Slachtoffers Bende van Nijvel ontvangen 2,1 miljoen

De nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben in totaal 2.156.474 euro uitgekeerd gekregen. Dat geld komt uit het fonds voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Het dossier voor financiële hulp aan de Bendeslachtoffers is nu afgerond.

Het fonds keert geen schadevergoedingen uit, maar geeft enkel financiele hulp aan slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers van gewelddaden waarvan de dader onbekend of onbemiddeld is. Het laatste dossier van slachtoffers van de Bende van Nijvel, die in de eerste helft van de jaren tachtig verantwoordelijk was voor 28 doden en 25 zwaargewonden,is in 2010 afgesloten. De laatste bedragen zijn recentelijk uitbetaald.

Om uit te maken of feiten in de aanvragen effectief door de Bende werden gepleegd, baseerde het fonds zich op de resultaten van de parlementaire onderzoekscommissie. In totaal werden 99 dossiers behandeld, zowel van nabestaanden van dodelijke slachtoffers als van gewonden. In totaal is ruim 2,1 miljoen euro uitgekeerd. Slachtoffers die gewonden voor dood werden achter gelaten doorde Bende, zoals David Van de Steen (36) uit Aalst, kregen het maximum bedrag van 62.000euro.

Van de Steen was negen jaar toen hij in de Delhaize van Aalst oog in oog stond met de Bende. Nadat ze eerst op het parkeerterrein zijn ouders en zusje hadden doodgeschoten, werd de jongen van dichtbij onder vuur genomen. Als bij wonder overleefde hij de aanslag, maar hij is intussen wel invalide verklaard.

Het fonds betaalde in de afgelopen acht jaar al 82,9 miljoen euro uit. Vorig jaar werden 1300 dossiers behandeld, goed voor 8,8 miljoen euro. Onder meer de slachtoffers van Hans Van Themsche kregen vorig jaar een uitkering.

Bron » Gazet van Antwerpen