Feiten

1982

De eerste feiten van de Bende van Nijvel

De diefstal van een jachtgeweer in Dinant, een overval op een kruidenier in het Franse grensstadje Maubeuge, een bloedige overval op een wapenhandelaar in Waver waar een politieman werd vermoord en de gruwelijke moord op een huisbewaarder in Beersel.

De feiten van de Bende, toen nog een naamloze groep gangsters, in 1982 zijn op één hand te tellen en toch hangt er rond ieder feit een waas van mysterie. Waarom riskeert de Bende zoveel om één wapen te stelen in Dinant? Waarom riep één van de daders in Waver “we hebben wat we zoeken”? En waarom werd de conciërge in Beersel op zo’n gruwelijke wijze vermoord?

In 1982 wist niemand wat er nog allemaal ging komen, maar op de begrafenis van de in Waver vermoorde politieman zei de Nijvelse procureur des Konings Jean Deprêtre de volgende profetische woorden: “Het is van belang dat Waals Brabant niet het grondgebied van bloedbaden wordt …” Drie jaar later wist iedereen tot wat voor bloedige daden deze Bende in staat was.

Dinant
De diefstal van een jachtgeweer in Dinant.

Lees meer

Elsene
De diefstal van een Austin-Allegro.

Lees meer

Lembeek
De diefstal van een VW Santana.

Lees meer

Maubeuge
Een nachtelijke inbraak in een winkel.

Lees meer

Waver
Een overval op een wapenwinkel.

Lees meer

Beersel
Een inbraak en moord in een restaurant.

Lees meer

1983

Een lange reeks van misdaden

In 1983 trekt er in België een bende door het land die steeds weer dezelfde wapens gebruikt, steeds hetzelfde zware geweld gebruikt en er niet voor terugschrikt om agenten in een hinderlaag te lokken. Een bende die kogelvrije vesten steelt waarvan bijna niemand het bestaan kende. In het voorjaar van 1983 pleegt ze de ene overval na de andere op warenhuizen in en rond Brussel.

En in september 1983 krijgt de Bende haar naam, dan pleegt ze een bloedige overval op het Colruyt-warenhuis van Nijvel waar ze drie mensen vermoorden en drie agenten verwonden.

Tegen het einde van het jaar zijn de onderzoekers in Nijvel ervan overtuigd dat ze daders hebben gearresteerd. Maar niets is minder waar. Eind 1983 pleegt de bende een dubbele moord in Anderlues om daarna 22 maanden niets van zich te laten horen. Na twee jaar en twaalf moorden blijft de Bende voor politie, rijkswacht en gerecht ongrijpbaar. In België begint een panieksfeer te heersen.

Bergen
De moord op een Brussel taxichauffeur.

Lees meer

Watermaal-Bosvoorde
De diefstal van een Peugeot.

Lees meer

Genval
De overval op een Delhaize-warenhuis.

Lees meer

Plancenoit
De diefstal van een Volkswagen Golf.

Lees meer

Ukkel
Een overval op een Delhaize-warenhuis.

Lees meer

Halle
De overval op een Colruyt-warenhuis.

Lees meer

Eigenbrakel
De diefstal van een Saab Turbo.

Lees meer

Temse
De diefstal van kogelvrije vesten.

Lees meer

Nijvel
Een bloedige inbraak in een Colruyt-warenhuis.

Lees meer

Ohain
Een overval op een restaurant.

Lees meer

Beersel
Een overval op een Delhaize-warenhuis.

Lees meer

Anderlues
Een overval op een juwelierszaak.

Lees meer

1985

Het bloedige hoogtepunt van de terreur

Het blinde geweld van de Bende van Nijvel bereikt een bloedig hoogtepunt tijdens de herfst van 1985. Op 27 september 1985 overvalt de Bende van Nijvel, nadat ze 22 maanden niets van zich heeft laten horen, de Delhaize van Eigenbrakel. Ze vermoorden er 3 mensen.

Een kwartier later verschijnt de Bende aan het Delhaize-warenhuis van Overijse en schiet er 5 mensen neer. Acht doden op één avond brengen België in shock. Iets meer dan een maand later, op 9 november 1985, bewijst de Bende opnieuw dat niemand ze kan tegenhouden.

Op 9 november is Aalst het toneel van een bloedige overval. In en rond het Delhaize-warenhuis schieten de gangsters koelbloedig 15 mensen neer, zeven mensen zijn op slag dood, een achtste persoon overlijdt later in het ziekenhuis. Het zinloze geweld van de Bende bereikt die avond een absoluut hoogtepunt. De dolle schutters zullen daarna nooit meer toeslaan.

Erps-Kwerps
De diefstal van een VW Golf bij d'Ieteren.

Lees meer

Eigenbrakel
De overval op het Delhaize-warenhuis.

Lees meer

Overijse
De bloedige overval op het Delhaize-warenhuis.

Lees meer

Aalst
De bloedige aanslag op het Delhaize-warenhuis.

Lees meer