Slachtoffers Bende van Nijvel ontvangen 2,1 miljoen

De nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben in totaal 2.156.474 euro uitgekeerd gekregen. Dat geld komt uit het fonds voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Het dossier voor financiële hulp aan de Bendeslachtoffers is nu afgerond.

Het fonds keert geen schadevergoedingen uit, maar geeft enkel financiële hulp aan slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers van gewelddaden waarvan de dader onbekend of onbemiddeld is. Het laatste dossier van slachtoffers van de Bende van Nijvel, die in de eerste helft van de jaren tachtig verantwoordelijk was voor 28 doden en 25 zwaar gewonden, is in 2010 afgesloten. De laatste bedragen zijn recentelijk uitbetaald.

Om uit te maken of feiten in de aanvragen effectief door de Bende werden gepleegd, baseerde het fonds zich op de resultaten van de parlementaire onderzoekscommissie. In totaal werden 99 dossiers behandeld, zowel van nabestaanden van dodelijke slachtoffers als van gewonden. In totaal is ruim 2,1 miljoen euro uitgekeerd. Slachtoffers die gewonden voor dood werden achter gelaten door de Bende, zoals David Van de Steen (36) uit Aalst, kregen het maximum bedrag van 62.000euro.

Van de Steen was negen jaar toen hij in de Delhaize van Aalst oog in oog stond met de Bende. Nadat ze eerst op het parkeerterrein zijn ouders en zusje hadden doodgeschoten, werd de jongen van dichtbij onder vuur genomen. Als bij wonder overleefde hij de aanslag, maar hij is intussen wel invalide verklaard.

Het fonds betaalde in de afgelopen acht jaar al 82,9 miljoen euro uit. Vorig jaar werden 1300 dossiers behandeld, goed voor 8,8 miljoen euro. Onder meer de slachtoffers van Hans Van Themsche kregen vorig jaar een uitkering.

Bron » Gazet van Antwerpen