Eigenbrakel

8 Juni 1983: De diefstal van een Saab

Of het nu om de bewuste Santana gaat die gebruikt werd bij de hold-up in Waver in september 1982, om de Peugeot 504 die in januari 1983 werd gestolen, om de Golf die op 14 februari 1983 werd gestolen of om alle wagens die nadien door de Bende van Nijvel, werden gebruikt, steeds waren deze voertuigen in nieuwe staat, van donkere kleur en altijd staken de contactsleutels op het instrumentenbord. Zo werd bijvoorbeeld in de nacht van 7 op 8 juni 1983 een Saab 900 turbo gestolen in de toonzaal van garage Michel Jadot, huisnummer 178 van de chaussée d’Ohain in Eigenbrakel.

Deze wagen zou gebruikt worden bij de actie die op 10 september werd gevoerd voor de overval op het textielbedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse en op 17 september op de Colruyt in Nijvel. Diezelfde nacht heeft de Bende zich ontdaan van de VW Golf Rabbit die op 14 februari 1983 in Plancenoit werd gestolen, door de wagen in brand te steken in het bos van Hourpes, vlakbij Anderlues. De diefstal van de Saab greep plaats tussen drie en vier uur ’s morgens.

Verscheidene aanwijzingen verraden een minutieuze voorbereiding, de inbrekers hadden de omgeving grondig verkend en wisten dat de nogal geïsoleerd liggende garage niet voorzien was van enig alarmsysteem. ’s Nachts was er niemand aanwezig. Het gebouw kon makkelijk binnengedrongen worden langs een dakvenster aan de achterkant, waardoor men toegang krijgt tot de werkplaats. De enige bewaking bestond uit een Duitse herdershond, Ben genaamd. Het volstond deze af te maken. De indringers namen geen genoegen met een kogel.

Bij de autopsie werden uit het hondenlijk liefst elf kogels gehaald. En toch was de dodelijk getroffen Duitse herdershond erin geslaagd zich over een tiental meter voort te slepen vooraleer hij in het midden van de garage in mekaar zeeg. Overal zijn bloedsporen maar de dichtsbij wonende buren slapen zeer vast, geen van hen is wakker geworden …

Garage Jadot in Eigenbrakel.

Garage Jadot in Eigenbrakel.

Ze houden van muziek

De vermoedelijk daders van dit bloedbad zijn Michel Cocu, Adriano Vittorio en Jean Claude Estiévenart. Althans volgens het in Nijvel uitgevoerd onderzoek. Want bij confrontatie van het trio met Michel Jadot was volgens hem geen enkel lid van deze ‘filière boraine’, in de weken die aan de autodiefstal voorafgingen, in zijn garage geweest. Uit proces-verbaal 20.419, dat zich in farde 2 van het dossier over de slachtpartijen bevindt, blijkt dat de garagehouder uit Eigenbrakel op 4 oktober 1983, bij het doornemen van de kaartenbak van de rijkswacht, wel twee personen heeft herkend die vlak voor de diefstal van de Saab bij hem zijn geweest.

Het gaat om een zekere Istvan Karkas en zijn vriendin Bertha De Staerke, oude bekenden van het gerecht. Bij het ballistisch onderzoek volgt een andere verrassing van formaat. De kogels die uit het lijk van de herdershond werden gehaald, komen uit hetzelfde wapen als dat wat in december 1982 werd gebruikt om de oude huisbewaarder van de Auberge du Chevalier te executeren en, veertien dagen later, ergens tussen het Flageyplein in Elsene en de Rue Terre du Prince, in het centrum van Bergen, de taxichauffeur neer te schieten …

Uit onachtzaamheid of met opzet blijven de doders, die er zo goed in slagen om niet de minste aanwijzing achter te laten, in de Saab-garage in Eigenbrakel, hetzelfde ‘warme’ wapen te gebruiken om een zeer krachtige wagen te bemachtigen die ze nodig hebben voor hun komende acties. De wagen is een geweldige Saab 900 turbo, een acht-kleppenmotor van 145 PK die concessiehouder Jadot in zijn showroom tussen de wagens met kleinere cilinderinhoud plaatste. Om de 900 turbo in het atelier te kunnen rollen hebben de inbrekers twee in de weg staande wagens moeten verwijderen. Dan hebben ze een schuifdeur geopend die uitgeeft op de chaussée d’Ohain. De contactsleutels bevonden zich in de wagen.

De Saab zal teruggevonden worden in de nacht van 16 op 17 september 1983, kort na het bloedbad aan de Colruyt van Nijvel. De wagen heeft in die drie maanden zeer weinig afstand afgelegd, minder dan 1500 kilometer. Maar de doders hebben de wagen zeker niet ontzien. Door er als gekken mee te rijden zijn ze erin geslaagd de turbo-motor te laten ontploffen. Om het vermogen van deze machine, ontworpen om 215 km per uur te bereiken, nog meer op te drijven, hadden de killers lichte wijzigingen aangebracht aan de motor.

Indien nodig was de door de Bende van Nijvel bewerkte en verbeterde Saab in staat pieken van 250 kilometer per uur te bereiken. De ingenieurs van Saab konden het niet geloven, een 900 turbo vernietigen op 1227 km … De onderzoekers waren niet al te verrast vast te stellen dat de stereo-installatie die zich in de wagen bevond, een autoradio Blaupunkt en geluidsboxen van het merk Jensen, verwijderd waren. De doders van Brabant weten wat van muziek, ze houden ervan. Als ze een auto stelen, haasten ze zich om de stereo-installatie te demonteren.

De Volkswagen Golf Rabbit

De Golf uit Plancenoit, die voor verschillende overvallen werd gebruikt, werd op donderdag 9 juni 1983 uitgebrand teruggevonden in het bos van Hourpes bij Anderlues. De onderzoekers stelden vast dat de stereo-installatie eens te meer uit de wagen verwijderd was – een autoradio van het merk Blaupunkt, type Londen – alsook een paar luidsprekers van het type ‘BRT 6842’. Ook de achterbank van de Golf was verwijderd, zonder twijfel om achterin de wagen een comfortabele schietstand in te richten. De Golf Rabbit was zo goed als nieuw toen hij gestolen werd, de kilometerteller wees slechts 270 km aan.

Mevr. Geneviève Van Lidth de Jeugd had de wagen net gekocht bij de VAG-concessionaris in Waterloo, een garage die door de doders van Brabant waarschijnlijk bespied werd. Zo werden bijvoorbeeld de nummerplaten op de Golf die ze in november en december 1983 gebruikt hebben, gekopieerd naar die van een andere klant van de Waterlose concessionaris. Ook Jacques Culot, wiens Audi 100 werd gemitrailleerd op de Delhaize-parking van Genval, kwam bij deze garagehouder om zijn wagen te laten herstellen.

De Audi werd op mysterieuze wijze uit de garage gestolen en enige tijd later teruggevonden niet ver van de vermoedelijke plaats waar de Griekse taxichauffeur Constantin Angelou vermoord werd. De nooit geïdentificeerde dieven hadden de kogelinslagen van de schietpartij op de parking van de supermarkt dicht gestopt. Alsof deze herstelling hun enige doel was geweest …


Bron » De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont | 1988