Westland New Post

Inleiding

Extreem-rechtse terreur

De Westland New Post, afgekort WNP en ook gekend onder de naam Westland National Socialistische Ordnung, was een Belgische terreur organisatie, opgericht in maart 1981 door Paul Latinus en leden van het Front de la Jeunesse. Het Front de la Jeunesse werd in 1983 veroordeeld als privé-militie. De WNP verdween in 1984 nadat leider Paul Latinus thuis dood werd aangetroffen en onder de WNP-leden hierop verdeeldheid ontstond.

Marcel Barbier, een lid van Westland New Post, werd in mei 1987 veroordeeld voor een dubbele moord in Anderlecht op 18 februari 1982. Een van de slachtoffers was Alphonse Vandermeulen. Deze laatste was de ex-man van Barbier’s vriendin. De Belgische politie vond het lichaam van Paul Latinus – na de melding en in het huis van zijn vriendin – tijdens de avond van 24 april 1984 te Court-Saint-Etienne. De politie vond Latinus op de vloer van de kelder met sporen van wurging op de hals, maar zonder enige andere tekens van geweld. Ook vonden ze een telefoonkabel die was afgesneden. Achteraf vertelde Latinus’ vriendin dat ze hem die avond aan de kabel had aangetroffen, waarop ze deze zou hebben losgesneden.

De dag die volgde op de dood beval de onderzoeksrechter een huiszoeking in verband met de Pastorale moorden. Latinus’ vriendin werd wederom ondervraagd en wist de politie te vertellen dat Paul Latinus een dossier bezat met de naam Pinon. Dit dossier zou informatie bevatten over de Roze Balletten; Sex- en drugsfeesten met hooggeplaatste functionarissen en minderjarigen.

Het dossier zelf had ze verbrand, maar ze had het wel getoond aan een vriend van de familie die was verhuisd naar Spanje. Deze persoon is nooit ondervraagd. Dossier Pinon wordt in 2009 vooral gebruikt om de gebeurtenissen rond dokter André Pinon te beschrijven. Deze huwde in 1970 Josianne Jeuniau. Na huwelijksperikelen schakelde dokter Pinon een privé detective in om zijn vrouw te volgen. Snel bleek dat mevr. Jeuniau onder andere regelmatig deelnam aan de Roze Balletten.