chauffeur voor Montoisy. Montoisy en Santerre werden veroordeeld tot 2 jaar en 6.000 fr. boete.

162

(0 replies, posted in Andere Personen)

Een "onderwereldfiguur" uit België. Hij bezat vier bordelen. Hij werd in de pers omschreven als een "supersouteneur" die mishandeling en moord niet uit de weg zou gaan. Hij stond in contact met Robert Beijer en Luciano Bender. Wat die contacten inhielden, is me niet bekend. Hij was ook goed bevriend met Albert Farcy:

(...) Behalve drugsmokkel heeft Farcy ook wapendiefstal op het geweten, wapensmokkel, chequezwendel en pooierij. Wat de pooierij betreft vermeldt de procureur zijn vriendschap met de beruchte René Amitié en de bomaanslag op zijn rivaal te Olsene. Hij ziet geen reden om niet het maximum te eisen: 20 jaar dus.

Bron: Het Laatste Nieuws | 25 november 1982

Belg verliest rechtsgeding tegen Nederlandse krant

De Bredase rechtbankpresident Mr. B. Pronk heeft dinsdag het dagblad De Stem vrijgesproken van smaad in een kortgeding dat de 43-jarige Belg René Amitié tegen de Bredase krant had aangespannen. De Stem had Amitié beschreven als een “supersouteneur” die mishandeling en moord niet uit de weg zou gaan.

In zijn vonnis telt de president dat kwalificaties als “onderwereldfiguur” en “verdacht van moord” te ver gaan, maar Mr. Pronk vindt dat de dagbladjournalistiek snel moet kunnen werken. Dat heeft ertoe geleid dat de bewuste journalist het taalgebruik van zijn bronnen (Belgische publicaties over Amitié) heeft overgenomen.

Over de “goede naam” van Amitié zei Mr. Pronk dat de schade daaraan niet snel hersteld kan worden. Ten slotte, aldus Mr. Pronk, bezit Amitié vier bordelen en beweegt hij zich op de rand van het toelaatbare. De pers heeft volgens de rechtbankpresident de plicht om duidelijk te waarschuwen en van die taak heeft De Stem zich gekweten.

Mr. Pronk wees de eis tot rectificatie af en veroordeelde de eiser tot betaling van de kosten van het geding (15.000 fr.).

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Augustus 1978

163

(14 replies, posted in Onderzoekspistes)

fenix wrote:

Als jij vind dat bepaalde Bendefeiten de bevolking geen "ernstige angst aangejaagd hebben" dan weet ik het ook niet meer. Dan zijn we compleet uitgepraat.

Dat heb ik niet gezegd, noch beweerd. Natuurlijk hadden de mensen schrik. Maar het draait niet om "angst hebben", het draait om "angst creëren". De inwoners van Mons hadden schrik van de misdaden van de Slachter van Bergen, mijn ouders hadden schrik voor mij en mijn broer toen Kim en Ken ontvoerd werden of de zaak Dutroux losbarstte. Maar dat omschrijven we niet als terreur omdat het niet het motief van de daders was.

Als het doel van de misdaden van de Bende was om angst te creëren, dan spreken we over terrorisme. Maar we weten niet wat het doel van de Bende was. Het kon evengoed banditisme geweest zijn. En dat is de gevaarlijke lijn waarover ik het in mijn bericht heb.

fenix wrote:

Eigenlijk schrijf je hier tussen de regels dat ik David zo ongeveer achterna loop als een kip zonder kop mij totaal niet realiserend dat er zoiets als wetten en definities bestaan.

Ik ben niet verantwoordelijk voor wat jij tussen mijn lijnen leest.

fenix wrote:

Onze overheid heeft in deze zaak zwaar gefaald, ik hoop dus dat ze een manier vinden om dit min of meer recht te zetten.

Lees dit eens » Nieuws

fenix wrote:

Onze overheid heeft in deze zaak zwaar gefaald, ik hoop dus dat ze een manier vinden om dit min of meer recht te zetten.

De discussie over de verjaring is heel genuanceerd. Meer info hier » Forum

164

(14 replies, posted in Onderzoekspistes)

Je kan pas het statuut van "slachtoffer van een terroristische aanslag" krijgen als de Belgische federale regering de feiten als terroristische daden heeft erkend in een koninklijk besluit. Dit gebeurt echter niet zomaar maar op basis van hetgeen in de wet van 30 november 1998 is vastgelegd. Dit omschrijft terrorisme als:

(...) het gebruik van geweld tegen personen of materiële belangen om ideologische of politieke redenen, met het doel zijn doelstellingen door middel van terreur, intimidatie of dreigingen te bereiken. Ook het radicaliseringsproces wordt hieronder begrepen.

Het is absoluut niet zeker dat de misdaden van de Bende van Nijvel hieronder vallen. Zolang de zaak niet is opgelost, kan de overheid niet zeggen dat het terrorisme was. Want was als de daders geen terroristisch motief hadden?

Daarnaast moet je als overheid ook consequent zijn. Want de wet is voor iedereen gelijk. Wat als de Bende van Nijvel banditisme was maar je de slachtoffers toch erkent als terreurslachtoffers? Ga je dan alle andere slachtoffers van (onopgeloste) misdaden ook het statuut van terreur-slachtoffer geven?

