Amerikaanse connectie

De wapens aan de Delhaize van Aalst

Het zit de gewezen speurders van de Delta-cel dwars dat hun collega’s van Jumet voor het gemak gegevens uit het Delta-dossier negeren om hun hypotheses, dat de ‘killer’ door een politieman werd neergeschoten in Aalst, overeind te houden.

Delta had destijds nogal wat aanwijzingen bovengespit – de ene al wat duidelijker dan de andere – dat er meer dan drie mensen betrokken waren bij de voorbereiding en uitvoering van de overval in Aalst. Zo hadden spelende kinderen kort voor de Bendeaanslag in de buurt van de Delhaize, op de Docusberg een bivakmuts en twee vuurwapens gevonden in het struikgewas.

De wapens waren allebei geladen, de kinderen hebben er zelfs een paar schoten mee afgevuurd voor hun geschrokken ouders tussenbeide kwamen en de schiettuigen naar de politie brachten. “We hebben natuurlijk proberen uit te zoeken waar die vandaan kwamen. Er was een .22 bij, maar die bleek in Zwitserland te zijn gekocht, waar handelaars niet verplicht waren wapens van dat kaliber in te schrijven in hun register. Dat spoor liep dus dood.”

“Van het andere wapen, een Smith & Wesson-revolver .38 met geluidsdemper, hebben we de eigenaar wel gevonden. Het bleek toe te behoren aan een Amerikaanse politieagente die hem voor herstelling had binnengebracht in een wapenwinkel in de States, waar die vervolgens gestolen was. Je zou dus denken dat het interessant was uit te zoeken wie van de vele Bendeverdachten zoal door de Verenigde Staten zwierf op het moment dat het wapen gejat werd. Maar dat heeft Jumet nooit gedaan,” meent de ex-Deltaspeurder.

De Docusberg achter het Delhaize-warenhuis.

De Docusberg achter het Delhaize-warenhuis.

Verdachten in de VS

“Het klopt dat een paar Brusselse gewezen rijkswachters die er lang van verdacht werden leden te zijn van de Bende, in die tijd naar de USA gereisd zijn. Een van hen, Robert Beijer, is begin jaren ’80 naar Amerika gevlogen. En in september en oktober 1978 zwierven drie Brusselse BOB’ers onder wie Beijers maat Madani Bouhouche, samen met hun vriendinnen wekenlang door de VS. Een van de reisgenoten heeft achteraf gezegd dat het gezelschap bij de terugkeer wapens had meegebracht. Maar dat is nooit bewezen,” weet een Bendespeurder van Jumet te melden.

Een andere interessante klant van de Belgische justitie, Jean Bultot, de extreem-rechtse gewezen adjunct-gevangenisdirecteur van Sint-Gillis, had in februari 1984 een bezoek gebracht aan zijn tante Rita in New York. Als een van die verdachten in die Amerikaanse wapenwinkel gepasseerd was in de periode dat de defecte politierevolver daar gestolen werd, zou dat dus heel veelzeggend kunnen zijn.

Maar meer dan twintig jaar na de eerste Bendeoverval in 1982 hebben de speurders dat nog altijd niet nagetrokken. “Ach, stel dat je dat inderdaad zou kunnen aantonen, dan hoor ik de heren in Jumet me al uitlachen. ‘Werd die revolver gebruikt tijdens de overval in Aalst? Nee! Heb je dan niets beter te doen dan ons daarmee lastig te vallen?'”