Atlas

Toen de Dinantse wapenhandelaar Joseph Cataï op zaterdag 13 maart 1982 twee mannen had zien wegvluchten uit zijn winkel aan de Rue Adolphe Sax en later een jachtgeweer kaliber 10 miste, had hij er geen flauw benul van dat de daders deel uitmaakten van wat later de bekendste criminele organisatie in de Belgische misdaadgeschiedenis zou worden.

Tussen maart 1982 en november 1985 zou de Bende van Nijvel, of de dolle schutters van Waals Brabant, een bloedig spoor door België trekken. In totaal vielen er minstens 28 slachtoffers en waren er meer dan 40 gewonden. Ze vermoorden zonder enige emotie lastige getuigen en onschuldige voorbijgangers – of dat nu mannen, vrouwen of kinderen waren – en schoten zonder aarzeling op agenten. De gangsters twijfelden ook geen moment om op bijna militaire wijze politiewagens in de val te lokken.

Zeven onderzoeksrechters, twaalf archiefkasten gevuld met bijna drie miljoen pagina’s en een hele hoop aanwijzingen later, staan de onderzoekers die zich nu de Cel Waals Brabant laten noemen, nog steeds nergens. Meer dan 30 jaar na de allereerste overval van de Bende is er nog steeds niemand veroordeeld voor deze gruwelijke misdrijven.

"De onderzoekers zullen de daders en de organisatoren van de misdaden nooit vinden, want ze zouden op hoger niveau hun tanden breken." Dit werd letterlijk verklaard door ex-rijkswachter Madani Bouhouche aan een lid van de gerechtelijke politie van Charleroi. Ook Bende-verdachte Michel Cocu zei het al, al kon hij de naam van een van zijn gezellen niet noemen omdat hij de machtigste man van België zou zijn. Deze beweringen werden nooit grondig onderzocht of heeft men toch zijn tanden gebroken? De onderzoekers hebben nog tot 10 november 2015, dan zal het dossier onherroepelijk verjaren.

"Geleidelijk kwam ik tot het besef dat mensen gemakkelijker leugens slikken dan de waarheid, alsof leugens een vertrouwde smaak hadden en naar meer deden verlangen: een gewoonte. Goede mensen, degenen die het kwaad bestreden waar ze het maar zagen, vormden nooit meer dan een dappere minderheid. De miljoenen die werden gemanipuleerd, konden worden opgezweept of gekalmeerd door welke leugen dan ook." – Martha Gellhorn

Leer de misdaden en het dossier van de Bende van Nijvel beter kennen aan de hand van deze inleidende pagina's.

 
Samenvatting
Een korte samenvatting van het Bende-dossier.
Afkortingen
Een lijst met afkortingen uit het dossier.
Tijdlijn
De tijdlijn van de Belgische "loden jaren".
Sitemap
De kaart van de website met alle pagina's.
Het Delhaize-warenhuis van Aalst na de overval.