Hoe mooi en nobel het in theorie ook klinkt, in praktijk is zoiets niet uit te voeren zolang je niet weet wat het motief was.

165

(42 replies, posted in Algemeen)

P-51 wrote:

Heeft iemand intussen al de vraag gesteld : wie waren de daders van de Bende van Nijvel?

Ik weet niet goed of je vraag humoristisch of cynisch geïnterpreteerd moet worden. smile Maar als het een serieuze vraag is: hoe zou chatGPT in hemelsnaam moeten weten wie de daders waren van de Bende van Nijvel?

Wat dit topic op dit moment aantoont: chatGPT is een goed hulpmiddel als je niets weet over de Bende van Nijvel en je te lui bent om een boek te lezen. smile Voor de rest is een LLM zoals chatGPT nutteloos omdat we:

  • Niet weten welke bronnen het gebruikt

  • Niet weten hoe het tot een bepaald antwoord komt (zie het black box-principe)

  • Het liever een antwoord geeft (genereert) in plaats van te zeggen dat het iets niet weet.

  • Het geen onderscheid kan maken tussen juiste en foute informatie.

  • Niet de volledige data heeft. Het heeft geen toegang tot het dossier. Het baseert zich op openbare bronnen, zoals de media, en die geven vaak meer prioriteit aan wat verkoopt in plaats van wat de waarheid is.

Er is heel veel mogelijk met AI en algoritmes. Maar chatGPT is op dit moment niet het hulpmiddel dat wij nodig hebben.

166

(0 replies, posted in Andere Personen)

Philippe Delaire was een Franse gangster. Hij is geboren te Busnes (Pas-de-Calais) op 14 augustus 1961. Hij was 1m80 groot, had een normale lichaamsbouw, blauwe ogen, bruin haar en heeft diverse tatoeages op de voorarmen.

Op 6 maart 1985 ontsnapte hij samen met Christian Tozon uit de gevangenis van Looz in Frankrijk. Op het moment van zijn ontsnapping zat hij al twee jaar in de cel vanwege verschillende overvallen.

Kort daarop pleegden ze een hold-up, op 19 april 1985 overvielen ze in Wevelgem een juwelierszaak en namen de uitbater als gijzelaar mee naar Roubaix waar ze hun gijzelaar terug vrijlieten.

Op 2 september 1985 overvalt hij samen met Tozon een postkantoor in Luik, waar ze 800.000 fr. buit maken.

Ze werden ook verdacht van twee hold-ups op het postkantoor in Engis, op 30 mei en op 10 juli. Bij de eerste overval maakten zij 1,8 miljoen buit, de tweede keer 1,2 miljoen.

Op 6 september 1985 vermoordt Philippe Delaire in Luik de Zaïrese bokser Romain Mianzula. De man werd in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 september in een privé-club om het leven gebracht met één schot in het hart.

Enkele dagen later ontdekt de gerechtelijke politie van Luik dat Delaire de moordenaar is van Mianzula. In een appartement waar Delaire verbleef vond de politie een wapen, munitie en een kogelvrije vest.

In het appartement van Tozon werd een machinepistool en bivakmutsen gevonden. In een derde schuilplaats in Herstal vond de politie een bivakmuts.

Op 20 oktober 1986 gijzelde Philippe Delaire samen met twee kompanen meer dan 10 uur lang een verpleegster uit Herstal. Dit gebeurde na een schietpartij met de rijkswacht. Delaire werd enkele uren later, samen met Christian Tozon en Georges Stiernon, gearresteerd door de Luikse rijkswacht en politie.

Op 8 februari 1987 ontsnapt Delaire samen met Robert Van Oirbeek, Jiacomo Marchisone en Paolo Cirelli uit de gevangenis van Lantin. Ze gijzelden een gevangenisbewaker en reden met de BMW van een advocaat in de richting van Tongeren.

Om te kunnen ontsnappen hadden ze zich bewapend met pistolen en een handgranaat en hebben ze in Hakendover (Tienen) - nadat ze hun wagen hadden vastgereden - een nacht lang een gezin gegijzeld.

Een paar dagen later hebben Van Oirbeek en Delaire in Amersfoort (Nederland) drie mensen gegijzeld in een hotel. Ze reden met hun gijzelaars naar West-Vlaanderen. In de omgeving van Kortrijk lieten ze hun gijzelaars terug vrij. Tijdens hun autorit vertelde Van Oirbeek in het Nederlands tegen de gijzelaars:

“We zullen u niet te lang meenemen. We zullen u geen kwaad doen, niettegenstaande we reeds heel wat hebben meegemaakt. We zijn reeds verscheidene keren aan een regen van salvo’s ontsnapt. Trouwens, we hebben geen schrik om mensen te gijzelen, zelfs politie.”

De vluchtauto van Delaire en Van Oirbeek werd een dag later teruggevonden in Wervicq-Sud (Frankrijk).

