Michel Nihoul

Inleiding

De zakenman oplichter

Michel Nihoul, geboren in Verviers op 23 april 1941, is een Belgisch zakenman en oplichter uit het Brusselse. In 2004 heeft hij terecht gestaan als vermeend lid van de bende van Marc Dutroux. In de jaren zeventig en tachtig staat Nihoul in Brussel bekend als een frequent bezoeker van seksfuiven. Hij blijkt tal van hooggeplaatste figuren uit politiek en zakenwereld te kennen. Ook is hij actief als radiomaker.

Tussendoor wordt hij een aantal malen veroordeeld in oplichtingszaken. Over zijn aandeel in de activiteiten van Dutroux bestaat veel onduidelijkheid. Aanvankelijk wordt hij gezien als bendeleider. Later wordt zijn rol door zowel onderzoekers als media geminimaliseerd. Daarin komt ook geen verandering als Regina Louf belastende verklaringen tegen hem aflegt.

Michel Nihoul

Michel Nihoul

Het proces Dutroux

Bij de start van het proces-Dutroux is het de vraag of Nihoul alleen een oplichter en drugshandelaar is die ’toevallig’ met Dutroux zaken deed, of dat hij de centrale figuur in een pedofilienetwerk was. Hij staat terecht voor bendevorming, ontvoering en drugshandel. Nihoul ontkent iedere betrokkenheid bij de ontvoeringen. Hij zou weliswaar drugs verkocht hebben aan Dutroux en Michel Lelièvre, maar zou dit gedaan hebben in opdracht van de rijkswacht om in de bende te infiltreren – iets wat hij eerder overigens ontkende.

Nihoul werd uiteindelijk vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoeringen en alleen veroordeeld voor de drugsfeiten en bendevorming. Het leverde hem vijf jaar gevangenisstraf op. In het voorjaar van 2006 kwam hij vervroegd vrij. Drie jaar na het proces ontstaat er opschudding wanneer hij meespeelt in de reconstructie van scènes van de zaak-Dutroux in het tv-programma Dossier noir van 18 februari 2007 op de Franstalige zender RTBF.