Colofon

De onderstaande mensen werken mee of hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze website. De site werd in 2006 in Antwerpen opgericht door Ben Claessens en is een vrijwillig initiatief zonder winstoogmerk.

  • Hoofdredacteur en oprichter » Ben Claessens
  • Webmaster » Ben Claessens
  • Moderator » Ben Claessens

Technologie

Deze website kan het best bekeken worden met de browsers Safari of Firefox op een resolutie van 1024×768 of hoger, met JavaScript en cookies aan. Deze site is prima bruikbaar wanneer u een pop-up blocker hebt aanstaan, maar bepaalde functies ontbreken wanneer JavaScript of cookies uit staan. Deze site is “responsive” en dus perfect te bezoeken met smartphones of tablet computers van verschillende merken.

Het forum is een open discussie- en support forum voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze zaak. Wie een geregistreerde gebruiker is kan zelf berichten posten en reageren op andere leden. Het lidmaatschap is uiteraard gratis en als u zich registreert kan u direct reageren.

Deze website biedt ook verschillende RSS-feeds aan waarop u zich kan abonneren met behulp van een moderne browser of speciale programma’s zoals FeedReader of RSSreader. Deze worden regelmatig aangevuld, zijn gratis te gebruiken en vrij van reclame.

Over deze website

Het verhaal van deze website begint in 2004, toen werd – aan de hand van het boek van De Bende: een documentaire van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont – voor het eerst kennis gemaakt met dit dossier. De eerste stapjes in dit dossier werden niet gezet met de bedoeling om ooit een website op te richten maar om zelf een idee te kunnen vormen over deze zaak. Er kwam echter steeds meer informatie bij dankzij verschillende boeken en artikels over dit onderwerp.

Ook het internet werd geraadpleegd, maar daar liep het mis. Er waren verschillende website’s over de Bende van Nijvel, maar die gaven slechts een beperkt overzicht van de feiten en de achtergrond. Er was voor zo’n groot dossier maar weinig Nederlandstalige informatie te vinden was op het web. Het was tijd voor een nieuw initiatief.

Het uiteindelijke idee om een website te maken, ontstond in de herfst van 2005. Er werd begonnen met het digitaliseren van teksten en afbeeldingen en er werd nagedacht over een lay-out voor de website. Na enkele weken van hard werk – en naar aanleiding van de plotse dood van Madani Bouhouche – kwam de release van de site in een stroomversnelling. Begin januari 2006 was er voldoende content en was het dan eindelijk zover, de site kwam online. De eerste versie van de website was geboren en was onmiddellijk een succes qua reacties en bezoekers. Het was een goede motivatie om te blijven groeien.

Deze website wil een toonaangevende bron van informatie zijn en deze op een overzichtelijke manier weergeven. Het is een site voor mensen die niet bang zijn om rond te dwalen in één van de donkerste periodes uit de Belgische geschiedenis. “Onafhankelijk” en “objectief” zijn belangrijke kernwoorden voor deze site. Los van bepaalde groeperingen, zuilen, lobbygroepen, politieke partijen of media geeft deze site het debat over de Bende van Nijvel een nieuwe impuls, zonder dat debat te willen sturen of manipuleren.

Wij vinden het op de eerste plaats belangrijk dat de waarheid ooit nog aan het licht komt en dat het dossier niet wordt vergeten door de Belgische bevolking en dat ook de jeugd een kans krijgt om deze zaak te leren kennen. Dit zou echter niet mogelijk zijn als de eigen mening belangrijker is dan het objectieve. Deze site blijft ten allen tijde onpartijdig en zal alle mogelijke pistes op een zo goed mogelijke manier belichten.

U zal op deze website geen antwoord vinden op de vraag wie de daders zijn, of wat hun motief was. U zal hier wel een overzicht vinden van de feiten, de verdachten, het motief en een overzicht van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. U zal hier ook tekst en uitleg vinden over andere zaken – de zaak Cools, de zaak Nihoul, CCC, … – die misschien niet rechtstreeks met de Bende in verband kunnen worden gebracht, maar waarin soms dezelfde namen opduiken. Met deze website wordt ook geen poging ondernomen om de zaak op te lossen, dat is een taak van politie en gerecht, dit is een louter informatief project.

De vier pijlers

Herinnering

De eerste pijler is de meest belangrijke, daarop steunt het hele concept en het idee van deze website. Deze site wil ervoor zorgen dat het dossier, de gruwelijke misdaden van de Bende van Nijvel en de slachtoffers niet worden vergeten.

Informatie

De tweede pijler is die van de informatie. We willen de bezoekers van deze website op een correcte basis informeren. Wie zijn de verdachten, wat waren de feiten, wat was het motief? Vragen die op deze website op een zo objectief mogelijke wijze worden beantwoord.

Nieuws

De derde pijler is de nieuwspijler. Bendevannijvel.com houdt de bezoekers op de hoogte van het laatste nieuws in verband met de Bende en andere gerechtelijke en juridische zaken. Dit nieuws komt niet uit één bron, maar wordt verzameld door verschillende dagbladen en nieuwsdiensten te raadplegen. Zo leest u op deze site steeds het laatste en belangrijkste nieuws.

Discussie

De laatste pijler is die van het forum. Het forum van Bendevannijvel.com is een discussie- en hulp forum voor mensen die hun mening over deze zaak willen geven en willen reageren op artikels en berichten. Wie een geregistreerde gebruiker is kan in het forum zelf berichten posten en reageren op anderen. Door te discussiëren over deze zaak, houden we het dossier levend.