Genval

11 Februari 1983: De overval op het Delhaize-warenhuis van Genval

Bij het vallen van de avond duiken in de Delhaize supermarkt in Genval vier individuen op. Het wordt een klassieke hold-up. Drie tot de tanden gewapende individuen die hun gezicht achter carnavalsmaskers verbergen, laten zich al het direct beschikbare geld overhandigen. Ze zullen met een buit van 692.384 frank verdwijnen. Om gehoorzaamheid af te dwingen, vuren ze enkele schoten af in het plafond van de supermarkt. Een caissière en enkele klanten worden bedreigd.

De computer van het magazijn wordt door een kogel getroffen, de draden van de telefoon worden uitgerukt en een laatste schot wordt afgevuurd in de richting van een meer dan moedige automobilist, Jacques Culot, die geprobeerd had met zijn wagen de weg te versperren voor de Peugeot 504 van de gangsters. Deze bestuurder werd niet gewond omdat hij zich eerst dicht tegen zijn stuur had aangedrukt en dan in een reflex onder zijn instrumentenbord was gedoken. Via de verbrijzelde ruiten doorboorde de kogel de wagen volledig. Volgens experts waren de boeven gewapend met riotguns en minstens een pistool kaliber 38.

Het Delhaize-warenhuis van Genval.

Het Delhaize-warenhuis van Genval.

Politie en rijkswacht van Waals Brabant werden nog maar eens overrompeld. De gangsters vluchtten in de richting van Terhulpen, zonder verontrust te worden. De Peugeot 504 werd enkele dagen tevoren ontvreemd in de Brusselse voorstad Watermaal-Bosvoorde. Dit wijst erop dat de overval opnieuw goed was voorbereid. De daders worden door verschillende getuige beschreven als Noordafrikanen van ongeveer 1m75 groot, Franssprekend met Arabische tongval, een bril dragend met schildpaddenmontuur en een kapsel in afro-stijl. Het is bekend dat de onderzoekers van Nijvel denken dat Michel Cocu, de roodharige oud-politieman van Boussu, een van de dieven van de 504 moet geweest zijn …

De Peugeot uit Watermaal-Bosvoorde werd dus gebruikt bij de gewelddadige overval op de Delhaize in Genval vooraleer een laatste keer drie dagen later in Plancenoit te dienen, bij de diefstal van een VW Golf. Op 14 februari 1983 wordt in Plancenoit Mevr. Geneviève Van Lidth de Jeugd, die zich klaarmaakte om naar huis te gaan, bedreigd door een man die uit een Peugeot 504 stapte, een zwarte bivakmuts over zijn hoofd had getrokken en met een pistool gewapend was. Na de hold-up in de Delhaize in Genval en na de diefstal van de Golf van Mevr. Van Lidth de Jeugd in Plancenoit, werd de Peugeot in Waterloo uitgebrand teruggevonden.


Bron » De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont | 1988