Zaak CCC

Inleiding

Cellules Communistes Combattantes, in het Nederlands Strijdende Communistische Cellen, is de benaming van een extreem linkse terreurgroep die in 1984 en 1985 veertien aanslagen pleegde in België. De CCC kondigden aanslagen vaak van tevoren aan. Toch werden twee brandweerlieden gedood en raakten 28 mensen gewond. Op 16 december 1985 werden vier leden opgepakt en kwam er aan de CCC-terreur een einde.

Geschiedenis

De eerste aanslag werd gepleegd op 2 oktober 1984 bij een vestiging van het Amerikaanse bedrijf Litton in Evere. Op 3 oktober volgde een aanslag bij een vestiging van MAN in Groot-Bijgaarden en op 8 oktober ontplofte een brandbom bij Honeywell in Evere. Verder werden er ook aanslagen gepleegd bij het Liberaal Studiecentrum in Elsene, het secretariaat van de CVP in Gent en werden twee zendmasten van het leger opgeblazen in Bierset.

Op 11 december 1984 werd op vijf plaatsen tegelijk - te Ensival, Gages, Gastuche, Glaaien en Ittre - een NAVO-pijpleiding opgeblazen. In november 1985 werd onder andere een bom in een bank in Charleroi en in de Kredietbank op het Ladeuzeplein in Leuven tot ontploffing gebracht. De Bank of America in Antwerpen was op 4 december 1985 een van de laatste doelwitten van de CCC.

De aanslagen werden gepleegd met behulp van dynamiet afkomstig uit een partij van 800 kilo gestolen uit de steengroeve Scoufflény bij Ecaussines in juni 1984. Een deel van deze explosieven werd op 23 augustus dat jaar ook gebruikt bij een mislukte aanslag door Action Directe en op 18 december bij een mislukte aanslag door de Rote Armee Fraktion.

Op 16 december 1985 arresteerde de Gerechtelijke politie in Namen de vier belangrijkste leden van de CCC. De leider van de CCC was Pierre Carette die op 25 februari 2003 weer vrij gekomen is. De andere leden waren Didier Chevolet, vrijgelaten in 2000, Pascale Vandegeerde, vrijgelaten 4 februari 2000, en Bertrand Sassoye, vrijgelaten 10 juli 2000.

Een waarschuwing van de extreem-linkse CCC.

Een waarschuwing van de extreem-linkse CCC.

Tijdlijn

De Cellules Communistes Combattantes zorgden in 1984 en 1985 voor een terreurpsychose in België. De extreem-linkse terroristen schokten een land dat al op zijn grondvesten daverde. Het was ook de tijd van de moorddadige aanslagen van de Bende van Nijvel.

1983

  • 1983: Pierre Carette, actief in het extreem-linkse milieu, laat zich inspireren door de Duitse Rote Armee Fraktion en het Franse Action Directe en richt de CCC op. De CCC neemt de wapens op tegen de bourgeoisie en het grootkapitaal. Zijn strijdmakkers: Bertrand Sassoye, Pascale Vandegeerde en Didier Chevolet.
  • 12 Mei 1984: Eerste actie van de CCC. Een gewapende overval op een kazerne in Vielsalm. Een soldaat raakt lichtgewond. De terroristen maken een hoeveelheid wapens buit.

1984

  • 2 Juni 1984: De groep maakt explosieven buit in een mijn in Hainaut. Een deel ervan wordt teruggevonden bij de RAF en Action Directe.
  • 2 tot 8 Oktober 1984: Drie aanslagen in het Brusselse zonder veel schade tegen bedrijven die samenwerken met de Navo.
  • 15 en 17 Oktober 1984: Bommen exploderen in de kantoren van de liberale studiedienst in Brussel en het CVP-secretariaat in Gent. Geen gewonden.
  • 26 November 1984: Explosieven richten zware schade toe aan een Navo-communicatiecenter bij Bierset.
  • 11 December 1984: Explosieven richten zware schade toe aan zes Navo-pijpleidingen in Wallonië.

1985

  • 15 Januari 1985: Bij een aanslag met een bomauto op het Navo-kwartier in Zaventem raakt een soldaat lichtgewond.
  • 1 Mei 1985: Twee jonge Brusselse brandweermannen sterven als een autobom ontploft aan het gebouw van de Vereniging van Belgische Ondernemingen in Brussel. De terroristen hadden strooibiljetten achtergelaten om de hulpdiensten te waarschuwen voor de bom. Het pamflet was echter in gebrekkig Nederlands opgesteld.
  • 6 Mei 1985: Aanslag tegen een rijkswachtgebouw in Brussel. De CCC geeft de rijkswacht de schuld van de dood van de twee brandweermannen.
  • 8 Oktober 1985: Aanslag tegen de hoofdzetel van elektriciteitsproducent Intercom in Brussel.
  • 12 Oktober 1985: Aanslag tegen een filiaal van Fabrimetal in Charleroi.
  • 4 en 5 November 1985: Een reeks aanslagen tegen bankgebouwen in Charleroi, Etterbeek en Leuven. Een Renault met tien kilo TNT en twaalf gasflessen aan boord ontploft voor de hoofdzetel van de BBL.
  • 21 November 1985: Op het moment dat president Ronald Reagan het Navo-hoofdkwartier in Evere bezoekt, ontploft in een Brussels kantoorgebouw een bom. Doelwit is de firma Motorola, die met het leger samenwerkt.
  • 6 December 1985  De laatste aanslag van de CCC is weer gericht tegen een Navo-pijpleiding in Petegem.
  • 16 December 1985: Pierre Carette en zijn drie strijdmakkers worden aangehouden in een fastfoodrestaurant in Namen. De CCC is onthoofd. Op een paar incidenten met onschuldige brandbommen na, volgen er geen aanslagen meer.

1986 - 2000

  • 21 oktober 1988: De vier CCC-leden worden tot levenslang veroordeeld door het Brusselse hof van assisen. De veroordeelden beschouwen zichzelf als politieke gevangenen.
  • 4 Februari 2000: Vijftien jaar na haar arrestatie mag Pascale Vandegeerde de gevangenis verlaten.
  • 10 Februari 2000: Didier Chevolet wordt vrijgelaten.
  • Juni 2000: Bertrand Sassoye komt vrij.

Geografisch overzicht

Lees meer over het CCC-dossier.

Feiten

Personen

Onderzoek

Proces

Interviews