Elsene

10 Mei 1982: De diefstal van een Austin-Allegro

Op maandag 10 mei 1982 om 22u20 parkeert de heer N.L., wonende in de Italiënlaan 32 te Elsene, zijn Austin-Allegro in de garage van dat gebouw. Op dat moment bedreigen twee personen hem met hun wapens, nemen de sleutels van de wagen en ontvreemden de wagen. De volgende morgen wordt die wagen teruggevonden ter hoogte van de tentoonstellingsruimte van een VW-concessiehouder te Halle. De politie merkt de aanwezigheid van die wagen op nadat in de nacht van 10 op 11 mei een nieuwe VW-wagen, een Santana, uit de tentoonstellingsruimte van die concessiehouder werd gestolen.

De stukken van de nummerplaat DSN 237, die gebruikt werd tijdens de vlucht na de overval op de wapenwinkel van Dekaise in Waver, werd toegekend aan een blauwe VW Santana waarvan de eigenaar woonachtig en ingeschreven was in de Huysmanslaan nummer 225 Elsene. De Gerechtelijke Politie stelde vast dat dit huis van de Huysmanslaan vlakbij de plek ligt waar de Austin Allegro van de heer N.L. werd gestolen.

Een Austin-Allegro

Een Austin-Allegro

Op 7 oktober 1982 herkent de heer N.L. bij de Gerechtelijke Politie te Brussel op een foto, zonder echter zeker te zijn, de in 1930 geboren heer C.D. als een van de dieven van zijn wagen. Hij had hem op 11 mei 1982 al op dezelfde manier herkend bij de Gerechtelijke Politie. In oktober 1982 verbleef C.D. te Bernissart. Hij werd op 7 oktober 1982 te 21u20 aangehouden, ter beschikking van de GP te Brussel gesteld en op 8 oktober 1982 tussen 9u00 en 11u15 verscheiden malen aan de heer N.L. getoond. Na heel wat aarzelingen herkende de getuige de stem van de heer C.D. en zag in hem wel enige gelijkenis met een van de dieven van zijn wagen.

Op 8 oktober werd het bevel uitgevaardigd om de heer C.D. te Nijvel voor te leiden. Hij werd er getoond aan 6 getuigen die hem niet herkende. Tijdens een verhoor door de onderzoeksrechter op 9 oktober trok de heer N.L. zijn woorden in en gaf te verstaan dat hij beïnvloed werd. C.D. werd 37 uur na zijn aanhouding vrijgelaten op 9 oktober te 10u45. Maar op 12 oktober werd hij door de GP opnieuw opgepakt om te worden getoond aan een pomphouder die hem op een foto had herkend als de bestuurder van een auto van het merk Santana. De pomphouder vond in de heer C.D. geen enkele gelijkenis.


Bron » Verslag Bendecommissie I