Op 29 april 1987 gijzelen Robert Van Oirbeek, Philippe Delaire en een derde gangster een bankdirecteur in Valkenburg. Ze eisten de sleutels van de kluis maar de directeur had maar één sleutel. De twee andere sleutels waren in het bezit van personeelsleden. Terwijl één van de gangsters de familieleden van de bankdirecteur verder gegijzeld hield, gingen de twee anderen met de wagen van de directeur op zoek naar diens twee assistenten. Daar ook werden de familieleden gegijzeld, alles bij elkaar 11 mensen.

Op die manier konden ze de drie sleutels bemachtigen en de kluis openen. Ze gingen aan de haal met 700.000 gulden (ruim 13 miljoen fr.). De gijzelaars werden allemaal ongedeerd vrijgelaten.

Op 20 juli 1987 werd Delaire gearresteerd door de Franse politie. Delaire had een helikopter gekaapt om een vriend, de Franse gangster Philippe Truc, te helpen ontsnappen uit de gevangenis van Nice.

Hij werd opgesloten in de gevangenis van Lyon. Daar probeerde hij op 26 juli te ontsnappen. Dit mislukte omdat hij tijdens zijn ontsnapping viel en een arm en een been brak.

In april 1989 ontsnapt hij uit de gevangenis van Yzeure (Frankrijk).

In september 1989 duikt Delaire terug op in Luik. Tussen 16 en 22 september 1989 gijzelde de Franse topcrimineel Philippe Delaire samen met twee handlangers een Luikse bankdirecteur, zijn vrouw en hun twee kinderen. De gijzeling van acht dagen in het Luikse Tilff was een homejacking avant la lettre. Ze kwam in de geschiedenisboeken terecht als de langste gijzeling ooit in België.

Nadat ze het losgeld hebben gekregen, rijden de gangsters naar Luik. Ze hopen te kunnen schuilen in de Tour de Droixhe in Luik. De politie staat hen echter op te wachten, waarna er een schietpartij uitbreekt.

Wanneer het Speciaal Interventie Eskadron van de rijkswacht het gebouw betreedt, vinden ze op de 8e verdieping het lichaam van Delaire. Hij heeft zelfmoord gepleegd met zijn wapen.

De twee handlangers schuilen op het dak. Ze zitten vast en een van hen wordt neergeschoten. Het gebouw is omsingeld door de politie. Er worden schijnwerpers op het dak gericht en massa's toeschouwers verzamelden zich om getuige te zijn van de ongelooflijke afloop van deze ongelooflijke affaire.

Uit wanhoop gooiden de twee handlangers van Philippe Delaire het losgeld van 30 miljoen Belgische frank van het dak. Een regen van biljetten van 5.000 frank stortte neer op Droixhe, een nogal achtergestelde wijk. Om 0u15 gaven ze zich over. Eén van hen werd ernstig gewond door een kogel en onder luid gejoel van de menigte in een ambulance afgevoerd.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/philip11.jpg

167

(78 replies, posted in Andere Personen)

Hij woonde in Eigenbrakel.

168

(119 replies, posted in Filière Boraine)

Spectator Of Life wrote:

Sta me toe mezelf telkens weer te verwonderen over jouw insider kennis. Vos liet eerder dit jaar optekenen dat deze namen cruciaal zijn, ze alles uit de kast hebben gehaald om Cocu te laten spreken maar deze tot zijn dood heeft geweigerd.

Die "insider kennis" valt wel mee hoor. wink Zoals je een paar pagina's terug kan lezen, hebben die namen ooit al op het tueries-forum gestaan maar ze zijn vanwege een klacht verwijderd.

169

(100 replies, posted in Organisaties)

Gol lichtte onderzoek naar CCC toe

Op vraag van CVP-kamerlid André Bourgeois heeft minister van Justitie Gol in de kamercommissie van Justitie achter gesloten deuren, een uiteenzetting gegeven over het onderzoek dat gevoerd wordt naar de activiteiten van de Cellules Communistes Combattantes (CCC). Daarbij werden vragen gesteld over de resultaten van het onderzoek en over de te nemen preventieve maatregelen ten einde een gevoel van onrust bij de bevolking te voorkomen. Naar verluidt, bracht de gedachtenwisseling weinig of geen nieuwe elementen aan het licht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1984

170

(25 replies, posted in Andere Personen)

Nog twee interessante artikels over Bob Denard:

Dans les archives de Match - Bob Denard, le dernier des «affreux»

Il était le plus célèbre des mercenaires français. Surnommé «le chien de guerre» pour sa participation à plusieurs coups d’État sur le continent africain, lui préférait se présenter comme «le corsaire de la République». Sur le terrain de la décolonisation, cet ancien militaire, mort en 2007, a été un pion discret de la Françafrique et un électron libre. De 1961 à 1995, il a mené une carrière de soldat de fortune pleine de zones d’ombre au Congo, au Bénin, au Gabon, aux Comores... Avant d’être rattrapé par la justice. (...)

» www.parismatch.com

Les affreux de l’Ardèche

Chaque dimanche le Dauphiné Libéré vous fait revivre un évènement du passé. Aujourd'hui, voyage en 1966 de l'Ardèche... jusqu'au Congo. (...)

» www.ledauphine.com