Dendermonde

Inleiding

 

Na de overval van de Bende van Nijvel op het Delhaize-warenhuis van Aalst op 9 november 1985 werd de cel-Delta opgericht. Freddy Troch - die in 1983 onderzoeksrechter in Dendermonde werd - was als magistraat verantwoordelijk voor het onderzoek.

Troch: "Dat was een schitterende periode. Onze ploeg hing goed samen. Er werd heel hard gewerkt, maar er kon ook plezier worden gemaakt. We hadden ook het gevoel dat we vooruitgang boekten."

In 1986 doorzochten duikers in opdracht van Troch het kanaal van Ronquières. Zij hadden meer succes dan de duikers die dezelfde taak eerder al in opdracht van het parket van Nijvel hadden gedaan. "We hebben toen de wapens van de Bende gevonden", zegt Troch.

In 1990 moest de Delta-cel haar werk stoppen en viel het ultieme verdict: Troch moest zijn dossiers afstaan. Freddy Troch mocht zich niet langer met de Bende bezighouden en het Bende van Nijvel-dossier werd gecentraliseerd in Charleroi.

 

Lees meer over het onderzoek van de Delta-cel

Amerikaanse connectie
Delta had destijds nogal wat aanwijzingen bovengespit dat er meer dan drie mensen betrokken waren bij de voorbereiding en uitvoering van de overval in Aalst.

Lees meer

Nederlandse connectie
"Aan de Immerzeeldreef te Aalst staat een villa met strodak. Kort voor de feiten in Aalst zouden daar enkele onbekende personen hun intrek hebben genomen om na de feiten te Aalst plotseling te vertrekken."

Lees meer

Einde Delta-cel
Op 11 december 1990 viel het ultieme verdict: Troch moest zijn dossiers afstaan. Freddy Troch mocht zich niet langer met de Bende bezighouden.

Lees meer

Interview Fons Van Rie
Als commissaris in Aalst werd zijn leven overhoop gegooid toen de Bende van Nijvel daar op 9 november 1985 aan de Delhaize acht mensen vermoordde.

Lees meer

Zoekactie Ronquières
Onderzoeksrechter Troch uit Dendermonde laat het kanaal verbeten uitzoeken met gesofistikeerd materiaal. Het resultaat is verbluffend.

Lees meer

Manipulatie: Tipgever
Op zoek naar de tipgever van Ronquières.

Lees meer

Manipulatie: Ronquières
Ronquières: het enige geboekte resultaat.

Lees meer

Manipulatie: Ultieme spoor
Machinaties achter het ultieme spoor.

Lees meer

Het Delhaize-warenhuis van Aalst na de overval.